tisdag 27 februari 2024

Selfie om namn

Dags för veckans egenterapi-sejour hor Klimakteriehäxan. Denna vecka handlar det om namn.  


1. Är du bekväm med namnet dina föräldrar valde att ge dig? 

Absolut! Mamma hade läst en följetong om en flicka som hette Anna-Lena, långt innan jag föddes. Hon tyckte att namnet var så vackert, så att hon skulle ge det till sin dotter, om hon fick någon. Och det fick hon ju.

Pappa bidrog med andranamnet Britt. Ett namn som jag inte alls gillar. Det låter så vasst. ( Borde kanske egentligen passa mig...) Så konstigt då man suttit i väntrum och blivit uppropad med Britt. Det har tagit någon sekund innan polletten trillat ner.  

Funderar f.ö. varför man i de selfies som jag hittills läst, inklusive terapeutens,  inte uppger sitt förnamn i samband med frågan. Trots att man inte skäms för det.... 


2. Om du har barn, vad avgjorde i valet av deras namn?

Johanna fick sitt namn efter en jättemysig tjej, som fanns i min klass, då jag gjorde praktiktermin under lärarutbildningen. På sjuttiotalet, så hade man en hel termins praktik i en och samma klass. Handledaren hade hand om två klasser. Vi som gick ut 1975, fick dessutom betalt under den praktiken. Efter vår årskurs togs lönen bort. Men hel praktiktermin, det fanns ytterligare bortåt tio år.

Lillasysters namn fick maken bestämma. Det blev Karin. Ett väldigt bra val. Ett namn som höll under nästan hela nittonhundratalet. Numera döps inga barn till Karin. 

( Och nu outade jag mina döttrars namn... men det har jag gjort i andra sammanhang. Tycker att det ingår i frågan.... )


 3. Vilket är det otrevligaste kvinno- respektive mansnamn du vet?  

Kommer inte på något otrevligt namn. Men det finns många av de nya namnen som jag inte gillar. Tindra t.ex. Så heter dotterns häst och min brors fina katt. För mej är det omöjligt på en människa. Har haft två jättefina tjejer i mina klasser med det namnet. Jättebra tjejer med ett omöjligt namn

Tuva är också ett namn som jag haft svårt för. Trots att jag känner många fina Tuvor.

Liam och Lias är pojknamn som jag inte gillar. Liam är ett av de populäraste namnen. Jag fattar inget. Vill gärna ha svenska namn på svenska barn.  Eller... det kanske är fornsvenskt... 

Tycker att det är intressant med namn på barn från andra länder. Finns många fina namn passade för barn från olika kulturer. 


4. När folk gifter sig  tycker du då att makarna ska ha bådas efternamn eller ska en av dem skala bort sitt? Hur gjorde du?

Upp till var och en. Två son-namn, som jag då skulle haft, det är bara fånigt. Att ta ett helt eget namn efternamn, då båda byter, det är ytterligare ett alternativ.  Behöll faktiskt mitt sonnamn, men bytte efter ett tag. Döttrarna undrade varför vi inte alla kunde ha samma efternamn...


5. Bästa hundnamnet? 

Akita hette en schäfer som vi hade i mitt hem. Snällaste finaste hunden. Ser att Akita är en hundras i sej. Men för mej är det också ett fint hundnamn.


6. Ska bilar och andra ägodelar "döpas" och i så fall varför?

Det är klart att alla gör som de vill med det. Men i vårt hus eller garage så finns inget som har andra namn, än det de är. Eller det märke de har. 


Inget blogginlägg utan en bild. 

Hittade en selfie... nä, ett foto, från den tiden då ordet selfie inte fanns. Då kallades det att man tog kort.

Här är jag och Akita hemma i Rångedala. Antagligen drygt femtio år sedan fotot togs....



30 kommentarer:

  1. jag blir oftast ropad med rätt namn, har rättat på flera ställen. Firade förr på Johanna-dagen på sommaren, men nu är Hannele och Hanna flyttad till 5:e januari! 🙃
    Skönt enkelt bara ha ett namn på brevlådan… svärdöttrar och barnbarnen har samma namn 🧡

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade ju passat bra ihop med Johanna.

      Radera
  2. Jag tyckte inte alls om mitt namn när jag var barn. Då ville jag heta typ Marie🫤
    Mina barn har fått namn efter vad vi gillat och eventuellt efter någon omtyckt person.
    Malena har jag alltid haft svårt för. Och Ulrik.
    Jag tycker man tar ett gemensamt efternamn när man gifter sig. I min värld var det givet att ta mannens namn, men mitt var egentligen finare🤭
    Dixie hette vår hund.
    Bilar och sånt, jag har sällan haft namn på dem. Men husvagnen köpte vi på Herbert dagen, så ibland kallar jag den Hebbe lelle. Men jag glömmer det oftast. Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker att ditt namn är fint. Gillar ju dubbelnamn. Visst kunde du och din make tagit ditt namn. Känner många som gjort så. Snyggaste namnet gäller. Eller ett namn med anor. Larsson från Moghult har en lång historia... Så det är ett ok Larsson.

      Radera
    2. Jo, men jag var redan gift med samma efternamn en gång innan. Bra alla barnen heter samma.

      Radera
  3. Om man ska vara ärlig och det ska man väl vara så är jag inte speciellt förtjust i dubbelnamn. Däremot så tycker jag att Anna är väldigt fint och det är ett av mina favoritnamn. Johanna heter äldsta fröken som tredje namn. Jag är inte överförtjust i mitt namn men det är ju jag. Som nygifta behöll vi våra efternamn men sedan tog Husse mitt. Jag tycker det är bra att valfriheten finns.
    När det gäller namn kan man inte tycka om alla men jag tycker ändå att personen gör namnet. Jag är inte road av vissa namn och dit hör namn som Nova, Tindra och Engla. Själv föredrar jag ganska så klassiska namn och jag förstår inte varför man ska konstra till det. Även en smaksak det så klart!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart namn som jag också har svårt för, Nova och Engla.
      Men dubbelnamn är fint. Även maken har ett sådant. Kram

      Radera
  4. Så fin bild på dig och er hund!

    znogge

    SvaraRadera
  5. Håller helt med dig om din syn på namnen: Anna-Lena låter rart och Britt vasst. Och Liam, var kom det ifrån egentligen?
    Sedan är det skönt att man numera får välja hur man gör med sina efternamn- ja nuför tiden är det t o m ganska enkelt att byta förnamn om man vill! Kul att du är med i SELFIE-gänget!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du vet ju att det är veckans terapisession!

      Radera
  6. Kul den här selfien hade jag orkat med ,-) Men har precis lagt ut ett inlägg i min blogg.
    Intressant, namn har stor betydelse, och yngsta dottern heter Johanna. Självklart ska de vara de riktiga namnet i en selfie, där hade jag fått bytt ut Primrose ,-)
    Har inga problem med det.
    Tycker ditt namn är fint, Britt, jag lite vasst är det. Håller med dig om de nya namnen jag gillar inte heller de två du skrev.
    Gillar bilden på dig och Akita.
    Ha det fint. Kram Primrose ,-)

    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ! Ska läsa ditt inlägg när jag kommer hem i kväll. Kram

      Radera
  7. Kul ämne detta, namn engagerar! Bara för att ska jag här meddela dig mina efternamn, de jag inte skrev i min blogg. föddes Merio, ett taget namn som min farfar valde när han bröt med släkten, kommer från Italien. Min fosterpappa hetter Lindfors, så även jag. gifte mig med en Hakuli, ovanligt efternamn även i Finland. Gifte mig med en Zekraoui, hette så en kort period....tog snabbt tillbaka Merio. Gifte mig med Mattila, valde då dubbelnamn, Mattila föll bort vid skilsmässan. Gifte mig med Karlsson, men, att heta Karlsson, nej nej! Så jag behöll mitt födelsenamn o nu är nog namnet tatuerat i hela min kropp.
    Tindra heter min systerdotter, Tuva gillar jag skarpt. Johanna och Karin är namn som för mig är okej men inga som jag tyckar varken bu eller bä om.
    Liam är inte ett namn jag faller för, vet inte var populariteten kommer ifrån. Ingen av mina ättlingar har använt några namn från vår släkt vilket jag tycker är lite trist. Mormor hette Jenny Irene och morfar Axel, fina namn, kanske i nästa generation. Ha en fin tisdag, tvättstugedag i pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka häftiga efternamn. Nä, du är ingen Karlsson.
      Gillar faktiskt inte Irene, trots att en av mina väninnorna heter så.
      Roger är ett namn som jag heller inte gillar. Trots att det är så min bror heter, liksom min svåger Roger. Samt att det är min makes andra namn. Knepigt!

      Radera
  8. I min åldersgrupp var det väldigt poppis med dubbelnamn. Gull-Britt, Anna-Lena, Anna-Karin, Britt-Marie. Jag är glad att jag har ett kort namn, Gerd och så Elisabeth. Min mamma hette Anna och pappa Henry.
    Jag har inga barn med ovanliga namn, ej heller barnbarnen. Undantag familjehemsflickan. Där har alla hennes syskon konstiga namn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har aldrig haft "ont" av att min namn varit långt. Anna hette min mormor. Ett billigt fint namn. Dottern Karins andranamn dessutom. Kram

      Radera
  9. Den Liam jag känner heter egentligen William. Karin gillar jag, kanske för att min syster heter så! Visst är det ofta så att man gillar ett namn om man gillar personen som bär det, och tvärtom. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte bara. Min brors namn, min makes andranamn, min trevlige svågers namn...det är Roger. Ett fult namn tycker jag. Fast visst påverkar bäraren av namnet också.

      Radera
  10. Jag hade hetat Anna-Kaisa om min mamma hade fått bestämma. Men där var pappa starkast och det blev Anna-Lena. Hade gärna hetat Anna-Kaisa, men Anna-Lena går bra det med.
    Tack och lov så tror jag att inga pojkar får namnet Adolf numera. Inte heller Ulrik. Jag tycker att Einar är fint.
    Ett flicknamn jag inte gillar är Emeli. För mig låter det väldigt insmickrande och överdrivande tuttinuttigt.
    Annika och Monika gillar jag. Hoppas att det blir populärt igen.

    SvaraRadera
  11. Anna-Kaisa. Ovanligt och fint. Min pappa hette Einar. Morfar Erik Adolf. Tycker att alla de namnen är fina. Liksom Annika. En av min bästa vänner sen ungdomen. Dock ej Monika, även om jag känner en extremt trevlig Monika.

    SvaraRadera
  12. Det är småknepigt det där med ens namn...med tiden har jag lärt mig att tycka om mina...men kände mig rätt obekväm med dem alla när jag var barn. Kände mig inte riktigt hemma i något av dem. Nu får jag ofta heta Astrid...Karin har de lite svårt för att uttala här så jag blir Karrriiin.
    Det går ju i vågor det där med namn, trendvågor.
    Akita är ett trevligt hundnamn. Schäfer är min favorithund dessutom även om jag också har haft labradorer.
    Min syster hette Anna-Karin..därav Karin för min del ( hon dog innan jag föddes)
    Ha en fin dag Anna-Lena, vilket jag tycker att är ett fint namn!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar förstås Karin. Även Astrid! Jättefint namn. Gillar ju inte de nymodiga innenamnen. Är väl för gammal! Kram

      Radera
  13. Har en gammal kollega vars hund heter Jakita. Appropå Akita alltså. Namnen på barnen ville jag inte outa i början men jag gör det nu. Däremot har jag blivit mer restriktiv vad gäller att lägga ut bilder på barnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var och en gör ju som den vill. Tänker att bloggen är min dagbok där både namn och bild får plats. Kram

      Radera
  14. Kul att läsa dina svar och tankar . Ja, detta med namn är speciellt. Jag som har två adopterade barn från Sri Lanka skulle inte tänka tanken om att ge dem helsvenska namn. Det hade vi nog inte gjort ,helt oavsett, utan namn som är gångbara världen runt kändes bra. Och de är väldigt nöjda med sina namn. Bra så.
    När jag föddes hette nästan alla flickor Kristina, Birgitta eller Margareta och det var inget alternativ för min norska mamma och halvnorska pappa så det blev Liv Benedikte. Namn som har fungerat världen över. Och Benedikte har mina föräldrar alltid sagt och så även alla släktingar. Att jag av en grannpojke fick namnet Ditte berodde på att han som 3-åring inte kunde säga mit namn. Men för egen del kunde jag uttala det och väldigt tidigt. Är glad över att ha namn som inte alla andra har.
    Kram

    SvaraRadera
  15. Absolut ett vackert och annorlunda namn, att vara stolt över. Hade varit väldigt konstigt med helyllesvenska namn på dina flickor.
    Faaast jag har haft två tjejer i mina klasser, med ursprung från Sri Lanka. Annelie och Ida. Tänkte aldrig på annat än att det passade dem utmärkt. Kram

    SvaraRadera
  16. Anna-Lena passar dig. Däremot tycker jag att bar ska döpas till namn som är internationellt gångbara eller kan översättas rakt av som Johanna till engelska till exempel. Lias - det namnet har jag aldrig hört. Kanske är det en kortform av Elias. Liam är okej, däremot förstår jag inte hur man kan döpa sin on till Love eller Lowe.
    Akita är ett väldigt vackert hundnamn som låter japanskt.

    SvaraRadera
  17. Tack! Rejält namn på rejält fruntimmer ! Har aldrig tänkt internationellt, men idag ligger det allt något i den tanken.God kväll!

    SvaraRadera
  18. Sen kommentar från mig så den ser du kanske inte ...
    Anna-Lena är fint, tänker på Anna-Lena Löfgren som hade så fin röst. Minns att jag sjöng "Regniga natt" på roliga timmen.
    Tyckte alltid som barn att min mamma hade ett så gammalt namn. Hon hette Elsa. Nu tycker jag att det är vackert och det ligger ju också högt på listan av populära flicknamn. Däremot är ju mitt namn inte speciellt populärt längre. När jag föddes så bodde det två tvillingflickor i grannhuset. Den ena hette Anita och den andra Margareta. Min mamma tyckte så mycket om dom så jag blev döpt efter dom.

    Kram

    SvaraRadera
  19. Elsa är fint. Anita ligger i vår generation. Helt ok. Mycket bättre än mitt Britt.
    Regniga gatan... Den håller än. Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas