söndag 12 mars 2023

Favorit


 1969. 54 år sedan. Då såg och hörde  jag denne otrolige sångare på scen,  för första gången. En söndag i maj kom han till Boråsparken och framförde den låt som han vunnit melodifestivaluttagningen med.

Jag kommer fortfarande väl ihåg den vackre ynglingen, 21 år gammal, som gjorde ett ca 40 minuter långt framträdande tillsammans med några musiker. Han var klädd i brun kostym och hade en mönstrad skjorta, med stor krage. 

Judy, min vän...det är fortfarande en av mina absoluta favoritlåtar. Gillar såväl text som hur tonerna förhåller sig till varann.

 
Under åren som gått, har jag sett Tommy Körberg framträda ett flertal gånger. Som medelålders, fortfarande stilig, lite "nochig" man och som äldre, betydligt mer ödmjuk person. En man som bjuder på sig själv, och kan se på sig själv med distans.


Under senare år  har Tommy Körberg utvecklats till en riktig entertainer. Mycket mellansnack, med roliga anekdoter från sitt artistliv, tillfällen då han skämtar om sina egna snedsteg och egna egenskaper samt framför en bred samhällskritik. 
Det blir många härliga skratt under hans föreställningar...


Han är ingen vacker yngling längre. Inte vacker alls. Han är en gubbe med oproportionerlig kropp och hamsterkinder. "Ett mellanting mellan Peter Harrysson och en hamster" som han själv uttryckte det. De bulliga kinderna, de är produkten av cortisonbehandling.

Men RÖSTEN! Den finns kvar, och den har blivit ännu bättre med åren. Alltså... Finns det någon som har bättre röst än han? Och dessutom så välartikulerad!


Judy min vän, Somebody' s taking Maria away, Drommen om Elin, Fait Accompli, Anthem, Stad i Ljus, Fattig Bonddräng. Det var några av de välkända sånger som framfördes. Dessutom ett antal nya melodier, med mycket tänkvärda texter.
Föreställningen, där på Lorensbergsteatern i Göteborg , varade i närapå två timmar. Den snart 75-årige Tommy Körberg behövde inte någon paus under den tiden.

 Ett åttamannaband kompade honom. Dom var riktigt bra, trots att det bara var gitarrer, klaviatur och rytm (trumma och percussion).


"The grand finale" var titeln på föreställningen.  Tror dock inte att det är finalen.  I en av de nya låtarna som framfördes "lovade" Tommy att sjunga så länge han lever.

Biljetterna till den här föreställningen beställde vi i september.
I veckan beställde jag återigen biljetter för att få möjlighet att se en av mina största favoriter.  Om såväl Tommy som jag/vi får ha hälsan ( det är ju så man tänker då man är gammal) så är det dags för en ny upplevelse i det 54 år långa "scen-förhållandet". 
 Då är det oktober och Oscarsteatern i Stockholm som gäller.  Nyskrivna musikalen "Änglagård" kommer att ha Tommy Körberg i rollen som Gottfrid. 


19 kommentarer:

  1. Vilken lycka att du har fått vara med om honom live igen! Killen är en av mina favoriter också, hans röst är enormt fin. Sen tycker jag att han är vacker, vacker på det där sättet när man som äldre har fått den där speciella patinan, utstrålningen. Jag säger som min farfarsfar sade; allt välskapt är vackert, oberoende av ålder.
    Grattis till din upplevelse!
    Jag förstår att du ser framemot nästa!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den rösten, den kan man åka en bra bit flr att få höra live. Kram//Anna-Lena

      Radera
  2. Visst är det så att Tommy Körberg har en fantastisk röst, som bara blir bättre och bättre låter det som! Såg samma föreställning som du nu sett, i mars förra året tror jag att det var ? Mitt inlägg :
    https://susjos.blogspot.com/2022/03/vilken-torsdag.html, och jag älskade det!
    Så kul att du ska se honom här i stan till hösten igen!
    Svar: Ja smaken är som baken vad gäller melodifestivalvinnaren, jag hade inga problem med texten, för jag har alltid text-TV på, men kan hålla med om att hon inte sjöng så tydligt. Numret är fantastiskt tycker jag, vilket proffs hon är, tyckte det var ännu bättre nu när jag såg det på TV, så visst har hon en chans i Liverpool ;-) Men alla kan inte tycka lika . Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så det är....man tycker olika. Och jag har alltid haft svårt för Loreen. Hennes "åbäkande" gör att man irriterar sig mer på det än lyssnar på musiken. "Tatoo" spelas just nu på radio. Och nej, jag gillar inte låten då jag hör den heller.
      Vet att det finns en hel del som inte gillar Tommy Körberg heller, för att han är "dryg". Och då påverkar det tyckandet helheten, och Tommy anses inte vara bra.
      Tur att vi tycker olika. Kram //Anna-Lena

      Radera
  3. En alldeles fantastisk sångare. Att han sjunger igen, efter sin svåra sjukdom, är otroligt. Lika stark röst. Judy min vän, jag var 9 då, har tyckt om den sen dess. Han har så många bra låtar, så det är svårt att välja. Men Fattig bonddräng tycker jag väldigt mycket om.
    Nu ska jag göra ett nytt försök att sova. Glad måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt i natten! Hoppas att du kunde sova gott efter det.
      Och Tommy, yes han är super! //Anna-Lena

      Radera
    2. Somnade vid halv fem🥺😵😵‍💫

      Radera
  4. Alla de låtarna som du nämner i inlägget... de tycker jag också om. Och så börjar jag fundera om han har gjort något mindre bra egentligen. Tror inte jag kommer på något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möjligen i sitt privatliv. Där har det varit mycket snurr. Det sjöng han om i inledningslåten. När vi var i Sthlm och kollade Chess, så var han ersatt av Anders Ekborg ( inte fy skam det heller) för då satt Tommy i fängelse. Är nog bortåt 20 år sedan. Nästan preskriberas //Anna-Lena

      Radera
    2. Ja, jag menade sångerna han har framfört. Själva livet som han levt, är väl mindre bra. Bitvis. / Andra Anna-Lena

      Radera
  5. En mångsidig artist och en man som sjunger oerhört bra. Med åren har han blivit riktigt ödmjuk och sympatisk dessutom.

    Kram och god måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så. Väldigt personlig..och självkritisk... med humor... I sitt mellansnack! //Anna-Lena

      Radera
  6. En fantastisk sångare och mitt första minne av honom är när jag som ung tonåring såg Tom och Mick i Södertäljes folkets park och jag minns hur lång och gänglig jag tyckte han var när dom framförde "Somebody' s taking Maria away". Jag tyckte han var jätteläcker minns jag. Nu är han som sagt inte så lång och gänglig längre.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Definitivt inte lång. En riktig liten gubbe. Men OH, så bra! //Anna-Lena

      Radera
  7. Håller verkligen med dig om Tommy Körberg. Jag bara älskar hans röst, han sjunger helt underbart. Förstår att du har haft njutbara timmar då du har fått lyssna till honom live.
    "Stad i ljus", den sjunger han så man får gåshud på kroppen.
    Har alltid tyckt att han varit så dryg, på något sätt, men han verkar ha ändrat sig och det gläder mig.
    Ha det fint och kram från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt annorlunda i sitt sätt att vara, jämfört med förr. Tror även att hans allvarliga sjukdom förra året..eller var det förrförra... gjort honom mera ödmjuk! //Anna-Lena

      Radera
  8. En verkligt fin artist och duktig sångare! Såg honom också 1969, då i Norrköping och minns att han var såå bra!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge sedan för dej oxå. Ja, han har hållit genom tiderna. Kram//!Anna-Lena

      Radera
  9. Jaaa, Tommy Körberg!! Har inte sett honom levande; men han har DET i rösten han! En av mina favoriter är hans Månstrålar klara ... en inspelning med BAO´s orkester där även Helen Sjöholm medverkar i CD´n O klang och jubeltid. Att bli trevlig med äldrelivet gör honom till en riktig goding 😊
    Kram å må gött!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas