torsdag 30 juni 2022

Vatten

 


Visst är det något speciellt med vatten? Och framförallt med sötvatten.

Har badat i sjövatten fyra av de fem senaste dagarna.  I fyra olika sjöar. 

Ganska olika vatten, men alla har fått mig att må så bra.  Det var en ren njutning att simma fram och tillbaka mellan bryggorna i dagen badsjö, Kroksjön. Ljummet på ytan, men med kalla och "uppfriskande" stråk.

Vid gårdagens badplats, Hofsnäs, har jag aldrig tidigare badat. Sjön ingår i ett större sjösystem, en del av Åsunden... ja, den Åsunden som har sin nordspets vid Ulricehamn.

Ett helt underbart vatten, så mjukt. Huden kändes extra mjuk i timmar efter badet...och när jag plockade ner baddräkten från klädstrecket, ja då kändes det som den blivit sköljd i mjukaste sköljmedel.  Märkligt!

Bra simning, mellan sten och mur...

 
Bra ordnat med handikappsramp på Näsudden. Hindsen. 
En av alla sjöar som finns i området kring Värnamo.


Kändes dock lite småskitig, då vi var där på årets varmaste dag i måndags. Lite "oljig" på ytan... förstår inte hur det kan bli så...Helt ok att simma omkring  i.

Besöket vid sjön, det blev ett flera timmar långt besök i sjön. Avkylande.


Gusjön, en favoritbadplats, har också blivit besökt. Så gott att simma längs den långa stranden, i klart och småkyligt vatten. 

Är absolut ingen god simmare... behärskar bara bröst och ryggsim... men tycker att det är så gott att glida fram i vatten. 

Funderade på om det är sötvatten i livmodern... om det är därför det känns så behagligt att befinna sig i det elementet! Något med ens ursprung..

Gissar dock på att fostervattnet, liksom all annan kroppsvätska är svagt salt...


Många föredrar salta bad. 

Jag är ingen direkt älskare av saltvatten. Och ju saltare, ju mindre tilltalar det mej!  Egentligen! 

I morgon åker vi till Halmstad igen. Över dagen. Ska ju bli oväder på kvällen. Är inte alls säker på att det blir så mycket bad i morgon. Inte efter midsommarhelgens manetmöte....

Får väl plaska inne vid stranden...

Pool? Nja... eller egentligen inte. Inte alls samma känsla att simma i en pool, som att simma i en sjö. Utomhuspool är väl ok... men i ett badhus... nej tack!

Vad föredrar du? Hav, sjö eller pool? 

30 kommentarer:

 1. Ja, vad föredrar jag? Ihop med min salig man så utnyttjade vi allt. Jag saknar så jättemycket alla turer som vi tog till alla badsjöar, till havet både här och där och ibland en pool
  Idag är jag hänvisad till bad i Vänern eller om jag har tur, hos någon som har pool.
  Ett uppfriskande bad i sällskap, vad är väl inte det värt??
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Badar nästan alltid ensam. Håller mig på vatten där jag bottnar. För mej är bad en njutning bara för mej...

   Radera
  2. Ja, men jag har ingen bil att ta mig till olika sjöar😀

   Radera
  3. Nej...det förstås. Vänern...är inte det en kall sjö?

   Radera
 2. Badar helst i en insjö, och då allra helst i det som var vår alldeles egna sjö en gång i tiden. Där var vattnet så mjukt, så mjukt... och ofta fick vi vara alldeles ensamma så att vi kunde bada nakna. Nu har tiderna förändrats, sjön är inte längre vår, och många fler letar sig dit om somrarna.
  Men eftersom jag gillar att bada så badar jag också gärna i havet eller i en inomhuspool. Det gjorde jag idag, samtidigt som barnbarnen hade sin simträning.
  Här på Frösön blir det bad i Storsjön. Härligt uppfriskande. Fast nu är det ganska varmt,faktiskt. / Anna-Lena

  SvaraRadera
 3. Låter riktigt gott med svalkande bad i Storsjön! Synd att det är lite för långt bort....
  Pool med barnbarn under samma tak, det låter bra och klokt.//Anna-Lena

  SvaraRadera
 4. Det är så rogivande med vatten. Bara att sitta intill vattenkanten och njuta.
  Simma lugnt! Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! "Ta mej till vatten och jag finner ro" //Anna-Lena

   Radera
 5. Sötvatten har jag inte badat i på några decennier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Salt böna! //Anna-Lena

   Radera
 6. Kan bara hålla med dig, det är något speciellt att bada i en sjö,trots att den är mörk och man inte ser botten. Har verkligen njutit av dessa bad i denna värme, allra helst när det är vindstilla och inga andra nere vid stranden, ljuvligt! Jodå, jag som fått en kallsup fostervatten i mej kan verifiera att det är svagt salt!
  Ha det gott! / Susjos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch! Gissade att det är så! Så då har min längtan till sötvatten inget att höra ned mitt livs uppkomst..Men kanske en vana sedan barndom. Ha det gott vid stugan! Kram

   Radera
 7. Tänk vilket fantastiskt land vi bor i, många länder har knappt några sjöar eller vattendrag!Då pratar jag Europa, inte arabländerna...hihi. Det är faktiskt märkligt, men jag har bada simmat i ån denna sommar, men idag avstod jag trots att vädret var kvalmigt och äckligt men åskan dånade i bakgrunden. Född vid havet så föredrar jag det saltstänkta havet! Men det är inte så ofta jag simmat i hav under senare år. Maneter har jag aldrig stött på, finns ju inte på ostkusten, tack o lov. I en del sjöar finns dock iglar, de är inte mysiga bekantskaper! Fortsätt bada och njuta av sommaren! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nog med barndomsbad att göra. Jag badade I ån( Viskan) eller i Marsjön...också Viskan....När jag var barn. Var nog bortåt tjugo!, innan det blev havsbad //Anna-Lena

   Radera
 8. Har nån kilometer till havet, badar på vintern i simhall med barnbarn ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart att få till bad /simning på vintern också! // Anna-Lena

   Radera
 9. Vad roligt med flera positiva sjö/badupplevelser. Och så nära.
  Vad gäller sötvatten så kan jag visst bada i det men jag vill gärna se botten och i många insjöar kan man inte det och då gillar jag det inte.
  Pool badar jag helst inte i om jag ska dela den med andra. Känns inte fräscht. Men har vänner som har en stor pool på 10x5 m och där badar jag gärna- I badhus nej.
  Havet är ju min favorit men en insjö med klart vatten kan jag också tänka mig någon gång-
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alltid man ser botten i havet heller. Och när det är grunt, så ser man ju den i sjöar. Intressant att vi ser på vatten utifrån olika perspektiv. Kram // Anna-Lena

   Radera
 10. Härliga bilder från olika badsjöar ... och jag är som du och gillar mest just insjöbad med sitt mjuka vatten som har sammetskänsla. Nu är jag ju en badkruka, men eftersom du frågar så ...
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passa på att bada idag! Ljummet sammet I sjön! Kram! Anna-Lena

   Radera
 11. Så många härliga vad och många fina badsjöar. Själv är jag precis tvärtom och älskar att bada i havsvatten. Jag tycker om den stenhårda och räfflade bottnen som vi har hemma och så det kristallklara vattnet. Sedan vill jag inte så salt som i Medelhavet men Östersjön och Öresund funkar perfekt!

  Kram och god fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Östersjön är bra! Så klart vatten.
   Helt annat vatten i Laholmsbukten idag, jämfört med i midsommar. Inte en manet i sikte Klart och siktigt vatten.
   Gott så! Kram

   Radera
 12. Älskar vatten men jag håller mest till vid sidan av det och fotograferar det :) Insjöar tycker jag om och när jag badade mycket så var det i insjöar och därför sötvatten.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att det är så olika. Havet idag.... Härligt på sitt sätt.. nu när det är manetfritt ! Kram//Anna-Lena

   Radera
 13. Totalt olika tycker vi i denna frågan. Älskar havet och känslan av det salta vattnet. Av sötvatten känner jag däremot att jag måste duscha direkt jag kommer hem. Känner mig smutsig. Tycker inte heller att det bär och omsluter mig på samma sätt som saltvattnet gör. Intressant och bra, att man gillar olika!

  SvaraRadera
 14. Väldigt intressant! Är väldigt fint vatten i Laholmsbukten idag! Alla maneter borta. Men duschar, det gör jag så fort jag kommer till stugan, då jag badat i saltvatten. "Behövs" inte efter saltvattenbad...🙃// Anna-Lena

  SvaraRadera
 15. Härliga somriga bilder från olika badsjöar. Å vilken drömsommar vi har fått så här långt. Med sådana temperaturer är det ju en fröjd att hoppa i en insjö, där vattnet troligen är varmare än i Östersjön.
  Har inga preferenser vilka vatten jag vill bada i, men har en förkärlek för rena hotellpooler.

  PS. Vilka snygga regnbågsfärgade badbrallor K-P eller om det är Konrad har på sig. Himla läckra. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. KP har läckra regnbågsfärgade badbyxor. Snygga!
   Hav idag! Inga maneter kvar! Men dusch direkt efter saltvattenbad. Känner mig alltid skitig efter havsbad.

   Radera
 16. Fint inlägg tycker jag som är en badkruka eller tanken kommer inte ens upp längre. Kanske kommer av min obefintliga simkunnighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan säkert påverka. Finns en i vårt hus , som heller inte badar ofta... och vars simkunnughet har en del övrigt att önska...Idag är det inget badväder! Ha det gott //Anna-Lena

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas