torsdag 15 mars 2012

Läromedelsletande

Idag var det läromedelsmässa i Borås. Det var ett antal år sedan, som jag senast bevistade denna begivenhet. Läromedel i bemärkelsen böcker, det använder jag inte speciellt  mycket utav. Vi har dessutom ganska mycket helt ok läroböcker på skolan, böcker som man kan använda delar av.
Nya läroplanen ställer lite nya krav på det innehåll som vi ska undervisa om, så därför kändes det befogat att åka och kolla vad som fanns utifrån Lgr 11 i två olika ämnen, matte och samhällskunskap.

Ganska snart kunde man konstatera att det finns ett betydligt större utbud av läromedel för förskola - åk 3, än vad det finns för åk 4-6. Så har det väl alltid varit, man har ofta talat om mellanstadiet som det "glömda" stadiet.
Man kan också  konstatera att det finns mängder av ifyllningsböcker i svenska och so. De flesta med tråkig layout, kan inte förstå att man kan få avsättning för alla.....
Nu är jag absolut ingen ifyllningsbokslärare, så egentligen angick inte dessa böcker mig.

Vi hittade så småningom fram till 4-6s matteläroböcker. Efter en stunds bläddrande så kom jag och mellanstadielärarkollegan fram till att vi fortsätter med det vi har, fast i den nya upplagan.  Matteborgen.
Känns ganska gott när man är bekant med tänket i boken + att vi vet att den fungerar bra.
Det är en bok från Bonnier Utbildning. Det förlaget hade nu bytt namn till Sanoma utbildning. Där hittade vi också den enda nytryckta samhällskunskapsbok som fanns, den andra boken vi fann, den var  var skriven efter förra läroplansinnehållet, så den var ju inte av intresse.

Så vi fann vad vi sökte .... och behöver nog knappast åka på några mer läromedelsmässor för läromedelssökandets skull .... det kändes i stort ganska magert för våra halvstora elever.

MEN på mässan fanns också en föreläsare. I detta fall Birgitta Kimber. Hon berättade om framgångsrikt ledarskap och förhållningssätt utifrån aktuell forskning.
Helt ljuvligt att få lyssna på en timmes föreläsning för en gångs skull. Det var en evighet sedan den möjligheten gavs senast. Om man undantar alla föreläsningar man tar sig själv via datorn.

Det var inte så mycket nytt, men det det var en intressant föreläsning. Det är så skönt att vid upprepade tillfällen höra hur viktig man som lärare är för elevens lärande och utveckling. Lite skrämmande också, när man förstår den betydelse man har för många elever.
Engagemanget i eleverna har stor betydelse, det positiva bemötandet och den tilltro som man har på sina elevers möjlighet till att lyckas bra i skolan likaså.
Beröm, beröm, beröm, lagom krav, lagom utmaningar, visa barnen vad det är som förväntas av dem.
Inte ett ord om att ha rätt antal högskolepoäng i det ämne man undervisar i. Nu är det väl inget fel med att ha
ämneskompetens, men idag har det fått lite väl stor betydelse.Tycker jag.... och forskningen säger inte emot mej.

En kul eftermiddag var det iallafall... det är inte så mycket som behövs för att det ska kännas positivt ibland.
En stund umgänge med kollegorna, utan stressmoment och en bra input/bekräftelse.

Det är  en del på gång i läromedelsvärlden just nu. Förutom stora ambullerande läromedelsmässan, så är också Teknikspanarna ute på turné. Ska tillbringa två timmar i deras sällskap i Gnosjö på tisdag. Det ser jag också fram emot.


6 kommentarer:

 1. Vi har också Matteborgen. Men i engelska och NO har jag inte en lärobok. Använder olika läromedel. Att vi lärare är viktiga fick vi också höra idag, när vi diskuterade Hattie på studiedagen. Det är sant, men samtidigt blir jag lite misstänksam när det står SKL på kompediet. Det känns lite som om man vill flytta fokus från faktorer som skulle kunna kosta pengar och lägga över det på lärarna. Det är vi som ska fixa allt och då måste vi jobba mer och längre. Det är bra att vi får vara viktiga, men det finns fler faktorer som påverkar elevernas studieresultat. Teknikspanarna låter kul. Var ett tag sedan de var här.

  SvaraRadera
 2. Kommer till Värnamo nästa vecka också. Tror det var den 22. sök på deras sida så får du veta mer.

  SvaraRadera
 3. Har inbjudan på skolan och vi hade tänkt gå om vi får för chefen

  SvaraRadera
 4. Vilka vackra snödroppar - fotade i Borås...eller?

  SvaraRadera
 5. Stockremma Grimsås Tranemo kommun nära Smålandsgränsen

  SvaraRadera
 6. Ibland är det skönt att få bekräftat att det material, det sätt man arbetar på osv är bra val.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas