söndag 12 december 2021

Förmodar....

 


.... att älgkillen med en massa taggar i sin ståtliga krona, hade föredragit ett liv i de småländska skogarna, framför att bli utstyrd med julpynt i Isaberg/Höganlofts reception.


... att Höganloft, Isaberg, Hestra har ett av de allra bästa julborden i trakten.  Fisktallriken smakade så gott!

Men ansjovis hade man nog inte lyckats få tag på. Jansson, från varmrättsbordet, smakade inte alls som en frestelse ska smaka.


.......att tomten har bråda dagar. Tacksamt att han hann med ett besök på Höganloft, och delade ut godispåsar till alla barn som var med föräldrar och mor/farföräldrar på familjejulbord.  Det fanns också en bemannad pysselavdelning till barnen. Toppen!


... att det var ett av de bättre luciaframträdandena, körmässigt, i Grimsås bygdegård idag

Tyvärr kom det inte så mycket folk som vi hoppats på, till samhällsföreningens luciafirande. Trots.. eller på grund av... covid.-passuppvisande.  Förmodar att det är covid-hysterin som ligger bakom. 

Tyvärr så kan det också ha varit det sista firandet i bygdegården. Inte bara beroende på att publiken "svek"- valde bort, utan också av andra anledningar. 

Förmodar, att om jag får fortsätta att vara frisk, så kommer jag att försöka få till något slags luciafirande ännu några år framöver. Kyrkan har en fin lokal, med ljudanläggning, som man sannolikt får använda.

Lucia är en så fin tradition, den  vill jag bevara så länge jag kan.

Förmodar dock att traditionen är på väg att tyna bort.....



30 kommentarer:

  1. Även om jag inte har en massa horn så pyntar jag åtminstone öronen inför julen. Synd på Janssons frestelse. Det brukar vara bland det godaste på julbordet. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var ok ändå. Inser att vi får göra Jansson på ansjoviskryddad sill till jul. Har gjort det någon gång tidigare. Funkar. Kram

      Radera
  2. Jag läste att det inte skulle vara brist på ansjovis ändå.
    Luciafirande ja, B4 hade lucia i skolan i fredags. Det filmades och i morgon, när det är lucia, då ska de titta på filmen🤔

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att man på något sätt håller luciafirande vid liv. Har hört flera varianter. På killarnas dagis i Värnamo skulle man ha firande utomhus för föräldrar.

      Radera
    2. Det var vi alltid på utomhus lucia hos B1 och B3 när de gick på dagis.

      Radera
  3. Troféer i form av uppstoppade djur på väggen är ungefär det värsta jag vet. Befarade för en liten stund att den dekorerade älgen hängde i din hall. Pustade ut när jag förstod att så inte var fallet;-)
    Kul med tomten och godisutdelning till barnen medan de vuxna mumsar i sig av julborden - mums för ditt val av "tapas". Har läst någonstans att anjovis är en bristvara i år, då fisket av skarpsill på Västkusten inte var i närheten av ordinarie fångster. Ingen aning varför. Det hade kanske varit smartare att inte servera Janssons alls i så fall.
    Synd med så få personer på Luciafirandet. Traditioner ska man vara rädd om, speciellt med tanke på att vi har så många utländska familjer som kommer hit. De borde/vill kanske lära känna våra traditioner - tycker jag då.
    I Täby har man valt bort Lucia-tåget i år helt - tyvärr. Det började ifjol som följd av pandemin. Istället är det musikklasser från Täbys Musikskola som tre söndagar i december ska framföra julsånger i Centrum: https://www.tabycentrum.se/news-detail/St%c3%a4mningsfull-juls%c3%a5ng-tillsammans-med-Musikstil-Academy-T%c3%a4by-
    Alltid nåt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle klarat mej med tallriken...I repris. Otroligt gott.
      Hoppas att luciatraditionen får ett uppsving när och om covidmutationerna ger upp.

      Radera
  4. Tror du verkligen det? Att Lucia-traditionen är på väg bort. Den tanken har inte jag alls haft.
    Jag har två burkar ansjovis i kylen, så jag kan göra en Janssons. Det känns bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att gratulera till ansjovis!
      Det är svårt att få till luciaföljen på många håll i våra trakter. Stor skillnad mot förr

      Radera
  5. Jag tycker allt att det är fint med Lucia men jag vet att många valt bort det eller begränsat det på några vis.
    Jag upplevde iaf Musikskolans lucia igår kväll.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste varit väldigt fint med Lucia i musikskolan Där samlas de mest musikaliskt begåvade Kram!

      Radera
  6. Funderade när jag såg detta uppstoppade och "påklädda" älghuvudet vad det skulle vara bra för- På en restaurang? Trevligt att ses och god mat är ju det man hoppas på om man går ut och äter. Kanske hade de inte fått tag på "rätt" ansjovis till "herr Jansson". Här finns det gott om "rätt ansjovis" men det var hot om att det skulle bli en bristvara.
    Fint ordnat med aktiviteter för barnen för de brukar ju inte vilja sitta och äta så länge.
    Luciatraditionen tycker jag är trevlig och jag hoppas den blir kvar. Roligt att du gärna tar dig an detta hos dig även nästa år. Kan tänka mig att det blev ett fint Luciatåg. Men trist att det inte blev så välbesökt. Och vill man gå på något så är det ju idag mer regel än undantag att visa upp sitt Covidpass om det är fler än 100 deltagare i något.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man vågade nog inte, trots covidpass.
      Älghuvudrt sitter egentligen i receptionen till den stora fritidsanläggningar Isaberg resort. Utförsåkning, mountainbike, rodel, höghöjdsbana, bad, kanot mmm. I samma hus som receptionen finns den utmärkta restaurangen ..samt ett antal konferenslokaler.
      Riktigt fint och populärt.
      Få se om vi får tag på ansjovis. Är skeptisk. Kram

      Radera
  7. Älskade Jansson´s frestelse! ♥
    Min favorit.
    Köpte mina 5 burkar för minst 14 dagar sedan, när jag först hörde talas om ev. brist.
    Jag/Vi ansvarar varje jul för tillagningen av Jansson (m.m.) och den måste vara perfekt. ;) Att göra den UTAN den sedvanliga ansjovisen "finns inte på kartan".
    Gör faktiskt en variant till på julafton, till den som inte äter fisk och den personen brukar också vara nöjd. Om några år är det kanske den varianten vi alla "tvingas" äta.
    På tal om Lucia - den traditionen har jag inget förhållande till längre, det var mest när barnen var små som det firandet var aktuellt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Få se hur det går med Jansson.Inbillar mig att finskuren ansjoviskryddad sill funkar. Kommer iaf att testa med en liten form.

      Radera
  8. Ja, älgen hade nog föredragit att traska omkring i skogen i stället för att hänga på väggen. Ärligt talat är djurtroféer inget för mig och inte blir det bättre av att man spökar ut dem.
    Jansson är en av få rätter som jag uppskattar på julbordet men självklart måste den smaka ansjovis så den får man inte snåla med. Annars blir det ju bara en vanlig potatisgratäng.

    Vårt fina och traditionella luciafirande i kyrkan är inställt för andra året i rad. Mycket tråkigt men det var order från högre ort och bara att acceptera men nog saknade jag det. Kändes inte alls som Lucia i morse.

    Ha en fin dag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns som man överdriver just nu. Kan man träffas i skolan, så kan man väl sitta i kyrkan. Förkyld ska man inte vara, förstås
      Vårt luciafirande i kyrkan blev jättefint. Bara så synd att vi inte fick genomföra framträdandet för anhöriga och andra intresserade, på eftermiddagen.
      Detsamma! Kram

      Radera
    2. Det håller jag helt med om och jag förstår faktiskt inte skillnaden men nu är det som det är.

      Kram och god kväll!

      Radera
  9. ser smaskigt ut, älgen skulle jag inte vilja ha i sovrummet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så god laxtallrik. Inga uppstoppade djur i vårt hus, bara två tjocka, ofta sovande, katter. .

      Radera
  10. Ser ut som en bra dag ... synd att du saknade ansjovisen i Jansson - de kanske snålar med den. Jag köpte ett par burkar ansjovis för några veckor sen - hörde att det nog skulle bli brist till jul.
    Luciafirande brukar vara stämningsfullt och fint - synd om traditionen försvinner.
    Ha en bra vecka!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att traditionen fortsätter. Den är så fin.
      Får väl bli ett Janssonalternativ till jul... eller hoppa över... Kram

      Radera
  11. Det låter lite knasigt att ansjovisen är en bristvara till jul. Det är ett måste.
    Det är så fint med luciatåg. Kan det vara alla olika nationaliteter som gör det svårt att få ihop ett luciatåg?
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att de tjejer som normalt deltar i samhällets och städers luciatåg, känner att de missar för mycket i skolan.
      Kram

      Radera
  12. Kanske det inte får vara pandemi varje vinter framöver för då tynar nog våra traditioner bort. i vart fall i större sammanhang.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr så tappar ungdomarna intresse... eller tid...att vara intresserade av art vara med i Luciatåg.

      Radera
  13. Vilken ståtlig Hälge! Och tallriken med delikatesser var inte fy skam. Fy skam är det med prudentliga människor som inte kan tolka lagen utan hänger upp sig på petitesser! Skolvärlden verkar leva ett eget liv i kommunerna, som slagpåse! Lika illa här...
    Det jag tycker nutidens barn får för lite av är att ha tråkigt! Kanske är det då man tar fram mobilen...jag kan ibland tycka att man aktiverar ihjäl ungarna. De ska väl för sjutton själva kunna aktivera sig ibland också o inte hänga som klasar och kräva att andra ska ha tid jämnt...haha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dej där. Att det är då mobilen/plattan kommer fram.
      "Våra" små är bra på att aktivera sig själva...men oftast behövs grejer att aktivera dig med.

      Radera
  14. Vilken vacker älg , ja ute i skogen med sin familj skulle han varit.
    Fisktallriken ser god ut ,-) Men nog slut på ansjovis nu, vi har inte ens kollat om det finns, jag vet inte vad det är med oss i år. köket tog slut på oss enligt mannen ,-)) Söt bild på ditt barnbarn med tomte. han ser modig ut! Kul med pysselavd!
    Härlig bild på Lucia tåget. Det är en jättefin tradition, vi behöver traditioner. Så synd att det inte var så många som kom, och hoppas du kan fortsätta att ordna Luciafirandet i kyrkan många många år framåt. Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  15. Så fint och bra ordnat i bygdegården förr. Tråkigt om det skulle ta slut. Ps. Jag känner inte igen några elever alls på dina foton/filmer, antar att alla har slutat på Grimsåsskolan, är ju ändå några år sedan jag var där. Kram Emma Rosell

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas