fredag 5 mars 2010

Inspiration- idé - inflytande

Om jag finge önska vad mina elever i elva olika klasser ( från 76 - till nu) skulle minnas från sin tid med mej som lärare, så är det att de alltid fått vara delaktiga i de beslut som barn kan vara delaktiga i, samt att jag alltid lyssnat på deras idéer.
Elevinflytande är ju ett ord som fortfarande är rätt trendigt, efter att ha varit det under det senaste decenniet. Jag tycker att jag låtit elevinflytande fått vara en central del av mitt pedagogiska tänk under 34 år i världens viktigaste yrke. ( 34 år - det är inte klokt vilken lång tid -- eller inte .....)

Elevråd ska ju hållas varje månad på varje skola i riket. Detta ska föregås av ett klassråd, där olika förslag och tankar ska tas upp, och sedan skickas med elevrådsrepresentanten till det månatliga mötet. När barnen är mindre, så har de ganska många förslag - framförallt på olika saker som de vill ha eller som ska förändras. Nu finns det ju mycket som inte går att fixa till efter elevernas önskemål, men också en del som kommit upp gång efter annan, men aldrig hänt något med. Tak över cykelparkeringen, t.ex eller möjlighet att köpa macka på eftermiddagsrasten. Så när man går i sexan, så har man inte så mycket att ta upp på klassråden. Sen är då frågan om det beror på att de "gett upp", om de har blivit pubertetslikgiltiga eller om de är nöjda med skolan som den är.

På förra klassrådet kom i allafall en av de mer kreativa eleverna med idén om ett OS i skolan. Det togs med till elevrådet, men bollades sedan tillbaka till oss lärare.
Klart vi ska ha ett OS - fast av planeringstekniska skäl, så fick det bli en vecka efter de olympiska lekarna. Någon vecka före Paraolympics....
Vi beslöt oss för att inte ta alla barn från F-6 tillsammans, utan bara 4-6.
Valet av dag var ju helt perfekt.
Under dryga tre timmar tävlade sex nationer i åtta olika grenar på området kring Grimsås friluftsanläggning - kallad Korpstugan.
Man tävlade i minsta antal skär över isen ( vinnare ett skär), snabbast runt isbanan ( oj, vad ishockeykillarna åkte fort), skjuta puck i öppet mål, "curling" med puck, längst i pulkabacken ( det var - mot min övertygelse- de lättaste som kom längst), stående längdhopp, köra 800-meter skidor på tid så nära fem minuter som möjligt, trampa upp en stig i snön som mätte tio m och slutligen en stafett i snön.
Korv grillades - med hjälp av vår eminente vaktmästare - på de stora grillen vid korpstugan.En så´n härlig dag det blev, så många glada barn vi hade med oss.
Segrade gjorde Spanien, tätt följda av Vatikanstaten. USA blev trea och Sverige, som så ofta, fyra. Norge blev femma och Canada hamnade på sista plats. Jag hejade förstås hela tiden på Vatikanstaten - så kul att de fick lyckas så bra i ett OS! :))


Kunde också konstatera att det är väldigt positivt att jobba i 4-6. Visst är det bra att ibland jobba F-6, men vi behöver inte göra det varje gång .... och knappast ens varannan. I min visionsskola, så jobbar vi varje vecka tillsammans 4-6 och kanske en gång i månaden i grupper från F-6.
En härlig vårvinter OS dag blev det. Tack Robban för idén!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas