onsdag 15 mars 2023

Lever och våffla

 


Så länge sedan det är som jag åt lever!  Det som är SÅ gott. Har aldrig tillrett lever. Mest beroende på att den person som jag delat boende och matbord med under 47 år, vägrar att äta denna delikatess.

Har heller inga minnen av att vi åt lever som middagsmat i min barndom. Visst tog man tillvara levern, då man slaktade ett djur. Men det blev till leverkaka, att äta ihop med hemgjord blodpudding, i mitt hem. Det var också gott.

Lever, det är väl något som man antingen tycker är riktigt gott eller tycker riktigt illa om.  Gränsen till levermat, den går vid leverpastej för många. 

Hade lunchträff med mina gamla kollegor idag. Fyra damer, som känner varandra så väl, har äntligen fått igång lunchträffarna en gång i månaden. Idag hade vi förlagt vår lunch till Limmareds värdshus. Vilket var en fullträff, då en av två dagens rätt var stekt lever med svamp och bacon.

Alltid lika trevligt att ses ett par timmar. Brist på samtalsämnen finns det inte.  Idag diskuterades allt mellan matpriser, KD-anmälningar för kroppskontakt efter 9 år (!!) och frågan om vilket kön som transsexuella  dejtar...


"Ledighetskommitten" i samhället har träffar varannan vecka. Idag annonserade man om våffelcafe.  Jag tyckte att maken också borde få komma ut och träffa sina gamla kollegor/bekanta. Vilka jag också är ganska väl bekant med numera. 

Jättetrevligt! God våffla dessutom. En och en halv våffla gick ner, trots att jag ätit en stadig lunch några timmar tidigare.  

Trevliga samtalsämnen där också...bl.a. om influencers, botox och andra kroppsutfyllningar.... och förstås om de förskräckliga matpriserna.

21% upp! Tycker så synd om alla som har fått det extra jobbigt ekonomiskt.... och som dessutom drabbas av alltmer stigande räntor.

Mina matutgifter denna dag var synnerligen humana. 100 kr för den goda leverrätten + vatten+ salladsbuffe+ bröd.  Och 40 kr för våffla och kaffe.  

29 kommentarer:

  1. Lever Anglais som din rätt älskar jag. Det är år och dag sedan jag åt den rätten. Älskar den. Däremot kan jag vara utan lever stuvning. Där är konsistensen för gummiaktig för min smak.
    Du verkar ha massvis av fina lunch- och fikaställen som du kan välja bland. Önskade jag hade samma utbud. Här finns bara en restaurang som serverar gammal, hederlig husmanskost. Trist för en kommun som har drygt 70 000 invånare och är en förort till Stockholm.
    Å ett våffelställe har vi inte alls. Eller så har jag inte upptäckt det än...
    Jo då, matpriserna har gått upp rejält. Det syns tydligt när man tittar på ICA-kvittot dom förut landade på mellan 100 och 200 kronor lägre belopp.
    Å 100 kronor för "en dagens" är verkligen prisvärt. Här ligger dagens lunch på minst 130 kronor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inte så förtjust i levergryta heller. Länge sedan jag åt det också. Men denna stekta lever... mmm! //Anna-Lena

      Radera
  2. Lever är gott också i min mun, lammlever i all synnerhet. Mjäll och inte seg alls efter stekning, rena läckerheten. Rådjurslever är också mums..
    Jag undrar om man åt mera lever förr, ser det så sällan på matställen överlag nu för tiden. Men i vårt lilla hål i väggen såg jag senast att de hade färsk lever. Jag köpte inte för att det fanns annat som måste ätas upp först men nästa gång så....
    Tack för tipset! Ett riktigt gott sådant!
    Intressanta diskussioner har ni runt matborden! :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har bara ätit svin... som leverkaka...nöt och kycklinglever. Gott! Undrar om jägarna här tar hand om rådjurslever. Måste fråga! Ha det gott! //Anna-Lena

      Radera
  3. Vilken trevlig dag! Och gott att äta. Lever äter jag gärna, men det blir inte så ofta numera. En del rätter faller liksom bort av någon konstig anledning.Känner att jag nog ska göra en gryta på kycklinglever snart. Våffla är också ganska långt mellan gångerna.
    Så kul att få ventilera en massa oloka ämnen med gamla bekanta. Saknar det ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En bra och social dag med vänner och bekanta! //Anna-Lena

      Radera
  4. Stekt lever är riktig delikatess! Numer köper jag då och då fryst kycklinglever ... också väldigt gott,
    Våfflor är inte heller fel - och båda delarna smakar nog som allra bäst med trevligt sällskap :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sällskapet gör sitt till, men levern hade nog varit god i vilket sällskap som helst...eller utan sällskap. Kram!//Anna-Lena

      Radera
  5. Lever är så gott! Maken går inte in i huset om jag lagat det. Stekt i skivor. Inte levergryta eller så. Måste vara 20 år sedan jag åt det.
    Då hade jag hellre varit utan våfflor. Jag får laga det en dag. Han får blodkorv eller bruna bönor då…
    Sov gott! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycks som om det är fler än vad jag trött, som gillar lever.
      Lrvergrytachsr jag heller inte ätit på evigheter. Gillar stekt lever bättre. I tunna skivor! Mums //Anna-Lena

      Radera
  6. Vad trevligt att ni återupptagit era träffar. Men vad gäller lever avstår jag- Lever liksom annan inälvsmat. Har ätit, smakat, lever när jag var barn och mamma lagade den . Gräddsås ohc lingon till. Men någon favorit var det inte.
    Skulle jag vara bortbjuden och bli bjuden på lever skulle jag smaka- Men inget omtag. Maken däremot är väldigt förtjust i lever.
    Våfflor däremot smakar jag gärna- Gör dem hemma och när vi varit i fjällen har det blivit många våfflor-
    Fint även med träff tillsammans med ledighetskommittén.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våfflor hör fjällen till. Både sommar och vinter...
      Brukar göra våfflor i samband med "vårfrudagen". Gissar att det blir våfflor på "mormorstisdagrn" nästa vecka. //Anna-Lena

      Radera
  7. Visserligen var det länge sedan jag åt lever men jag har nog inga större problem med det. Jag har haft våfflor i huvudet länge nu, kanske till och med tjatat om att jag skall göra våfflor. Någon har bromsat detta men nästa vecka... DÅ!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästa vecka är det våffelvecka! Då SKA man äta våfflor!! //Anna-Lena

      Radera
  8. Leve levern och våfflorna! Lunchvänner också ✨
    Må så lever/leva gott Anna-Lena

    SvaraRadera
  9. Herre minje så hände det igen att jag inte ändrade min adress - nu så vet du ju vid det här laget att det är hon med två adresser ... kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, nu vet jag. Long live the liver! //Anna-Lena

      Radera
  10. Levern hoppar jag över, likaså leverpastej (äter ju inte gris). Som barn brukade vi få levergryta och ris till skollunch. Jag minns att riset, såsen med lingon var gott, men leverbitarna pillades bort.
    Våfflor är gott, fast jag får alltid ont i magen då jag ätit våfflor. Men nu några dagar så har jag blivit läskad av våfflor, så det måste jag nog göra i helgen.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
  11. Kunde vara sega bitar. Inte gott! Men såsen var god. Nötlever är gott... tror att det är den som används mest i leverrätter. //Anna-Lena

    SvaraRadera
  12. en våffla med hjortronsylt skulle jag inte tacka nej till... på sommaren färska jordgubbar. Kalvlever i gräddsås är gott, men ser inte lever så ofta i affären.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ovanligt med lever i affären. En av mina vänner som var med igår, berättade att hon brukar hitta lever i en av ICA-butikerna i Ulricehamn. Tycks inte finnas lever till salu i hela vår( Tranemo) kommun..//Anna-Lena

      Radera
    2. dotter att köpt och lagat hjärta från frysdisken, delikatess som hundmat i Sverige.

      Radera
    3. Har aldrig ätit. Vet inte om jag skulle förmå mej till... Men..det är ju en muskel... levern är ju mer förorenad egentligen..//Anna-Lena

      Radera
  13. När jag gick i lågstadiet älskade jag den leverstuvning som serverades i skolmatsalen men det var då det. Numera är det inte tal om att jag smakar inälvsmat för det går bara inte. Samtidigt så behöver man inte tycka om allt. Leverpastej kan jag äta om jag toppar den rejält med skivad tomat och ättiksgurka men annars inte. Våfflor är jag inte alls speciellt förtjust i heller. Tycker inte de smakar något. Tack och lov är allt en smaksak och dyrt blev det inte för din del. Sedan är ju det trevliga sällskapet en stör del av nöjet.

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt är en smaksak. Och du lagar och blir serverad så mycket god mat ändå. Lever är nog den enda inälvsmat som tilltalar mej. Och blodpudding förstås. Testade Haggis i Skotland. Var ok. Har testat Kidneypie en gång i England. Det var inte gott. Smakade som en riktigt ofräsch disktrasa luktar...
      Tunga, det åt jag som barn... Skulle väl smaka idag om det inte f
      fanns något alternativ.
      God kväll!//Anna-Lena

      Radera
  14. Visst gillar jag lver, din rätt såg väldigt god ut, liksom våfflor!
    Min man äter inte lever tyvärr, inte pölsa heller...som ju är så gott!
    Så trevligt att träffa vänner också.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Pölsa! Hade glömt! Det var ju också gott!
      Men stekt lever i skivor, det är bland det godaste som finns. Kram//Anna-Lena

      Radera
  15. Lever och inälvsmat har blivit populärt - helt förståeligt om det är så hälsofrämjande som det beskrivs.
    Har aldrig själv ätit lever det på det viset som du visar i inlägget och vill gärna testa nån gång, fastän jag inte var så väldigt förtjust i smaken som liten.
    Lever + våffla, låter som om det jämnar ut sig på nåt vis. ;)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Gillar man inte smaken av lever, då ska man nog inte äta helstekt lever. Mycket smaken i det!
      Våfflor är väl inte så nyttigt, men så här års...och i fjällen...så passar de bra. God helg !//Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas