fredag 16 mars 2012

Trevlig tandvårdstaxa


 I tisdags hade vi studiedag och alla områdets lärare åt lunch på Nexans utmärkta och prisvärda personalrestaurang.... även öppen för andra hungriga om man anmäler sin ankomst några dagar i förväg.
Det finns alltid två rätter att välja på, och i tisdags var det Korv Stroganoff eller stekt fläsk med löksås. Inget svårt val för den som ofta äter stroganoff men allt mer sällan det stekta fläsket. Som är så gott.
Lastade på ett ordentligt fläsklass och satte mig i godan matro med trevliga kollegor.
Glupsk har jag alltid varit, så även denna gång, kunde inte få i mig fläsket fort nog.... och -AJ- det blev något konstigt med en kindtand. Det bet lite för hårt på hårdstekt fläskskalk...
Kände efter ... nä, allt i ordning.... falskt alarm alltså.
Hade tagit en bit av det hembakade brödet till måltiden, och bet i det när fläsklasset försvunnit från tallriken.
Plötsligt hade jag något hårt i munnen, var det brödinnehåll.....? Nej, det var en tandbit. Det var alltså sant alarm....
Dyr lunch, tänkte jag.... men OK, shit happens! Speciellt vad det gäller mina tandfyllningar.


 Tyckte inte att det var så farligt, gjorde absolut inte ont... men när jag kom hem så tänkte jag att det var väl lika bra att kontakta dentisten.... en tid som passar både mig och henne, det är inte alltid lätt att få till.
Nu lyckades det fixa till sig riktigt bra, det fanns en ledig tid då eleverna mina har slöjd på fredag - idag alltså.

Redan på onsdagen var jag synnerligen glad över att ha fått tid redan på fredag.... för jag fick riktigt ont ... i tungan. Den vassa tandkanten skavde så att jag helst ville hålla munnen alldeles still, varken prata eller äta ... eller dricka. Vilket väl vad det gäller allt utom drickandet kunde var OK under några dagar.

Har alltid trott att jag har relativt hög smärttröskel... men det gällde inte tungan. Ajaj, vad ont det gör på en skavd tunga!


 Så var det alltså dags idag. Underbar tanke att bli av med skavet, det kunde för en gångs skull vara värt sitt pris.... omkring 1500 kr.

Var på plats fem minuter före utsatt tid, blev placerad i den lutande stolen direkt och var klar efter dryga kvarten. Både tandsköterska och tandläkare ömkade mig för den vassa tandkanten ... det MÅSTE ha gjort ont....

Så var det bara betalningen kvar. Drabbar ingen fattig, tänkte jag... och satte kortet i kortläsaren och väntade på tandvårdstaxedomen.
- 638 kr, sa betalningsmottagande klinik-alltiallo.
- Va, sa jag ... fel eller rabatt.
- Försäkringskassan går in och betalar x % ( kommer inte ihåg) då man inom senaste året passerat en gräns på 3000 kr tandvård.
-Tack försäkringskassan, sa jag... och kände att jag helt plötsligt fått 7-800 kr för ingenting.
Klart prisvärd tandvård denna gång, alltså... en riktig trevlig tandvårdstaxa!
Sen kan jag inte låta bli att tycka - och det får man ju - att mycket av vårdavgifter kunde behovsprövas ... helt enkelt utgå ifrån inkomst och förmögenhet.... Men det är väl något som ingen politisk falang vågar föreslå .... vi människor är lite för giriga för att det ska bli anammat....


Den välsignade slöjden gör att fredagen är en kort-kort dag. Halv elva till tio över ett-undervisning. Före lunch står det Elevens Val på schemat..... något som jag f.n. använder till elevens val av IUP. En föredömlig lektion, då alla arbetar med det som de ( tillsammans med föräldrarna valt) och där många jobbar på toppen av sin förmåga... 
Kanske inte så det är tänkt med Elevens Val, men så väljer jag att tänka.....

Kom i väg från skolan före tre .... då var IUP-jobbet kommenterat och nästa vecka någorlunda planerad. Gick direkt ut i våren .... och hittade fyra blommande vårväxter -- ok, viden är bara i knopp -- men den är finast så.

Efter den härliga vårpromenaden blev det biskvibakning .. de blir inte så fina när jag gör dem... men goda.
De ska med till Malmö i morrn ... vi åker bara över dagen -tillsammans med Johanna - till Karin i Malmö. Hon fyller tre tiotal år på tisdag... och vi firar det i morgon. Även C-Es malmökusin och hans båda döttrar kommer med på firandet. Ska bli riktigt roligt!

En ny cache har jag också fixat till, den som jag lade ut nära Johannas hus i Hjälshammar har försvunnit... och hon kanske kan ta en söndagspromenad och lägga en ny på det klart sevärda Dalskog.

Lite sömnig efter två glas vin och en intensiv vecka. I kväll blir det läggdags tidigt, det är ett som är säkert.

3 kommentarer:

 1. Vilken tur att tanden kunde ordnas! Fina vårtecken du fotat. Ha en skön dag i Malmö. Jag ska till Vetlanda.

  SvaraRadera
 2. Inte så ofta man hör någon som är nöjd över tandvårdskostnader. Jag förespråkar högkostnadsskydd även här, jag tycker att tänder hör till kroppen och är mycket viktiga för vår hälsa - det kanske man kan kalla att den här reformen är en viss typ av, men jag menar på riktigt.

  Jag önskar dig en riktigt trevlig vårhelg!

  SvaraRadera
 3. Jag önskar jag kan säga detsamma. Håller tummarna för att försäkringsbolaget går in och betalar min framtand som jag tyvärr måste byta ut... Fick den röntgad på sportlovet då jag gjorde min vanliga undersökning och varken tandsköterska eller tandläkare var fullt nöjda; "Den håller nog inte så länge till..." Hjälp?!

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas