måndag 17 maj 2021

Sorgesamt

 Jag medger, jag kände mig låg och ledsen i morse. Skulle det vara slut med mina vandringar nu? Samtidigt hade jag dåligt samvete för att jag kände mig låg, få tanter har väl gått/proenerat/vandrat så mycket som jag. Dåliga knän, det är varken ovanligt eller dödligt.....

Ringde läkarstationen, Tranehälsan. Blev mäkta förvånad, då jag fick en tid nästa på stört. 

Anders, hette behandlande läkaren. Har inte träffat honom tidigare. Men han var supertrevlig, och den som heter Anders pratar förstås svenska. Vilket jag tycker är SÅ viktigt, vad det gäller vårdkontakter. Det har inget att göra med ursprung eller etnicitet, det är bara så att när jag känner mig så pass utsatt som vid ett läkarbesök, så vill jag förstå varenda ord läkaren säger och jag vill också kunna ställa frågor som läkaren kan svara på.

Anders tittade på knäet, tryckte lite och tryckte sedan in den redan förberedda cortisonsprutan. Sen  kollade han med ultraljud på bakercystan i knävecket, och konstaterade att "det var en rejäl en". 

Vi pratade om den vandrande tantens behov, och Anders ansåg att jag måste variera min träning och mitt rörelsebehov genom ren träning, cykling , promenad- fast inte så långa sträckor- och på mjukt underlag.

Glad i hågen och med ett betydligt piggare högerknä, åkte jag hem och såg till att huset fick sig en make over. Vilket sannerligen behövdes. Så mitt första SORGESAMT, det går till oss två som bor i huset, och som inte tar hand om det innan det blir ordentligt skitigt. ( Fast det är förstås då det är roligt att städa)


Jag fick väl ta Anders på orden, då och lyda hans råd. 
Solen kom fram på seneftermiddagen och  hjälpte till att locka ut mig på cykeltur.

Tog den inte allt för trafikerade landsvägen ner till Nittorp, svängde in vid ishallen/damfotbollsplanen och mot kyrkan. Där börjar en grusväg som är milt sagt kuperad. Blev alltså ett par nedförsbackar med både handbroms och fotbroms och några andra där jag fick leda cykeln i uppförsbacke. 

Det finns ett par riktigt gamla hus i området .Den här lilla stugan har fått en del omvårdnad, i form av ett nytt tak. Men i övrigt, så ser det sorgesamt ut vad det gäller den fina lilla ryggåsstugan. Önskar så att den som äger den, tillsammans med folk i trakten, kunde ta sig an den och fräscha till såväl väggar som "trädgård". Här vore det ju så fint att kunna samla bygdens folk några gånger på sommaren. Våfflor? Tipspromenad? Eventuella inkomster skulle kunna gå till samhällets stolthet, Nittorps IK.....


Med det här huset är det än värre beställt. Måleråsen. Vet att huset ägdes av en ogift man som var släkt till makens far. Vet också att en gammal kollega ( som tyvärr inte längre finns i livet) hyrde huset på somrarna, innan hennes familj flyttade till trakten. 
Huset ligger några hundra meter från genomfartsvägen, så det är ingen förbipasserade som upprörs av dess sorgesamma skick. Tittade in genom de trasiga fönstergluggarna och såg bl.a. gamla möbler, som en gång varit fina, och en helt otroligt vacker kakelugn.

Undrar varför man bara låter det gamla huset stå kvar. Antagligen är det bortom all räddning. Men kakelugnen kanske någon skulle vilja ha. Antagligen finns det mer än en sådan i det stora huset.


Ladugården var också i dåligt skick, trots att murstenarna ser ganska sentida ut. 

Sorgesamt är ordet, som jag kände, då jag såg den förfallna gården.

Det behandlade högerbenet mår riktigt bra i kväll. Bakercystan känns också mindre stel. Det får bli många cykelturer i sommar, det känner jag.

Sen kan man ju tycka att det är både lite sorgesamt och lite sorglustigt att vänsterbenet, som fått ta extra mycket belastning under några dagar, numera också har en liten vätskefylld knöl, en bakercysta, i knävecket.

23 kommentarer:

 1. Såååå skönt att läsa att kortisonsprutan gjorde susen. Älskar kortison:-) Har aldrig fått en spruta i knäet, men väl i axeln med omedelbart resultat:-)
  De gamla ödehusen är sååå fina. Undrar om de är privatägda och ägarna bara låta dom förfalla. Så sorgligt. Du kan ju alltid höra med kommunen och fråga vem som äger husen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delade inlägget - för ovanlighetens skull- på Facebook, och hoppas få svar på det sättet.
   Cortison- vilken supergrej!

   Radera
 2. Testar nu för tredje gången att kommentera. Ibland vill Blogspot att man ska tvingas vara inloggad på ett Googlekonto och ibland ska man inte vara det....

  SvaraRadera
 3. Nu när jag loggat ut från Googlekontot fungerade det. Phu! Tur jag är envis.
  Vet ju att du inte kan påverka detta men trist är det.
  Skönt att du fick läkarbesök så snabbt och att dr. Anders var utrustad med både cortison och goda råd.
  Trevligt med en cykeltur men visst är det sorgesamt att husen blir till ödehus.Tänk denna kakelugn. Eller kanske fanns det fler-
  Hoppas nu att du känner dig lite piggare och tar det lugnt och inte överanstränger ditt knä. Ja, inte det vänstra heller.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra med uthållighet! Det tackar jag för. Förstår vad du menar, med google ut eller Google in.
   Mår riktigt bra efter cykelturen. Ska bli intressant att se om någon facebookvän har koll på vem som äger husen. Det lilla kunde man absolut hjälpa till med att göra till något bra och användbart.Kram!

   Radera
 4. knäna är viktigt, min dansande 89-åriga mor går ingenstans nu med sitt högra knä, jag har tränat på gymmet och min duktiga PT har fått mig gå en mil utan och blinka (ovh min dotter har hjälpt mig med bra barfotaskor)

  SvaraRadera
 5. Barfotaskor- nej tack. Ordentliga dominerar vill jag ha! Häftigt med PT....Skulle jag oxå vilja ha...Finns nog inga i Grimsås. Gymmet har f.ö. haft stängt sedan i höstas!

  SvaraRadera
 6. Skönt att kortisonsprutan hjälpte, lindringen brukar komma omedelbart. Jag har fått några sprutor i axeln på den tiden jag bar mycket tunga pärmar och hade ständigt ont. Ibland lyckades inte läkaren finna rätt med sprutan och då hjälpte det förstås ingenting. Cykelturer skulle jag göra vad som helst för att kunna göra, tyvärr har jag för dålig balans och numera yrsel för att fixa det. Saknar det massor man kan ju ta sig mycket längre än genom att bara gå! Du ska se att det blir bra, du är en förnuftig kvinna! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Tror att du är det samma. Idag känns det inget i knät, när jag böjer det. Härligt!
   Synd med dina skavanker. Yrsel låter jobbigt!
   Fast visst är så att balansen försämras när man blir äldre. Här i byn är det nog bara jag av "gamlingarna" som cyklar. Och maken. Men då tar han ut elcykeln. Kram !

   Radera
 7. Svar: Vad gäller damfotboll så är nog din man inte ensam om att känna att dam- och herrfotboll är två skilda världar. Höll med honom helt och hållet till ungefär fem år sedan. Å då är jag ändå gammal fotbollsspelare själv. Men såååååå tråkigt jag tyckte matcherna var då. Långsamt, massvis med felpassningar, usla målvakter etc, etc. Jo, din man hade helt rätt då. Det är mycket, mycket bättre nu. Jag lovar! Det var faktiskt första gången jag kollade CL-finalen för damer - oooops...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är gammalmodig i sitt tänk och har svårt att ändra på det tror jag!😊

   Radera
 8. Skönt att kortisonsprutan hade avsedd effekt, så du kan fortsätta vara aktiv, men med mer cyklande istället för promenader.
  Ja, det är sorgesamt med de gamla husen ... kan bara hoppas att någon vill ta hand om dem.
  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott att vara normal i knät igen. Artros, ja, det är väl en ålderssjukdom... man är inte ensam. Inser att cykel är väl så bra som promenad. Kram!

   Radera
 9. Bra med snabba resultat, men de gånger jag fått cortison har de sagt att man ska ta det lugnt första dagen. Dvs inte ut och cykla.
  Vi bor själv i en trakt där det finns gott om ödehus. Det är så tråkigt att se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan nog inte ta det lugnt. Cortison är verkligen rn dundermedicin! Men så har det oxå gett nobelpris!

   Radera
 10. Känner igen mig i det där. Fick lägga om min träning också på grund av att mina benhinnor inte klarade av så intensiv buggträning. Då dansade jag 5-6ggr/v och det kan man ju kanske förstå att benen inte håller för? Det senaste året har jag inte dansat alls, pga covid, men innan dess blev det "bara" 2ggr/v varvat med promenader, cykelturer och gympa. Det blir mer lagom för benen. Ha det så bra! Kram Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till och med du som är ung! Ja, man går vara lite rädd om sina ben, för dom är bra att ha! Kram!

   Radera
 11. Jag håller helt med dig när det gäller läkare. Jag vill kunna förstå vad han eller hon säger och det är enbart det som det handlar om. Skönt att kortisonsprutan redan verkar ge effekt. Cykla är ett bra sätt att röra på sig och under sommarhalvåret passar det alldeles utmärkt.

  Visst är det sorgesamt när i grunden fina hus bara får stå och förfalla.

  Kram och god kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har redan glömt det onda. Gått en del idag, fast nu struntar jag i 10 000 steg. Får bli det det blir! Kram!

   Radera
 12. Skönt att du varit förskonad från smärta, och du visar ju otroligt vackra bilder från dina promenader, Så jag förstår din oro. Och din brors wok såg jättegod ut. tur att du fick tid så snabbt,-) Och håller med dig , en läkare vill man kunna förstå, otäckt med läkarbesök.
  Det är viktigt att de förstår vad man vill ha hjälp med och att få svar, det är en trygghet.
  Sen är det viktigt med trevliga läkare som har empati, det finns hemska läkare så får man en bra läkare blir man så lättad.
  Ta hand om hus är viktigt. Synd när de förfaller.
  Bra att kortisonsprutan hjälpte! ,-) och att du kan njuta av en sommar på hjul ,-))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag känns det som vanligt. Får inse att jag börjar bli gammal och att ålderskrämporna sätter in. Men idag har jag njutit av hela dagen. Kram!

   Radera
 13. Det är trist när kroppen säger ifrån och man inte kan röra sig som förut. Men bra att du fick tips om cykling...tror att det är en skonsam träningsform bär knäna gör ont. Nya vyer fick du på köpet.
  Ibland finns det ju unga entusiaster som gärna vill köpa ödehus och sedan rusta upp dem.
  Synd att de bara får förfalla.

  SvaraRadera
 14. Har också hört om unga entusiaster. Tänk om någon ville ta sig an Måleråsen. Huset har varit så fint en gång. Maken kunde berätta att det är hans farmor som kommer från gården och huset, Måleråsen.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas