onsdag 8 december 2021

Trött

 


Oj, vad jag r trött på vintern. Redan. Det har gått en dryg vecka sedan snön och kylan kom. Och det är långt kvar, innan vintern är över. Vilket gör mig ännu tröttare.

Åkte med maken ut till skogen, där han skulle kolla hur skogsmaskinerna sköter sina uppdrag. Tyckte att det skulle passa bra att dagens promenad skulle bli de dryga tre kilometrarna hem från skogen, på uppkörd skogsväg och plogad byväg. 

Skogsvägen funkade bra att gå på, men på den delvis hala byvägen halkade jag,  trots grova kängor och stavar. ( Om än rätt slitna) Det blev inget "allvarligt" fall, men jag blir så trött på vinterns väglag vad det gäller promenader. Äger ett par bra broddkängor. De lär användas vid nästa "utgång" på byvägen. 

Blir så trött på frånvaron av färger i naturen. allt är bara svart och vitt... och grått. 

Det hjälper inte att låta fotoprogrammet förstärka befintlig färg, allt blir bara svartare och gråare. 

Är lite märkligt att inte ens de gröna granbarren kan få en annan färg än just svart....


Blir så trött på mig själv, som inte kan få tummen ur och beställa lite vård för fötterna. Det tycks "alla" tanter se till att göra. Resultat: Spricka på hälen och hål på strumpan, på stortån. 

Måste bara ta tag i mig själv och beställa tid efter jul.

Är rätt trött på det tänket också... efter jul ska jag gör det och det och det....

Inser att vi kommit in i årets allra mörkaste tid. Eftermiddagarna blir inte kortare, solnedgången står still på 15.20 i ett par veckor nu. Morgnarna däremot, de kommer att bli tjugo minuter kortare innan det vänder igen.

Naturligtvis är jag trött på mörkret också. Är en utemänniska, och det är ingen höjdare att vara ute i snö, kyla och mörker.




Covid  gör mig också trött. Fast man är vaccinerad, så kan man ju få infektionen, om än i en mild variant. Men det är väl så på vintern, det är virusens bästa årstid.  Tycker så synd om, ja, blir riktigt trött och irriterad å alla krögares vägnar. De får den ena avbokningen efter den andra, på sina julbord. Många kommer inte att överleva. Detta borde ju ha kunnat lösas smidigare... kanske kunde man beställa catering till företaget... eller institutionen. För visst kan man träffa dem man jobbar ihop med och äta lite gott.

Luciaframträdandena på det stora företaget har blivit inställa. Men man har hittat ett bra lösning; man kommer och filmar luciatåget i skolans bibliotek i morgon. Sen visas filmen på storskärm, då man har det traditionella luciakaffet på den stora kabelfabriken. 
I samband med filmandet så kommer  nästa tröttande fråga: Får man visa barnen på sociala medier. Förr i tiden så var allt så enkelt. Föräldrarna fick fylla i ett dokument vid läsårsstart. Där fick de ange om deras barn fick vara med på bild. Superlätt att förhålla sig till. Det förbenade GDPR är så tröttsamt, Genom skolans medier får man inte visa några barn på bild... men genom tidningar och utomstående aktörer, så funkar det. Om barnen är godkända, 
Sexorna får vara med på tv, då får de visas i Nexans matsal.... De som är med i luciatåget från 4-5 får väl kollas upp lite extra.

Tröttsamt att vara så här negativ! Speciellt för dej som läser bloggen, och som orkade läsa ända till slutet.







'

28 kommentarer:

  1. Någon sa:
    "Det var inte bättre förr - det är bara värre nu"! ;)
    Det uttrycket tycker jag är lite finurligt.

    För visst tänker även jag numera att "det var bättre förr" eller i alla fall att det var mindre tillkrånglat då...?
    Fast jag beställde ett vaccinationsbevis idag och det var SUPERlätt. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket är bättre! Men ju äldre man blir, desto mer man/jag ogilla vinter och mörker. Finurligt uttryck!

      Radera
  2. Jag är också trött på vinter, kyla och mörker. Tack och lov köpte jag dubbskor förra året, de gör stor skillnad.
    Covid kan vi inte göra mycket åt, det är bara att finna sig tycker jag. Och naturligtvis göra sitt bästa och ta ansvar.
    På fredag får vi tredje dosen 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu får det bli broddkängor på. Trodde att de grova kängorna skulle räcka i dagens väglag, men det blev för halt .
      Tredje dosen ger en tryggare tillvaro.

      Radera
  3. Dessvärre håller jag helt med dig och då har vi inte ens lika mycket snö som ni, och i skogen bor jag ju inte heller. Konstigt att man varje år genomlider samma årstid och gnäller. Du är absolut inte ensam.
    Diskuterade de avbeställda julborden med en kompis idag. Tycker så otroligt synd om alla restauranger och extrapersonalen som nu får gå. Å råvarorna som man måste slänga vill jag inte ens tänka på.

    Är så himla trött på att återigen hålla i och ut. Ja, och krampaus på det. Skrattade gott idag när en kvinnlig ganska kortväxt kompis slängde sig runt halsen på mig och gav mig en puss på kinden. Ja, vad skulle jag göra? Ingen kram- (och puss-) paus för mig inte...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu jag en antikram-människa. Men det vet ju de flesta, så krampaus gör ingen skillnad. Lider otroligt med krögarna. Vi hade fått beställning om extra lång mormorstisdag nästa vecka, den 14. Både dotter och svärson skulle på julbord. Var sitt. Men igår fick först landstingsanställde svärsonen meddelande om att julbordet var inställt. Bara några timmar senare kom ett sms till statligt anställda dottern, att detsamma gällde hennes julbord. Så taskigt! För krögarna. Borde kunna skötas bättre.
      Förhoppningsvis ska vi gå på PRO julbord i morgon. På en restaurang i grannsamhället. På söndag har dotter och svärson beställt julbord till oss alla på en stor restaurang som finns i ett närbelägen fritidsområde. Man kan inte vara rädd hela tiden! Och restaurangerna måste kunna leva!
      Råvarorna...de kan väl jnte bara qlängas!? Hjälp så fel! Nä, jag anser allt att covidhysterin gått för långt!Men jag är väl knäpp!

      Radera
  4. Det lyser väl inte när jag skriver min blogg, att jag också är trött på mörker och kyla. Det lockar inte ut mig. Att jag ibland cyklar är då det är ett måste. Jag noterar att det blir värre med åren.
    Nu när jag fyllt år så kan jag lika gärna gå i ide och vakna lagom till vårkvittret. Förr kunde man ta en solresa som vaccin mot vintern, det går inte nu heller, iaf vill jag inte.
    Må väl, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att jag delar vintersömn med dej! Solresa vore inte dumt...men det går anstå ett tag. Sover lika gärna! 🙂 Detsamma! Kram!

      Radera
  5. Jo, jag orkade, men det var väldigt vad du var trött, eller är trött. Det påminner mig om min man som också är så emot vintern, snön och mörkret. Jag försöker att peppa honom och det hjälper lite. "Men tänk, du har ju mig i alla fall och snart så är det vår igen". Han blir genast gladare. Tror att det beror på tanken att jag finns, att tänka på att våren kommer om 4 månader, nja, det kan han inte glädjas åt nu.
    Det jag kan hålla med dig om är den förrädiska halkan, den gillar jag inte, kan vara riktigt farligt. Så, var försiktig, du med ditt knä och ben.
    Jag tycker om dina vackra bilder, det behöver inte vara färg på en bild för att det ska vara mycket sevärd.
    Sänder pigghetskramar till dig så här över cyberrymden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Tycks ju ha en tvillingsjäl med din Mysing. Egentligen är jag inte trött...bar trött PÅ!
      Knäet är riktigt bra numera....njuter av kunna gå ner för trapporna normalt igen. I somras var det ett steg i taget och fundera på jag ville ta nästa steg.
      Så man har mycket att vara tacksam för! Tack för pepp och hälsa Mysingen!

      Radera
  6. Vist kan man bli deppig den här tiden på året. Jag försöker att tänka bort det så mycket jag kan och inbillar mig att snart vänder det och går mot vår. Även om det dröjer länge tills det är behagligt väder igen så går det i varje fall åt rätt håll om någon vecka. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan nere på noll nu. Temperaturen går åt tätt håll. Och snart vänder det. När vi kommer till februari brukar det bli tydligt att det blivit ljusare. Kram!

      Radera
  7. Kan helt klart känna igen mig i dina funderingar om att vara trött och tröttna på mångt och mycket. Men sedan det år då jag gick i pension, var då 62 år, så har jag kunnat välja att denna mörka tid kunnat vara i varmare och ljusare trakter när jag så velat. Och det var vi ofta. Vi har en stuga i Spanien där mörkret inte gör sig påmint som det gör här. Ofta har vi varit där just när det varit som mörkast hemma. Smidigt att pendla både dit och hem. Och väldigt trevligt Förra året var ju undantaget förstås.
    Maken är där nu men av hälsoskäl är jag hemma och det är helt ok. Gör dagligen trevliga saker och njuter av en stad i ljus även om det är mörkt och ibland riktigt kallt. Och snart vänder det.
    Tänkte på detta med julbord. Här i stan har man på många ställen ordnat det så att maten till julborden serveras just till borden på tallrikar och man kan på lappar kryssa i vad man vill smaka och så serveras det efter hand. Verkar fungera riktigt bra och man slipper köer och att gäster "hackar i maten". Tror att man kan hitta och erbjuda alternativ.
    Hoppas ni får ett trevligt och gott julbord.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket bra alternativ till julbord. Kanske kan bli så lite varstans framgent.
      Förstår att det måste vara gott sätt kunna åka döderut så här års. Du tar det mesta med ro.
      Också en styrka. Kram!

      Radera
  8. Nej det visar bara att du också kan känna dig trött, mänskligt !
    Bra att det gick bra när du ramlade, det är det värsta med vintern, om det blir halt, nu har vi kunnat stega på med knarr. Men kommer ishalka då tröttnar jag med. Tycker dina bilder är magiskt vackra! ,-) Det behöver inte vara färg ,-)
    Inte lätt i covidtider och synd om många på olika sätt. Hoppas det blir godkänt så det kan bli Lucia tåg i storbilds skärm. Det kommer att bli mysigt,-) Jag vet att barn inte får fotas, likadant här och troligtvis överallt. Hoppas det blir godkänt!
    Ta hand om dig! Varm KRAM från mig Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kommer att köra luciatåget via skärm.
      Klasslärare vet om någon inte är ok att visa.
      Halkan är så tråkig. Blir nog mer sv den varan framgent. Detsamma! Kram!

      Radera
  9. Jag förstår att det blir deppigt och jobbigt när vintern kommer, om man är så "anti" som du. Att slösa ork på det, när vi bor i ett land med fyra årstider, det måste vara tröttsamt. Bättre då att anamma läget som det är. Du kan ändå aldrig få vintern att försvinna.
    Att promenaderna blir svårgådda med ishalka, det kan man ändå göra något åt. Broddar på helt enkelt. Jag har två par...
    Smart idé det där med catering.
    Det där med GDPR-reglerna tyckte jag också var märkligt först. Men sedan jag fick allt förklarat för mig så förstår jag varför de finns och nu tycker jag att det är bra. Men förstås lite krångligt för många.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har fortfarande inte förstått varför GDPR finns. Räcker ju med ett ok från föräldrar gör bildvisning.
      Jodå, nu kommer broddkäbgorna fram.
      Och vintermänniska, nej det är jag inte. Ha det gott!

      Radera
  10. Visst orkar jag läsa, du har ju en poäng med det du skriver, gnäller inte helt i onödan, "ler"...ta du broddskorna på så du slipper belasta leder när du spänner kroppen. Jag går ingenstans utan mina gamla icebugs, några nitar har lossnat men än funkar dom. Kanske blir det nya när rean kommer i januari, för blötan håller de inte längre emot. Vi har samma problem med stortårna! Vet inte hur många strumpor med hål jag har åstadkommit denna höst/vinter. Och jag har klippt naglarna, när jag beklagade mig för dottern frågade hon om jag filat naglarna och jag såg ut som ett frågetecken! Tanken har aldrig ens slagit mig...Men nu har jag filat och filat på stortånageln för att inte kanten ska vara vass, men tror du det hjälper...näää. Gaska upp dig nu, lyft luren och beställ en tid och ge den till dig själv i tidig julklapp!

    SvaraRadera
  11. Ska beställa tid. Fila, det gör inte jag heller. Broddkängorna är intakta efter många år. Har hållit bra Fick dem i julklapp av döttrarna tn gång Superbra julklapp! Krsm!

    SvaraRadera
  12. Jag orkar också läsa ... och håller med dig till en del, för någon älskare av vintern är jag då rakt inte. Uppskattar gröna vintrar som gör livet betydligt lättare, men lite mörkare. Mörkret gör mig inget, men halkan är inte kul! Bra vinterkängor, helst med dubbar, vilket är nödvändigt numer ... vill ju inte halka omkull och bryta armar och ben ...
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir mörkt, trots snön. Men det vänder snart och ljuset gör att det blir lättare. Och så broddar förstås. Kram!

      Radera
  13. Ibland så blir man bara trött på allt! Så jag förstår din trötthet.
    Då jag blir så trött och less så brukar jag försöka tänka på det goda i mitt liv. Elsa, mitt lilla yrväder, min man, våra döttrar och de underbart härliga barnbarn, de förgyller verkligen mitt liv. Och så trotsar jag många, genom att säga att det är så underbart härligt och vackert med vårt vinterlandskap som vi nu har.
    Hoppas att din tröttsamhet går över fort.Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men det gjorde den. Fast väglaget är jag trött på .. och mörkret.
      Har så mycketvatt vara tacksam för! Bra att du påminner! Kram!

      Radera
  14. Vintermörkret och allt det gråa piggar inte upp mig för fem öre heller. Vissa dagar är det som om dagen aldrig tar sig och det blir inte ljust.
    Hur det går med vårt luciafirande har jag ingen aning om men i kyrkan blir det inte. Nobelmiddagen är mer eller mindre inställd och skolavslutningen blir i respektive klassrum. Det känns självklart tråkigt men det är som det är.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många är besvikna; inget framträdande för föräldrar vare sig på avslutning eller Lucia.Men vi är i kyrkan på båda. Och detcär fint.
      Samhällsföreningen genomför luciafirande enligt plan. Tyvärr är det många äldre som inte vågar sig dit.
      Vi har ingen direkt smitta i området, så det är synd att de äldre inte kan komma till kyrkan. Men nu är det som det är... Kram!

      Radera
  15. Svar
    1. Kollar väderutsikter. 7 grader plus och regn nästa vecka. Låter gott. Broddkängorna behöver förstås användas ett slag!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas