söndag 16 maj 2021

Förskonad


 Har varit förskonad från allvarliga förkylningar, värk och onda kroppsdelar. 

Ja, ryggen, den har väl varit som den varit- men man vänjer sig vid att ha ont en stund, om det snabbt går över vid vila. Man glömmer också snabbt de besvärliga perioderna, då när kiropraktor, naprapat, fysioterapeut och/eller läkare varit inkopplad.


Sedan ett par veckor tillbaka har det ena knät varit lite elakt. Stelt , lite ont, lite värk på natten. 

Tog kontakt med Joint Academy, fysioterapeuter på nätet. När det andra knäet krånglade för ett par år sedan, så fick jag dagliga övningar från dem , och blev ganska snabbt bättre och bra. 

Sist jag hade kontakt med Joint Academy, så fick man betala patientavgift. Denna gång var det gratis, regionen står för alla kostnader. 


Idag var vi bjudna till bror och svägerska, numera boende i barndomshemmet, på lunch. 
Jag vill gärna gå en promenad när jag är i "hemmatrakterna" och svägerskan och jag bestämde oss för att ta en runda. 
Jag har varit ute och gått varje dag under veckan, så det skulle nog funka trots att knäet inte är helt samarbetsvilligt. 

Backgården heter gården som jag kommer ifrån. Den gör skäl för sitt namn. Vår promenad började i nerförsbacke. Kände att det inte alls gjorde gott i knäet. När vi kommit en och en halv kilometer, och det återigen blev nedförsbacke, så gjorde det riktigt, riktigt ont.  Kändes som om jag skulle behöva ringa efter biltransport. 
Vi beslöt oss för att vända och gå backe upp. Det onda blev mycket bättre, men jag haltade säkert en kilometer. Bestämde oss ändå för rundan kring blåsippshagarna, och faktum är att det blev bättre och bättre. 

Blåsippshagarna var nu förvandlade till vitsippshagar, och vid bäcken regerade svalörten.
Så vackert!


Så det blev en bra promenad, på närmare en halvmil, trots smärta som låg en bra bit över fem på tiogradsskalan, en liten stund.

Jag har mindre ont nu än på flera dagar, men svullnaden i knävecket, "bakercystan" är rätt ordentlig.

Ska ta kontakt med kiropraktor eller läkare i morgon- tror faktiskt kiropraktor gör bäst jobb, då det sannolikt är fråga om en felbelastningsskada.


Lite bekymrad blir man ändå. Även om jag haft småskavanker i massor, så har jag nästan alltid kunnat göra mina dagliga vandringar. Tänk om jag inte längre kan det, utan att få så ont som jag fick idag. 

Samtidigt så får jag vara tacksam för att jag varit förskonad från större problem vad det gäller det kroppsliga. Tacksam för att jag kunnat röra mig ganska obehindrat, åldern och storvuxenhet till trots, i alla år. Och dessutom kunnat sova gott på nätterna, utan värk eller andra besvär.

Tog en cykelrunda i veckan. Cykla funkade jättebra, så jag får väl ta dagliga cykelrundor i sommar...Bror bjöd på wok, tillagad på den tämligen nyinköpta murikan, ovanpå grillen.

Supergott! 

Så visst blev  det en fin dag, men lite svårt har jag allt att släppa hur ont det gjorde i knät!

Vilket ju visar att svår smärta, det är något som jag hittills blivit förskonad ifrån.


12 kommentarer:

 1. Det är skönt att vara förskonad från allvarliga smärtor.
  Vilken runda ni kom ut på! Förstår mycket väl att det är fint att gå i barndomstrakterna!

  SvaraRadera
 2. Du vet, när krämporna börjar så vet man att man inte blir yngre...
  Låt en läkare titta på ditt knä, för det kan ju vara allt från artros (ålderskrämpa) till en inflammation (inte åldersrelaterad). Min granne hade ungefär samma problem, kom till en ointresserad läkare som konstaterade: "det är artros, helt normalt för din ålder. Det går inte att göra nåt."
  Hon lät sig inte nöjas med den diagnosen utan vände sig en en specialist, fick magnetröntgen gjort, och det visade sig att det "bara" var en inflammation. Efter tre veckors med tabletter var hon helt återställd. Så...

  Maten - yummie, yummie! Helt i min smak:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska höra av mig till någon i morgon...den som kan ta emot mig först.. men tror ändå att det är snedbelastning...inte första gången.Utgår från ryggen.
   Mums mat, yes!

   Radera
 3. Är det inte värre åkommor än så känner man sig tacksam men det innebär inte att smärtan eller begränsningarna ska underskattas. Krånglande knän kan vara nog så kämpiga att komma till rätta med och kan ställa till det.
  Vilken härlig promenad och så got maten såg ut!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev en finare promenad, tack vare knäet, än vad vi först planerat.
   Och maten var verkligen god.Kram!

   Radera
 4. Så trist med din smärta i knät. Kanske kan du då remiss till magnetröntgen eller datortomografi så du kan få veta vad exakt som gör att du har ont. Annars är det ju knepigt att behandla smärtan.
  Fint att ni ändå kunde ta er runt så pass.
  Vilken fin dag det blev! Ja, bortsett från din smärta. Och med god mat.
  Tack för turen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får ta en läkarkontakt idag. Tror att det får bli första kontakten. Jag är ju så van att gå och gå...och nu är det stelt och lite ont. Kram!

   Radera
 5. Det är jobbigt detta att helt obehindrat ha kunnat gå och så går det inte lika bra på grund av värk och skräp. Jag tycker synd om dig och lider med dig, för jag vet hur det kan kännas.
  Hoppas att du kan få den hjälp du behöver och att det lättar och går över. Bra att det går att cykla, tydligen ingen belastning på knät då.

  Fina bilder du tog på på promenaden.
  Trevligt att ni kunde träffas och äta tillsammans.
  Ha det så bra det går och krya på dig.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går bra, tack! Fick snabbt läkartid och cortisonspruta. Redan bättre. Blev cykeltur idag i stället. Och jag ska inte klaga - få tanter har väl utnyttjat sina ben och knän, till att promenera som jag. Cykel lär vara bra för att bygga upp muskler kring knäet. Kram! Och tack än en gång, fina du!

   Radera
 6. Skriver här trots att jag har ett inlägg till att läsa där det kanske kommer fram mer om det onda knäet, För egen del kan jag inte komma med glada tillrop eller fina tips för mina knän har varit förskonade, däremot inte armar och ben och rygg. Jag har smärtor i ryggen när jag går, men jag har vant mig vid smärtan. Den har inte blivit sämre de senaste åren så jag bara står ut. Har varit hos kiropraktor som sa att min höft är sned alltså belastar jag fel och det leder till ryggont. Hoppas du får bra hjälp, och tack för ljuvliga foton, svalörten är jag inte bekant med sedan tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har oxå sned rygg. Tror att det påverkat knäna. Men idag är det bra..tänk vad en spruta cortison kan göra gott! Kram!

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas