onsdag 14 mars 2012

Gamla Grimsås

Vår skola är ju en Grön Flaggskola och har just fått planeringen för tema "Närmiljö" godkänd.
Vi ska sätta igång arbetet med en förevisning av kyrkan i påskveckan, och veckorna efter påsklovet ska vi sedan utforska det gamla Grimsås och lägga ut ett antal geocacher som visar på alla de intressanta platser som funnits.
Idag hade vi expert-besök på konferenstiden i skolan. Bengt "Mossebo" Johansson kom och visade bilder ur sitt rika arkiv och berättade om det forna Grimsås.

Grimsås blev ju rikskänt 1965. Då kvalade lilla Grimsås fotbollslag till Allsvenskan. Bengt var en av spelarna i laget. Drygt 15 000 åskådare, 70-talet tidningsjournalister samt folk från radio och TV hade invaderat samhället då man spelade den sista kvalmatchen mot Brage. Tyvärr nådde man inte ända fram, det blev förlust mot dalalaget. 
Men Grimsås var länge en fotbollsmeteropol, höll till i division två och tre.  Under senaste tiden har det verkligen gått bakåt, under säsongen som kommer ska laget spela i division fem - eller var det t.o.m division sex?
Fotbollsstorhetstiden är iallafall förbi.



Järnvägen mellan Alvesta och Borås invigdes dagen före julafton 1901. Fram till denna kommunikationsmöjlighetstid, så bestod det som idag är Grimsås tätort, av ett enda hus. 
Det var Fiåsatorp, den byggnad som idag är Korpstugan i Grimsås, flyttad några hundra meter från sin ursprungliga plats.

Människorna bodde i byarna runtom, och flera av dessa byar hade sina egna affärer.
Efter järnvägens intåg, så öppnades snabbt flera affärer i det som var början på Grimsås samhälle. På 1930-talet, så fanns det tre affärer alldeles i närheten av varann, på ömse sidor av järnvägen. Det gick bra att konkurrera eftersom man intriktade sig på olika varor, förutom specerier. En butik var mer inriktad mot lantbruksvaror, en annan mot det som behövdes i hemmet... och så fanns där också ett Konsum.
Skräddare, skomakare och snickare fanns alla att tillgå i den del av samhället som ligger mittemot nuvarande Nexans.
På andra sidan järnvägen var det fortfarande i stort sett obebott.

När jag flyttade till Grimsås 1979, så fanns dessa tre affärer kvar, samt ytterligare en liten affär som sålde sytillbehör.

Grimsås syfabrik var den största arbetsgivaren under en stor del av nittonhundratalets mittersta tid. 60 anställda hade fabriken, som till största delen producerade skjortor.

Under en tid fanns det ett mejeri i Grimsås.

Torvbrytning på Grimsås mosse, det var vad IKO-grundaren Karl Olssons pappa satsade på.

1948 startade sedan IKO. Kabelfabriken bestod från början av några baracker som man köpt från flyktingförläggningen i Öreryd.

Bank, post, blomsteraffär, kiosk har funnits i samhället. Samt ytterligare ett antal småindustrier.
Grimsås har varit ett synnerligen levande samhälle, och det var fortfarande i sin blomstring när jag flyttade till vår by, 4 km från samhällscentrum.

Idag finns stora Nexans kvar, kabelfabriken som är kommunens största arbetsgivare. Det finns en liten strumpfabrik och så finns Carl-Eriks bil med bilförsäljning, verkstad och mack.

Kyrkan, som byggdes i början av 1970-talet, används idag av både Svenska kyrkan och missionskyrkan. I missionskyrkans gamla lokaler har f.ö. någon liten snickerifirma startat.

Men Grimsås har blivit utarmat. När ICA var tvunget att lägga ner, så slockande en hel del av Grimsås glans.

Och nu hotas skolan. Bengt berättade att samhällsföreningen skulle ha möte med anledning av detta och representanter från Brukarrådet hade också meddelat om extramöte. För nu är det nog. Nu är det sannerligen dags att vända trenden och blåsa liv i landsbygden igen.

Våra elever ska få träffa Bengt efter påsk. Vi tror att de ska tycka att det är intressant att se bilder från förr och höra om hur det var i Grimsås. Vi ska dessutom låta eleverna gå samhällspromenad för att se var den gamla skolan fanns, var Fiåstorp var, var den gamla dansbanan var belägen mm,mm. Samt att de större barnen lägger ut geocacher på tiotalet platser.
Även föräldrarna ska sedan få möjlighet att gå samma promenad en skön majkväll, ar det tänkt.

Känner också att det vore dags att starta en blogg där våra elever tillsammans med Bengt och ev. några andra pensionerade grimsåsbor kunde berätta om samhället förr, nutid och en en någorlunda realistisk framidsvision. Tror att samhällsförening och GIF också vill haka på ... och t.o.m Nexans.
Får fundera lite mer på detta.....

Men viktigt är - Grimsås måste få leva - och leva gott. Hoppas att nu alla landsbygdsuppror mot planerade skolnedläggningar blir till riktiga uppror. För nu är det nog med nedmontering av landsbygd!

Tack Bengt för en synnerligen givande eftermiddag! Har lånat några av dina bilder som jag hittade på nätet ... + IKO fritids bild på Korpstugan. Hoppas och tror att detta är OK:

Heja Grimsås, nu är det dags att komma tillbaka till storformen igen!




2 kommentarer:

  1. Intressant att läsa. Det kunde handla om orter som växte upp längs järnvägen Alvesta-Borås. Min farfar var med och byggde den. Forsheda, där jag bor, och Horda, där jag växte upp, har en liknande historia. Vi ska också jobba med Närmiljö-temat. Vi väntar på att få vår handlingsplan godkänd. Lycka till med det spännande arbetet! jag får väl komma och logga era geocacher senare.

    SvaraRadera
  2. Jag har idag varit i Grimsås och hört Bengt berätta om sina bilder som visar Grimsås historia. Fd posten var fullpackad med folk som intresserat lyssnade. Mycket roligt att Grimsås relativt korta historia dokumenteras på detta sätt. En stor eloge till Bengt för hans arbete.

    Du har skrivit en väldigt bra sammanfattning av Grimsås historia och jag håller med dig om att Grimsås måste få leva vidare. Att lägga ner skolan vore en dödsstöt åt samhället.
    Själv kom jag till Grimsås vid fem års ålder 1963 och har således deltagit i dess historia sedan dess. Själv bor jag numera i Öreryd, men mor o Far bor kvar på Nygatan.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas