söndag 26 juni 2022

Midsommarmarodörer?

 Man tycker olika, därav frågetecknet....

Men...skulle jag bestämma, så skulle jag absolut förorda sol på midsommar, men med en max-temp på 25 grader. 

Många håller med mej, andra älskar värmen.  Man tycker olika! Men jag tyckte nog att många midsommarfirare upplevde värmen som en marodör, många sökte sig till skuggan... eller förstås till stranden.


Tyvärr hade man inte fått tag på någon speleman till dansen kring midsommarstången på Knipans fritidsområde.  Att dansa till Bosse Larssons glada tillrop via CD-spelare, det var inte riktigt samma sak. Speciellt behövde man pausa lite då och då... det var varmt på den stora öppna platsen.


Karl-Petter var alldeles nyvaken efter middags-tuppluren. Han ville vare sig ha krans i håret, fin skjorta eller dansa med egna ben.


De årsgamla kusinerna skötte dansandet riktigt bra. Kollade hur de andra gjorde och gjorde likadant. Moster och Mormor fick rycka in som danspartners några gånger.


Värme-marodören tog ut sin rätt, även på de unga.   Skuggplats är bästa platsen när det är ösande sol och trettio grader i skuggan...


Gott att komma till stranden och svalka sig. Blåsigt, så det blev faktiskt kallt och obehagligt med blöta badkläder. För egen del, så var det rent gudomligt att sitta en stund i nya solstolen, vinst i midsommarlotterierna, och få känna lite svalka.

Vattnet var helt ok, men det var oroligt i vattnet en bit ut.... det är extremt långgrunt, så man måste "gå halvvägs till Danmark" för att kunna bada på riktigt... Inte läge för någon simtur, alltså.

God mat och trevligt sällskap på kvällen, men bästa sommargrannarna. Mamma Johanna åkte hem till hästarna, morfar tyckte att en dags värmeplåga räckte, och åkte hem till katter och växthus. 

Johanna kom ( i vanlig ordning) tillbaka redan vid tiotiden på midsommardagen. 


Strandhäng på förmiddagen hade vi tänkt och sedan lite siesta. Områdets tipspromenad startade klockan 15. Den ville vi inte missa.

Svärsönerna hade tagit med sig barnen till stranden, och när jag och Karin kom mer, sist av alla, så såg vi att något hade hänt med Konrad. Han satt i en stol och grät och hade så ont i händerna. Man hällde på både söt och saltvatten, men det fortsatte göra ont. Vad hade hänt, varför fick han plötsligt så ont?

Någon pratade om brännmaneter. Men... så här tidigt? Visserligen hade vi sett öronmaneter redan på midsommarafton, men brännmaneter.... det är så sällan man ser sådan i Laholmsbukten. Och i så fall i slutet av sommaren....

Havet låg som en spegel. Äntligen skulle denna tant få ta några simtag i det lugna vattnet.
Mej oj... där var ju andra maneter än de vanliga öronmaneterna.... rosa saker, som såg ut som garnnystan... Inte som de brännmaneter som jag kommer ihåg, med sina långa trådar.  Ingen simtur alltså, för inte vill man störa ihop med  en sådant hotfullt väsen. Men något simtag kan jag ta ... på betryggande avstånd...tänkte jag och sneglade på den rosa ulltusen  ett par meter bort. 
Sagt och gjort.... men AJ.... 
Där konstaterade jag att det med säkerhet var en manet som Konrad råkat komma nära. 
Aj,aj,aj... båda benen.... en bit upp på låren.

Det gör jäkligt ont att bli bränd av ett rosa geleklumps-garnnystan.  Så var den förmiddagen maroderad. Konrad återhämtade sig ganska snabbt, som tur var. 
Jag ville helst bara skrika rakt ut... eller gråta... men vad hjälpte det. Läste på hur man ska lindra marodör-skador. Saltvatten..... rakhyvel.... smärtlindrande. De senare hjälpte nog bäst. Men faktum är att det fortfarande sved då jag gick till sängs vid halv elva i går kväll. 

Helt kunde ju inte marodören förstöra midsommardagen. 

Svärsonen går under alias  när han går med på våra tipspromenader..... lite knäppt... Men iaf, så gick både första och andra pris till vår lilla stuga. ( Presentkort på ICA... bra vinst)

Ava blev under eftermiddagen allt tröttare.... Jodå, ytterligare en midsommarmarodör: Vattenkoppviruset.  ( Killarna är vaccinerade mot vattenkoppor, så vi hoppas att de slipper...)

Men i stort... en fin midsommar med mycket glädje.... så mycket att inte ens marodörer kunde förstöra den, trots goda försök.

Hemma igen... och sötvatten inom en kvarts biltur. Får bli ett dopp... eller två i eftermiddag. Och absolut manetsäkert är det! 18 kommentarer:

 1. Älskar värmen, men i ärlighetens namn måste jag säga att jag helst inte vill röra en fena då, än mindre dansa;-)
  Maneter är äckliga. Har aldrig sett några här i Sverige, men väl på polska stränder och vid Svarta havet. Hade aldrig vågat bada i havet med sådana varelser i närheten.
  Osis att du drabbades och inte skoj för Ava heller. Att ha vattenkoppor troligen med feber i sådan värme är inte kul.
  Men stort GRATTIS till de fina vinsterna:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Nej, vattenkoppor är ingen höjdare. Men bättre att gå dem då man är gem år, än vid mera vuxen ålder.
   Badade i sötvatten i eftermiddag! Riktigt härligt och svalkande.
   Ha det gott! // Anna-Lena

   Radera
 2. Maneter är jag obekant med. Och det är jag glad över. I norra Västerbotten finns de inte, i insjöarna inte heller. Jag fortsätter att bada på dessa ställen.
  Varmt är det också här. För varmt vill jag påstå. Men vädret kan jag inte påverka så det får gå ändå. / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vädret kan vi inte påverka. Rättvist för alla. Men visst är det för varmt // Anna-Lena

   Radera
 3. Vilken fantastisk midsommarhelg, men t.o.m jag som gillar värmen höll mej i skuggan då och då! Så trist att bränna sig på maneter, stackars Konrad, och stackars du! Liksom vattkoppor till Ava. Grattis till vinsterna i alla fall! Ha det gott med sköna bad i insjöarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Brännskadorna" är borta... Tycks som om Ava inte får så många koppor. Hoppas att det inte blir en " koppexplosion " idag. Ha det fint! Kram

   Radera
 4. Vilken revlig midsommar. Härliga bilder.Fastnade extra för den där kusinerna dansar.
  Och stort grattis till vinsten.
  Men brännmaneterna kan man ju helt klart undvara. Läskiga och besvär skapar de. Såg en hel del olika varianter i Bohuslän förra veckan så de kanske är tidiga i år.
  Trist med vattenkoppor hos Ava men hoppas hon får en lindrig variant.
  Låter just nu behagligare med ett dopp i en insjö.
  kram

  SvaraRadera
 5. Har ju inte sett maneter så här tidigt någon gång. Brukar komma i slutet av juli. Och i Laholmsbukten brukar de oförargliga öronmaneterna vara dominerande.
  Ava hade inte så många utslag i går. Hoppas att det fortsätter så. Ha det gott! Kram

  SvaraRadera
 6. Aj då ... rosa ulltussar i vattnet ska man akta sig för!
  Ser i övrigt ut som en trevlig midsommar, ja förutom värmen då!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Två dagar med insjöbad. Manetsäkert! Kram //Anna-Lena

   Radera
 7. vi både dansade på midsommarafton, och hade lekar och korvgrillning i skogen på midsommardagen med alla sex barnbarn

  SvaraRadera
 8. Korvgrillning låter farligt... Så torrt som det är. Men allt gick ju bra...

  SvaraRadera
 9. En bra helg och härliga dagar får man säga! Även om jag gillar värme så när aktiviteter är inblandade så föredrar jag lite lägre temperaturer. Inte för att jag vill klaga men 30+ kan bli för bra när man lastar en husvagn...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst får man tycka att det är för varmt. Tror inte att det är nyttigt för oss, som intr är vana, med då höga temperaturer
   I natt har det regnat och åskat. Känns gott med "frisk"luft igen. Ha det gott! Kram

   Radera
 10. Marodörer var ju bara förnamnet! Fy, jag har aldrig varit i närheten av maneter, däremot blodiglar i sjön, undrar vilka som är vidrigast! Långgrunt vatten är en skräck för badkrukor som jag. Är så glad för badbryggan här, bara o klättra ner eller avstå! Där kan man inte stå o vela! Men du så skönt det är med både morgon- och kvällsdopp, på dagen sitter jag avsvimmad på uteplatsen. Kram

  SvaraRadera
 11. Inte många knop i värmen. Men nu har det kommit regn och peka... och frisk luft... Ha det gott! Kram

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas