tisdag 13 februari 2024

Mormorstisdag

 


Kändes lite "konstigt" att ha Konrad hemma redan från morgonen. Numera är man ju van att det bara är en kille hemma, då vi kommer vid niotiden på tisdagsmorgonen

Det var heller ingen "stress" vid lunchen. Normalt behöver jag... eller morfar... ha ätit klart vid tjugo i ett, för att vara på plats utanför Konrads klassrum, då han slutar kl ett 

Det blev mycket kortspel. Här spelar han poängpoker med sin ljusskygge morfar. Mest spelade vi SVEN. Ett kortspel som Ava och Karin lärde oss i söndags. Superbra matte, både på plus och minussidan, för den duktige mattekillen. Som vann en omgång. Mormor vann den andra.


Förra tisdagen noterade jag att det fanns flera paket jäst i kylskåpet. Utgången datum.. men såg fräscha ut. Bäst före  28 december.  Kanelbullarna, som Karl-Petter kavlar ut så fint, blev jättegoda. Foccacian, som vi också bakade,  passade utmärkt till den goda champinjonsoppan som mamman fixat till lunch.

Konstaterar återigen: bäst före handlar inte om datum, utan om  att lukta/smaka/kolla konsistens...

Snön från igår och i natt hade övergått till kramsnö. En snögubbe blev snabbt tillverkad. Roligast var att kasta snöbollar på morfar.


Mamman, som jobbat hemifrån under förmiddagen och del av eftermiddagen, passade på att följa med ridtjejen Tuva ut på en tur.


Hönorna gick par om par och letade efter något att krafsa i sig. Inte de bästa förutsättningarna, just nu. Men ändå gott att komma ut från hönshus och hönsgården en stund.


På sen eftermiddag, var det dags för ridlekis igen.  Det är nya banor gör varje gång. Först går man några rundor i skritt, och sen är det trav dom gäller, innan det är fyrtiominuterslektionen avslutas i skritt. 

Var nästan lyrisk, då jag insåg att lektionen, med start kl 17.10, började i dagsljus. Länge sedan senast.

Morfar hade kvällsmaten klar då vi kom tillbaka. Vi sjutiden var det dags att säga tack för idag. En tolvtimmarsdag, inkluderande restiden,  blir det. En kul dag är det.


18 kommentarer:

  1. En riktig mysdag med andra ord och visst ska man lukta, känna och vara medveten om att sista datum inte alls behöver vara sista datum. Fint foto av hönsen i snön, gillar det mycket.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser kallt ut. Men de gillar att vara ute i snön. Har läst stt fåglar inte har känsel i sin ben och fötter.

      Radera
  2. Du har bra kondis du:-) Jag menar en tolvtimmarsdag och ett blogginlägg på det - bra jobbat:-)
    Håller helt med dig om bäst före datum. Jäst har jag ingen erfarenhet av, då jag inte bakar. Men ägg till exempel. Om man ställer kartongen in i kylskåpet kan äggen hålla i flera månader. De enda som faktiskt inte håller länge än vad det står på förpackningen är Kelda mellangrädde och vissa camemberts/brie ostar. De bara luktar och smakar illa, vilket är märkligt, då det ju är "mögliga" från början.

    PS. En lite rolig sak: Frågade ju om Avas fina lockar förut och du svarade med en förklaring. Nu frågar jag samma sak om K-P. Okej, han har rakt hår. Är det hans mamma/pappa som klipper honom? DS.

    Visst känns det att dagarna har blivit längre, även om vintern återvänt med full kraft här

    SvaraRadera
    Svar
    1. K-P vägrar att gå till frissan. Så mamman klipper honom. Han ska ju börja förskoleklass i höst och då har man sagt till honom att han måste gå till frissan och få en annan frisyr. Undrar hur det blir med det. Envisades unge finns inte...🙃
      Har haft mjölk som varit mer än två veckor för gammal.
      För gammal Brieost är vidrigt. Bara att slänga.
      Tycker att grädde, överlag, blir dålig snabbt, efter att den är öppnad

      Radera
  3. Vilken trevlig dag ni har haft tillsammans. Håller med om att man inte bara ska titta på bäst föredatumet. Mycket kan vara fräscht även efter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att många går efter bästföredatum. Heltokigt.

      Radera
  4. Känslan när det på riktigt märks att dagarna är längre, är verkligen en lyckobubbla i bröstet. Den bubblan känner jag alltid i mitten av februari. Ren och skär lycka.

    SvaraRadera
  5. Precis så! Ny går vi snabbt mot ljuset. Antar att det går ännu snabbare i dina trakter.

    SvaraRadera
  6. Så mysigt ni har det i bästa sällskap! Jag bakar inte så ofta längre, men köpte torrjäst att ha hemma i fall...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torrjäst räddar en om man plötsligt blir baksugen. Har alltid ett eller ett par påsar hemma. Ha en fin eftermiddag!

      Radera
  7. Sven försökte jag googla, men hittade inget sådant spel. Kan du berätta mer?
    Mysigt med båda killarna hemma.
    Nu är det redan onsdag, ni får ha en bra alla hjärtans dag 💝 Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte om det är påhittat. Hittar det inte på nätet. Det är Avas pappa som infört det i familjen. Deras bästa vänner spelar det ofta.
      Man behöver nog testa förxatt törst. Väldigt enkelt, men invecklat att förklara. Ni går komma hit, så spelar vi.

      Radera
    2. Ja det vore roligt 🤩

      Radera
    3. Ni är så välkomna!

      Radera
  8. Vilken härlig dag det blev och bilderna talar sitt tydliga språk.
    Vi brukar smaka och lukta men gammal jäst slänger Husse alltid. Vill inte att det ska vara ogjort arbete men jag ska berätta för honom!

    Glad alla hjärtans dag <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev så förvånad att resultatet blev så bra, precis lika bra som med "färsk" jäst. Men den såg bra ut och konsistensen var bra.
      Så jag gjorde en test!
      Detsamma till er. Kram

      Radera
  9. En både lång, innehållsrik och trevlig dag blev det. Vad gäller 12 timmars dag så hade inte riktigt ryggen orkat med.orkat med. Men jag är ju nästan 10 år äldre än vad du är och för 10 år sedan hade det fungerat fint.
    Kul med ridningen och annat ni gjorde. Och visst märks det ganska tydligt att dagarna nu är ljusare. Skönt så.
    Kram och trevlig kväll.

    SvaraRadera
  10. Tror inte du är tio år äldre. Jag är född 1953. Min rygg protesterar ibland... men det är mest när jag går en långre sträcka. Stavar lindrar.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas