torsdag 23 juni 2022

Midsommarblomster

Midsommarblomster, eller nävor, som jag egentligen vill kalla dem, har sin högsäsong. Så vackra. så kortlivade... Ingen blomma man binder in i midsommarkransen, den tappar sina färgglada kronblad  nästan direkt. Men njuta av den, där blommar utmed vägkanterna, det kan man absolut göra.


Körde vägen över barndomsbyn i Rångedala, då vi var på väg hem från det traditionella besöket i Borås Djurpark. Tradition sedan Konrad var ett och ett halvt. Förra året fick jag stå över, knäet var inte så roligt att tas med då. Är så tacksam för att det kunde bli så bra igen....
Djurparksbesök är nog för de allra  minsta. Fem och ett halvåringen verkade inte jätteintresserad längre....


Djurparken är väl ingen höjdare för den som är sextioåtta heller. Hoppas dock att traditionen kan leva vidare ytterligare några år....

Njöt iaf storligen av att kunna vandra omkring en stund på den plats, där jag helst av allt skulle vilja ha min aska spridd, den dagen det blir aktuellt.  I Finnekumla hagar, Rångedala. Barndomens hagar. 


Tog en tur runt största perennrabatten i trädgården här hemma, så här dagen före midsommar, och insåg att där finns det sju olika arter av "midsommarblomster",'

Alla har sina egna latinska namn, men dem har jag aldrig lärt  mig... är så dålig på att skilja  trädgårdväxter åt, och att veta deras artnamn.   Geranium är iaf samlingsnamnet. Fast jag säger hellre näva. 


Senaste tillskottet, planterad i vår, den hade jag nästa glömt bort. Lik sin vilda släkting, skogsnävan.... ja, det vanliga midsommarblomstret. 


En låg näva, hämtad från dotterns ex-pojkväns trädgård i östra Skåne. 


Har inte en aning om att jag köpt denna som planta, men det måste jag ha gjort. Förra året "bara fanns" den där.  Hade sannolikt köpt den på hösten innan, då det var utförsäljning på blomsterlandet. 


Köpt, för många år sedan. Finns numera i flera rabatter. Lätt att dela... och fröar också av sig...


Värstingen till att sprida sej, också från trädgården i Skåne. 


Fådd av vännen Karla, för många, många år sedan. Finns på ett par tre platser i trädgården. Återkommer troget varje år.

Och med detta önskar jag alla som klickar sig in på min blogg, EN FIN MIDSOMMAR!

18 kommentarer:

 1. Glad midsommar Anna-Lena!
  🇸🇪🌿💚
  Önskar: Barbro/walkaboutsweden/fokustranemo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och detsamma! 🏵🌿🌼🦋

   Radera
 2. Trevligt med det traditionella besöket i Borås Djurpark. Men kan förstå att intresset för det hela avtar med barnbarnens ålder. Ofta är ju inte djurparkerna till för djuren.
  Vackert med alla midsommarblomster och så många olika du omger dig med. Fint att se. Roligt också att du har minnen med varifrån de kommer.
  Önskar dig också en riktigt fin midsommar.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl lite nördig vad det häller nävor. Tror att Konrad kan ha varit i djurparken så många gånger, så att han kommer ihåg och inte tycker det är så spännande längre. Ha det fint! Kram

   Radera
 3. Skrattade gott här. Du besökte en djurpark men la inte upp ett enda djur. I gengäld bjuder du en fantastisk blomsterbomb. Så otroligt vackra blommor som jag blir glad över. Tycker sådana "vilda" blommor är så mycket finare än dyra snittblommor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djurparksdjur är ingen höjdare. Har ett antal bilder på flamingos, som jag kan använda vid tillfälle....

   Radera
 4. Var sak har nog sin tid. Djurparker är spännande när barnen är små men sedan lockas de av annat. Den lilla familjen besökte ett stort badland i Danmark och man kan väl säga att lilla S var i sitt esse.
  Underbara bilder på sommarblomster i alla fall.

  Önskar er en fin midsommarhelg!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en höjdare med badland
   Gissar att Legoland skulle passa killarna också.
   Detsamma !

   Radera
 5. Önskar dig med en glad midsommar. Här blir det nog midsommar på Jamtli igen... barnen älskar det stället. Kanske stranden någon dag senare, om vädret tillåter.
  Gillar mycket den första bilden på midsommarblomstren. / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att ni också har mycket midsommarblomster. Så vackert! Ha en fin midsommar ! // Anna-Lena

   Radera
 6. Många vackra nävor hos dig ... och jättefina bilder! Jag är dålig på att hålla isär de olika arterna, men värstingen är jag ganska säker på att den heter brunnäva (Geranium phaeum) - hade dem i massor där jag bodde förut.
  Ha nu en fin midsommar!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ! Är ju lite brunaktig! Ha det gott! Kram

   Radera
 7. Mmmm ... visst är det något visst med just nävor. Midsommarblomstren står verkligen i sin fagraste blomning nu ... jag njuter också för dom är så vackra.
  Du har många vackra sorter och det är inte lätt att veta namnet på alla. Men jag brukar tänka att dom är lika vackra vad dom än heter. Bara att njuta. Värstingen tror jag dock är brunnäva (ser att Anki ovan tror samma). har en vit brunnäva och den sprider sig som en löpeld.

  Kram och fin midsommar till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att ni lärt mej brunnäva. Vit brunnäva låter också vackert. //Anna-Lena

   Radera
 8. lycklig att vi har en hel del vilda blommor i vår lilla trädgård

  SvaraRadera
 9. Nu blommar det! Rikligt! Inga problem att hitta blomster till kransen, för dem som sådana gjorde. Vi har dåligt med djurparker i Dalarna, kanske är minstingen lite väl ung, men hon är mycket förtjust i djur, kossor är favoriter! Varmt och gott har det blivit, ha de så skönt o se nu till att doppa dig i sjön också. Kram från pörtet

  SvaraRadera
 10. Havskappsegling igår, havsdopp med manetbränning idag..
  I morrn får det bli insjön. Inga maneter där! //!Anna-Lena

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas