fredag 30 mars 2012

Fria fredagsfunderingar


Fredag igen. Fria funderingar från veckan som gick.

 • Vad är de som gör att geografi är så populärt bland mellanstadie-elever? I och för sig, jag tycker att eleverna i min toppenklass gillar alla no och so-ämnen ( och de flesta andra ämnen också)- men geografi står i en ställning för sig.Är det för att det är något konkret - man har en hemvist som finns utsatt på en karta och som innehåller  geologiska minnesmärken samt olika slags vegetation som alla kan uppleva. Är det för att kartbilder är tydliga och spännande? 
Eleverna i Toppenklassen tycks älska detta ämne, arbetet är igång långt innan lärarn hunnit till klassrummet !  •  Varför blir man bara så där förskräckligt sötsugen helt plötsligt? Det drabbade mig idag när jag satt kvar efter skolan och kommenterade eleverna IUP-arbeten. ( Jag gör så denna termin, att vi använder elevens vals- tid till de utvecklingsområden som eleverna valt som sina individuella - det funkar bra)
Sötsuget bara kom, visste att det kunde finnas några minitoblerone sedan julgodistiden kvar i skrivbordslådan...hittade en ynka sådan. Inte räckte det långt, så sötsuget fortsatte ända hem. Som tur var, så fanns det lite julgodis kvar i källaren också. • Hur kommer det sig att jag får så många superbra klasser? Har ofta tänkt; En sådan här bra klass kan jag aldrig få igen! Men de har jag fått gång efter gång! Helt fantastiska elever. Tror att det kan bero mycket på föräldrainställningen. ( Hade en gång en klass, där nästan alla föräldrar var skolkritiska - den klassen var inte så kul) Dessutom tror jag att läraruppmuntran har en del betydelse. Att man talar om hur duktiga alla är - och ibland firar duktigheten lite - med en glass eller några Tobleronebitar. Toppenklassen gör att jag njuter av jobbet. Ibland kan det bli lite galet, men det beror nästan alltid på mig och sällan på eleverna.


Använde dagens planeringstid, då toppenklassen selever hade slöjd, att lägga ut några waypoints med hjälp av gps. Gömde några små burkar och i dem ligger det enkla uppgifter att lösa. Äntligen kommer vi igång med burkletande. Tror att det finns väldigt mycket att göra med gpserna, som inte behöver var riktig geocaching. Går ju precis lika bra att hitta ett vägmärke via koordinaterna och lösa relevanta uppgifter. 
På måndag ska både elever och kollegor få testa.

Ganska många elever och lärare påbörjar sitt påsklov idag. Vi har vårt lov efter påsk. Vilket jag verkligen gillar.  En helt kravlös vecka, då påskens ev. krav är överstökade. För egen del, så har jag inga direkta påskkrav, men ändå föredrar jag efterpåsklov. "Den som spar han har".
Har gjort en enkel påskstädning sedan jag kom hem. Påskdukarna är framtagna efter det. Farmors fina vävda löpare ligger framme, det är så roligt att ha dem. Lite egna broderier finns också. Också kul att ta fram.... och var roliga att göra. Synd att det inte tycks vara så trendigt med broderade dukar längre... för det är väldigt kul att göra dem.

3 kommentarer:

 1. Föredrar också efterpåsklov, men jag får ju inte välja. Hoppas det går bra med ert burkletande. Hittade några till idag. Imorgon blir det Halmstad. Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 2. Åh, jag har massor av broderade dukar i min lägenhet. En del har jag gjort själv, några har farmor eller mormor gjort. Några har andra äldre släktingar gjort. Strunta i trenden, använd det du själv tycker om! :) Det gör jag...

  SvaraRadera
 3. Hej på dej du! Ja, visst är det härligt med påsklov. Själva har vi ju vårt nu... men du får suga på karamellen några dagar till.
  Njuta fint pynt medan du väntar ;-) i år blev det några syrenkvistar i uterummet istället för ett björkris som vi ändå skulle mått dåligt av. Några broderade påskdukar har jag inte men hade jag haft så hade jag lagt på dem. Det är något visst att bläddra bland minnen av olika slag. Antingen av att någon annan har lagt ner kärlek i dem eller kanske rent utav man själv.

  Angående geografi så har ju dagens ungdom och även man själv av olika anledning en helt annan omvärldsuppfattning än då man själv gick i skolan. Önskar dig en trevlig helg

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas