tisdag 7 mars 2023

Nu svär jag!

 


Det finns människor dom använder svordomar i var och varannan mening. Jag kan irritera mig storligen på dessa personer. Det finns ett antal, såväl kvinnor som män, som jag tycker bra om och som i övrigt är väldigt "fina" människor, som har denna ovana. Känns understundom lite tråkigt.

Och så finns det de som aldrig fäller en svordom. Min mor var en av dem. Ända tills hon blev dement. Oj, vilka ord som "hoppade ur munnen" på henne då. Det var otäckt att se och höra den förvandlingen...


Jag är uppfostrad att inte svära. Av min mor. Minns ännu så tydligt; Lilla rultan  Anna-Lena, 7-8 år, var arg på mamma. Mamma  höll på och städa och befann sig nu bakom en stängd förr och skurade i farstun.

- J-a mamma, sa lilla rultan högt för sig själv.

Dörren öppnades direkt. - Vad sa du nu?! Du vet väl att Gud hör dej! Nu blir han arg på dej!

Rultan blev förstås livrädd och svor, iaf inte högt,  mer. Antagligen inte tyst heller, inte på många år.

Hur hon lärt sig svordomar? Av sin far. Han var en av dem som svor i var och varann mening ....


Mammas fostrande ord har jag, iaf delvis, burit med mej genom livet. Hade i ungdomen dåligt samvete då jag skulle vara lite tuff, och förstärka mitt språk med en svordom.

Det dåliga samvetet är borta. Men jag tycker fortfarande att svordomar ska sparas tills dess man verkligen behöver dem. Och det är inte så ofta. Så sent som i fredags svor jag. Det var när vi städat huset och det efter det , var utkrafsat en massa grus/sand från kattlådan 

Nej, jag tänker inte upprepa vad jag sa 

Men snart kommer jag att svära! Igen! 


Nog hade man förutspått snö.  SMHI och Yr var ense, vilket de sällan är, om att det skulle komma mycket snö.

Men man måste ju vara lite positiv ( eller kanske blåögd) och tro att det blir nog inte så farligt. Kanske 5-10 cm.


Har varit ute och skottat två gånger. Andra gången hade snöplogen varit ute och och lagt upp en tjock snöfall. Då svor jag inom mej. Det gör jag dagligen. ( Men långt ifrån stundligen)  Känns som det lättar lite på trycket att tänka till med ett laddat ord.

25 cm snö har fallit under dagen. Vi har inte haft  så mycket snö på hela vintern. Och så kommer det nu, när det varit vårväder och barmark och vårblommor och sommardäck på nya bilen .

Nu kommer det!

Fy fan för snö!

( Förlåt mamma, men jag tror att vår Herre förstår vad jag menar..)



29 kommentarer:

  1. Ja, nu har ni fått mycket snö. Men som tröst i bedrövelsen så tror jag inte att den kommer att ligga kvar så länge. Ni har nog snart vårkänsla igen.
    Men angående kattlådan så blev jag lite förvånad att ni har en sådan inomhus,när ni bor på landet. Tänkte att katten får göra sina behov utomhus...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bortskämda katter! Har haft katt som gått inomhusväven på sommaren, för att gå på lådan. På vintern är det lite besvärligt att "gå på toa" utomhus om det är mycket snö eller fruset.
      På sommarn förstör man landen. Då svär jag också! 😊//Anna-Lena

      Radera
  2. Ett kraftfullt inlägg!
    Jag svär inte och är uppfostrad att inte göra det. Min förste make, svär som en borstbindare men har erkänt att han numera har brist på ordförråd.
    Kanske det har slunkit ur mig nåt som "fy fasen" möjligen.
    Ja, idag kunde jag ha svurit över all snö och stormvindar, men jag höll mig inne.
    Kram, Gerd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppfostran påverkar!
      Bra att iaf erkänna att man har dåligt ordförråd. Och en dålig vana. Ut och skotta färdigt om en stund. Kallt men vackert! Kram//Anna-Lena

      Radera
  3. F*****n också, har jag nog använt 14 gånger den här vintern, minst. 14 gånger i samband med snösmockor, som den vi fick efter klockan 16:30. Inte lika mycket som ni fått, men det räcker och blir över.
    Minns faktiskt inte riktigt vem som lärt mig svära. Mamma var det definitivt inte, pappa hade nog närmare svordomar om jag minns rätt. Men ingen av mina föräldrar klagade. Så jag antar jag jag inge svor när jag var liten. Sedan hade jag en himla tur att varken pappa eller mamma var lagda åt det religiösa hållet, för då hade de säkert slutat som med din mamma...
    Som fotbollsspelare svär man. Det hör till enligt mig. Är kanske mera restriktiv nu med svordomar. Sedan finns det ju inte så värst mycket att svära över heller... längre;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jo, några av dem jag känner och som svär alldeles "för mycket" är gamla fotbollsspelare.
      Äldsta dottern var målvakt till en bra bit upp i tonåren. Hon svär aldrig. Så svordomarna kanske drabbar fotbollsspelarna lite senare upp i åren.😊//Anna-Lena

      Radera
  4. Vi har fått 10-15 cm. Just nu kom plogbilen och la världens vall vid infarten. Maken gick just ut för att ta den innan den fryser. Sopbilen kommer i morgon bitti, då måste tunnan gå att rulla ut.
    Svär gör jag ofta, säkert många som stör sig på det.
    God natt! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj du! Både vad det gäller snövall och svordomar. Tänker ju att alla mina bloggvänner har samma goda språk då de talar , som när de skriver.Ha en god dag!
      //Anna-Lena

      Radera
  5. Jag lär ha varit en riktig liten svordoms-sägare som barn redan innan jag kunde prata rent. Hatan Kalle bulle-bilen fick jag ofta hör om att jag lär ha sagt...av någon underlig anledning. Kalles bageribil fick sig när den åkte på gatan förbi våra fönster. Antagligen för att många i min omgivning svor. Barn tar efter . Nu svär jag sällan ,men visst drar jag till med en ed om det känns att den behövs, den stannar inte inom mig, jag ger uttryck för den.Ofta blir det en snällare svordom dock. Men det händer inte ofta alls. Mig stör det inte särskilt mycket att folk svär...men så är jag inte religiös heller och tror att Gud hör mig, allra minst när jag svär på franska :)
    Så mycket snö ni har fått! Vitt, vitt, vitt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en idé. Fast jag har nog delvis absmmat den.... Säger ofta Shit!...för skit är ju ingen svordom hos oss, men har en starkare laddning i engelskspråkig länder...
      Ha det gott i atlantland! Anna-Lena

      Radera
  6. Instämmer i detta med svordomar. Jag har svurit ytterst lite i min dag och svär fortfarande sällan. Å andra sidan bryr jag mig inte om hur andra gör. Om de inte är på tv eller radio för då reagerar jag. Negativt.
    Kan förstå din ilska idag och stämma in i svordomskören. Vi har kanske nu fått 10 cm på balkongen men det stör mig inte. Behöver inte skotta. Men jag vill ha vår-
    Du också! Så vi får gå samman och se vad vi kan göra. Tror det blir knepigt med positiva tankar just nu.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vackert idag iaf.Sol på snö. Hade det varit januari, så hade det varit helt underbart.
      Glömde att skriva om svärandet i TV. Har kommit in i ettan och tvåan också.
      Enstaka svordomar är väl ok, men när det svärs i var och varannan mening, då stänger jag av!
      Synd att vi inte kan framkalla våren!
      Ha det fint på dina inomhuspromenader! Kram//Anna-Lena

      Radera
  7. Jösses så mycket snö ni har fått, finns knappt så mycket snö här i Järvsö! Hoppas innerligt att våren skyndar på sig nu. Vi brukar njuta av just skidåkning denna vecka i Järvsö… i flera år nu, och gillar att komma hem till snödroppar och krokus, men nu vet jag inte om det blir så i år när vi åker hemåt igen på torsdag!
    Ha det fint! / Susjos

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att ni får er beskärda del i Stockholm också. Vackert här idag. Sol på snön. Får nog ta mig ut på mossen och fota. Skidor? Tror att det är för löst och att det är svårt att spåra... Så det får väl vara...
      Njut av dagarna i Järvsö. Kram//Anna-Lena

      Radera
  8. Inte låter det vackert när man hör folk runt en svär i var och varannan mening. Jag tror och hoppas att jag inte svär speciellt mycket i vanligt tal, kanske kommer det något över läpparna när jag "hantverkar" och det krånglar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tycker jag att det är helt ok att svära. Och att det är då som svordomar kommer väl till pass! //Anna-Lena

      Radera
  9. Känner att jag missade svärandet i min förra kommentar. Jag tillhör en av de "få" som inte svär. Är uppväxt med föräldrar som inte använde svordomar alls.
    Tycker att svärandet i tv har ökat enormt. Somliga använder svordomar ideligen. Jag tycker inte att det är särskilt vackert... eller nödvändigt.
    Och så var det det här med vilka ord som anses som svordomar. Skit är inte det, enlig mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Missade ju att skriva om svärandet i TV. Speciellt i "reklamkanalerna". Kan inte fatta att producenten kan godkänna det
      Tycker att du är ett föredöme som inte använder svordomar! Ha en fin dag!//Anna-Lena

      Radera
  10. Det stör mig när folk svär i var och varannan mening för jag tycker det är onödigt och ger ett tråkigt språk. Sedan kan förvisso en svordom komma över mina läppar också men inte i det dagliga språkbruket. Helt onödigt och tillför inget. Jag har noterat att det förekommer mer och mer av "fult språk" i TV och det tycker jag inte är någon tilltalande utveckling alls. Förstår inte att det accepteras men det är väl jag som är gammalmodig och mossig...

    Jag hade inte jublat över snön heller men här har vi strålande sol och barmark vilket passar mig perfekt :D

    Önskar en fin onsdag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan inte begripa att inte producenter sätter stopp för språkbruket. Tycks ju i stället uppmuntra det. God eftermiddag! Kram//Anna-Lena

      Radera
  11. Här kommer kommentaren från en relativt friskt svärande dam. Fast med andras ögon möjligen sjukt; de välsignade olikheterna vi har som ju berikar oss. Dåligt ordförråd som orsak stämmer inte på mig. Mina barnbarn kommenterade då de var små att jag svor mycket . Då tänker en ju till lite.
    Och snön - ja det är ju f-an så onödigt 😊
    Ha det gott Anna-Lena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, där var ju svordomen befogad.
      Undrar vad det är som gör att svärandet är så olikt människor emellan.
      Tror inte att du jag dåligt ordförråd. Mest en ovanstående! Kram! //Anna-Lena

      Radera
  12. skrev att svärande är oberoende av kön, ålder, utbildning… onödigt att svära över vädret. Och väldigt onödigt att svära i tv. Ingen i min omgivning svär

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka föredömen ! Idag svör jag inte över vädret. Trots att det ligger 30 cm snö på marken. Solen skiner ju!! God eftermiddag! //Anna-Lena

      Radera
  13. Sitter och tittar ut på tät snöyra. Och tänker att DET VAR DÅ SOM F-N ............ Men min mamma sa också att man aldrig fick svära.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändå så händer det! Hoppas att du också för solsken efter all snö. Det är vackert! //Anna-Lena

      Radera
  14. Vi umgås med ett par, hon är präst och han är kyrkvärd. Vi pratade en gång om svordomar, då säger hon att en del människor inte svär, med har andra ord istället för svordomarna, och det är lika fult det, för dessa ord associerar svordomarna. Ja, tänkte jag så är det ju.
    Jag svär ibland, om jag blir arg, ledsen, irriterad. Men aldrig om det är något positivt, eller om barnen är med. Men det svärs alldeles för mycket på TV`n, mm. Jag vill inte vara den som lär barnen grodor-orden. I tonåren gjorde jag revolution, och då svors det. Men sen började jag jobba i äldreomsorgen, så då var jag tvungen att vakta tungan.
    Vi har fått ca 15-20 cm snö, men jag tycker att det är så vackert, så jag har inte svurit över vädret.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
  15. Visst är det vackert!
    Bra att hålla tand för tunga då de små är med!
    Håller inte med prästfrun...det är ju inte samma sak att oberopa gud eller djävul som att däga t.ex. shit! Ha det gott! Kram//Anna-Lena

    SvaraRadera
  16. Tja, jag svär nog inte så mycket heller, men jag har inga större problem med folk som låter en svordom då och då komma ut från munnen. Vem har bestämt vad som är en svordom? Någon människa, i alla fall? Varför är vissa ord fula och andra accepterade!? Det finns mycket att fundera på i det här livet!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas