måndag 15 mars 2010

På PUG


I eftermiddag har jag bevistat det åttonde och näst sista PUG- mötet. Alla pedagoger i området ska gå denna fortbildning, delvis på konferenstid och delvis på annan tid. Tänkte skriva några rader om min upplevelse av tankarna i PUG..... och kom så på att jag inte vistte vad PUG står för.

Vad göra? Naturligtvis googla på ordet - förkortningen - och faktum var att det blev bland det mest lärorika som jag gjort i det ordets namn.

PUG är en hundras, en minimastiff eller hollänsk bulldog. Har aldrig hör talat om rasen innan, men fann att det finns ett antal uppfödare i Sverige - och många i övriga världen.

Varvid jag sökte endast svenska sidor;

PUG som hundras kom upp först även där och sökresultat nummer två visade på

PUG - Pensionärsuniversitetet i Gävle. Där fanns det föreläsningar varje vecka - och flera gånger per vecka - i vitt skilda ämnen. Vilken lycka att bli pensionär i Gävle, där verkar man vara föredöme för fortbildning för äldre.

PUG - resultat nummer tre - Peter Ugander, en fotograf som hade de mest fantastiska fotografier från jordens alla delar. Här kunde jag fastnat hur länge som helst, och dessutom lärt känna en massa olika djurs utseenden, men jag måste ju vidare i min jakt på vad jag egentligen sysslat med under 8 gånger 2,5 timmar. Nästan ett helt dygn....

PUG Karlsson var nästa sökresultat. En Ystadskonstnär som var självlärd och levde mellan 1934 och 1997. Några enkla bilder som han gjord visades på Ystads konstmuseums hemsida.

PUG Mark, Resort i Indien.... här var jag tvungen att klicka mig vidare för att få veta mer ... det gjorde jag inte ... jag var ju på jakt efter mitt PUG ..... tänk om det inte fanns, om jag varit med om en fejk...

Långt ner på sida två hittade jag så det jag sökte, på en sida från Landstinget i Västmanland.

PUG - Pedagogisk utveckling i grupp......

De psykologer (bl.a) som utarbetat kursen tycks ha en ganska orealistisk syn på pedagogers pedagogiska grundsyn, kunskap och värdegrund. Jag har ofta känt mig idiotförklarad när jag suttit med på föreläsningarna, för de situationer som tagits upp har legat långt i från verkligheten .....

För nog visste vi redan att det är viktigt att se varje barn och dess behov, att berömma och lyfta i stället för att trycka ner, att ha en bra relation till föräldrar och även till sina arbetskamrater. Att man inte accepterar att barnen är fula mot varann eller fryser ut någon är också en självklarhet.

Det är vad kursen hittills har gett mig.

Plus en beställningsutskällning för att jag satt och ritade på diskussionspapperet vid tillfälle nummer tre. Olustkänslan av att inte duga är väl det som jag kommer att minnas mest , den kommer tillbaka vid varje PUG-tillfälle. Varvid jag ännu mer inser hur viktigt det är att inte skuldbelägga någon - och absolut inte för en skitsak. Plus att jag inser att mobbing via distans och ombud förkommer även i de mest välutbildade sammanhang......

Men det var ju bra att jag fick googla lite på PUG ..... Personlig Undervisnings Guide via nätet fick jag utan något större besvär.....

2 kommentarer:

  1. PUG, LPP, Apt, IUP, EVK skolans värld är full av förkortningar, som egentligen kan stå för massa olika saker. Apt=Alltid På Topp,LPP= Lita På Pappa, IUP= inte Utan problem...osv. Om man tänker på det viset är det nästan lika roligt som när man ser bokstäverna på bilskyltarna...jag brukar alltid försöka att få till något det kan betyda.

    Ibland blir det bara för mycket av allt arbete runt omkring...

    SvaraRadera
  2. Lever de inte som de lär de där PUGarna? Var det inte berömma och lyfta i stöllet för att trycka ner? har inte drabbats av PUG bara av en värkande axel som hindrar mig att göra allt jag vill.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas