onsdag 22 december 2021

Liseberg

 Visst är det en förmån att ha Sveriges bästa ( Nordens bästa?) nöjesfält inom ett avstånd på en timma och en kvart med bil.  

Men det  är allt lite kallt att gå omkring på ett jultids-öppet nöjesfält i en göteborgsk minusgrad.  .  Kollade på SMHI-appen, och tänkte att minus en grad, det behöver inte generera den allra varmaste jackan... Har inte varit så mycket i Göteborg sedan döttrarna begav sig söderut och Malmö blev det naturliga storstadbesöks-målet. En grad minus, i såväl Malmö som Göteborg, känns betydligt kallare än en minusgrad i inlandet.


Den vanliga mormors-tisdagen blev alltså en mormorstisdag på Liseberg, tillsammans med Johanna och killarna. Det var tänkt att morfar också skulle åkt med, men han kände sig förkyld och valde att stanna hemma.  
Johanna hade förbokat och betalt biljetterna redan i november. Det gick lätt att avboka en biljett, och betala lite extra för att få till åkband för oss alla fyra. 


Så mormor fick åka med på de allra flesta åkturer.  Alldeles lagom för mormor att åka på de attraktioner som finns i "Kaninlandet", där de flesta kräver att den som är mellan 90 och 110 cm i längd, har en vuxen med sig. Finns några enstaka attraktioner, där barnen får åka ensamma, då de är över 90 cm långa.


Konrad var väldigt nöjd med att dela vagn med mormor.
Det blev flera olika åkturer som var riktiga roliga, även för den som är 68!  Ett par mindre berg och dalbanor, och några snurrande attraktioner, som t.ex "kaffekopparna".


"Farfars bilar" rattades koncentrerat. 
Varvid tanken kom.... får mormodern vara med så länge, så att Konrad kan köra henne i sin egna bil? Dryga 13 år kvar.....
 

Se där, där kommer Karl-Petter med sin mamma i baksätet.
Även där, stor koncentration !



Liseberg är en helt orolig plats i juletid.  Så pyntat och vackert1
Ja, året om! Om jag inte missminner mig så har de  öppet i oktober med ett Halloweentema. 
Därefter så skiftar man  till jultema. Tror att man öppnar  i slutet av november och har öppet till nyår.
Sen  är det lugnt till i slutet av april, då den långa sommarsäsongen startar.


En utsikt från en lagom "tuff" mormorattraktion, där man åkte runt i korgar på en höjd, som är på gränsen av vad denna tant tycker är behagligt!



På andar sidan Mölndalsån ligger Tomteland.


Det var två spända killar som lämnade över sina önskelistor till Tomtefar.



Tomtefar - vars äkthet Konrad ifrågasatte, då skägget var för tunt - läste listorna och  sedan fick pojkarna lägga dem i nissarnas brevlåda. Förhoppningsvis ska väl nissarna kunna fixa något, även om det är kort tid till julafton....


Kylslaget blev det, som sagt, att vara utomhus  i sex timmar. Gott att gå in under tak ibland. Spegelhuset, det har funnits på Liseberg sedan dess jag var barn. Och det har nog varit fler än Konrad och Karl-Petter som sprungit in i glasväggarna i glaslabyrinten. 


Två tämligen trötta och nöjda killar, med halvtrött mamma och mormor, avslutade Lisebergsbesöket med en tur i det fina pariserhjulet. Numera är korgarna  helt inbyggda. Ändå var det lite läskigt att befinna sig på högsta höjden. speciellt som hjulet stod stilla där ganska länge, under det att man bytte passagerare nere på marknivå.


Utsikten var absolut njutbar, såväl över staden och dess ljus, 


som över delar av den  stora nöjesparken. Här syns bl.a. skridskobanan och området för de mindre barnen, ( och mormödrar) Kaninlandet... 

En kul eftermiddag blev det. ....
Och nästa jul tar jag på den tjockaste jackan inför "Jul på Liseberg". så kanske jag slipper ta fram en extrafilt till natten.... 



19 kommentarer:

  1. Så härliga bilder och vackra vyer. Roligt att få se.
    Fint att tillbringa en dag med barnbarnen på ett sådant trevligt ställe. i alla fall för barn.
    Vill önska dig en God Jul och ett Gott Nytt År.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul ställe för en mormor också. Måste åka dit till sommarn igen. Är så vackertci parken då. Också!
      God Jul! Kram

      Radera
  2. Har bara varit på Liseberg en gång, och det var under sommaren. Kan lugnt säga att det är betydligt vackrare vintertid med alla julutsmyckningar.
    Duktigt av dig att åka med på attraktionerna, inte minst pariserhjulet. Det hade jag nog inte klarat. Tycker det är läskigt, precis som berg- och dalbanor.
    Det har sina fördelar att bo i inlandet. Du har ju nära till flera storstäder om du skulle bli sugen att roa dig i "asfaltdjungeln".

    PS. Bra att grabben ifrågasatte jultomtens äkthet - hahaha:-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, då. Storstäder finns på ok avstånd. Lite långt till Stockholm. 35 mil, drygt.

      Men "bara" sju timmar till London!

      Radera
  3. Det var länge sen jag var på Liseberg. Absolut inget jag längtar efter. Kul dock att se dina bilder och läsa om er trivsamma dag där!
    Fundera, det ska man helst inte göra för mycket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut inte. Vill gärna åka till Liseberg när det blir vår. Vacker då också.

      Radera
  4. Absolut! Vad roligt med en tur hit till Liseberg. Har varit här många gånger, dock aldrig i december. Och det vill jag uppleva.
    Passade ju perfekt att spendera en mormorstisdag här med barnbarnen och Johanna. Kan tänka mig att ni alla hade en härlig dag. Jag skulle gärna vilja åka med barnbarnen nästa år och då med övernattning. Vi har ju lite längre att åka Tror att de skulle gilla att bo på Gothia.
    Stort tack för besöket och de vackra bilderna. Särskilt de från Pariserhjulet.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé att ta med barnbarnen till Liseberg. De kan nog tänka sig tvådagarsbedök i nöjesparken. Kram

      Radera
  5. Vilken härlig dag det blev med barn och barnbarn. Insåg att det var ett tag sedan jag var på Liseberg och vintertid har jag aldrig varit där. Däremot har vi varit på Tivoli i Köpenhamn men dit har vi ju så nära. Höga och fartfyllda attraktioner är inget för mig men Pariserhjulet hade jag nog velat åka.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var på Tivoli för så där 25-30 år sedan. Blev besviken... jämfört med Liseberg. Men Tivoli kanske har förändrats också.
      God kväll!

      Radera
  6. Så mysig tisdag, vilken tur ni har att Liseberg ligger så pass nära! ,-) Visst är det så att en minus i Skåne och Göteborg är riktigt svinkallt, en rå kyla som letar sig in, spelar ingen roll vad man byltar på sig. Norrut är det en torr kyla. som är betydligt behagligare,
    Attraktioner som fanns i kaninlandet hade passat mig precis ,-))) Har alltid mått illa av snurrande.
    Jättefina bilder.
    Kaffekopparna hade jag nog avstått från ,-) jättekul att stå och titta på, men för mycket snurr, har alltid varit så.
    Bilarna som går på räls gillar jag ,-) då åker jag gärna med ett barnbarn som styr med koncentration ,-) Kan tänka mig att de pyntar så fint, mysigt! Va har ni ett tomteland också ,-)) Härlig bild på två killar som lämnar över sina listor till tomten ,-)) Fin bild på er i spegelbilden! Otroligt fint pariserhjul, började ni undra om den hade fastnat och ni skulle behöva klättra ner ,-)) Då hade jag hellre övernattat däruppe! Så vacker bild över alla hustak, det är magiskt när man ser allt ljus i mörkret. Härlig dag ni hade! GOd Jul och ett Gott Nytt År till dig och hela din familj ,-)
    KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  7. Jo, jag började bli orolig däruppe på toppen. Dröjde länge innan det började röra sig neråt. Kändes iaf så. Pojkarna började gå omkring i korgen. Fick ju riktigt ont i magen då...God Jul till er! Kram! // Anna-Lena

    SvaraRadera
  8. Nu var det länge sedan jag var på Liseberg. Jag satt och kollade in dina fina bilder och undrade om du fotade med mobil eller kamera. Då ser jag i spegeln att du använder kamera och som kameranörd ser jag att du troligen använder en Canon G9x. Den har fått toppbetyg i tester och verkar väldigt smidig att ha med sig. Med det sagt en riktigt God Jul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kameranörd där! Ja, det är en smidig kamera att ha i fickan! Tagit många bilder med den. Är minst fem år gammal!
      Snart får ni åka med till Liseberg m barnbarnet! Samma till er !

      Radera
  9. Vilken perfekt tisdag! Liseberg är trevligt, men jag har bara varit där sommartid. Barnbarnsfamiljen brukar åka dit en gång om året, oftast i slutet av sommarsäsongen.
    Härliga bilder!
    God Jul!
    Kram

    SvaraRadera
  10. "Jag vill alltid vara på Liseberg" sa Konrad, då vi åkte hem. Men ett par gångerbper år, det räcker allt! Detsamma!

    SvaraRadera
  11. Det är så fint på Lisseberg. var där på julmarknad för flera år sedan, skulle kunna tänka mig att åka tillbaka.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är nog allra finast i skymningen i juletid. Men rn fin plats året om. Mycket marknad nu också. Köpte bara en sillburk! God Jul!

      Radera
  12. Jag blev separerad från min man för tre år sedan. Det fanns ingen kommunikation mellan oss. Jag fick rådet av familjer och vänner att släppa taget och glömma äktenskapet och gå vidare i mitt liv. Jag ville inte gifta mig med någon annan för innerst inne älskar jag fortfarande min man. Jag led så mycket av smärta och förvirring att jag läste en rekommendation på nätet om hur Dr Alaba återförenade ett trasigt äktenskap med hjälp av sina andliga krafter. Jag fortsatte att läsa så många vittnesmål om hur han hjälpte till att sätta stopp för skilsmässor och återupprätta människors före detta älskade och min tro förnyades. Jag kontaktar Dr Alaba omedelbart några minuter senare, han svarade mig och gav mig instruktioner om vad jag skulle göra, efter att jag uppfyllde kravet två dagar efter ritualen förändrade besvärjelsen mitt liv runt min man som inte pratade med mig. Två dagar ringde han till mig mitt i natten och grät och bad om ursäkt att detta är demonernas verk, så jag är fortfarande förvånad över detta mirakel så jag förlåter honom. Nu är mitt äktenskap i balans. Dr Alaba-ritualen fungerade utmärkt och mitt äktenskap är starkare än tidigare, och ingenting kan skilja oss åt igen. Jag besökte så många webbplatser som jag letade efter hjälp, det var hopplöst tills jag fick kontakt med Dr Alaba, den riktiga mannen som hjälpte mig att återställa mitt trasiga äktenskap om du har ett liknande problem i ditt äktenskap, du vill att din man eller fru ska älska dig om igen. , Du har någon du älskar och du vill att han eller hon ska älska dig i gengäld, du har en utmaning i ditt liv, stavningsmallen av Dr Alaba är lösningen och svaret på ditt problem, whatsapp / viber med hans telefonnummer: +1(425) 477-2744, Kontakta honom idag genom att skicka ett e-postmeddelande till dralaba3000@gmail.com. Låt inte någon ta din make ifrån dig.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas