torsdag 11 mars 2010

Schyssta svenskar


Det var min gympakompisar som hjälpte mig att komma på dagens rubrik. Jag berättade om dagens goda gärning, under det att vi svettiga och nöjda med oss själva, åkte hemåt.

- Men då har du verkligen gjort reklam för Sverige, sa X.

- Ja, tänk vad mycket positivt som kommer att sägas om schyssta svenskar, sa Y.

Något som jag inte alls hade reflekterat över....

Så här var det:

Sedan affären i Grimsås lades ner, så har jag åkt till Hestra för att handla "det lilla".

Så gjorde jag idag. Fyllde en kundkorg med frukt, grönsaker och yoghurt -ja, sådant som akut behövde fyllas på. Framför mig i kassakön stod ett ungt par med en full kundvagn. De hade var sin stor ryggsäck på ryggen. Språket de talade med varann, och så rart kallade varann "skatt" på, var danska. Helt tydligt var det skidturister som var på ferie på Isaberg.

Fyra välfyllda kassar blev det av det inhandlade. När allt var nedpackat och ställt tillbaka i kundvagnen, vände sig den unge mannen till kassörskan och frågade om hon trodde att det var möjligt att promenera med all packning till "hytten". Kassörskan trodde inte det.

Det var här som jag ( som aldrig kan hålla tyst) lade mig i samtalet och undrade var "hytten" var belägen. Jo, det var i stugbyn. Även jag förstod att det inte skulle bli lätt för ungdomarna att ta sig dit. Så naturligtvis erbjöd jag mej att köra dem. Ungdomarna var väldigt tacksamma. Det visade sig att de kommit med tåg från Köpenhamn, och skulle stanna från torsdag till söndag, och lära sig åka skidor.

"Mange takk" fick jag när jag lämnade av dem vid Isabergs stugbys reception. Jag kände mig jätteglad, jag gillar verkligen att ställa upp för andra.
Men jag tänkte inte i förlängningen. Jag tror att för dessa båda ungdomar så har min tvåkilometers körning gjort, att de för all framtid kommer att se positivt på svenskar.

Häftigt!

Vi sätter sannerligen avtryck ... Det finns säkert de som tycker att Grimsåsbor/lärare är pest, därför att jag sagt något dumt någon gång. ( Vilket jag också är expert på. )

Intressant var gympakompisarnas reflektion. Tror att jag ska dra historien för mina elever i morrn. Det är faktiskt en värdegrundsgrej!

Ny bild från fyrornas slovenieninspiration. Jag gillar de här små konstverken!

2 kommentarer:

  1. Du är både spontan och schysst!! Det ger ofta ringar på vattnet att vara sådan =))
    Trevligt att danskarna kan prata vänligt om oss svenskar, när vi får chans att visa sådana egenskaper =))

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas