torsdag 16 juni 2022

Halland

 


Dags att kolla till gamla stugan på Östra Stranden i Halmstad. Även om vi varit där ett antal gånger under våren så har vi vare sig använt kylskåp eller  (bänk)-spis. Tänkte att vi behövde kolla så att allt fungerar inför midsommaren och sommaren, då vi förhoppningsvis kan samlas hela lilla familjen, vid några tillfällen.

Konstaterade att semestersäsongen långt ifrån kommit igång. Det var ett fåtal stugägare som befann sig på vårt område. Vår bil såg väldigt ensam ut på den stora parkeringen.

Gräset har vuxit dåligt, och i gräsmattan har det sannolikt funnits ( finns) larver av "Gyllenforsbaggen", ( trädgårdsborre) så som fåglarna hackat sönder och rivit upp av de befintliga gräset. Likadant var det vid grannhusen... Det har regnat alldeles för lite under våren, det är tydligt. Många gräsmattor mår dåligt.  Här hemma har det varit  "lagom" med regn. Gräsmattan, som oftast är tråkig i början av våren, den ser nästan ut som gräset på en golfbana just nu....

Kylskåp och spis funkade alldeles utmärkt.


Tänkte förstås bada. Men tänka går ju bra. Baddräkten låg kvar i stugan, när vi gick till stranden. 


Hade förstås gått bra att gå tillbaka och byta om, tror att det är trehundra meter att gå. Ibland är det bra att ha något att "skylla" på....


Nyponrosorna blommade för fullt, och doftade himmelskt.


Vid grannhuset hade schersminen slagit ut. Den doften är också helt ljuvlig. 
Här hemma får vi vänta på schersminens doft ännu några veckor. men "gammelrosorna" från mitt barndomshem, de hade slagit ut idag. Väldoft där också.


Vi tog en liten omväg hem från Halmstad. Mest för att se något annat än "Nissastigens" ( rv 26) omgivningar. Sökte på sevärt i Halland och fann Danska fall, vid Simlångsdalen.

Historien förtäljer att en trupp av danska soldater föll i vattnet, då de jagades upp på en skranglig bro över vattenfallen, av svenska trupper. Detta utspelades under det krig, på 1670-talet, då Sverige "vann" Halland, Skåne och Blekinge....


Klart värt ett besök var denna plats. Hade inte en aning om att vi hade sådana häftiga vattenfall i södra Sverige.


Tog den tre kilometer långa vandringleden, genom bokskogen. Ordentligt kuperat, stenar och rötter... då är det gott att ha stavar att stödja sig på. 
Hade lätt blivit ett tant-fall på stigen annars.


Små avstickare tog oss nära ån, Assman.  Ej lämplig för kanotfärd, helt tydligt.


Men vackert och dramatiskt var det...och en plats att rekommendera. Dock ej för barn under sju-åtta år. Kändes "livsfarligt" för små "vildingar"....



Ett kreatursfoto blev det också. Närmaste vägen från parkeringen till fallen gick genom ängsområden. Betydligt behagligare vandring, än den genom bokskogen. 



19 kommentarer:

  1. Ibland är det bra att ha något att skylla på 🙄
    Fin extratur ni fick där sen på hemresan.
    Vilken tur att allt fungerar i stugan. Tror inte semestrarna drar igång förrän efter midsommar. Är det inte ganska skönt när där inte är så många?
    Ha en fin torsdag kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var jag… Eval8

      Radera
    2. Gott när det är lugnt och tyst! Absolut! //Anna-Lena

      Radera
  2. Det var nog rätt "klokt" att ha glömt baddräkten i stugan. Jag menar vattentemperaturen kan ju inte vara högre än kanske 15 grader, eller!? Det är väl roligare att bada när det är 20 plus i vattnet - tycker jag då...
    Jättefina bilder från er omväg:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja!, det var ett häftigt ställe.
      Tror att det var mer än 15...17?

      Radera
  3. Ser helt ljuvligt ut! Minns gamla tider med glädje.
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Östra Stranden har jag funderat på att utforska lite mer. Det blir ju ofta Tylösand med omnejd när vi ganska sällan besöker Halmstad. Vet att vi campade en del gånger på Hagöns camping när jag var relativt liten grabb. Även under 70-talet var jag där och spelade minigolf och besökte det lite udda huset på Norra Badvägen 38 som då hade jukebox och fik. Ser på Google maps att det fortfarande finns kiosk utanför och att minigolfbanan ligger i anslutning till den byggnaden numera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gissar att du tänker på Timmerstugan. Den flyttades från den plats där den fanns i vår ungdom.
      Drivs som sommarrestaurang. Brukar vara helt ok mat, till rimligt pris.
      Japans minigolfbana är också gammal. Den ligger alldeles bredvid. Kul att den finns kvar i samma skick som för 40-50 år sedan.
      Östra stranden är ju inte alls lika fin/vacker, som omgivningarna till Tylösand är. Men det är nog den sommarstugetätaste delen av Halmstad. Tänker ofta, då man promenerar omkring bland områdena; oj, vilken massa bostäder här finns, som bara används en kort period på sommaren! Och dessutom orimligt övervärderade...//Anna-Lena

      Radera
  5. Vad trevligt med dubbla trevligheter. Och att ta vägen här hem genom "Simlångsdalen". Fanns ju en hel del roligt och fint att dör ta del av.
    Tack för turen med fina bilder.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Det där med gräsmattor .... vår ser hemsk ut efter vintern men det beror nog på att snön låg kvar så länge pga den djupa tjälen. Doften av schersmin är ljuvlig, snart dags för vår smultronschersmin Vilken härlig vandring du tog oss med på vid Danska fallen vid Simlångsdalen. Skönt med stavar når stigarna är branta. Ja tänk så många sevärda platser som finns i vårt land.

    Kram och fin helg!

    SvaraRadera
  7. Stavar är bra mot sten och rot-fall också.
    Smultronschersmin låter underbart! Kram Anna-Lena

    SvaraRadera
  8. Vilka härliga bilder från er tur till Halland. Klokt att titta till stugan så att allt fungerar när ni kommer dit i samband med midsommar. För första gången på evigheter kommer vi inte att fira tillsammans alla vilket känns lite konstigt men man kan inte vara på två ställen samtidigt.

    Önskar en fin fredag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland får det bli lite förändringar. Och i ses ju efter midsommar igen! Kram!

      Radera
  9. Nu läser jag ikapp allt som jag missat. Det blir ingen ordning när jag är bortrest. Fina naturbilder. / Anna-Lena

    SvaraRadera
  10. Vilken lycka att ha stuga vid havet! Å en mysig tripp fick ni på er väg. Hade plane rpå att besöka en del vattenfall i Dalarna, men vi hann inte med det, denna gång!
    Ha en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite mer ordentliga vattenfall i Dalarna. Njupeskär är ju otroligt vackert. Men lite överraskande att hitta vackra fall i Halland. Ha det gott!

      Radera
  11. Att vandra i en bokskog skulle inte vara helt fel! Vete katten om jag gjort det någon gång...Varit i olika lövskogar i Gborgstrakten och på Öland och Gotland men om det var just bokar vete sjutton.
    Vattenfall därnere, det var inte illa heller. Kul att ni (som jag) alltid letar nya smultronställen och små pärlor att besöka! O bortförklaringen om baddräkten.....ja jag kan inte anklaga dig, jag som skulle bada den första juni o inte kommit i än! Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas