söndag 4 februari 2024

Rad ett, plats ett

 Det finns en del stunder som är så där riktigt härliga, nästan magiska. Och då undantar jag allt som har med familj och vänner att göra.

En vårpromenad i solsken, då fåglarna yrvaket kvittrar i alla tonarter.

Känslan att befinna sig i ett hav av vår och försommarblommor. blåsippor, vitsippor, liljekonvanlj, midsommarblomster...

Simma i mjukt vatten i en uppvärmd insjö

Läsa en fängslande bok på stranden, men vattenskvalp i bakgrunden. Eller i skuggan under äppelträdet, då lufttemperaturen ligger på 25+.

Se världen förvandlas av rimfrost eller gyllene höstlöv.

Uppleva en helt ny plats, och nästan tappa andan av de vackra vyer som man får se.

Men allra, allra bäst... på plats nummer ett, det är att få bänka sig framför en stor scen och höra den stora orkestern slå an inledningstonerna till en musikal. Magiskt! Och magin den fortsätter i flera timmar framöver, Musik och sång av hög klass, dans, rörelse, färger, teknik och en handling, ja, helt enkelt teater. 

Igår var det dags för denna helt fantastiska upplevelse igen. Födelsedagspresent från Värnamofamiljen, Med dottern som sällskap. Musikalen Wicked på Göteborgsoperan.

Jag har sett musikalen i London för mer än tio år sedan. Dottern hade gjort detsamma. Kommer inte ihåg handlingen, men minns den som en av alla bra musikalupplevelser som jag haft i den brittiska huvudstaden.  Kul att se den på svenska. 

Wicked har sitt ursprung från "Trollkarlen från Oz" och berättar om händelser som gjorde den Glinda till den "goda häxan" och Elphaba till "den onda". Berättelsen utspelas i landet Oz. Trollkarlen visar sig f.ö. vara pappa till Elphaba, den gröna häxan.


Det blåste ordentligt i Sveriges andra stad i går. Vita gäss syntes på Göta älv, alldeles utanför Operan. Johanna parkerade, i vanlig ordning, sin bil i Limmared och så var det gamlingen som körde in i storstaden. Alltid lika spännande att se om man lyckas ta sig till parkeringen närmast Operan.  Det känns som om man hållit på med vägbyggen däromkring i tio års tid. 

Vi lyckades även denna gång. Det fanns gott om svindyra, men lättillgängliga p-platser. Nordstan ligger ett stenkast bort, och där bjöd Johanna på lunch på en av alla restaurangerna i köpcentret.  Visst blev det en liten runda bland alla butiker också. Jag upphör aldrig att förvånas över hur så många butiker kan överleva. En del är alldeles tomma på kunder. Gissar att hyran är saftig... och personal kostar.... Ekvationen går inte ihop för mej...

Vi hade skilda platser på Operan. Johanna överlät den bästa till mej. Den på rad 1, plats 1. Hon satt på rad fyra, ganska rakt bakom mej. 

Blir alltid lika fascinerad av alla otroligt duktiga musiker, som finns där nere i "diket".  Jag har nämnt det många gånger tidigare; Duktiga musiker borde få betydligt mer uppmärksamhet. De gör ett minst lika stort arbete som sångare och dansare.


Alldeles nedanför min plats fanns denne man. Percussion-killen. Han hade ett sjå att förflytta sig mellan alla sina instrument, xylofon, marimba, vibrafon samt ett antal skrammel och slaginstrument. 


Försökte zooma in hans noter på marimban... men det blev inte så bra. Tänker att det är svårt att veta när man ska komma in, speciellt som han stod med ryggen åt dirigenten ibland. Men han hade koll...


Vände mig om och tog in hela salongen med sina tre balkonger. Har suttit på den översta någon gång. Det är högt!

Det var fotoförbud under föreställningen. Vilket jag absolut förstår. Hade dock gärna tagit en bild på slutscenen i första akten, då Elphaba, med sin rykande kvast "flög" upp i hålet i taket.  Att hon bara vågade hänga där , så högt över publiken.  Jag hade absolut andan i halsen. 

När det blev paus, så stod en rejäl fika uppdukad till oss. Laxmacka och morotskaka. Visst gick det ner, smakade supergott... även om hälften hade varit nog.  

Och utanför de stora fönstren var det fortfarande ljust, trots att klockan var mer än halv fem. Härligt!


Vid applådtacket var det ok med foton. Gott så! 

En superbra föreställning, med lysande musikalartister och musiker. Bra musik, handling med budskap. Fartfyllt! Mycket som hände på scenen, såväl med scenografi som med dans och sång. Scenen. vridscen samt scengolv, som kan lyftas och sänkas, både uppifrån och nerifrån gör att scenografin snabbt kan förändras.

Helt otroligt att få stornjuta i mer än tre timmar. Bästa presenten jag kunde få!

Sen var det det där med att ta sig ut från centrala Göteborg. Har varit betydligt värre än att at sig in, under de senaste åren. Speciellt i mörker, då det är svårt att veta var man befinner sig. Kändes lite lättare, lite mindre kringelikrokar, än då vi körde senast, i november. 

En toppendag blev det! Tack för den Johanna !

27 kommentarer:

  1. Vilken alldeles perfekt present och vilken härlig dag ni fick tillsammans. Att få en upplevelse är verkligen uppskattat. Nu var det länge sedan vi var på musikal men i höst är det dags. Jajamän, vi har platser på första raden!

    Önskar en fin söndag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt...men det blir mycket att böja nacken. Ibland behöver man kolla textremsan...även när det sjungs på svenska. Kram

      Radera
  2. Kan skriva under på dina magiska upplevelser i början av ditt blogginlägg. Och troligen också om den sista berättelsen om musikalupplevelsen. Jag har nog bara varit på en enda musikal, Miss Saigon, för en herrans massa år sedan, i Göteborg. Det var en upplevelse som jag minns. På opera har jag också varit en gång, Faust, som uppfördes i Umeå. Också en väldigt minnesvärd. kväll. Faust blev jag helt gripen av... satt och grät när ridån gick ner.
    Så roligt att du får sådana presenter. De vet vad som uppskattas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Döttrarna har koll! Och upplevelserna i inledningen... underbara de oxå.

      Radera
  3. Upplevelse är en bra present! Vilken fin dag ni fick tillsammans.
    Sen håller jag med dig, det finns många guldstunder i tillvaron.
    Trevlig söndag! Eval8

    SvaraRadera
  4. Vad kul att ni såg operan. Den gröna häxan påminner mig om en serie som är inspirerad av alla gamla sagor som finns. Eller rättare sagt, alla huvudrollerna är snodda från de gamla sagorna. Tyvärr går serien inte att se längre men den var riktigt bra. Once upon a time heter den. Musikerna förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet och credd som dansarna och sångarna. Utan musikerna blir det ju ingen föreställning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så! Ett jättejobb dom läggs ner av många, många musiker, där nere i diket. Synd! Låter spännande med Once upon a time. Kram

      Radera
  5. Musikaler är inte min grej som du vet, men jag är väldigt glad för din och dotterns skull att ni kunde njuta av föreställningen i Göteborg. Och den där laxmackan hade jag slukat omedelbart:-)
    Göteborg har alltid varit en gåta vad gäller trafik tycker jag. Minns att min chef försökte följa GPSen en gång. Och hade han inte bromsat i tid hade han hamnat i vattnet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Göteborg är hopplöst trafikmässigt... och har blivit värre och värre. P.g.a alla vägbyggen.... Har t.o.m varit inne och kört på spårvagnsväg. Fast det är länge sedan och preskriberas...
      Numera kör jag bara, antingen till Lisebergsparkeringen eller parkeringen vid Operan. De vägarna är rätt kända...även om de brukar variera en del från gång till gång.

      Radera
  6. Mina kommentarer försvinner hos de flesta bloggare...varför vet jag inte. Måste kolla om den stannar kvar denna gången.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blogger är hopplöst. Samma gäller för mej! Idag tycks det funka.

      Radera
  7. Vilken alldeles underbart passande present och jag förstår att det var en helt fantastisk upplevelse!
    Kram

    SvaraRadera
  8. Vilken födelsedagspresent! Toppen! Jag har varit till Göteborgsoperan för många år sedan och såg någonting som var tyst...inte ett ljud hördes, men rörelserna sade allt.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Nä, balett... det är inte min grej. Eller pantomom. Musik, tack!

      Radera
  9. Vilken present! Magiskt, låter så kul och härligt! Alla på scen har stor betydelse, häftigt med scen som går att vinkla hit och dit så den förändras.
    .Förstår att du är lycklig över den ,-)
    Skulle själv gärna velat uppleva det här ,-)
    Ha en fin kommande vecka! KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  10. Toppenpresent! Detsamma till dej! Kram

    SvaraRadera
  11. Vilken härlig upplevelse, vilken jättefin födelsedagspresent du fick! Har förstått att det är en väldigt bra föreställning.

    Kram

    SvaraRadera
  12. Många bra saker du räknar upp. När jag var på klassisk konsert i England med engelska vänner, så hade många med sig egna noter 🎼 mycket givande att följa med, uppfattade mer av musiken.

    SvaraRadera
  13. Så glad jag blir av ditt inlägg! Att du så uppskattade presenten, och sällskapet förstås! Den musikalen kände jag inte alls till, jag är dålig på de nyare, bara de gamla klassiska har jag sett i min ungdom. Såg Fantomen på Operan på 90-talet, det var den sista...Tre timmar låter mastigt, men så var det ju en längre paus emellan där ni hann både äta och dricka, mums! Visst är det spännande om man kan kika in i orkesterdiket! Kram

    SvaraRadera
  14. Fantomen har jag nog sett tre gånger. Både i Stockholm och I London! Kan tänka mej att se den igen! SÅ fin musik!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas