lördag 22 maj 2021

Entreprenör

 


Det var väl någon gång i slutet av förra århundrandet som ordet  entreprenör och entreprenörskap slog igenom, och blev riktigt populärt. Såväl som ett beskrivande ord på en person som på en företeelse.

Även inom skolans ram, så skulle man satsa på entreprenörskap. Det har funnits speciella utbildningar inom området, Navet i Borås, stod som ansvarig för en utbildning i ämnet. 


Jag hade länge svårt att såväl uttala orden entreprenör och entreprenörskap som att förstå den egentliga betydelsen. 

Numera har jag insett vad det betyder, och även insett att jag inte har den minsta entreprenörstalang- jag har inga direkta idéer och hade jag haft det, så skulle jag varken haft mod eller förmåga att utveckla dem.

Idag har vi varit på utflykt till en verklig entreprenör. Till en kvinna som verkligen kan stå för titeln entreprenör och som kan visa på vad ett gott entreprenörskap, innehållande en stor dos mod och en lika stor dos tålamod, kan leda till.


Elcyklarna fick komma ut på årets premiärtur. Inser hur bra den cykeln är för den som plötsligt drabbats av ett krånglande knä. Jättebra träning, man måste trampa en elcykel hel tiden- ja, utom i nedförsbackar då - och man kan lägga motståndet på tramporna utifrån vad som känns bra ur träningssynpunkt.

Jag har tidigare skrivit en del om Erikson Cottage, surdegsbageriet och eventplatsen mitt ute i skogen, på gränsen mellan Västergötland och Småland. 
Idag var det säsongspremiär för caféet. Det passade alldeles utmärkt med en cykeltur, med lite extra motorfart, dit på förmiddagen. Det var nästan så att vi var först på plats, när cafeet öppnade klockan 11. En alldeles nybakad bulle med vanilj och rabarber smakade synnerligen gott. 
Nybakat surdegsbröd fanns att köpa. Det fick följa med i cykelkorgen hem.

Elisabeth sadlade om från en chefspost på kommunens största företag, till att leva sin dröm. Hon ville använda sitt föräldrahem och området där omkring till en plats dit folk från när och fjärran vill komma för olika upplevelser. Hon har lyckats bra, trots pandemin. 
Elisabeth bakar också bröd och bullar, som hon levererar till några butiker en gång per vecka och till olika reko-ringar, när de har sin försäljningsdag.  Gott är det, extremt gott! 


Entreprenören har hittat ytterligare en nisch.  "Bo i glashus". En liten bit från caféet och bageriet  finns två glashus. En i närheten av sjön, en i skogen. Här kan man övernatta, med naturen som närmsta granne. 



Elisabeth berättade att ett par från Borås, sex-sju mil bort, skulle komma cyklandes under dagen och sedan övernatta i ett av glashusen. På facebook har jag sett att man redan haft ett antal övernattningar trots att glashusen kom på plats för bara några veckor sedan.



I ett litet hus bredvid glashuset, finns en liten köksdel. Som jag förstod det, så levereras frukost, medan ev. lunch och kaffe/te/fika/kvällsmat får tillagas av gästerna.


Här är toaletten... och någon form av omklädningsrum. 

Snacka om att komma på kreativa och annorlunda upplevelse-möjligheter.


Vill man inte bo i skogen, så finns det flera möjligheter till övernattning vid Erikson Cottage. Bland annat i en gammal ryggåsstuga. Om jag inte minns fel, så bodde Elisabeths pappa där som barn...


En liten regnskur överföll oss, precis då vi kom till badplatsen vid Lagmanhagasjön.  Vi stannade till en kort stund under det att regnet övergick till sol. Det är mycket vatten i sjön, inte mycket till strand. Konstaterade också att årets premiärdopp kommer att bli bland de senare. Så här års brukar jag oftast ha tagit det första doppet. 



Grusvägarna var rätt studsiga idag, Många vägföreningar väljer ju att "skrapa" och grusa vägarna på våren, och det tar några veckor innan underlaget blir riktigt bra för cykelturer.

Det fick bli asfaltsvägen hemåt. 
Kändes så gott att få jämn asfalt under däcken.
Området kring Nittorp brukar bjuda på rik växtlighet. 
Så även denna dag!



Att se backsippor alldeles vid vägen, det var en riktig höjdare. Oftast brukar man missa den korta blomningsperioden hos de ganska så ovanliga växterna.  Det finns fördelar med en lång och kylslagen vår, blomning och lövsprickning blir utdragen, och man har chans att hänga med i naturens olika övergångar.


En fin cykeltur blev det, denna pingstafton. 

Rena turen att jag hörde ordet pingst på radio för några dagar sedan. Annars är det  en bortglömd högtid, sedan nationaldagen ersatte annandag pingst. Vilken jag tycker var heltokigt.  Bättre hade varit att göra någon av midsommardagarna  till nationaldag - om vi nu behövde någon sådan, med tanke på att  i saknar den traditionen- och behållit annandag pingst. Nu blir pingsten bortglömd.

Erikson Cottage har öppet de flesta helger i sommar. Det känns som om det kommer att bli ett antal cykelturer dit.




18 kommentarer:

  1. Jag har sett lite olika sådana där små glashus att bo i - mitt ute i skogen. Tycker att det ser helt underbart ut. Det måste väl ändå vara rena rama terapin för stressade nutidsmänniskor. Ja kanske för alla.
    Kul att du fotograferade och visade mig/oss hur fint det är.

    SvaraRadera
  2. Det märkliga var; allt stod olåst. Träffade Eliabets syster som kom till glashuset med extra kuddar; Vi testar så, tyckte hon. Underbart tänkt!

    SvaraRadera
  3. Någon entreprenör är inte jag heller. Alldeles för fantasilös och lat för det!
    Glashus, borde bli ganska varmt att sova i framåt morgonkvisten. Beroende på läget.
    Får nog gå ut på fältet i morgon och se om backsippor fortfarande blommar här...
    God schlagerkväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Backsippor! Vackert! Glashuset står ute I skogen, så det är skuggigt. Tror inte att man sover så länge i glashuset. Synd att sova bort tiden, för en natt där, är tre gånger så dyr som en hotellnatt.....

      Radera
    2. Fast då vill man ju verkligen sova gott!

      Radera
  4. Härliga bilder, speciellt backsipporna. Eriksson Cottage - ja, den tjejen är verkligen en entreprenör. Även om jag inte skulle vilja övernatta i ett glashus för allmän beskådan inklusive skogens djur. Påminner för mycket om Big Brother. Å priset 3 000 kronor för två personer är hudlöst enligt mig.
    Nu är jag ju ingen skogsmulle heller. Trivs bättre i en stad med fantasifulla byggnader. Ja, fantasifullt är glashusen, köket och toan ju...

    Entreprenörskap har aldrig varit når för mig heller. Alldeles för riskfyllt och arbetsamt. Mycket (enklare) med en fast månadslön, där man dessutom slipper det administrativa arbetet som ett eget företag innebär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tydligen är vi flera som är bekväma av oss.
      En äkta entreprenör har vett att ta betalt! Samtidigt är det ju något extra man får. Men jag nöjer mig att köpa dyra, men goda bullar och bröd av Elisabeth.

      Radera
  5. Vilken fin tur och ett bra utflyktsmål. Mycket vackert fick ni se . Tur att ni hann se backsipporna. Roligt att det fungerade ok. för dig med knät att cykla och elcykeln gav kanske viss hjälp i uppförsbackarna.
    Är imponerad av de som satsar på det de tror på för mycket jobb är det helt klart. Spännande med glashusen och smart med det lilla pentryt bakom, men jag skulle nog inte vilja övernatta här-
    Har antecknat namnet och har jag vägarna förbi eller i närheten så stannar jag gärna till.
    Önskar dig en trevlig pingstafton.
    (PS Jag hade också heller haft var annandag pingst. En nationaldag man inte vet varför man har känns lite udda för mig också. )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har ju ingen nationaldagstradition. Detär inte bara att sätta i gång.
      För oss som bor på ett avstånd på så där en och rn halv mil, så blir det en bra cykelutflykt. Elcykel är jättebra i uppförsbackar och jag bestämmer ju själv hur tungt det ska vara att trampa. I riktigt branta backar blir det ordentligt tungt, även på lägsta växel. Ha det fint!

      Radera
  6. har idag fikat i trädgården på vårt lilla bageri, två kilometers promenad... och två kilometer hem 😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter också härligt! Och lagom promenad! Ha det fint!

      Radera
  7. Bo i glashus! Vilken underbar idé. Hoppas att det går att ha någon vägg öppen under natten, med något slags skydd mot mygg och andra insekter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan juvöppna dörrarna. Dubbeldörrar. Men jag vill nog hålla krypen ute...och ha stängt!

      Radera
  8. Så härligt att våga ta steget och förverkliga sina drömmar! Det borde fler göra även om jag själv kan bli lite feg ;-) Där hade jag gärna sovit en natt!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut beundransvärd. Jo, jag skulle oxå kunna tänka mig att sova där. Kände för att gå in och pröva sängen och utsikten. Det var ju öppet! Men det finns ju gränser på hur man beter sig!

      Radera
  9. Jag återkommer o läser "Bekräftelsebehov" ,-)) Hinner inte nu.
    Bra med elcykel när du har problem med ditt knä,-)
    Stugan på udden ser så fin ut.
    Eriksson Cottage verkar vara en härlig plats. Kommer ihåg att du har skrivit om det goda brödet.
    Bra med cykelkorg så ni kan lassa i ,-) Fantastiskt att sluta ett bra jobb och följa sin dröm!
    Kul att det har lyckats så bra. Glashus har jag inte hört om, det ser ju mer än läckert ut ,-))) Mysigt att vakna upp mitt i naturen ,-))
    Få frukosten levererad i en separat köksdel,-) Sen att det finns möjlighet att fixa vad man vill äta själv under dagen. Låter jättefint allt det!
    Vackra backsippor ,-)
    Ha det jättefint, återkommer och läser inlägget innan ,-))
    KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  10. Vore intressant att övernatta i glashuset... men lite väl dyrt. Får väl sätta ut en säng i skogen här i stället. Kram!

    SvaraRadera
  11. Hur har jag kunnat missa det här inlägget, med backsippor och allt!
    Vilken fin utflykt ni kom iväg på! Jag har sett att många nu börjat erbjuda övernattningar på de mest märkliga ställen, detta med glashus var skoj. Glamping eller nåt sånt heter det när man får en glammigare campingupplevelse med lyx och extra allt...Själv föredrar jag att sova i en raststuga med en sprakande brasa när jag är ute på tur. Entreprenör har jag varit, i olika epoker i livet, från bankkamrer till krögare med vandrarhem och värdshus, jag har alltid varit nyfiken och velat prova saker även om det av praktiska skäl inte varit så enkelt. Att förverkliga en dröm har jag däremot inte gjort som entreprenören du presenterar här, för mig var det mer ett hugskott som ledde mig vidare...
    Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas