tisdag 13 mars 2012

Kan knappast kollat konsekvenserna

 I de lokala medierna talas det denna dag en hel del om nedläggningar av landsbygdsskolor. Flera skolor i vår lilla kommun är hotade, bl.a. vår skola som har 80-90 elever. Ev. skulle man göra om ett antal av skolorna till F-3 skolor. För våra 4-6or skulle de innebära drygt tre mil i buss - tur och retur - på krokiga vägar, om förslaget om att rusta upp Dalstorpsskolan och göra den till centralskola i området skulle gå igenom.

 Vad är då  skälet till detta? Är det ekonomiskt? Nä, inte i detta fallet. Om man skulle göra tre skolor till F-3 skolor, samt bussa ett antal 4-6or, så måste det bli dyrare. Lokalkostnaderna står ju kvar. Och busskostnader tillkommer.
Nä, skälet det är att alla ska undervisas av lärare som har tillräckligt antal högskolepoäng i de ämnen de ska undervisa i. Vilket ett antal skolpolitiker, enligt min uppfattning sittandes i Stockholm, bestämt.

 Tror ni att det blir bättre resultat, bättre utveckling och bättre levnadsstandard i ett framtida Sverige om man måste lägga ner ett antal landsbygdsskolor för att barn på 10-12 år ska undervisas av dem som har rätt antal poäng från högskolan? Rena nyset!
På varje skola finns det någon som kan undervisa  i de olika ämnena, om man klarat sig igenom lärarutbildningen har man väl lite intellekt, lite förnuft och framförallt kan man läsa in sig på de ämnen som fallerar. Utan att ha högskolepoäng.Så har vi haft det länge.
 Värre är väl då att inte ha ändamålsenliga lokaler och ändamålsenlig utrustning; när musikrummet är detsamma som biblioteket, när man måste springa skolan runt för att hitta ledig dator, när man ska ha hemkunskap i ett vanligt klassrum...
Ännu konstigare är det att man kan släppa in vilken tjej eller kille från gatan som vikarier, då spelar högskolepoäng eller ens erfarenhet någon roll!!


 Än mer irriterad blir jag på landsbygdens politiker och högre tjänsteman som står med mössan i hand och bockar och bugar för storstads/tätsortstänkta lösningar. De ska väl för sjutton gubbar tala om att de inte kan ställa upp på storstadskraven, att de i första hand värnar om en levande landsbygd och elever som kan fortsätta i trygghet på sin lilla/halvstor skola. Och att de litar på lärarnas kunskap och pedagogiska  förmåga att undervisa i olika ämnen upp till och med sexan, och vägrar att stänga några skolor utifrån behörighetsshetsen. Speciellt som samma statsmakter bara för några år stod bakom en lärarutbildning som även de som var utbildare ifrågasatte, helt enkelt för att den var för smal.Hoppas att åtminstone föräldrarna ställer till stort rabalder och ifrågasätter och att de ställer politikerna till svars för sitt brist på agerande till landsbygdens eget försvar.

Har haft studiedag idag. Diskuterat bedömning. Helt överens var vi över tokigheten i att sätta betyg på hösten i sexan, iallafall denna höst som kommer, då vi ännu inte har fått några direktiv om hur denna betygssättning ska göras. Vi hoppas att rektorer och andra skolfolk ska reagera och ifrågasätta så att vi får vänta tills våren i sexan, och under tiden skaffa oss mer kunskap om vad de olika betygsstegen innebär i åk 6.

Det är mycket som regerarna i storstan inte har koll på, gällande vad deras bestämmanden  får för konsekvenser. Därför måste vi tala om när det inte är OK .... för landsbygden MÅSTE få leva, och den MÅSTE ges möjlighet till ett bra levande.

Nu ska jag gå ut och kolla om Venus och Jupiter bytt plats .... på bilden från i går så var Jupiter längst söderut på stjärnhimlen .... se översta bilden.

3 kommentarer:

 1. Spännande med stjärnhimlen och alla planeterna. Det kanske är dit vi skulle skicka alla politiker och s k höjdare med sina högtflygande planer. Många dumheter tagna ur det blå har vi sett på sistone. Konsekvensbeskrivning har de nog aldrig hört talas om. De borde lyssna på oss jordnära lantisar. Det är här vi har valt att leva. Nu vaknar naturen till liv. Jag hittade den första blåsippan idag. Ha de gott i vårsolen!

  SvaraRadera
 2. Kerstin Friberg14 mars 2012 20:25

  Nedläggning av byskolor tycker jag INTE om. Hoppas verkligen att "de som bestämmer" tänker om.
  Ha det så gott, AnnaLena!

  Kerstin

  SvaraRadera
 3. Hej Anna Lena!

  Bra tankar! Det gäller att påverka så man får det som man vill ha det.

  Hur har det gått?

  Ha en skön sommar!
  Vänligen Marianne Josefsson

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas