fredag 29 juli 2022

Glest

 


Lite glest mellan inläggen blir det gärna på sommaren. Och ibland annars också...

Sommaren har kommit tillbaka efter regnet, men nu visar naturen på att det är sensommar. Sensommar, det är skördetid för oss på landet. Svarta vinbären var mogna, så det var bara att  ge sig ut i buskarna och plocka. Går ju lätt egentligen, man får snart i hop ett antal liter.

Rårörd saft, efter svärmors recept, och gelé blev det av de plockade bären. Finns en del bär kvar... få se om det kan bli lite kokt saft så småningom Bra med välmogna bär till det, gelead saft vill man ju inte ha.


Tog en långpromenad för att kolla hur det ser ut med lingon-tillgången.  De är förstås långt ifrån mogna. Kunde konstatera att det inte kommer att bli samma tillgång som under de senaste två åren, men att jag utan större ansträngning ska få ihop bär till ett antal liter lingondricka. ( Bästa måltidsdrycken, om man vill ha något annat än vatten att dricka till maten)

Såg samtidigt att det finns gott om blåbär på sina ställen. En del blåbärsris är helt utan bär, medan det på andra ställen dignar av stora blå bär.  Så i onsdags blev det till blåbärsplockning och faktiskt  också lite kantarellfynd. Inte en irriterande insekt i blåbärsmarkerna. Rent meditativt att vistas där. Bara det att den dumma ryggen blir lite kinkig efter ett tag... Får blir fler besök i blåbärsskogen... någon timme i taget funkar bra.


Igår blev det en dagstur till Halmstad med Johanna och killarna.  Det var lite småkyligt och lite mulet på tidig förmiddag, så vi tog en tur till stadsbondgården, alldeles i utkanten av stan. 

Grisar, getter, får, höns, alpackor, marsvin... ja, inga "märkvärdiga" djurarter, men väldigt fin miljö. Killarna uppskattade besöket, och allra mest hinderbanan på den lilla lekplatsen.


Mormodern uppskattade de vackra blomsterplanteringarna allra mest. En liten "pärla" mindre än tio minuters körväg från stugan på  Östra stranden.


Molnen försvann och solen tog över i kustbandet på eftermiddagen. Läge för ett bad! ?


Nej, tack! Det fanns fullt av sådana här uslingar. Så, vis av tidigare erfarenhet, så skulle jag aldrig komma på tanken att ge mig ut i vattnet. Riktigt synd, då vattnet var ovanligt klart och fint,


Glest med folk på stranden också, så det gick alldeles utmärkt att sparka lite boll.

En fin dag! 

Får bli en elcykeltur till våffelcafeet i grannbyn i eftermiddag. 

 Inför morgondagen har jag lite ångest... absolut magvärk.... Kusinträff på makens sida, Utanför Linköping. Jag har svårt för lite större sammankomster... men ibland får man ställa upp ändå. Och träna på att vara lite social... 




25 kommentarer:

  1. Nog märks det att vi närmar oss den senare delen av sommaren. Yngsta fröken med sambo som är uppe på landet hade plockat rejält med blåbär och massor med kantareller. Det har vi inte tillgång till här. När jag var liten så kokade en äldre släkting alltid egen svartvinbärssaft samt lingondricka och jag minns än hur gott det smakade.

    Vilken bra dag det blev med barn och barnbarn. Lite synd med det uteblivna badet bara men jag förstår dig mer än väl. Det är verkligen skönt att vi slipper brännmaneter här nere hos oss.

    Önskar en fin fredag nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstör så mycket, de rackarna. Normalt brukar det bara vara någon enstaka brännmanet i Laholmsbukten. I år är det rena anstormningen. Funderar på om det också har med klimatet att göra . God eftermiddag! Kram

      Radera
  2. Ljungen som blommar och de gula fälten ... ja nog känns det som högsommaren går över mot sensommar. Det vattnas i munnen när jag tänker på svarta vinbär och rårörd saft.
    Älskar bilden med silverglittret i vattnet. Men jag förstår att du avstod badet.
    Härligt med lite bollspel i sanden och härligt att besöka grannbyns våffelcafe.
    Och så vill jag tack för din jättefina kommentar hos mig, den värmde!

    Kram och fin fredag kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ljung är otroligt vackert. Bara det att den är en tecken på sensommartid. Men nog är det en vacker tid. Kram

      Radera
  3. Ljung är fint, tråkigt att den mest är gravblomma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här finns den överallt så här års... riktigt vacker. Men visst är det så att den ofta planteras på gravar. Är nog för att det är en höstblomma, som står sig rätt länge.

      Radera
  4. Härliga sommardagar ... även om vi går mot sensommar höst. Fina bilder som visar att det fortfarande är sommar ... bara ljungen skvallrar om vad som är på gång.
    Är lycklig nog att slippa jobbiga släktträffar, men önskar dig ändå en bra helg!
    Kram

    SvaraRadera
  5. Du får sommaren att gå fort och gör en massa saker som du tycker är roliga och berikar, bra där!
    Inte trodde jag att du hade "social fobi" eller vad man kan kalla det. Du som lärare träffar ju massvis med folk - både elever och kollegor - varje dag... Men det är kanske "speciellt" med släktträffar, vet faktiskt inte, då jag klarat mig från sådana i hela mitt liv, konstigt nog.
    Härliga bilder förresten, bortsett från den äckliga maneten...

    SvaraRadera
  6. Lyckliga du som klarat dej från släktträffar. Värsta som finns, speciellt som det finns en i samlingen som avskyr mej och som på olika sätt visar det. Men det gäller att ställa upp... Eller... Kanske blir det bättre denna gång..

    SvaraRadera
  7. Det kommer att gå finfint på släktträffen, det är alltid värst innan! Jag är likadan...men numera har jag ju inga släktträffar...vi är så få. Den läckra solbilden över havet, och så kan man inte bada! Har aldrig sett en manet annat än på bild, och är glad att jag slipper. Däremot har jag stött på en och annan blodigel...som sugit sig fast på benet. Lingonsaft är gudagott, men jag orkar inte plocka. Blåbär plockar jag ca en gång per vecka, äter en portion om dagen med fil. Mums.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott med gratis bär!
      Ja, du... 20 mil i bil ... då får man hoppas det blir bra. Ett par avhopp...från sådana som kunde varit livbojar. Ska bli gott när dagen är över och man ska åka de 20 milen hem.Kram!

      Radera
  8. Badbilden är jättefin! Vi får aldrig många svarta vinbär. Röda däremot.
    Vilka härliga dagar ni haft.
    Släktträffen blir säkert bra! Du behöver väl inte vara nära den som inte gillar dig.
    Gå nu in och gissa vad det är som finns på bilden på min blogg!
    God kväll!

    SvaraRadera
  9. Fastnade allra mest här för den läckra badbilden i motljus. Så fin!
    Och en fin dag blev det ju helt klart med barnbarn, strandhäng, trädgårdsbesök och livet som pågår. Men förstår att du avstod badet i sällskap med maneterna. Jag hade också gjort det.
    Ja, dessa familjesammankomster undviker jag också helst. Men ibland så får en ta sig i kragen...
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag är det kraftig som gäller! Kram

      Radera
  10. Alla möjliga bär att göra något av, härligt, sensommar, det låter fint, nu när värmen är här känns det som sommar punkt slut ,-))) Äntligen!
    Halmstad verkar vara riktigt mysigt, gillar verkligen bilderna du sätter in därifrån, kanske blir det några dagar där, något annat år.
    Blåbär är nog de godaste bären ,-)
    Statsbondgård, tycker det låter mysigt, fina djur! Hade jag bott på landet hade jag haft några alpackor! ,-) Dom är fina!
    Hinderbana är alltid kul ,-) Tror jag det att de söta killarna trivdes.
    Ja blomsterplanteringar är fantastiskt fina, det är bara det att här där jag bor har det snålats med dom! tyvärr!
    Kustbandet, vilken ljuvlig bild!
    Så synd när vattnet är klart o fint, bräns dom?
    Att vara ensam på stranden är inte dumt. Mysigt. Hoppas det går finfint med kusinträffen.
    Ha det jättefint! KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott med få på stranden.
      Och nu samlar jag mej för dagen. Den går över. Men vill ju gärna ha positiva minnen därifrån. Kram

      Radera
  11. En sån fin dag! Hoppas nu att kusinträffen också blir rolig för dej!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, försöker intala mej att det ska bli så. Kram

      Radera
  12. Skördetid låter bra i mina öron, har själv tomater som nu mognat på balkongen. Men skördetid är också nåt smått vemodigt, då vi vet att hösten lurar bakom hörnet. Men - än har vi sommar kvar! Och en sådan fin blomsterplantering du visar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del av året.. och livet. Och visst måste man skörda... för att ta tillvara det som ges. Vemodigt...absolut.

      Radera
    2. En del av året.. och livet. Och visst måste man skörda... för att ta tillvara det som ges. Vemodigt...absolut.

      Radera
  13. Mingla är en svår konst och något jag aldrig lärt mig. Så jag förstår dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det gick utmärkt! Alltid orolig i förväg. Bättre så än att bli besviken och ledsen.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas