söndag 14 mars 2010

Tulpaner, TV, tyckanden

Tulpaner är en av ( alla) mina favoritblommor. Från nyår och framåt, så har vi nästan alltid en bukett stående på köksbordet. Just nu är det rena frosseriet i tulpaner. Tre helt olika buketter finns i huset. Alla är så fina, med sin egen variant av tulpan. Tänkte på hur mycket pengar som C-E och jag lägger ut på tulpaner och kom fram till att det sannolikt är någon tusenlapp. Varvid tankarna fortsatte:
Vad kostar det egentligen att odla dessa njutbarheter? Vilken miljöpåverkan har energiåtgång och utsläpp från dessa växthus? Hur stor del finanseras av EU-pengar? På dagens nyheter har man talat om hur mycket energi som behövs för att odla fram paprikor. En information som sannolikt gör att jag inte kommer att köpa paprika på ett tag. Sen är ju frågan; Är informationen riktig, eller är det någon som vill skada någon - eller är en höna gjord av en fjäder. Båda scenariorna är tänkbara.
En annan tanke utifrån tulpanerna är då; Är det egentligen etiskt okej att jag lägger ut pengar på något som bara är fint, när de pengarna skulle ha gjort bättre nytta som bistånd i något fattigt land? Fast å andra sidan så förekommer det ju oegentligheter bland höga tjänstemän i biståndsorganisationer, vilket gör att man tappar sugen att bidra. Då är det bättre med tulpaner, än att göda en redan gödd och synnerligen girig person.


I dagens GP kunde man läsa om en kvinna som köpt biljett till en rymdresa. !,4 miljoner kronor kostade det. Hon hade skaffat pengar genom sponsorer. En rymdresa tycker jag är en egoistisk oetiskhet. Dom pengarna skulle i stället oavkortat gå till länder, där sjukdomar och nöd är dagligt förekommande och där man aldrig skulle komma på tanken på rymdresa, solsemester eller köpta blommor.

Mitt bidrag till människor i nöd, blev i går ca sju kronor. Jag ringde och röstade på ett Melodifestivaltelefonnummer och Eric Saade tackade för min röst. I både BT och GP kan man idag ta del av tyckaden som säger att rätt låt vann. Jag håller inte med. "Manboy" var den låten som jag tyckte bäst om - fast jag fattar bara inte det där med duschen, bara att konstatera att jag är för gammal för att förstå ungdomliga påfund. Al Fakirs låt tyckte jag också mycket bra om - hörde den för första gången i går - den var annorlunda i sin framtoning - och jag och de internationella röstarna var överens om att den " Walking on" ( ?) skulle vara den av de tio låtarna som har bäst internationell chans. Mest beroende på sin orginalitet. Jag tyckte också om min gamla elevs makes melodi, Ubedas "We gonna work it out" ( ?). Absolut inget att skicka till Norge, men något att vila öronen till. Lilla Anna var jättegullig.... men låten.... och rösten.... Det var inget som "gick genom rutan" för min del. Få se om den lyckas bättre i Norge, än vad de svenska bidragen gjort under senare år.

Ska bli intressant att se vem som hamnar högst, Annas låt eller 5-6ans "Macken", som det ska röstas om i Schoolovision 2010, dagen före den stora Norgetävlingen.
u har ju den svenska Melodifestivalens sex veckor långa resa det goda med sig, att det genererar en hel del pengar till biståndsarbete. Sen kan man ju fråga sig om man kunde ha lite mindre påkostat upplägg .... att det är ett slöseri med licensavgifter.

Det stora spektaklet igår samlade iallafall många människor - och då är det väl ok att bjuda på lite extra.Bara att inse - det är verkligen svårt att veta vad som är rätt och fel.....speciellt som man bygger så mycket tyckanden på känslor och inte alltid har tillgång till eller orkar ta till sig all nödvändig information.

2 kommentarer:

 1. Har inte engagerat mig så mycket i Melodifestivalen. Ringer av princip aldrig och röstar även om det går till välgörenhet. Det är ju inte allt som går dit. Jag tror det finns andra som tjänar bra på alla som ringer. Jag skänker mina pengar direkt till organisationer som hjälper människor.

  Det är svårt att veta vilken låt som har störst chans i Norge. Det verkar inte gå att förutse det. "Marknaden" är nyckfull. Bättre att gå på vad man själv gillar. Därför gick jag på gospelkonsert och såg bara slutet.

  SvaraRadera
 2. Jag är också en tulpan älskare, det är så hos oss också att det för det mesta står tulpaner på köksbordet.

  Jag tycker om Salems låt, han sjunger till mig känns det som, och då kan man inte motstå honom =)

  Men lägga pengar på en rymdresa verkar vara väldigt egoistiskt...

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas