onsdag 10 februari 2021

Mössa

 

Den här mössan sitter egentligen ganska bra på huvudet, men jag tycker att den är lite för liten. Går inte riktigt ner över öronen.  Har mössan i flera färger, var en stickningsfavorit för så där tjugo år sedan.... Med tanke på hur lite jag använder mössa, så håller de länge.

En av vinterns jobbigaste saker, det är absolut att man måste ha mössa på sig. Jag avskyr mössa. Den sticker och kliar och är antingen för stor eller för liten. Glider ner till ögonhöjd, eller glider uppåt och blir som en liten hätta längst upp på huvudet.'

En mössa inköpt för en billig penning på Lager 157. Känns bra när man sätter på den, men verkar utvidgas av värmen. Glider ner över mot ögonen, speciellt om den blir lite fuktig.

Mössa, det är också något laddat i det. En av de värsta förbrytelser som funnits, i alla fall inom skolans värld, det är att ha mössa på sig inomhus.  För egen del så förstår jag inte hur man kan sitta med en varm kliande mössa inomhus, medan jag lätt förstår att sommarens solskyddande keps  kan sitta på både ute och inne.

En av många egenstickade mössor. Är den mössa som jag använder oftast. Funkar bra om jag viker upp kanten. När det blåser isvindar, vilket det gjorde i går, känns det dock som den kyler mer än vad den värmer. 

Jag har ju alltid kört min egen stil, ja, så länge det har funkat- och inte gjort någon stor affär om eleverna ( främst pojkar) haft keps på sig i klassrummet. Vilket jag fått påskrivet från mina kollegor för och då, med lite ilska inom mig, vackert fått rätta in mig i antikepsförordningens klassrum.

Jag har alltid ansett; Ordningen i klassrummet, uppförandet hos en person, det sitter inte i kepsen eller mössan. Inte ens i kläderna. Kläderna är både integritets- skydd och livsstil -symboler, för både barn och vuxna.

Också en välanvänd mössa. Bra vid nollgradigt. Funkar inte om det är för kallt. Köpte den på Maderia för ungefär tio år sedan. Uppe i de maderiska bergen satt en likande huvudbonad på de flesta bofasta, i svala februari. Blir nostalgisk och vintersolsjuk, då jag tänker på alla resor som vi gjort under sportloven under alla år. Många år till snön i fjällen, många år - under senare tid- till sol och vårvärme på någon atlant-ö. I år får vi stanna hemma.... 

För något år sedan togs frågan om mössans/kepsens vara eller icke vara upp i högstadieskolans elevråd. Man bestämde att det var ok att alltid ha mössa/keps på sig. Svårt f.ö. i dessa tider att förbjuda "svenska"  huvudbeklädnader, när det är ok för muslimska tjejer att ikläda sig schalar och sjaletter.... 
Vid ungefär samma tidpunkt, så hade de värsta möss-motståndarna i vår skola gått i pension, och alla de unga lärarna - inklusive gamla mej- tyckte att nu gör vi inte någon mer affär av mössor inomhus. Vill barnen ha en huvudbonad på sig, så  kommenterar vi inte det.

Schalett-mössa. Stickade mängder av sådana för ett antal år sedan.- Gav bort till höger och vänster. Sitter ju bra på huvudet- den borde jag testa , även om det är kallt. 

Det har dock hänt att jag undrat hur eleverna kunnat sitta med yllemössa på sig, när det varit sommartemperaturer ute. 
- Jätteskönt, tycker de.  Vilket de får tycka.
Igår åkte vi till mormortisdags-tjänst när eleverna var på väg mot skolan. Mötte ett antal elever på vägen. Med mössa på. Alla utom en. En av de elever som med eftertryck ansåg att det var så skönt med toppluva inomhus i sommartid. Hon var barhuvad. Trots att det var närmare tio grader kallt och en snål vind. 

Vi är allt bra knäppa vi människor. Det är så lätt att hänga på trender- både när man är ung och när man är gammal. Allra mest när man är ung, förstås. Hoppas att den härliga tjejen, mycket trevlig, mycket ambitiös, mycket begåvad, hade sin mössa i väskan. Så hon kunde sätta något skönt på huvudet när hon kom in i klassrummet.

Det blev den vanliga mössan som fick hänga med på dagens promenad....

... en skogsvandring i höstens lingonmarker, med blå himmel och  värmande sol. Härligt!



19 kommentarer:

  1. Det är konstigt med mössa och andra praktiska, rent av nödvändiga plagg. I vissa åldrar kan man absolut inte använda det. Sen om det är coolt, då kan man ha det när som. Märkligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bli så gott när man slipper klämma ner en huvudbonad övercskultem igen! Hoppas att det gått bra med makens hemkomst!

      Radera
    2. Nja. Han ville inte hem. Var inte redo och jag håller med!

      Radera
  2. Jag har aldrig tyckt om mössor, eller att ha något på huvudet. Men om det är så här kallt som i dessa dagar så har jag på mig en mössa och hoppas att ingen ska titta på mig.
    Av dina mössor så skulle jag älska att ha en sådan som du har på din tredje bild, härligt garn och den ser så skön ut. Men, jag kan ju inte sticka längre.
    Dom jag köper är för det mesta för liten.
    Att ha mössa inomhus i klassrummet skulle vara helt otänkbart på min tid, då jag var ung och det tycker jag fortfarande. Som ung fick vi ju lära oss att pojkar och män aldrig hade på sig huvudbonad inomhus.
    Trevlig kväll.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tiderna förändras. Samt tydligen olika i olika "kulturer". Tänker ibland på när våra amerikanska släktingar var på besök i slutet av nittiotalet. Fyra killar, i åldrar 10 till 18 år behöll alla sina kepsar på när jag dukat med linneduk till middagen.Tycker fortfarande att mössa och mat inte hör ihop. Vet inte varför... Kram och trevlig kväll!

      Radera
  3. Måste säga att jag är impad, mycket impad! Såååå duktig du är med att sticka mössor, å fina är de också, fräcka! Måste medge att de enda två mössor jag ägt som vuxen är mig så kär att jag ytterst sällan använder dom. Har fått dom av en bloggkompis, som vet att jag är Hammarby-fan. Jag lever ju i munkjackor under vintern och de har ju huvor. Så jag har alltid två huvor på mig - den från vinterjackan och den från hoodien. Varmt och skönt:-)
    Vad gäller kepsar/mössor inomhus håller jag med sig. Varför ska jag bedöma någon efter utseende och kläder. Å vill man vara moderiktig och följa trenden och/eller gömma en "bad hair day" så gärna för min del. Men jag vet att min pappa hade blivit vansinnig;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har huvan som extra halsduk, de gånger jag behåller munkjacka på under täckkappan. Har en benägenhet att klä mig för varmt för snöpromrnader och fältskidåkning.
      Känner mig lite instängd i huvan.Behöver höra när bilar närmar dig på vår smala vägar t.ex.
      Man får tycka olika, men det är fånigt att tycka bara för ATT, utan att ha en annan grund att stå på än att det SKA vara så.

      Radera
  4. Bra jobbat ... och kreativt med så många egentillverkade mössor. Mår bäst utan mössa, men med kylan som råder så är den ett nödvändigt ont.
    Mössa eller keps inomhus ... jag tycker inte det, men jag är ju gammal och uppfostrad så. Det är andra tider nu, brukar min gammelmormor säga, när det var något hon inte höll med.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tiderna förändras. Det gäller mycket. Så det är bara att hänga med. Kram!

      Radera
  5. Så många olika mössor du har! Jag har en och det är en Peak Performance som jag köpte i höstas. Den kostade lite mer än vad jag brukar betala för en mössa men var värd vartenda öre. Den sitter perfekt och halkar varken upp eller ner. Dessutom så är där en extra foderremsa vid öronen så jag fryser aldrig. Första gången jag är riktigt nöjd med en mössa!

    På vår skola är keps- och mössfritt under lektionstid och det fungerar bra så det är inget man behöver lägga någon energi på.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att ni slipper tjafsiga elever. Tycker annars att det tjafsar kristider i decennier. Men sagt, nu slipper vi tjafset. Ingen bryr sig!
      Får försöka kolla efter en riktigt bra mössa. Med tanke på att jag har mössor som säkerhet 30 är gamla, så räcker det säkert med en bra mössa för den här tanterna alla behov. Kram!

      Radera
  6. Tack för en härlig möss-kavalkad! Jag tyckte du klädde bra i alla, sen är det en helt annan femma hur man känner det själv. En del mössor som väninnor stickat till mig har jag bett att få ett foder i för att slippa kliet. Men jag vill verkligen inte bära mössa, trots att det är helt nödvändigt på vintern. Jag har ingen nacke att tala om, huvudet sitter direkt på axlarna vilket gör att jackans krage alltid drar upp mösskanten. Konstiga problem eller hur? Jag föredrar därför huva på jackan eller kappan, o nu har jag just köpt en sådan vinterjacka. Modet ja, det ungdomliga, min mössa rök så fort jag var utom synhåll hemifrån när jag var ung, men så frös man också som en galning varenda vinter...utom på jympalektionernas skridsko. eller skidtimmar då vi var tvungna att ha varma kläder...
    Kram från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag minns så tig vi på mössa och halsduk när vi gick ut på skridskobanan. Ingen jacka alltså. Behövdes kanske inte då man blev varm av skridskoåkningen.
      Smart med foder i mössan! Fast å andra sidan, så kliar det mindre när det är kallt ute. Fast mössa inomhus...usch så trevligt. Kommer ihåg tanterna som hade hatten på även inomhus, då jag var barn. Borde också varit otrevligt. Svårt att hålla på plats dessutom. Trots att en del tanter hade satt fast den med hattnål.Krsm!

      Radera
  7. Den så kallade "Åremössan" (lila, hemstickad) är min favorit. Har stickat flera st i olika färger och använder dem dagligen. Dock inte om jag ska vara ute en längre stund, då det kan dra lite genom "hålen". Önskar dig ett skön och avkopplande sportlov! MVH Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du bär ju Så bra på att sticka. Får nog köpa en riktigt tät en om det ska vara så här kallt.. Kram!

      Radera
  8. älskar mössor och hattar, har många varma att välja på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mössa om det är kallt...till ändå...hatt, nej det kan jag inte tänka mig att ta på... Men något som värmer behövs ju. Solskyddshatt vore ju bra... Men nej, känner mig så obekväm med det.

      Radera
  9. Jag är precis som du...jag avskyr att ha mössa. Då tar jag hellre upp hättan på jackan även om det inte blir lika varmt. Jag kan tänka mig en keps när jag jobbar ute i trädgården, men det är mest för att skydda för solen. Tusen tack för omtänksamma kommentarer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska snart gå över till plusgrader. Då slipper vi mössa! Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas