lördag 8 maj 2021

Utflykt

 


Visst har man en struktur på sin tillvaro, även som pensionär. Mormorstisdag och jobbartorsdag är ryggraden. Lite utvikningar från "inte-göra-mycket- mera -än- ta -promenad" blir det under en del av de övriga veckodagarna, och roligast är de utvikningar- utflykter - som blir lite sporadiska.

I onsdags blev det en helt oplanerad tur till Halmstad. Maken hade hört att det varit  5 minusgrader där, veckan innan, och jag bara kände att vi måste ner och kolla så att vattenrören inte  frusit sönder.  Det hade de inte. Regnet var ständigt närvarande under de få timmar vi tillbringade vid Östra Stranden- men  det var ändå en kul utflykt.

Idag fyller äldsta dottern år. Planerade att åka till Ulås för att fira, då vi träffades i tisdags. Konrad tyckte att vi skulle beställa prinsesstårta, och så fick det bli. 

I morse skickade dottern ett meddelande om att Konrad var lite rosslig i halsen. Ville vi komma ändå? Tårtan var beställd och lördagen var tänkt som "firardag", så det blev så att jag beslöt mig för att åka medan maken stannade hemma. 

Vi kunde ju ses en stund utomhus, om inte annat.


Egentid är nog så viktigt, det inser jag efter dagens utflykt. 

Nu visade Konrad inga andra förkylningssymptom mer än lite grötigare röst, så jag åt både lunch och tårta inomhus. 

F.ö. har jag själv varit lite rostig i rören under några dagar. Det rostiga försvann helt när jag kom till Ulås, men har kommit tillbaka här hemma, så jag tror helt och fullt på pollen. Rethosta och nysningar!

I Ulås, en halvmil utanför Värnamo, har våren kommit mycket längre än här hos oss, sex mil i nordostlig riktning.

SÅ mycket vitsippor det fanns överallt! Vita, doftande mattor. Hassel och björk var på gång att slå ut. Solen sken, även om det var lite kylslaget.


En  promenad till de nyligen utsläppta korna, det  är populärt hos både barnbarn och mormor. Och födelsedagsfirande mamman. 
Kor är det väl inte riktigt än, det är väl ungdjur. Tycker att bilden av kreatur och grönt gräs är så vacker. Ännu bättre blir det när lövträden grönskar.


Karl-Petter är en hejare på sparkcykel.


 Och Konrad kommer att lära sig cykla inom kort.  

Så snabbt de lär sig, de små. Bra att kunna ta sig fram för ( nästan) egen maskin! 


Sa hej då och ses på tisdag, vid tretiden. 

Vilken väg skulle jag ta hem? Jag måste bara hitta på något, nu när jag hade tiden - och bilen - för mig själv,

Stannade till vid den så ofta besökta bokskogen och njöt av vitsippsmattan.


Fick idén att svänga ner mot badplatsen vid Hindsen. 
Där kunde det ju finnas mer vackerhet, och vatten i sig, det är ju så fint, när solen skiner.


Ett stort område med pestskråp var det första som mötte mej. 
En inte alls ovanlig växt, men växer bara på vissa platser, så det är inte så ofta man stöter på den.  Blommorna kommer före bladen, precis som på tussilago.  Framåt sommaren så ser man de stora bladen, som är förvillande lika rabarberblad.

Parkerade på badplatsens stora välordnade parkering. 
Inte en bil där.
Men fullt med vitsippor överallt. Otroliga mattor, men tyvärr lite för mycket aspsly. Här borde man sätta skolungdom att köra med röjsåg i sommar!


Såväl brygga som handikappramp var på plats vid badplatsen. Det var dock inte ett dugg inbjudande att hoppa i ännu. Men den tiden kommer snart- bara det kyliga vädret försvinner, så ska det få bli ett dopp.Hindsen heter sjön. 
Det finns ett antal sjöar i trakten av Värnamo. 
Jag inbillar mig att de alla är rester av den stora sjön Bolmen, en sjö som täckte en stor del av västra Småland då istiden gick mot sitt slut. Numera är Bolmen en finfin fiskesjö, samt vattentäkt för en stor del av Skåne.


Kunde bara  inte motstå stigen, omgärdad av vitsippor, som tog mig ända ut till spetsen på Näsudden.


När Johanna och Martin skulle flytta till Ulås, så var jag och Claes-erik på upptäcktsfärd i området, med målet att leta upp de geocacher som finns/fanns.

Kommer ihåg att jag tyckte att det var långt från parkeringen ut till udden, då för snart fem år sedan.

Idag var jag snabbt längst ute på udden. Så konstigt, att man upplever samma sträcka så olika. vid olika tillfällen.

Hittade inte geocachen längst ute på udden för fem år sedan. 

Tänkte att jag kunde kolla idag. Hittade den inte nu heller.....


Tänkte i stället; Hur kul är det egentligen att gå och leta efter gömda burkar bland stockar och stenar?

Konstigt, att det som för fem- sex år sedan var det roligaste jag visste, idag känns ganska ointressant. Gott att man kan ändra sig, också förstås!

Vore kul att hitta något nytt intresse bara.  Någon som har ett bra förslag på fritidssysselsättning ute i naturen?  Inte springa, det klarar jag inte längre... det ska vara något där man tar sig fram i lagom takt, och samtidigt njuter av naturen.


Kul i alla fall med lite egentid. Jag tycker att jag förvaltade den tiden väl, då jag verkligen njöt av de doftande vita mattorna. 


16 kommentarer:

 1. Stort tack för dessa trevliga turer och vackra bilder.
  Väldigt roligt att följa med dig både till Halmstad och till Ulås och på din "egentid" på hemvägen. Visst förvaltade du din egentid bra.
  Och en hel del variation blev det ju också.
  Detta är trakter där jag inte alls är bevandrad i så det gav en extra dimension. Visserligen har jag passerat Värnamo men inte så mycket mer.
  Så fint att du kunde kombinera firandet med att träffa barnbarnen en "extradag."
  Vad gäller att hitta ett nytt intresse så kommer det nog att lösa sig efter hand. Men detta att vara ute i naturen är ju ett intresse i sig.
  Kram och trevlig kväll.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut extra bonus att träffa de små!
   Förstår bara inte varför vi har färre vitsippor än vad det brukar vara. Glesa mattor här, där det brukar vara väldigt mycket vita sippor.Njutbart att få uppleva de vita mattorna.

   Radera
 2. Vitsipporna är helt otroliga i år! Hemma vet jag just inte, men i Skåne är de stora och många!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som i trakten av Värnamo då. Hos oss är det inte alls så mycket vitsippor som det brukar vara.

   Radera
 3. Du förvaltade din egentid alldeles förträffligt! Det är faktiskt en sak man absolut ska ha i åtanke som pensionär, nämligen att ha egentid och inte bara "hänga" tillsammans så att man bara nöter på varandra.

  Sååå många vitsippor och blommor som jag aldrig hört talas om. Du är väldigt duktig på flora, troligen på fauna också:-)

  Ja, allt har ju sin tid sägs det. Jag håller med dig. Min man tycker inte alls att det stämmer...

  Förslag vad du kan göra ute i naturen har jag inte. Är mera än stadsmänniska, men gillade skogspromenader också förut. Å du gillar ju inte sport, annars hade jag föreslagit orientering. Det finns kanske fler pensionärer i grannskapet. Då kan man ju göra en orienteringsbana för promenadorientering alltså, inte att springa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för förslag! Det finns faktiskt en trimorientering i grannsamhället. Ska införskaffa den kartan! Bra promenadgrej!
   Sport är Ok på många sätt! Det blir bara lite för mycket fotboll på vår tv. Köp en tv till! Tror inte att jag kommer att titta så mycket på den, ändå....
   Men att ge sig ut och leta kontroller i skogen, det var ett bra förslag.

   Radera
 4. Underbara vårbilder, trevligt att ni träffades.

  SvaraRadera
 5. Funkade bra! Idag är våren inte lika vacker! Regn, regn, regn! Men det ska ju bli bättre framåt eftermiddagen!

  SvaraRadera
 6. Vilka underbara bilder! Jag tycker att din egentid tillbringades på ett bra sätt. Att träffa barn och barnbarn är alltid kvalitetstid. Just nu är det många som är rossliga i rören på grund av pollen. Själv är jag mest allergisk mot gräs och den säsongen är tyvärr lång.

  Kram och god söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många man prstar med som känner sig oroliga detta år... är det pollen eller är det något annat. Känner så också, men tänker att så länge det är rinnande näsa och retningar i halsen enbart, så sitter jag lugnt i "pollenbåten". Samma till dej! Kram!

   Radera
 7. Att få komma bort ett tag , det behövs, det känner jag, det blir samma varje dag...
  Söta barn! ,-) Kul att få träffas.
  Kor gör sig väldigt bra på bild ,-) Och i naturen, glada kor som får komma ut är härligt att få se, vitsippsbackar, visst är det fint.
  Du är bra på att hitta mysiga platser. Kul att få följa med via datorn!
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enahanda dagar blir tråkiga. Fast visst är man bortskämd som har möjlighet att variera sig. Och bara den bedrövliga pandemin ger med sig, så blir ju möjligheterna ännu större. Kram!

   Radera
 8. Så vackra och härliga naturbilder. Jag förstår att du trivdes, det skulle jag också ha gjort. Vacker natur, härliga blomstermattor, betande djur och tjusiga vattenfoton, blev det också. Men först och främst dina fina pojkar, fint att du kunde hälsa på dom och deras mamma och gratta henne.
  Trevlig måndag.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ynnest att ha dem inom rn timmas körväg!

   Radera
 9. Är det bara jag som inbillar mig, men är det inte ovanligt mycket vitsippor i år? I Nyköpingstrakten växer de som aldrig förr.

  SvaraRadera
 10. Här sitter jag o dreglar både över din sol och över alla vitsippsmattor! Vi har inte nått tio plusgrader ännu! Regnmolnen har bestämt sig för att stanna ovanför Fredriksberg, och som det har regnat...men det tar väl slut nån dag så man äntligen kan ta en fika med grannen på uteplatsen! Vitsippsbackar har jag men får nog vänta någon vecka innan det är jag klättrar uppför berget.
  Ja nu blir det jobbiga tider för alla pollenallergiker. Själv har jag just inga besvär, men nyblivna mamman, barnbarnet, hon har både astma, djurallergi och pollenallergi. Livet är inte rättvist. Kramen

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas