fredag 14 maj 2021

Hofsnäs

 


Vackraste vitsippsvåren vandrade jag genom i eftermiddag.


Maken hade sin, eventuellt dödsdömda, van på undersökning i Borås. Inget fel att hittats, trots att man på Peugot-verkstaden undersökt den halvgamla bilen på alla upptänkliga sätt. Men bilbesiktningsfolket lär antagligen inte bli nöjda, eftersom bilen släpper ut för mycket icke godkända avgaser. 

Ett sista halmstrå finns att ta till, och funkar inte det, så blir det väl skroten...  

Nu handlar det bara om en bil, så det kunde vara väldigt mycket värre. 

Bilen, i sitt ohälsosamma skick, skulle hämtas idag. Alltså behövde jag skjutsa maken, de sex milen till närmaste Peugot-verkstad, den i Borås. Tills för några år sedan, sa hade vi såväl Peugot-försäljare som verkstad i Grimsås. När den firman gick i konkurs, så fanns, tills för några veckor sedan, märkesverkstad i Värnamo. Enkelt att lämna bilen där, när vi ändå åker dit varje tisdag....Men det blev konkurs där också.  

När bilhandeln i Grimsås försvann, så bytte vi "familjebilen" till en Toyota, en hybrid. Trivs otroligt bra med den, och förstår att de japanska bilarna tar över mer och mer av den europeiska marknaden. Men extrabilen, vanen, det är fortfarande en Peugot.  Egentligen behöver vi inte två bilar längre... maken får anpassa sina ärenden efter min enda arbetsdag. Eller  skjutsa mig... eller att jag cyklar....När jag ändå var ute med bilen, så kände jag för att "göra" något med utflykten. 

Det blev en sväng fram till Hofsnäs. 

Hofsnäs är ett naturskönt område i vår kommun, Tranemo, men det tillhör faktisk Borås kommun.  De köpte området för ganska så många år sedan. 

Hofsnäs är en gammal herrgård, en av dem som fanns med i Birgit Th Sparres " Gårdarna runt sjön".  Sjön, det är Åsunden. Ett vanligt namn på en svensk sjö. Denna Åsunden sträcker sig från Ulricehamn och söderut till området kring Hofsnäs. Sjön ingår i Ätrans vattensystem.


Numera är Hofsnäs ett rekreationsområde. Här finns en bra restaurang, och ett par handelsbodar- för småskaligt tillverkad mat och för hemslöjd. Samt badplats och uthyrning av ekor och kanoter. 
Det är ett mycket populärt utflyktsmål för såväl boråsare som för oss som bor i trakten av Tranemo.
Fyra-fem olika vandringsleder finns det. Jag tog trekilometaren. Otroligt, otroligt vacker med sina hav av vitsippor. 
För några veckor sedan så fanns det blåsippor, men dock inte i samma mängd de helt underbara vackra vita mattorna av vitsippor.Under vintern har man byggt ett fågeltorn. Naturligtvis var jag bara "tvungen" att klättra upp för trappan.


Det var dåligt med fåglar inom synhåll. Två kanotister fick utgöra blickfånget. De tycks hålla rak kurs mot Torpa stenhus, fjortonhundratalsslottet, som också drar mängder av besökare till området. 


Man håller markerna öppna med kreatur. Detta år var det många större nötkreatur som betade i den mest gräsbevuxna hagen. Andra år har det varit highland cattels och /eller ponnyer.Träffade några bekanta där på stigen. Aldrig har det väl varit trevligare att träffa folk som man kan prata med en liten stund, än i dessa tider. 

Hade tänkt mig en kopp kaffe i restaurangen/ caféet innan hemfärd, men det visade sig ha stängt precis när jag kom tillbaka till herrgårdsbyggnaden, strax efter klockan 16. 
Lika bra det, tänkte jag, för det hade funnits risk för att det blivit något onyttigt till kaffet. Det brukar finnas väldigt mycket gott och gräddigt att välja bland i kondisdisken.


Något bakelsefrosseri blev det inte, men ett absolut frosseri i vackerhet och vitsippor!
20 kommentarer:

 1. Så vackert det är med stora hav av vitsippor! Tyvärr är de väldigt ovanliga här vilket är så synd. De står liksom verkligen för vårkänsla tycker jag. En bra dag i vacker natur helt enkelt. Hoppas det går vägen med bilen men det där med avgaserna är känsligt. Vi har en Toyota men en vanlig. Det är vår tredje och vi är mycket nöjda med märket.
  Lustigt nog var det precis samma serie som vi började se i går och vi hann också två avsnitt. Våra teveplaner för kvällen ser alltså ut som era :D

  Kram och god kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var lustigt! Kändes väldigt konstigt att andra avsnittet var helt skiljt från det första. Men det gick ihop sig i slutet ju...
   När vi bytte bil senast ville maken ha en hög bil. Så det blev en stor rackare, en SUV. Har aldrig haft så stor bil tidigare, men gillar den verkligen. När det är sommar och varmt...och jag kör...då går den mycket på el.
   Har inte varit på Hofsnäs i vitsippstid på flera år. Men det var verkligen värt en eller två mils extra körning . Det samma till dej!

   Radera
 2. Det kallar jag för att kombinera nytta med nöje:-)
  Vi kör också Peugeot, men ingen van. Den har också fått anmärkningar på C02 halt förut. Min verkstad rekommenderade då att köra minst tio kilometer innan jag kör in på besiktningen, så att motorn är rejält uppvärmd. Å det gjorde susen! Har aldrig fått en anmärkning sedan dess. Å bilden har hunnit bli 22 år. Å den går så fint så. Inte är den rostig heller:-)

  Dina vitsippor är ljuvliga - det är vår det:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Maken fick med några olika vätskor som skulle blandas i dieseln. Sen skulle han köra på ganska låg växel och dra på så att motorn får jobba. Få se om det hjälper.
   Ljuvliga vitsippshagar...och härligt väder. 20 grader!
   Tyvärr har det kommit regn och åska i kväll...och har blivit kallt!

   Radera
 3. Knepigt det här med bilar som inte fungerar men hoppas att er Peugeot piggnar på sig. Men ni har ju Toyotan som är av nyare modell. Bra så!
  Vilken trevlig tur det blev och jag hade väldigt stor glädje av att få följa med. Detta är en trakt av Västergötland där jag är helt obevandrad. Och alla vitsippor! Så vackra"
  Vet att pappa hade stor anknytning till Borås men där har jag bara varit en gång och likaså i Ulricehamn.
  Får bli ändring på detta.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Glömde! Tack också för alla vackra bilder. Kändes verkligen som om jag var med.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har det så vackert hos dej, så det räcker och blir över. Men kommer man till våra trakter, så är ett besök i området av Hofsnäs -Torpa att rekommendera. Kram!

   Radera
 5. Ojojoj, vilka vackra vitsippehav. Jag saknar dem lite här i Östersundstrakten. De kanske finns, men jag har inte stött på dem ännu.
  Toyota... det kanske blir en sådan när jag ska byta bil. OM jag nu ska byta. Varje gång det blir något krångel med den så kommer det närmade ett byte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljuvliga vita hav! Toyota är en bra bil! Rekommenderas!

   Radera
 6. Vitsipporna är verkligen otroliga i år! Stora och vilka mängder! De är så fina!
  När barnen var små hade vi två Peugeot 505, de var sjusitsiga, men ändå inte buss. Så himla bra bilar, saknar dem ibland.
  Vi behöver inte heller två bilar längre och nu när jag blir arbetslös måste vi sälja den ena. Även om det inte ger många kronor i försäljningen, så sparar man in på annat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Få se hur det går med bilen! Har föreslagit att den ska säljas men nu kanske den blir skrot i stället.
   Arbetslös låter tungt. Du är ju ännu ung! Det kan ju finnas annat jobb om du vill ha.

   Radera
  2. Tror inte så många är intresserade av en icke fullt arbetsför 61 åring.
   25% innebär två timmar om dagen. Utan att kunna göra allt... så vi får se. Hoppas ju, för pengarna behövs.

   Radera
 7. Vilket fint fågeltorn de har byggt - det måste jag spana in vid nästa besök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev så förvånad. Ett stort fint fågeltorn! Fanns inte på sensommaren då vi gick rundan senast.

   Radera
 8. Vilken helt ljuvlig idyll du visar! Vitsippsängarna är så häftiga, här har vi ännu bara små klungor här och var i fjolårsgräset märkte jag idag. Det kommer mera men nu när det åter blev svalar dröjer det ett tag, o inte mig emot, drar gärna ut på våren extra länge för jag tycker den vackraste årstiden är förbi i juli...
  Fågeltornet ser välbyggt ut, minns en gång då jag klättrade uppför ett mycket rangligt sådant och på nedvägen får se att man varnar för att klättra upp och att man gör det på egen risk. Det var så dags då...
  Jag hoppas att det finns lite mer kreatur dit jag flyttar, här i byn har vi inte en kossa, inte en häst, inte ett får. Tänk att ha lite djur att besöka när man är ute på promenaderna, det skulle vara toppen. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tamdjur som är inhägnade, det är vackert att se. I bästa tiden, försommartiden.
   Synd att det blir så mycket regn, vitsipporna syns inte på samma otroligt "havsliknande" sätt då
   Nytt fågeltorn! Stabilt! Lite brant trappa. Blev baklängesgång nerför.
   Ha det fint med alla flyttbestyr. Kram!

   Radera
 9. otroligt vackert med alla vitsipporna nu.

  SvaraRadera
 10. Fint fågeltorn ,-)
  Och vitsippsbackarna, så fint!
  Så stilla och rofyllt det ser ut ,-)
  Fjortonhundratalsslottet, det lät tjusigt!
  Inte har man pratat med många inte så kul att nu när vaccinationerna är igång blir det lite annat.
  Har du vaccinerats, vår första blir på fredag!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas