söndag 5 juni 2022

Sommar

 Sommarn kom farande igår, under det att jag satt inomhus i Jönköpings Konserthus och njöt i fulla drag av musikalen "Grease". Det var lite småkyligt då jag stod utanför arenan  och väntade på Johanna, en stund före klockan två. I pausen, vid halv fyra, då hade det blivit varmare och när förställningen var slut, kl 17, då hade sommaren kommit till Jönköping.

Det är inte optimalt att gå på musikal i naturens vackraste tid, men här gällde det att "offra" en eftermiddag eller "offra" den för länge sedan inköpta biljetten. Valet var inte svårt. Egentligen skulle vi sett denna föreställning i mars 2020. Ett virus kom emellan, och har gjort att man måst komma med nya datum för framträdandet gång efter annan. Tror att den blev framflyttad fyra gånger, innan den äntligen blev av.

Har sett Grease som musikal, ett par gånger tidigare, både på svenska och engelska. Det var ett antal år sedan senast, och jag hade glömt en del av ( den tämligen banala) handlingen. Men musiken är bra, där känner an igen de allra flesta låtar. Och den unga ensemblen gjorde ett bra jobb, där dansarna absolut ska ha ett extra plus.

Sommaren hade kommit till Stockremma, Grimsås, också, då jag kom hem. Och har fortsatt idag. 

Bestämde mig för en runda i trädgården, med "bästa" kameran. ( Även om det nog är så att senaste mobilkameran är lika bra som en ca fem år gammal Canon EOS750D.  Nej, jag är ingen expert på kameror, även om jag äger/har ägt ett antal. Jag använder mest automatiken.... är enkelt och bra...)


Gräslöksplantan, som slagit rot mellan altanen och huset, i det magra gruset.... den har faktiskt en vacker blomma. Vi har förstås gräslök i grönsakslandet också, men där är det bara knoppar. Åt sill och färskpotatis till lunch... mums... och då kom gräslöken verkligen till nytta. 


Rödklint, den trivs bra i våra oorganiserade perennrabatter. 
Lite spännande att vara låta växterna sprida sig som de vill, det kommer alltid en del överraskningar varje sommar. Både positiva och negativa. Tråkigt när fina växter försvinner helt. Det tycks riddarsporrarna ha gjort ..... 


Klockans namn känner jag inte till. Köpte en påse små lökar för några höstar sedan och stoppade ner i jorden.  Växten har förökat sig bra. 


Allium, det är en växt som jag tycker väldigt mycket om.  Den blommar länge, och sedan blir det vackra fröställningar kvar. En växt att njuta av från juni till september... 


För ett antal år sedan fick jag fröer av denna vallmo, från en bloggvän. Hon hette Maria, alias Dammsamlare och bodde i närheten av Mullsjö. Hon bara försvann från bloggosfären....Har ofta funderat på vad som hände med henne...

Den  vackra gula vallmon har spritt sig och finns på de mest konstiga ställen i trädgården. 


En annan växt med stor spridningstendens, det är denna annorlunda näva. Den tog vi från den vackra trädgård som fanns vid Karins ex-pojkväns trädgård. 


Jag har inte riktigt bestämt mig för om den är vacker eller ej. Ovanlig är den iaf. Visst ska den få finnas kvar i rabatterna, men det får bli lite utrensning av den, då den blommat klart. 


Spröda, vackra porslinsveronika! Den har hängt med många år. Nu är plantan mindre än tidigare somrar. Får vara rädd om den, då jag gör mina ( nästan dagliga) raider för att bekämpa ovälkomna kirskålen och knölklockan....


En planta körvel fick jag av väninnan Ingela, för bara några veckor sedan. Blomman påminner faktiskt en hel del om den förhatliga kirskålens extremt vackra blomma. Körvel kan man äta! Den smakar lakrits. Riktigt gott.

Fänrikshjärtana hämtade jag från väninnan Karlas trädgård, samma sommar som hon gick bort. De har fått plats i en rabatt, som till stor del består av växter från Karlas trädgård. De flesta blommar senare i sommar. 

Rhododendron är en favoritbuske. Det finns många vackra blommande buskar. Men röd rhododendron, den hör till de vackraste. 


Detta har jag alltid trott vara en nejlikrot. Men jag vet inte säkert. Den är i alla fall en troget återkommande blomma, där den står i ett hörn av rabatten kring altanen. 

Rabattens mest otroliga växt, det anser jag att lungörten är. Den börjar blomma i slutet av mars och har blommor kvar fram till en bit in i juni.  Från början är den  blålila, men övergår i rosa, allteftersom den åldras. 

Det är humlornas absoluta favoritväxt, och de är fortfarande ivriga att ta till vara de sista dropparna av nektar.

De sista äppleblommorna. Lite sorgligt att den vackerheten är över. Hoppas på god skörd av de goda äpplena, framåt senhösten,

Aklejan hittar nya platser varje år. Både i rabatt och utanför rabatten... och utanför trädgården


Plister, en tacksam marktäckare... som man ibland får vara lite hård mot och tukta väl.



Det var några tomma platser ii rabatten för ett par somrar sedan. Jag bad maken köpa några plantor när han körde förbi "Blomsterlandet". Detta var en som han kom hem med.  Den blommade inte förra året, men i år visar den en riktig blomsterprakt.  Liknar den vildväxande blåsugan. Är nog en förädlad släkting....

Precis som en av favoriterna, den förädlade humleblomman.


Lika bra att ta en lov längs byvägen också. Det finns fortfarande en del gula solar kvar. Maskrosor.

Även om de flesta ser ut på det här sättet... och många har dessutom fått sina frön spridda.

Jag tycker att fröställningarna är vackra......



Gissa hur det doftar här. Helt underbart!!!!!

Så var det det där med att fota  liljekonvalj. Skulle jag äntligen lyckas, nu när "bästa" kameran var med? 


Bättre än tidigare försök... men inte helt nöjd. Lite för oskarpt. Har dessutom ett antal ännu mer oskarpa bilder på minneskortet.

En bukett kom med hem till köksbordet....



Dagens ko-bild, det kunde jag ta vid bästa konvaljstället. Boskap som verkligen njuter av sommar, sol och grönt gräs.


Premiärtur med elcyklarna, blev det efter lunch.  Maken tyckte att vi skulle ta en kortare runda, eftersom han inte suttit på en cykel sedan förra sommaren.  Rätt jobbigt för benen blev det, man får ta i ordentligt för att komma uppför i grusiga backar. Men en vacker utsikt fick vi. Och det var jag som hade mest ont i rumpan, då vi kom hem.... 


 Satt i solen och njöt av de vackra rabattblommorna. Plötsligt kom en makaonfjäril farande. Makaonfjärilar är stora, enormt vackra men synnerligen oroliga. Hade inte en chans att få en bild, så som fjärilen virrade omkring från blomma till blomma... och sen flög den sin kos.



Fick bli bilder på ett par andra fjärilar  i stället. 
En sorgmantel som sett sina bästa dagar. Man blir lite ledsen då man tänker på hur kort levnad en fullt utvecklad fjäril har.


Amiralen ser fortfarande fräsch ut. Fjärilar är nästan som blommor, insekternas blommor.

Naturnörden har fått sitt idag. Nu får det bli en liten kvällspromenad. Njuter av att det fortfarande är både mygg och knott-fritt.









18 kommentarer:

  1. Underbart med alla dessa blomster, älska rockså rhododendron, den röda är verkligen extra fin, vi har en enorm rhododendron på landet, men med rosa blommor, vet int eom vi hinne rupp innan den blommat färdigt. Allium har jag nyligen lärt mig namnet på, tycker de är så ståtliga, och finns i rabatterna häromkring. Kossorna,sååå fina!
    Ja, nu är sommaren väl här!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju nackdelen, blommorna har så kort tid. Det gäller att hinna njuta av dem.
      Syrenerna var i det närmaste överblimmade, då vi var vid Halmstadsstugan, förra helgen.
      Här blommar de för fullt i detta nu!
      Ha det gott! Kram

      Radera
  2. Kul med Grease! Den kan man ju se fler gånger. Piggar upp. Gillar verkligen musiken. Har sett den i London , New York och även i Stockhholm då Pernilla W gjorde Sandy. Och någon gång efter det.
    Och du hann ju med utevistelse också, Härligt med alla vackra blommor i din trädgård. Flera av dem känner jag igen men har dålig koll på vad de heter. Tack för att du berättar. Liljekonvaljer är helt klart favoriter men har inte ännu sett några i naturen. Även fjärilars namn när ett förbättringsområde för min del.
    Hoppas det blev en skön promenad. Här blev det ett par timmar på balkongen i kvällssolen.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att det är skillnad på storstadsbor och rena lantisar, vad det gäller artkunskap.
      Sen är jag ju intresserad också. Hjälper en hel del.
      Har också sett Grease i N.Y. Tror dock inte i London. Har sett så mycket där, så jag har inte riktigt koll. Har iaf sett den i Jönköping tidigare, på teatern. Amatörföreställning. Musiken var bra den gången också.
      .men dansen blir på ett helt annat sätt, då den utförs av proffs. Ha det gott! //Anna-Lena

      Radera
  3. Meh, hur kan det vara jobbigt att cykla på en elcykel?? Är det inte meningen att använda den hjälp man kan få va? Ont i rumpan kan man inte undvika, jag har gott om stoppning i baken men ändå fick jag alltid ont! Blommorna de rara, tack för namnet på allium, har sett den både här och där och gillar skarpt men hade helt tappat bort namnet. Dina foton är jättefina, och du lyckades väl med liljekonvaljerna! Vita blommor är knepiga att fota, brukar sällan få lyckade foton på vitsippan. Jag har ju aldrig odlat blommor, därav min okunskap om olika arter. Lite har jag ändå lärt mig med goda väninnors hjälp.
    Grease, har bara sett filmen, medryckande! När jag växte upp såg jag alla musikaler som gick på Svenska teatern i Helsingfors, numera går jag inte "på nöjeslokal", varken bio, konsert, eller teater. Ibland får man offra något och det har jag gjort..
    Önskar en fin nationaldag imorgon, flaggan i topp! Kramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elcykel på grusväg...det kräver sin man. I uppförsbackar får man ta i. Men det är bra! Kram Anna-Lena

      Radera
  4. Snacka om världens färggladaste bildbomb:-)
    Fick ju själv en bukett med liljekonvaljer av grannen. Inga problem att fota dom... på köksbordet;-)
    Grease - den filmen såg jag när den kom ut i början av 1980-talet med John Travolta och Olivia Newton-John. Har så himla svårt för "kopior" på olika språk i olika länder. Föredrar det kultiga originalet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Js, svenska texten är bäl så där. Men musiken är densamma! Ha det gott!//Anna-Lena

      Radera
  5. Fina bilder och finkameran är ju riktigt bra, 5 år är ingen ålder för en kamera. Min nuvarande är 11 år gammal. Minns att filmen var kul är den kom och 50-talet var ju lite "inne" på den tiden.
    Cykel ja... jag har nog nästan bestämt mig att inhandla en cykel Tranemo är ju ganska flackt och på banvallarna kan jag öva upp mina cykelmuskler som nu är obefintliga. El eller vanlig, där står valet nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Banvallarna är toppen att cykla på. Fördelen med el är ju stt man kan cykla längre, i och med att batteriet ger extra fart. Men trampa, det måste man. // Anna-Lena

      Radera
  6. Klart att du skulle "offra" en eftermiddag för att se Grease, hellre det än att offra biljetten.
    Naturen är fantastisk nu och det är mycket som blommar. Här sjunger väl syrenerna snart på sista versen men än doftar de ljuvligt!

    Kram och ha en bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni ligger ett par veckor före oss. Hoppas vi får dofta någon vecka till ! Kram //Anna-Lena

      Radera
  7. Så många fina blombilder! Vilken modern kamera du har, min är 12 år gammal, en 450. Den funkar kanon, men jag brukar inte släpa på den numera.
    Grease är en bra film. Jag och Äldsta såg den som musikal för kanske 20 år sedan. Filmen är en stor favorit och det är kul att ha sett även en musikal.
    Roligt att det blev av för dig, efter den långa väntan!

    SvaraRadera
  8. En riktig blomsterexplosion hos dig och massor med härliga bilder på allt som blommar just nu! Jag vet inte vad det är du har där, men det är inte neljlikrot i alla fall. Den vilda, Geum urbanum kan vara ett jobbigt ogräs, men den odlade formen, t.ex. Röd nejlikrot, Geum coccineum är en snygging!
    Låter trevligt med musical ... på lördag ska jag till Rejmyre Glasbruk och en konsert "Blåsare möter Blåsare" Ska bli spännande :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alunrot ändrar jag mej till... undrar om det kan vara rätt...
      Imponerande att du kan de latinska namnen! Kram //Anna-Lena

      Radera
    2. Alunrot ...det är det nog - tycker mig känna igen den!
      Du har för höga tankar om mig! Jag kan inte så många latinska blomnamn längre, men Google kan :)

      Radera
    3. Tror att du kan en hel del också !

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas