onsdag 10 mars 2010

Tjockis tjat


Något som gör mig synnerligen irriterad är allt tjat om tjockisar, överviktiga och feta som förekommer i alla medier - idag var det radion som var värst. Överviktigoperationer, vad är det för något? Skulle det vara en riskfri operation? Skulle det vara mindre påfrestande för vården än den påfrestning som överviktigheten ger...?

Vet ni va? Skilj på överviktigt friska personer och personer som drabbats av kronisk sjukdom p.g.a. övervikt eller trots att de är "normalviktiga". Vad är normalvikt ...?Det är ju också något som differerar från person till person, beroende på muskelmassa och benstomme.

Jag är mycket medveten om att jag är överviktig, men jag skulle aldrig gå med på att kallas fet, även om BMI skulle så visa..... Trots min övervikt, eller kanske för att jag unnat mig att äta av det jag gillar, så har jag mycket sällan varit sjuk.

Så dra inte alla över en kam, och tala om hur skadligt övervikt är. Jag är helt övertygad om att det finns sån´t som är farligare - psykiskt ohälsa ( som man kan få genom att hela tiden få höra om överviktens farlighet och fulhet) och stress t.ex.

Bantning är inne för tillfället .... men det är inte bara av godo när man kommit upp i ålder 45 +. Benen blir smala som pinnar, medan magen delvis hänger sig kvar. Ansiktet blir grått och rynkigt .... ja, faktum är att bantande medelålders människor går från äppel, päron, bollform till att få en grodfigur.... Jag vet, det är elakt skrivet, men en klar notering från min sida.

Man vet inte hur länge man får vara frisk - men hittills har min övervikt inte inverkat på min hälsa! Så sluta trakassera mig ni hemska media och hälsomänniskor.

Det vackra hjärtat är målat av en tjej i fyran och inspirerat av slovenska elever. Motion är jätte hjärtenyttigt - det tycker jag att det skulle pratas om mycket mer i samtliga media. Friskvård istället för sjukvård!

2 kommentarer:

  1. Läste en lång artikel i GöteborgsPosten för flera år sedan där man skrev att det var mycket viktigare att röra på sig än att hålla vikten. Alltså är det hälsosammare att vara en överviktig person som rör på sig än en normalviktig som inte rör på sig. Det satte sig på minnet. Jag är också trött på vikttjatet.

    SvaraRadera
  2. Strunta i vikten. Jag vet inte ens vad jag väger. Äger ingen våg. På tal om GI och alla andra dieter läste jag idag en krönika där författaren hade sin egen GI = goda ingredienser. Sådan GI passar mig också.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas