lördag 24 mars 2012

Energiexplosion


Otroligt vad synliga och värmande solexplosioner kan sätta fart på en halvgammal tant. 
Man bara vill göra saker ... sån´t som man kan göra utomhus..... ja, inomhus också förresten. Nästan otäckt vilken energiexplosion som vår energikälla kan ställa till med.


 Nu är alla rabatterna åtgärdade. Det gamla vissnade är borta, och på många ställen sticker det nya, fråscha gröna upp.
 Har städat det värsta inomhus också.... och bakade t.o.m en kaka till kaffet. Ett förmiddagskaffe som avnjöts i trädgårdsmöbeln på altanen. Det var förresten inte bara halvgammal tant som fick energikick, det samma drabbade lika halvgammal gubbe.
Trädgårdsmöblerna blev ihopskruvade, fruktträden blev av med de längsta skotten...

 ... och småfåglarna fick sina bostäder utbytta eller städade.
För egen del så tog jag mig an silver, koppar och mässingsföremål - satt i den nyihopskruvade altanstolen och putsade för fullt.
Medan jag satt där och putsade upp present efter present till forna generationer - som vi fått ärva - tänkte jag på att vi aldrig ger varann prylar i present längre. För det är det ju ingen som vill ha.

Här satt jag och putsade på en silverservis som C-Es farföräldrar fått i bröllposgåva, en brännvinstunna med två snapsglas som C-Es farfarsfar fick i sjuttioårspresent år 1930, ett cigarettetui som C-Es pappa fick när han fyllde 40 år 1963...en mässingskruka som min far gav till min mor i julklapp en gång, en mässingskanna som jag fick i frökenpresent 1994.
Till vilken nytta gav man allt detta? funderade jag över. Och hittade ganska snart svaret ... För att man ska minnas tillbaka.


 Putsade på mässingskannan och kom ihåg att den tillverkades av en man i Dalstorp. Han var en person som var alltiallo till Dalstorpsrevyn, under de år som den fanns ... och jag var del av den. Kom att tänka på den roliga revytiden.... och kom och tänka på min kollega som fixat kannan i frökenpresent när jag hade hennes dotter i min klass.
Det var en tjej som var en klar ledartyp och jag slog vad om att hon skulle bli lärare. För bättre förutsättningar till det yrket kunde inte finnas. Slog vad om 100 kr om att hon skulle vara/vara på väg att bli lärare tio år efter att hon lämnat sexan.
Jag lämnade över den hundralappen tio år senare. Hon har i dag en ledarposition i näringslivet. Hon var för bra för att bli lärare .... vem vill satsa på det yrket idag, det är ett av de mest krävande yrken som finns ( det finns det forskning på), samtidigt som man inte tycks var betrodd av de högre arbetsgivarna samt att det är riktigt uselt betalt i förhållande till utbildning och ansvar. En sopåkare har högre ingångslön... vem vill bli lärare då.... för mig är sopåkare en lågstatusyrke .... och lönemässigt/ tilltromässigt ligger ju läraryrket på samma nivå. Beklämmande!

Så även om grej-presenter inte tycks ha så stort värde just vid gåvotillfället, så har de/får de ett stort affektionsvärde. 
Ett hus med nyputsade metallprylar, det ser rent och fräscht ut. Katthåren i hörnen syns inte i metallernas strålglans. 
Vet inte om det är positivt eller negativt......

 Efter städning, kakbak, tvätt, trädgårdsjobb, putsning, cykeluttagande .... ja, det var en riktig energiexplosion ... så var det läge för en promenad. Gick genom skogen och kom ut vid Karlas åkrar. Träffade på tranparet som brukar komma tillbaka år efter år. Gick mot den lilla hagen, och där var det alldeles blått av sippor. Det t.o.m doftade blåsippa ... och vår.

Längs stenmuren hittade jag vårens första vitsippor. Det fanns vitsippor på flera ställen, där solen gassade på. Måste väl vara rekord, vitsippor den 24 mars!
Har inte tänkt skola alls idag. Eller bara lite, lite ..... Kom på hur jag ska få till elevernas bekantskap med hur ( den halvdåliga - "felinköpta")  gpsen funkar. Hade tänkt åka ner till skolan och lägga ut tre olika waypoints i närheten av skolområdet  i morrn.... men jag får bara inte ihop någon tid då vi kan leta upp gömman..... och då är det ju meningslöst. Tjugoen elever med tre gpser... det funkar inte.... måste ha varje klass för sig.
Det kan jag ha nästa vecka.... så det får vänta tills nästa helg och gömma tre burkar med uppdrag i...
Kanske kan det bli vårpremiär för eget cacheletande i morrn. ... Ska kolla om det finns några gömmor i närheten .....Energin lär sannolikt finns kvar i morrn också, och då är det bra att ha något at kanalisera den på.

2 kommentarer:

  1. Vilken energi du har fått! Här är det mycket trögare. Blev inte mycket gjort ute idag som jag tänkt, men jag städade av lite inomhus i alla fall. Visst är det härligt med alla vårblommorna som tittar upp. Våra tranor har inte visat sig än bara trumpetat på avstånd. Fick en idé. Tänk om jag kunde ta med våra GPS:er och komma och cacha med dig och dina elever. Då hade vi plötsligt 6 st ihop. Jag har ju påsklov före påsk och förstått att ni jobbar då. Tål att fundera på. Ha en skön fortsättning på våren.

    SvaraRadera
  2. Låter fantastiskt bra... MEN ett ABER.... det finns inga cacher än.... tänker bara lägga ut tre gömmor där jag gör waypoints....så det blir inte på riktigt......skulle behöva låna gpser i maj,när de riktiga gömmorna ska letas upp av många. -kanske går att fixa.....för det är väl inte så att vi kan låna dej också.... :)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas