lördag 10 februari 2024

Skrytsamt

 Idag har jag dåligt samvete. Funderar... och skäms ... över gårdagens inlägg.

Så skrytsamt! Avskyr ju folk som skrävlar och skryter! Och så gör jag detsamma!  Antagligen gör man det oftare än vad man är medveten om.  Kanske är det därför jag håller på med bloggen. För att visa på mina goda egenskaper. De dåliga... de kommer sällan fram.

Funderar vidare på vad som egentligen menas med att skryta. Att framhålla dig själv, så att andra kan känna sig mindre värda? Att slå sig för bröstet för något. Göra sig lite märkvärdig och bättre än andra...

Vad är skillnaden mellan att vara skrytsam och att vara stolt. Eller är det skrytsamt stt vara stolt?

Läste i dagens Ulricehamns Tidning om min gamla kollega, vars klass har gått till lokalradiodistriktets första tävlingsomgång i Vi i femman. Han kan vara stolt över sin klass!  Det är inte ett dugg skrytsamt om han berättar om framgången.  Bara kul!

Läste  instagramprofilen _katastroke_s inlägg idag.

 Hon är dotter till en nuvarande kollega. En tjej som fick en massiv stroke för sju? år sedan. Sedan fem år tillbaka har hon ett instagramkonto, där hon berättar om sin rehabilitering och om sina målsättningar. En rehabilitering som hon till stor del får bekosta själv. Idag berättar hon på Instagram att hon har lyckats få två terapeuter från Spanien ( hon har varit där på intensivrehab) till Sverige under va 9.  De kommer att jobba med fyra personer i en lokal i Anderstorp, som upplåtits gratis. Två företag från Hestra står för fika och mat och hotellet i Gislaved ställer upp med gratis boende för de båda spanjorerna. 

Man blir så glad om hjärtat, då man läser om viljan att ställa upp för att ge andra möjlighet till ett bättre liv. Annika kan verkligen vara stolt över vad hon åstadkommit, då hon kunnat knyta ihop trådarna till rehab-veckan.

Visst är det härligt att kunna glädjas med andra.  Jag har långt ifrån alltid den förmågan. Men i dessa fall, så är det lätt att  ryckas med i " hyllningskören".

Det här blev... som så ofta... ett litet "knäppt"  och osammanhängande inlägg.  

Summa summarum enligt mej: Stolt får man vara, men skrytsamhet, det är inte speciellt klädsamt.


Ha en fin lördagseftermiddag!

26 kommentarer:

  1. Det var inte det minsta skrytsamt. Du berättade ju bara vad den yngre kvinnan sa. Men jag förstår vad du känner och tänker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi har väl en del jante i oss i vår generation. 🙂

      Radera
  2. Du var väl inte alls skrytsam ! Jag tycker att du ska vara stolt som fick ett så hedervärt omdöme av den yngre kvinnan. Egenkärlek är inte fel, egoistisk kärlek är något helt annat. Sträck på dig, du är en god förebild för den yngre kvinnan, var stolt och glad!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Jantelagen gäller nog för många av oss i vår generation. Kram

    SvaraRadera
  4. Gårdagens inlägg var så långt ifrån skrytsamt man kan komma. Enligt mig alltså. Tycker att ingen i vår "bloggkrets" (vi har ju många gemensamma läsare) är skrytsam. Men visst får man vara stolt över sig själv och över andra. Man kan beundra personer som du gör här.
    Skryt för mig är att till exempel visa upp ett klädesplagg och sätta en "dyr" prislapp på det. Det är INTE skryt att presentera en maträtt och påpeka vilket pris den har.
    Att skryta - då har man komplex och vill hävda sig genom att sätta sig över en eller fler andra. Stolthet är en genuin känsla att man eller några andra uppnått något som förtjänar uppmärksamhet.
    Ja, så tänker jag då;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tankar! Måste smälta dem lite innan jag kommenterar! 🙃

      Radera
  5. Absolut bra att skryta ibland!

    SvaraRadera
    Svar
    1. och vara förebild för yngre är inte skryt!

      Radera
    2. Nja...nää...🤔

      Radera
  6. Det är ett dugg skrytsamt. Man får vara stolt över sig själv. Skrytsamt tycker jag det är att berätta tex: Idag köpte jag en ny bil, den kostade si och så mycket.
    Eller Jag köpte en ny västa för 20.000kr.
    När man framhäver hur man har råd att slänga pengar omkring sig, det är rent skryt.
    Tycker jag… Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att få olika perspektiv på skryt ! Jo, det är ju onödigt att skryta om hur mycket pengar man har... 🤐

      Radera
  7. Neeej det var inte alls skrytsamt!. Klart du ska vara stolt! det hade jag varit. Jätterolig läsning.
    Jag blir så glad för din skull! Tänk att få sånt beröm! njut på. Du måste vara duktig! Skryt är något helt annat, stolt har man verkligen rätt att vara! Du fick beröm, ett vansinnigt fint beröm ,-)
    Du verkligen jobbar på gymmet, strongt! Det tycker även jag, som nu ska kämpa på mer!
    Däremot tycker jag min kommentar blev underlig ,-) i ditt inlägg.
    Så var stolt! ,-)
    Varm kram Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Tror att vi alla behöver träna mer på att känna oss stolta. Kram

      Radera
  8. Jag började med att läsa ditt förra inlägg och min uppfattning är klar. Det finns absolut inget skryt i det så jag förstår verkligen inte varför du skäms? Skryt är något helt annat och jag tycker faktiskt att det är ovanligt med skryt numera. Däremot så är det väl bra att vi kan vara stolta över en komplimang vi får och faktiskt våga tala om vad vi är bra på. Jag har aldrig förstått varför man ska förringa sig själv och jag förstår att du blev glad över fina ord. Jag tycker bara det blir fånigt när någon som är bra på något försöker vifta bort det. Det om något stör mig faktiskt rejält! "Du ska inte tro att du är något" är den största osanningen som finns för vi är alla något!

    Nu önskar jag som är jättebra på att ha studiero på lektionerna en god lördagskväll ;-)

    Kram

    SvaraRadera
  9. Uppvuxen med jante! Hänger med även på äldre dagar.
    Inger att skryta med... heller inget att ömka.
    Haha..
    Sen kan man diskutera på vad studiero är. För mej har det alltid varit konstruktivt småsnack. Fast det beror förstås på vad man ska arbeta med. Helt lugnt och fokus på jobb, det är härligt!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tystnad när det behövs och givande diskussioner eller småprat vid andra tillfällen. Det avgörande är situationen och uppgiften. Jag hörde att i åk 1 finns några elever som stör andras arbetsro och då får övriga eleverna sätta på sig hörselkåpor. Vi kan väl säga att någon, nämner inga namn, gick i taket då.
      Kram

      Radera
    2. Ja, det är bedrövligt att några som inte kan uppföra sig, ska få styra. Mycket skylla på NPF. Men nog kan även den med diagnos skärpa dig. Eller ha ett annan arbetsplats.

      Radera
  10. Instämmer med alla andra.
    Jag uppfattade inget skryt överhuvudtaget.
    Kvällskramar/Barbro

    SvaraRadera
  11. Jag tycker det är svårt att benämna vad som är skryt och vad som är stolthet. Läste ditt förra inlägg och tycker precis som Znogge inte att jag ser något skryt där. Inte alls. När jag tänker på skryt handlar det mer om det materiella. Att en har si och så många bilar osv. Att vara stolt tycker jag absolut en kan vara och ska vara. Jag är ju till hälften norska och har nog med mig att bära huvudet "högt".
    Att få beröm är i mitt tycke väldigt fint och något jag alltid varit stolt över. Stolt kan jag förknippa mer med en prestation, något en gör. Men just skryt är det mer materiella.
    Så fint att läsa om detta uppslut angående den du känner som haft en stroke. Och visst hoppas jag det finns en stolthet över att ha lyckas ordna detta. Och viljan att stötta och hjälpa till är ju verkligen fint.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant infall. Har aldrig tänkt så. Har nog alltid reagerat på den som framställer sig själv som bättre än andra, i vilket svseende det än må vara Tack för tankar! Kram

      Radera
  12. Jag kunde inte se att det var så mycket skryt i förra inlägget. Du berättade vad som hänt. Visst måste man få berätta när någon tycker man gjort något bra eller när något positivt har hänt.. Alla har ju inte varit med och hört det och det är väl som att berätta vilken nyhet som helst. De som uppfattar saker som skryt är oftast avundsjuka. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är nog så med mej. Sjuk av avund. Ofta. Fast det har blivit bättre med åren. Men absolut en sjukdom som ställt till det mycket. Och som är ärftligt betingad. Kram

      Radera
  13. Var tvungen att läsa ditt förra inlägg och jag kan säga att där fanns inget som jag uppfattade som skryt. Du ska känna dig stolt över de fina orden och det är absolut inget fel att skriva om det, tvärtom!

    Kram

    SvaraRadera
  14. Jag har kommit lite efter i bloggvärlden och läste först idag dina inlägg. Ser inte alls att det var skrytsamt att du skrivit som du gjort.
    Du berättar om en händelse där du har fått beröm och ett positivt bemötande. Och du blev stolt och glad. Med all rätt.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas