torsdag 30 december 2021

Årssummering

 


Vykortsvädret har övergått till det vanliga gråvädret.

Under gårdagens runda på skogsvägar, så var det fortfarande vinterväglag. Vilket innebär att man utan halkrisk kan ta sig fram utan broddar.  Temperaturen låg några tiondelar under 0. Träden var fortfarande snöklädda. 

I dag är det annorlunda. 4 plusgrader.  Snön har blivit till ett snorigt klabb.  Minusgrader i grusvägen gör att det dessutom blivit ordentligt halt i spåren.  För ovanlighetens skull, inget sug efter promenad. Fick bli en timme på gymmet i stället.  


Det är rätt häftigt att vädret kan göra världen helt svartvit. Bilden är inte det minsta omgjord. utifrån hur kameran såg den!  Men det är faktiskt ganska vackert....



Så här på årets sista skälvande dagar så brukar  "ångesten" inför det nya året komma. Det är lite läskigt med det "okända"!  Samtidigt  är det ju så att det bara handlar om tid, att vi i vår kultur satt ett slut och en början mellan 31 december och 1 januari. I och för sig den tid som "gäller" över hela världen, men det finns ändå de som har en annan tideräkning. Kinesiskt nyår firas efter när nymåne infaller mellan mitten av  januari och mitten av februari, assyriskt nyår firas i april, det indiska nyåret kan firas både vid vårdagsjämning och höstdagjämning  och det islamska nyåret i samband med Muhammed födelsedag i juli.

Så det där med nyår, ja, det kanske man inte behöver ha så mycket "ångest" inför. Bättre att ta varje dag som den är ... och som en gåva, så länge man får vara med och kan njuta av den....


En liten summering av året kan dock vara på plats, här i den offentligas "dagboken".

Det har varit ett bra år. Vad det gäller nära och kära, vilket är det viktigaste av allt, så har alla fått vara friska.   Inga förändringar har skett, och det är absolut gott nog så. 

För egen del så kommer jag mest ihåg det krånglade knäet. Usch, vad det gjorde ont. Man fick ta sats för att ta sig över gräsmattan eller ut till postlådan. Det räckte att gå på toa på natten, få att knäet skulle börja värka, och krävde smärtlindring.
Så blev det bättre och bättre.  Från att ha haft ont från mitten av maj till mitten av juli, så vågade vi oss ändå på några dagars resa till Härjedalen i mitten av augusti. Det blev  ganska långa vandringar i den vackra omgivningen. Helt underbart. '
Nu är knäet nästan bra, känner bara av det i vissa rörelser.
Då, i mitten av sommaren, så trodde jag att jag aldrig skulle kunna gå som "vanligt " igen! Men det kan jag! Lycka!

Är glad åt att jag fortsatt jobba några timmar i veckan, och betydligt mer än så, då vikarie har behövts. För mig är det viktigt att få känna mig "ogammal". Vilket jag gör, då jag kan säga att jag har ett jobb att sköta. För mig har inte "gammal" så mycket med ålder att göra, som med livsstil.  För åren, d e varken vill eller kan jag göra något år. 
Mormors/morfarstisdagarna är också extremt roliga. Härligt att få vara så nära sina barnbarn och få vara med om deras utveckling. Saknar att inte träffa Ava så ofta. Tur att det finns möjlighet att ses via mobilen....



Har varit härligt att komma ut på lite konserter och teater/musikaler under hösten.  Tack covid-vaccinet för det!

Är medveten om att många tycker att jag tar för lättvindigt på det här med smittorisken. Men jag  tror stenhårt på vad Agnes och Anders och andra specialister säger om vaccinet; även om man blir smittad så blir man mindre sjuk, och hamnar med största sannolikhet inte på sjukhus. Så därför känns det som om jag/vi återgått till en "normal" tillvaro. Vilket innebär besök på restauranger och i arenasalonger och foajer. Och något enstaka besök i "stan". 


Ett bra år går mot sitt slut! I morgon är det traditionell nyårsgrillning i byn kl 12. På kvällen träffar vi fem andra par, i knytkalasform. Vi har det väldigt smidigt i år, ska bara ha med Bubbel och snacks. 

Förhoppningsvis får jag till en kort nyårshälsning i morgon. Lite av tradition det också, att skriva årets kortaste inlägg just på nyårsafton.




















16 kommentarer:

  1. Ja nu är det en svart/vit värld igen. Slabbigt och räligt ute. Snön smälter undan, men det blir halt.
    Ha fina sistadagar på året🤗

    SvaraRadera
  2. Vilken trevlig nyårsafton som väntar för er del!
    Här är vädret också så att det går i grått. Skånsk vinter i ett nötskal helt enkelt ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycks som vi har samma väder. Gott med plusgrader.

      Radera
  3. Då får jag önska Gott Nytt År så här lite dagen före.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma till både dej och Barbro!

      Radera
  4. Vädermässigt så har vi samma gråväder här, samma temperatur också. Inte mig emot alls. Ogillar ju snö och is. Inte roligt i storstan, men vackert på landet som hos dig.

    Så skönt att ditt knä verkar vara som gott som nytt igen. Bra, då du ju gillar att röra på dig. Det där med Covid-19 "hetsen" har nog alla tröttnat på. Det syns mera än tydligt i ett shopping centrum. Läste till och med på en blogg att Omikron-varianten är "bara" en vanlig säsongsinfluensa. Jaha, ingenting förvånar mig längre... Precis som du har jag inte blivit till en eremit utan levt ett nästan normalt liv, där man hållit avstånd och tvättat händerna lite oftare.
    Skoj med en knytis imorgon:-)
    Önskar dig ett riktigt Gott 2022:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste leva. Och inte vara hysterisk för vad som skulle kunna hända. Då får man vara rädd jämt! Same to you and your husband!

      Radera
  5. Visst är det, om inte annat för sin egen del, bra att sammanfatta året. Jag tycker du gjorde det så fint och där det positiva lyste klart. Skönt att ditt knä har kommit i bättre form.
    Vad gäller nyår känner jag ingen "vånda". Minns de år när vi i firat tre stycken; hemma i Sverige, det kinesiska nyåret och sedan i april det thailändska-
    Vad gäller pandemin så har jag liknade tankar so du har. Man kan inte skydda sig helt och livet måste gå vidare. Gillar verkligen Agnes Wolds tankar.
    Har också varit ute på en del och kommer att fortsätta med det. LIvet pågår ändå här och nu. Men viss försiktighet har jag iakttagit. Med tre sprutor så hoppas jag att inte behöva belasta någon IVA avdelning.
    Låter som en trevlig heldag, i morgon nyårsafton.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Litar på tre sprutor. Och njuter av en normal vardag, trots att många är covidsjuka. Nu är det ju så att man kan få en vanlig influensa också.
      Ha det fint! Kram

      Radera
  6. Jag har känt mig gammal sedan typ 45....min mamma dog när hon var 48 och då tyckte jag att hon ändå var rätt gammal, även om hon var väldigt ung för att inte få leva längre. Men jag har en gammal själ, absolut. Ännu för ett par år sedan var jag aktiv, jobbade två dagar i veckan på loppis, var engagerad i PRO som både det ena och det andra. Och nu? Ingenting, nada, och jag gillar det! PRO finns kvar om jag känner suget, men jag har det så bra och kravlöst nu så jag fortsätter nog så ett tag till...Har man djur så får man både motion och nya kontakter vilket har varit tydligt nu efter flytten. Avundas dina tisdagar med barnbarnen. Men ändå har det ju blivit så mycket bättre sedan jag flyttade närmare ungarna. Så länge du inspireras av läraryrket så ska du självklart fortsätta. Själv tänker jag anlita någon veteranpool i vår för att göra i ordning min lilla täppa! Gott slut och Gott Nytt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man är olika. Jag är nog mest en orolig själ. Kan inte bara sitta utan att ha något för händer. Behöver aktiviteter. Mår bra av stt känna mig behövd.
      Undrar vad sådant beror på ? Min mamma flög och for överallt efter att hon blivit änka vid 67 års ålder. Ända tills kroppen sa ifrån och då gick hon snabbt in i en demens. Tror stt det var av ren depression.
      Både mormor och farmor hade alltid något för händer. Handarbeten av olika slag. Mormor stickade och virkade, farmor provade nya tekniker...
      Så jag är väl en produkt av de som fanns före mig.... När jag tänker efter. Detsamma! Kram

      Radera
  7. Ja nu är världen verkligen svartvit efter att mildvädret drog in. Men halkan ... den är inte att leka med. Du får vara försiktig med knät.
    Det låter som ni kommer att få en härlig nyårsafton. Vill passa på att redan nu önska dig ett riktigt:
    Gott Nytt År!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snön är borta! Även isen.Gott så.Detsamma till dej!

      Radera
  8. Året har ändå varit bra, gott nytt år!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas