fredag 3 mars 2023

Mosspromenad

 Damfredagen blev inställd. En i kvartetten var förkyld. Farmorsförkylning, eventuellt. Så det blev städfredag, istället. Välbehövligt! Dock inte "djupare" städning, än att den, med gemensamma krafter, var avklarad på ett par timmar.  Promenad, behövdes därefter. Är så trött på rundorna här hemma. Speciellt som byvägen bjuder på isgata åt bägge håll, från vårt hus sett. Skuggiga passager, där solen inte kommit åt att "dagsmeja". 

- Gå ut på mossen då, föreslog maken. Mest på skoj, tror jag Men jag tog honom på orden. 

Vi har en ganska så stor mosse bara ett par hundra meter bort. På andra sidan den isiga byvägen, dolt av en skärm av barrträd. En markerad stig leder ut till mossen. Markeringarna är gjorda för älgjägarna. 

"Förr", då det var snörika vintrar, så var jag ute på mossen vid något tillfälle varje senvinter, och åkte skidor.  Jag körde upp ett spår, gissningsvis 5-600 meter runt, som jag åkte varv efter varv på. Underbart att åka skidor på mossen då solen sken från en klarblå himmel, och då de små låga tallarna var täckta av snö. Det var ett antal år sedan, som det var så tjockt snötäcke så att en runda på skidor var möjlig

Idag blev det en härlig promenad, över en frusen mosse. Ett enda "genomtramp" i vatten. Goretexkängorna funkade utmärkt för att hålla vätan ute.


Förrförra gången som  Konrad och Karl-Petter helg-besökte oss, så  var vi ute en bit på en vattendränkt mosse, och kollade älgtorn.  Kom på att jag skulle ta en annan väg till älgtornet, inledningsvis på min runda.


"Alla älgtorn har namn och nummer", det hade älg-jägar-svåger berättat. Och visst var det så... i alla fall vad det gällde "farmors dass". Gissar att det en gång fanns en stig till ett dass, en bit ifrån bebyggelse. Antagligen har det funnit hus betydligt närmare denna del av mossen, än vad det gör idag.


Konstaterade att det kan vara en ganska stor "lokal" för tranbär, i närheten av farmors dass. Mindre än femhundra meter från vårt hus. Måste bara komma ut på mossen framåt hösten och kolla. Tranbär är så nyttiga. Och finns det gott om på så nära håll, så är det klart att de ska plockas!

På flera håll på mossen, så finns det "ärr" av torvutvinning. Torv används idag mest som jordförbättringsmedel. Bränsle kan det också användas till. Fossilt bränsle, inte jättebra. Var vanligt förr att man eldade med torv. Torv kunde också användas som "strö" till kreaturen. Något som sög upp deras urin, något som var lite mjukt att ligga ner på. Av torv framställdes också gengas, drivmedel för bilar. Finns lite rester av den utvinningen alldeles i närheten av vårt hus.

Har vänt tillbaka från det håll jag kom från, fast på andra sidan mossen. Där är ju "vårt" älgtorn, där mina skidspår alltid passerade. Undrar vad det heter...?

Antingen så hade jag missuppfattat älg-jägar-svåger, eller så hade han inte full koll. Inget namn här inte. Bara ett nummer. 110. Av ovan nämnde svåger, har jag också fått informationen att  jaktlaget har 190 torn på sina älg-jakts-marker.


Fortsatte på den del av mossen som jag sällan besökt.  Och då aldrig annat än med skidor på fötterna och snötäckt landskap.
Insåg att hit måste jag bara gå i augusti. Då är hela denna delen av mossen täckt av ljung och klockljung.


Mosslandskapet är så speciellt. Den näringsfattiga miljön gör att det inte blir några tillväxt på de furor som lyckas  slå rot här.  De, i jämförelse, "stora" tallarna, syns lång väg.


Renlav/fönsterlav behöver inte mycket näring.


Men kolla, där är ett älgtorn till, Det har jag aldrig sett tidigare. Trots att det finns ungefär 500 meter från vårt hus. Undrar om det kan ha något intressant namn? 


Tji fick jag! 109, det är inget namn. Vill ju se ett namn på guldskylt!

Visst skulle jag velat klättra upp och se "utsikten#". Men jag vågar inte klättra på stegen, då jag är ensam. Fegt? Eller klokt?


Blev ingen bra bild på vitmossan. Men färgen är vacker. Vitmossan är byggnadsmaterialet i en mosse. Den som så småningom omvandlas till torv, under det att ny vitmossa växer i översta lagret. Vitmossa kan ha många färger, beroende på fuktighet och beroende på art av vitmossa. 
Funderar på vad det är för en växt, som kommit med längst upp i bild. Den där fröna sitter kvar. 
Det är mycket att upptäcka även i en näringsfattig livsmiljö.

 
Men vad skådar mitt sydvästra öga? Ytterligare ett torn, på andra sidan mossen, jämfört med farmors dass. Men detta torn måste väl ha ett namn? 
108.....


En riktigt lyxig infart var det till torn 108. 
Kom på, att detta måste vara den väg som man tar, då man med traktor och vagn... eller ev fyrhjuling... tar sig ut på mossen för att hämta hem ett nedlagt byte/ älg.


Har nu lämnat mossen och kommit fram till betesvallen, som man når från byvägen. Det här tornet har jag fotat många gånger från vägen. Namn? Rätt gissat. 107


Blev 800 meter byväg hem- Det var den här isgatan som jag ville undvika. Nu blev det inte riktigt så. Men mittsträngen var ok att gå i.

Solen bryter igenom där ute. Får ta till var den. Får bli en liten runda på hygget också....



16 kommentarer:

  1. Att fota dimmig mosse står kvar på motivlistan. Men det är så svårt att få fram känslan på ett foto. Nummer har jag sett på älgtorn men aldrig namn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns nog möjlighet att hitta bra fotomöjligheter på mossarna runtomkring. Tror säkert att du kan få till den känslan på foto.//Anna-Lena

      Radera
  2. Den som på mossen gå
    blir inte mossigare än så
    kunskap om mossa är bra att ha
    med den kan en göra en annan gla
    Göra skidspår när gjorde jag det sist ... minns en gång med minstingen barnbarn han gillade inte skidor alls, men när vi gjorde spår och turas om då gick det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härlig dikt! Mina barnbarn... Den äldste 6, har aldrig stått på skidor. För lite snö..
      //Anna-Lena

      Radera
  3. Mosse... den benämningen tror jag knappast finns på våtmarken här. Däremot myr. Och nu har jag läst om de båda och insett att är skillnader dem emellan.
    Jag gillar dina bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Då ska jag också kolla skillnad. Tror bara vi har mossar hos oss. Två RIKTIGT stora inom några mil, Komosse .. vandringsled. . och nationalparken Store Mosse.//Anna-Lena

      Radera
  4. Mossar finns det lite överallt. Älgtorn också. Fin runda du fick till! Fina foton. Trevlig fredagskväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni har gott om mossar i era trakter oxå . Tack och god kväll! // Anna-Lena

      Radera
  5. Förstår känslan av att variera promenadvägarna. Och denna runda blev ju jättebra. Kan se framför mig härlig skidåkning här över mossarna. Kanske kan ni och barnbarnen nästa år ta en runda på skidor här. Om snön kommer och ligger kvar.
    Kul med alla älgtorn med namn. Har nog bara sett dem tidigare med olika siffror.
    Tack för promenaden och de vackra bilderna.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så pigg du verkar!
      Ja, så var det det där med snön. Har inte gått att göra spår på...gissningsvis... 6-7 år. Har inte kommit så mycket att det täcker tuvorna ordentligt . Kram! //Anna-Lena

      Radera
  6. 190 älgtorn WOW. Hur stort är hela området tornen står på? Gillar "Farmors dass", ett roligt namn som sitter kvar i skallen om man säger så.
    Mossen - ja, jag är ju ingen direkt naturmänniska, men jag skulle gärna vilja se hur mossen ser ut när naturen har vaknat;-)

    SvaraRadera
  7. Inte så stor skillnad på vintermosse och vårmosse. Det är sensommaren och hösten som är mossens årstid. Mycket färger då!
    Det är ett STORT område som härbärgera de här älgtornen. Diameter...tja...sex-sju km.
    Farmors dass och torn 110, de finns bara ett par hundra meter från oss.
    Ha det gott! //Anna-Lena

    SvaraRadera
  8. Här i skogen finns ett pass som heter "skitpasset", en jägare behövde bajsa, då han satt och gjorde detta kom det en älg, men bössan var kvar uppe i tornet. Tror att alla passen har namn här också, och nummer.
    En fin promenad som vanligt, och fina bilder. Tack!
    Ha en fin söndag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte bra tajmat! Men nöden har ingen lag. Hoppas älgen klarade både den jakten och många andra. Kram//Anna-Lena

      Radera
  9. Vilken härlig promenad ute på mossen. Kul i alla fall att några av tornen har namn och "Farmors dass" var inte fel. Jag tycker det låter klokt att inte klättra upp någonstans när man är ute själv. Skulle något hända så ja...
    Vägen såg väldigt hal ut så jag förstår att du valde bort den så mycket som det gick. Falla på grund av halkan vill man helst undvika.
    Synd att damfredagen blev inställd men ni får ta nya tag en annan gång.

    Kram och god söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Redan i planen med ny Damfredag.
      Var ute och gick en runda nyss, på en väg jag inte gått på länge. Funderade på stavar eller ej. Tänkte... Kan ju bära med mej dem för säkerhets skull. Behövdes verkligen då det var riktig isgata på ett ställe. Ha det gott! Kram//Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas