måndag 22 mars 2010

Svettig spinning


För några år sedan testade jag spinning, och kom fram till att det var så där.... aerobics och step up var betydligt roligare. Nu har jag ändrat mej... spinning ÄGER ( för att använda ett ungdomligt uttryck). Det är ett suveränt sätt att träna, när kroppen börjar bli lite skavankig och då en del step up rörelser gör ont.... I spinning sitter man på cykeln och lägger på så mycket motstånd som man orkar i de olika blocken. Lite mjölksyra kan man känna i "uppförsbackarna" ... men så är det i verkliga cykellivet också. Och stänkande svettig blir man - och har man lite huvudvärk när man börjar, så spinns den bort på bara några minuter.

Skulle gärna fortsätta passet en halv timme till med ett styrkepass. Man är ju ändå uppvärmd, och då skulle det passa utmärkt att träna lite biceps och triceps och bröstceps och axceps .... och vad det kan heta.

Har bett C-E framföra detta till ansvariga för GIFs/IKO fritids motionspass.

Spinning kan man verkligen hålla på med upp i åldrarna ... om man nu skulle lyckas med att bli pensionär, så hoppas jag verkligen att spinning kan vara en möjlighet även då.

Idag pratade vi i fem-sexan, om hur man lär sig.

- Du förstår, vi lär oss bäst genom att se på film och video. Då kan vi förstå hur det hänger ihop.

- Jag lär mig mest genom Power point, sa en annan. Ja, att göra en egen alltså.

- Det bästa sättet för mig är att spela teater om innehållet i en text...

- Jag vill skriva egna frågor till texten....

- Nej, jag vill hämta fakta från Internet och skriva en text på datorn om det....

- Lyssna när du berättar är bra...

Det har skrivits böcker om olika lärstilar. För så där tio år sedan, var de verkligen i fokus. Idag är de ganska bortglömda. Men det är bara att konstatera att vi använder olika sinnen för att inhämta kunskap. Och att ICT ger massor av möjligheter, som är helt naturliga för barn födda 97-98.

Så i morrn tänker jag läta eleverna välja hur de vill inhämta kunskap om jordens vegetationszoner. Hoppas bara att valet funkar .... så att inte alla vill ha datorer. Vi har inte tillräckligt många för ett helt individanpassat arbetssätt.... och en del kommer vi inte åt, för en del klassers oanvända datorer går inte att använda, för det påstås oroa den klassen. Allt det här är sorgligt ... både att vi inte har datorer så det räcker och att vi inte kan träna på ett öppet arbetsklimat.

Film ska vi använda också... en jättebra strömmande sådan som ger basfakta om vår jord.

Ska bli intressant att se om detta ger mer kunskap än vad historiaarbetet genererade.

Sambedömning och central rättning av nationella prov diskuterades på lärarrummet i dag. Skolledning - eller är det kanske ännu högre uppifrån - föreslår att man hjälps åt och rättar, att man rättar åt varann. Vi protesterade - nationella prov får inte vara för "märkvärdiga" - de ska användas som diagnosmaterial för att ge elever som behöver, hjälp att ta igen kunskaper och färdigheter.... och inte som något utpekande bedömningsinstrument. Och då är det bäst om varje klasslärare rättar sina egna elevers prov... annars blir det ju bara dubbelarbete, utan någon egentlig nytta.

Vi har en klok skolledare, som köpte detta resonemang.

Fina tulpaner ... eller hur.... snart är säsongen slut... snart är det påskliljor som gäller .....
Och Elfsborg spelar sin första hemmamatch. En ny stjärna har tänds, och elfsborg leder tack vare två mål från denne unge Johan....


2 kommentarer:

 1. Spinning är kul. Började träna när det kom till stans gym men fick lägga av p g a min värkande fot. Nu när den är fixad har jag tänkt börja igen. Får plocka fram cykelskor och cykelbyxor igen.

  Det är intressant att se hur eleverna lär sig och hur naturligt de använder nya medier. Vi pratade Facebook och andra sociala medier på livskunskapen idag.

  SvaraRadera
 2. Jag som cyklar så mycket har faktiskt inte haft tillgång till spinning mer än någon enstaka gång =( Det är för att vi bor så off...Men varje måndag kör jag mitt gympapass för femton till tjugo personer av varierande åldrar och kön. Så det får väl duga till jag kan ut och cykla på allvar.

  Vi har jobbat ganska mycket med olika lärstilar, hade en rektor som åkte runt och höll föredrag om just det. Det är så spännande att se hur de lär sig saker.

  Säger lite ungdomligt då...Elfsborg ÄGER =)) Heja på!!

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas