lördag 20 mars 2010

Vårvarslande, växelvåt vårdagsjämningsvandring


Stararna har anlänt. Deras tjattrande hördes när jag vandrade framåt på byvägen. Fick också ett foto på solreflex i öppet vatten, när jag passerade mossdiket. Senaste liknande fotot tog jag den förste december, och då hade en ishinna precis börjat täcka vattensamlingen. Den hinnan låg kvar länge.
Blåmesarna är mera blå än någonsin. De ska ju vara vårgranna nu när det är friartid.

Alla herrhästarna ( eller dethästar och pojkhästar, rättare sagt) var samlade i en hage. Tjejerna/Damerna stod och hängde vid sin grind och tittade på, när de roade sig med att lekbråka.
Alhängena blir längre och längre, de känner också av att våren faktiskt nästan är på väg.


Snön har fallit ihop ordentligt, man kan skymta att det finns något där under.... och därav en del överraskningar. Såg t.ex en kruka full med olika mossor, som jag ställde ut i advent. Den hade jag helt glömt. Sladden till julbelysningen i tujan har också delvis kommit fram, snart kan man nog plocka bort ljusslingan.

Träffade på I med hund på den åtta km långa vandringen, på delvis torr väg, delvis geggaväg. Kul med en pratstund - man träffas ju så sällan på vintern.

Efter sju kms måttligt snabbt vandrande, så svängde I ut en bit framför mig. Hon hade stavar och sådär 40 kg mindre att bära. Var riktigt stolt över att jag lyckades hålla jämna steg med henne.


Man funderar så bra när man promenerar. Tänkte en del på turerna kring nya läraravtalet. Ett stort antal skolchefer ( bl.a. Tranemos) har skrivit på ett upprop att de vill bestämma över lärarna 40 timmar i veckan. Vad är det för diktaturfasoner..... ? Fast jag vet ju att de också vill bestämma vad man ska tycka, även som privatperson.....

Jag vill ha 40 timmars vecka och semesteravtal. Men jag ska inte ha fler arbetsuppgifter, utan jag ska få en mer jämn fördelning på de jag har nu. Ägna terminstid åt undervisning, ägna barnens lovveckor åt att skriva bedömningar, planer mm. LR tycks vara helt emot det här förslaget ...T-mo kommuns LRledare hade en lång insändare i dagens BT. De hade inget att göra när eleverna inte var på plats, ansåg de. Det tyder på att de har alldeles för lite undervisning (?) eller....

Jag tycker inte att vårt kollektiv är trovärdigt, så länge man insisterar på att få in allt på de 35 timmar i veckan, som vi gör i skolan. Föräldrasamtal, möten mm. Och att man, om man jobbar heltid kan gå hem före det att eleverna gör det.... Om man jobbar 95% kan man gå hem kl 12 en dag i veckan.....

Jag frågar fortfarande mina kollegor, som tycker att jag gör fel som lägger utvecklingssamtal på sen eftermiddagstid, vad man egentligen ska göra på de där tio timmarna som man inte ska vara i skolan. Planera och efterarbeta, får jag till svar. Det gör jag i skolan .... men så är jag ofta i skolan mer än 40 timmar i veckan .... och betänker man att man i realiteten mycket sällan får någon middagsrast, så gör jag nog ofta upp emot än 45 timmar i veckan.....Så några extra arbetsuppgifter behöver jag inte ... Men jag skulle gärna lägga samtal på sen eftermiddagstid, då barnen har lov....

Jag vill att vi ska vara på plats i skolan, så länge det finns elever på plats, och alltid finnas till hands för varann och eleverna. Omdömen vill jag kunna skriva på elevernas lov, och inte ha en deadline, att de ska var klara i samband med terminslut. Jobbar jag mer än 40 timmar i veckan, ja, då tar jag ut det som kompledigt. Jobbar jag kvällstid så blir det ob.


Så vill jag ha det ... och jag hoppas att jag missuppfattat arbetsgivarnas förslag om DE ska styra vår tid. Vad det handlar om är att ge oss den tid vi behöver - och arbetsplatser att kunna genomföra vårt arbete på.
2 kommentarer:

 1. Tycker i stort sett som du om våra arbetstider och har det på samma sätt. Semestertjänst! Då kanske man kunde få ut all semester och åka iväg på annan tid än dyra lovveckor nån gång. Men mer tid med eleverna klarar jag inte av. Har fått gå upp i tid det här läsåret. Tänker inte göra det nästa.

  Vårtecknen börjar rasa in. Idag såg jag de första fågelsträcken och en stackars snödroppe ut anför trappan.

  SvaraRadera
 2. Jag har nog jobbat för få år i yrket eller också är det för att vi har olika åldrar. Jag tycker om att jobba som jag gör nu. Jag funderar på hur det blir om vi skulle jobba med semestertjänst och enskilda semestrar. Jag skulle ju i så fall planera arbetsuppgifterna till någon annan, det räcker att man får göra det om man råkar vara sjuk eller har tjänstledigt nån gång. Men om man ska planera hela veckor i taget verkar jobbigt, då innebär det att man är lika bunden som nu till att bara ta de veckorna man får lov till på sommaren. Men det kan som sagt bero på att man som lärare på högstadiet är ensam om sina lektioner och planeringar, vi är inte två som gör samma saker eller är med klassen tillsammans. Jag har tre olika årskurser i tre olik ämnen, det handlar om många och långa planeringar innan man kan ge sig iväg på egen semester.
  Men det kan man ju enkelt ha olika uppfattningar om =)

  Våren är på väg även till Danhult...vaknade idag av det regnade och vattnet rann ned i stuprören= ljuvliga toner =)))

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas