lördag 25 december 2021

Mindre sur

 


Visst var  landskapet onödigt vackert, där utanför bilrutan.  Det var hon tvungen att medge, trots att hon egentligen avskydde vintern.  Men sol på nysnö, det kunde inte ens hon motstå.

Hon kände hur magsyrans intensitet ökade alltmer. OK, det var julafton, då fick man stå ut med en brännande mage. Det skulle kunna åtgärdas med bikarbonat eller något annat syrareducerande ämne.  I iallafall framåt kvällen, då julmatsblandningen antagligen skulle kännas som allra värst.

Hon avskydde, som sagt vintern. Julen tyckte hon heller inte om. Visst hade det blivit bättre sedan hon fick de älskade tre barnbarnen.  Men det var absolut bättre att träffa dem då det inte rådde julhysteri.

Under det att kilometrarna rullade på i relativt låg hastighet, -8 grader gjorde ju att saltet frös till is, så tänkte hon tillbaka på jular som gått. Så många gånger hon mått dåligt, så många gånger julaftonskvällen slutat i gråt. 

Hon mindes sin barndoms julaftnar, då granen skulle kläs, och far var arg på mor för att julgransbelysning låg i en oredig härva. Mor grät. Så småningom reddes härvan ut, både ton och gråt dämpades, men hon, den lilla tösen, hon mådde illa. Det gjorde hon hela dagen, ända tills den både otäcka  och spännande julaftonen var över.  Maten gjorde säkert också sitt till illamåendet. Bröd doppat i fett och salt skinkspad, och mängder av kött och korv därtill.  Lutfisken på kvällen serverades med rödkål, och flickan blev så fascinerad av att när lutfisk och rödkål möttes, så blev fisken grön!

Kanske det var en anledning till att hennes favoritämnen alltid varit kemi och biologi.



Hon mindes julen då hon fick parfym i julklapp, och smetade in hela ansiktet med parfym. När hon sedan skulle åka med på julottan, så var hennes ansiktet rött och missfärgat. Det sved i kylan.

Hon mindes julaftnar då hon spelade på sin tenorblockflöjt i blockflöjtskvartetten på kyrkans julbön. Det var en härlig känsla att höra hemma i ett musikaliskt sammanhang. Liksom det var att sjunga med i en kör, då under julen. Det var länge sedan senast. 

Tankarna gick vidare fram till vuxenålderns julstök, julmåsten, jultrötthet, resandet mellan föräldrar och svärföräldrar, julmat, papper och snören ... och besvikelse och trötthet då julaftonen var över. Var det inte mer än detta? Och så den ständiga julmagsurheten.  Det var inte många julaftnar som inte slutat med att hon grät....av utmattning och besvikelse. 

På senare år hade det blivit mycket bättre..... men hon tyckte ändå att det skulle vara skönt när julaftonen var över....


Femtio minuter med bil. Man var framme i den vackra lilla småländska byn.

Två små killar kom springande från stallet och berättade att det var julafton och att man redan fått paket av tomten.


Jullunchen smakade bättre än vad hon förväntat. Magsyrehalten sjönk, förvånansvärt nog. Kanske var det närvaron av två små killar som neutraliserade.


Solen värmde, i den annars kalla luften, under eftermiddagens utevistelse och promenad.


När solen gick ner i skogsbrynet, var det dags att gå in och invänta tomten.


Tomten kom med säcken full av klappar.  Killen som snart är fem, var reserverad...


... medan treåringen hjälpte tomten med utdelandet av klappar och gav tomte en kram när det var dags att tacka för besöket.


Förväntningarna på vad som fanns i paketen var höga, och mormodern förstår nu att hon inte behöver slå in  kläder i julpapper. De finns inte med på önskelistan.


Ett litet julbord fanns uppdukat inför kvällen. Hon plockade till sig av det mesta. Det smakade ok. Hon fattade inte varför det varit sådan hysteri kring den eventuellt uteblivna ansjovisen. Den som hon tillagat innehöll ansjoviskryddad sill. Hon kände ingen skillnad.  Hon förstod heller inte Janssons storhet. Eller varför den kallas för frestelse. Det är inget speciellt med den..... smakar mest salt...


Termometern visade på tolv minusgrader, då man körde de dryga sex milen hemåt.  Stjärnorna gnistrade ikapp med alla vackert lysande juleljus, som syntes längs vägen. 

Hon tänkte att det varit en ovanligt bra julafton. Tankarna höll sig i nuet. Magsyran var på en stabil och bra nivå. 

 




20 kommentarer:

  1. Julen blir vad man gör den till men som barn är det svårt att påverka. Som vuxen kan man däremot välja tack och lov och skapa det som blir bra.

    Kram och god fortsättning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. Och ta lagom av julmaten...och avstå det man absolut inte gillar..Sen är det nog så att jag som person gärna munns det tråkiga framför det roliga... Tyvärr Jag hade ingen dålig barndom...
      Detsamma!

      Radera
  2. jo, snön tar sig kanske bäst i bild, idylliskt, vi promenerade till Midnattsmässa i minus tio graders kyla, trevligt med julmusik, vi känner ju "alla", även prästerna här...
    Jansson ska vara "på" riktigt", har en burk i kylen, vi gör inte all julmat på en och samma dag, sprider lite... Julafton hos mellansonen, i morgon till yngste sonen, lite som knytkalas. God fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Janssons storhet är en gåta för mig. Klädesholmens ansjovissill funkade utmärkt... Detsamma till dej!

      Radera
  3. Så bra att denna julafton kan läggas till de bättre. Själv har jag haft bra jular i stort sett men i år infann sig ingen julkänsla. Andra året utan möjligheter att se barnbarnen då vi befinner oss i varsitt land och farhågorna att det ännu kan dröja en tid innan vi kan ses kanske påverkar? Annars är jag glad för att jag lyckats få tag i den svenska julmaten och att sambon och jag hållit oss friska. Nu ser jag bara fram mot ljusare tider och en spirande vår. God jul och förhoppningsvis ett riktigt Gott Nytt År!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tråkigt att inte kunna träffa barnbarnen! Hälsan är viktigast! Både vad det gäller en själv och nära och kära! God fortsättning!

      Radera
  4. Synd att dina ledsamma jular har präglat större delar av ditt liv. Så skönt att höra att dina tre barnbarn nästan har lyckats med att ändra på det. Kul även att läsa hur du "tände på" att spela blockflöjt och därmed satte första fröet till din framtida karriär.
    Att femåringen var aningen skeptiskt mot jultomten förstår jag. Kul dock att minstingen tyckte att jultomten var förtroendeingivande. Förra lördagen delade jultomten ut presenter i Täby Centrum. De flesta barnen skrek/rät då de såg tomten, som för ett litet barn ju är mera skräckinjagande tycker jag.

    Vad gäller mat så kan jag hålla med om att Janssons förvisso i små mängder är god, men jag skulle lätt kunna stå emot frestelsen om man säger så.
    Rödkål och lutfisk låter som en illabådande kombo, och det var det ju också. Tänk att sådana händelser kan forma hela ens liv...
    Ha nu en God Fortsättning:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heltokig kombination. Mamma visste inte bättre. Nu gör jag hemkokt rödkål till jullunch. Gott !
      Saknar lärarjobbet mest då jag tänker kemi. Det finns så många roliga experiment. Många av dem utgår från rödkålsspad/saft.
      Detsamma!

      Radera
  5. Kan känna igen mig i en del av det du skriver.
    Men då senare i livet. Som vuxen.(I barndomen och som tonåring var vi ofta i fjällen; Storlien eller Vålådalen över jul och nyår. dagarna. Mycket skidåkning både på längden och utför och att sätta sig till dukat bord.)
    Skönt att det nu blev en ovanligt bra julafton och att magsyran höll sig på en bra nivå. Och att tankarna var här och nu. Skönt!
    Önskar dig nu en god fortsättning.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olika uppväxt. Så är det ju. Spännande med olikheter.
      Detsamma! Kram

      Radera
  6. Jag har aldrig varit så fascinerad av julafton. Den är vad den är liksom. När jag var barn var juldagen roligaste dagen. Mamma fyller år och hela släkten kom. Det var roligt.
    Visst är det väl kul att se barns glädje men det är alldeles för mycket julklappshysteri.
    Nu är det sista juldagen, annandagen, så nu åker julen snart ut🤩
    God fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Julen får väl vara kvar till nyår. Sen hänger den löst. Ska "fira" jul i enkelhet i morgon. Då kommer lilla malmöfamiljen till Värnamo. Vi ses där. Ingen julmat och det är gott ! Detsamma

      Radera
  7. Jag kan känna igen mig i hennes tankar som vuxen på julaftonen.

    SvaraRadera
  8. Kyligt här med, men solen har visat sig.

    SvaraRadera
  9. Jag förstår inte varför det ska vara sådan hysteri med julen. Jag har lagt av med många måsten inför julen. Det blir bra ändå.
    Iår har vi haft en underbar julhelg, lite snö och minusgrader hos oss också.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Media förstorar upp. Omgivningen också. Gott att julen är över

      Radera
  10. Så fint hon skriver, hon som håller pennan, eller rättare sagt fingrarna på tangenterna. Jag instämmer och hummar, gillar inte julen...inte alls! Som ensamstående mamma var det ett litet helsike att försöka komma upp i närheten av det som alla dotterns kamrater fick uppleva i form av julfirande i villor med mamma och pappa o hela släkten, massor av klappar, massor av mat och bara LYCKA! Vi hade ingen annan familj, det var dottern och jag. Det var nog då dottern bestämde sig för att hon ville ha en stor familj, och tänk, nu har hon det, tre barn och tre barnbarn, raskt marscherat! Men en helt okej jul blev det i år, även fast inte ettåringar begriper nånting av det som händer och de kommer inte heller att komma ihåg denna jul. Men vad gör väl det, det kommer flera, och gammelmormor/farmor fick sitta ner hela julaftonen och bara titta och förundras.Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. En härlig jul, att bara sitta ner och förundras.
      Känner med dina jular, även om jag inte kan sätta mig in i situationen. Måste vara hemskt att inte kunna ge sitt barn det man vill kunna ge.

      Julen är över och det är alltid samma sköna känsla.
      Tiden före jul, adventstiden, den är fin och behövs i mörkret. Men julen, den kan jag hoppa över. Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas