tisdag 27 mars 2012

Marsmest

Idag har det varit mars -mest. Det sa dom iallafall i radion, när jag körde hem från frissan vid fyratiden. Då visade termometern på +18 grader. På vägen till frissan, en dryg timme tidigare, så visade den 20 grader.
Man påstod att det varit 20,8 grader som mest någonstans i Västra Götaland idag. Det är rekord, det förra rekordet var från 1903, då det var 20 grader jämt i mars. Sen kan man ju undra hur tillförlitliga de mätningarna var...


 Varmt har det varit idag, man kan inte föreställa sig att det är mars. Känns jättekonstigt att man går på blompromenad i kortärmat den 27 mars. Man får nästan nypa sig i armen.


 "Måste" ju bara gå ut med kamera och vårinkänningstentakler, när jag kom hem.
Det blommar för fullt. I år får vi hoppa över den fina lilla sången " Solen värmer snötäckt jord och snart ska vintern dö... lilla tussilago sticker upp när det blir tö" Fast å andra sidan, fyr-femmor tycker att den låten är alldeles för barnslig... och jag tycker att den är SÅ fin.
Musik är ett ganska så svårt ämne, man ska ha en reportorar som passar alla och så ska alla få tillfälle att använda olika slags instrument. Svårt när man har många elever ... önskar så att kunde få ha en klass i taget ... tio fyror och elva femmor. Vad mycket man skulle kunna göra då.....


 "Vi är blommor" ska vi ju sjunga i Schoolovision. Eleverna kan den nu, vi väntar bara på att filmare och ljudtekniker ska anmäla att de kommer. Men jag kan kanske få till en tid i morrn, då jag träffar alla på Kulturskolans årliga vårshow. Det är ingen ko på isen, men det skulle vara bra att få till inspelningen ganska snabbt efter påsk.


Tycker lite synd om alla små blommor som så vackert och så soltörstande öppnat sina kronblad på vid gavel. Även om de kan sluta dem igen och skydda sina fröanlag, så blir nog de färggranna kronbladen lite köldsvedda när det slår om och blir nordanvind igen.


Hoppas på lite nederbörd, det är så torrt i markerna. En av mina elever blev hjälte i söndags, då han upptäckte en gräsbrand, försökte släcka den, men misslyckades och i stället sprang hem och larmade brandkår. Han visade stolt upp den brandmanna-nalle som han fick i belöning för sitt rådiga ingripande. 
Tog en bild i skolan och ska lägga in den på häntkoll.se  i morrn. Där kan man också läsa elevens redogörelse för den dramatiska händelsen.


 Även vid vårt grannställe ( det är ett par kilometer dit - men det är vad som kan kallas som grannar på landet) så var det en liten gräsbrand igår. Den gården har också fastighetsbeteckningen Stockremma och igår eftermiddag så ringde man från tidningen till C-E och frågade var det brann nå´nstans. C-E fick eld i baken och skyndade sig hemåt för att kolla, men det var ingen eld vid vårt Stockremma, ej heller vid Stockremma med den stora stenmuren... utan vi det tredje Stockremma. Men där blev det inte så mycket dramatik, elden var släckt innan brandkåren var på plats..... och innan C-E hunnit dit.


 Det är inte bara synd om alla växter som först blir framstressade av värmen och solen och sedan sannolikt köldstressade av den nordan som snart ska ta över vårens väder. Tänker på alla stackars lärare som ska genomföra massor av nationella prov med sin elever. Vet inte om de överdriver, för vid tidigare nationella prov, så tycker jag att det har varit enkelt att rätta, men så ska det tydligen inte vara nu.
Sönderstressade lärare är inte bra, varken för sig själva elever för eleverna.
Vi måste värna om oss själva och våra elever så  vi måste inse att vi får ta det där med prov med ro, det blir väl väl även om inte allt är välrättat. Vi vet ju vilka barn som har god förståelse för de olika ämnena. De elevernas arbete kanske inte behöver kollas så ingående. Det kanske räcker att lägga  ner det stora arbetet på de elever som man vet har lite svårt för ämnet och försöka analysera vad de behöver hjälp med. Det är väl ändå så man ska använda de sönderstressande proven - som jag kallar för diagnoser..


 Även eleverna blir stressade. Förra året hade jag elever som grät för vissa moment, jag har hört elever som har varit oroliga flera månader innan proven. För att inte tala om föräldrar. Och jag ställer mig återigen frågan .... Vad håller vi på med i skolan? Det är en hel del som varken är stödjande eller utvecklande.... Bara knäckande.


För egen del så har jag inga nationella prov detta år. Men ändå så håller jag på att stressa mig sönder och samman ibland. Dels för att det är en stor klass där skillnaden mellan de minst utvecklade fyrorna och de mest utvecklade femmorna är enormt stor. Det är ju så när man har B-form. Man ska ju räcka till för alla, och det är stressigt.
Sen vill jag ju ge mina elever så mycket egna utmaningar/ansvar som möjligt, så på tisdagar har vi projektarbete. Ett arbete gör vi tillsammans med Skottland. Det är en stor grupp som jobbar med det. Några killar jobbar med Webbstjärnan och nyheter. En grupp har hand om bokbloggen, även den är med i Webbstjärnan. Amandas och Alvas djurblogg är gjord i svenska blogg, men är också ett bidrag till webbstjärnan. Ytterligare några tjejer jobbar med vårt e-twinningprojekt med våra nordiska grannar.Så det blir ett flängande i sextio minuter, även över till andra byggnaden, eftersom vi måste använda datorer i många olika skrymslen och rum.
Men faktiskt, det blir ganska bra resultat.....man får betänka att det handlar om elever som är 10-12 år gamla! Tycker att barn kan väldigt mycket mer om det mesta än vad tidigare elever kunnat. Sannolikt genom alla olika medier som de har tillgång till.... och livet lär bli enklare för oss alla, den dagen som eleverna har var sin dator ( eller delar en på två).

Resultatet av eftermiddagens blomkoll har härmed redovisats. Är absolut marsmest under de marsar jag upplevt.

1 kommentar:

  1. Härliga blombilder! Du har så mycket spännande på gång. Var i Jönköping idag och njöt av vårvärmen. Det var många som var ute och promenerade, cyklade eller joggade. Hittade 13 cacher längs vägen.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas