lördag 31 mars 2012

Lärarlov

 -Det finns tre skäl att bli lärare, påstod man lite raljerande i tid som var. Nämligen juni, juli, augusti.
Två av de skälen är numera borta, ska man tänka sommarledighet som anledning att välja läraryrket, så är det nästan bara juli kvar. I vår kommun slutar våterminen den 20  juni och höstterminen startar igen den 7 augusti. Trettiotvå dagars ledighet, motsvarar den semester som jag som kommunanställd och fyllda 50 har.


 - Men ni har ju jullov och sportlov och påsklov, säger nå´n. Fast det blir färre och färre av allmänhet som säger något med avundsjuka, vad det gäller lärares arbetstid. Det flesta framhåller, helt ärligt, att de beundrar oss för att vi står ut. Med den stress som arbetet innefattar, med en arbetstid utan begränsning, med barn som kan vara jobbiga.... ja, det är ingen avundsjuks-sysselsättning man har längre.
Fram till för en tio-femton år sedan ansåg C-E (maken) att jag hade ett halvtidsjobb.
Idag undrar han varför inte jag kan få kompledigt eller extra lön, då jag måste jobba hela kvällarna. Och på lagstadgade lov.


 Vi har ett avtal där vi måste göra ett antal dagar. Tror att det är 194, medan eleverna ska göra 178 skoldagar per år. Vi ska alltså ha 16 kompetensutvecklingsdagar. Tycker att det är många fler, men det är  väl bara så det känns. De som lägger in ledigheter och lov, de kan säkert räkna, bara det att det tycks krympa med lov och öka med studiedagar före och efter terminsslut för varje år.
Jag förespråkar en fyrtio timmars vecka, definitivt. Jag kommer inte att förlora på det, då kan jag istället  ta ut den extra tid jag gör i ledighet.
Plus att jag kanske kan sätta stopp på jobbet fram på kvällen vissa dagar.... men det är kanske är mindre realistiskt  .... man har lärarantennerna på, vare sig man vill eller ej.


Plus det jag vill komma fram till med detta inlägg; Jag får ut alla mina semesterdagar. Vi över 50 har 32 lagstiftade semesterdagar, då vi jobbar i kommunal verksamhet. Ändå är det samma ledighet som gäller för alla, oavsett ålder.Kan inte förstå att vi har två  fackförbund som inte ser till denna ojämlikhet. Naturligtvis ska vi också ha den semestertid som vi är berättigade till - och då i förhållande till de som inte blivit så gamla än. Tycker absolut inte att de unga ska jobba mer under veckorna, de sliter redan lika hårt som vi gamle. MEN det vore ganska enkelt att få till de extra dagarna. 5-7dagars extra ledighet - med vikarie- under terminstid. Kan inte fatta att fackförbunden inte jobbar på detta.
E-twinningvännen Ole ( 60+) från Danmark, berättade att han har en extra veckas ledighet att ta ut under terminstid. Ett sätt att få lagstadgad rättvisa.


Rättigheten att få ut lagstadgad semester efter 50 är kanske inget som lockar de unga till läraryrket så där direkt, men kanske något som kan få de yngre medelålders ( framförallt män runt 40 )som hoppar av lärarbanan att tänka en gång till.
Och f.ö. så tycker jag inte längre att lärarlöner är en förhandlingsfråga, utan en rent politisk sådan. Lagstadga om ingångslöner och löneutveckling, så att en utbildad lärare har minst femtusen mer i ingångslön än  t.ex en sopkörare. Inte p.g.a statusyrke, utan p.g.a. utbildning och ansvar.

3 kommentarer:

  1. Du har fått ner detta riktigt bra. Kan inte annat än hålla med! Och ändå har jag inte varit inne i yrket så länge...

    SvaraRadera
  2. Intressant inlägg och otroliga bilder - fortsätt så!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Håller absolut med dig i allt du skriver. Precis så tänker jag med. Säg bara till om du vill följa med på en geocachingtur. Idag hittade jag min 500:e.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas