lördag 16 juli 2022

Hövding

 Gillar inte att ha något på huvudet.


Undantaget om det är riktigt kallt. Då behöver man en mössa.

Men att trycka in "skulten" I en trång cykelhjälm, det är en plåga. Instängt och svettigt. 

Så därför skaffade jag en hövding. Det var innan de senaste rapporterna om att den inte hinner utlösas vid krock med bil. Hade jag hört det, så kanske jag avstått. Eller inte..på de vägar jag cyklar, backiga grusvägar mest, är risken att cykla omkull, den jag tänker på. Och då ska airbagen runt huvudet hinna lösas ut. Förhoppningsvis.

 Vinden...som tog i rätt bra ibland ...i håret..och att cykla på en alldeles vanlig treväxlad cykel, ja, det är helt underbart.


Tycker att det varit ovanligt få fjärilar under senaste månaden. Ovanligt få insekter överhuvudtaget.  Även humlorna visade sig mer i början av sommaren, än vad de gör nu.
Träffade, till min glädje, på en nässelfjäril längs vägen. Det fanns även en massa rapsfjärilar, som ilade fram och tillbaka över rågvetefältet på sina små vita vingar.



Rödklövern lockade till sig humlor och solitärbin. Gott att se att det finns insekter av olika slag, även om de inte är så flitigt förekommande i trädgården just nu.

Största hatobjektet, myggor, är det faktiskt också dåligt med. Tänker att frånvaron av mygg gör att fåglarna får dåligt med mat. Hörde på radio att antalet fåglar minskat. Inte alls kul.

Tycker f.ö. att klimatet fått alldeles för liten uppmärksamhet på senare tid. Kanske är det viktigare att tänka på hur man ska få jorden att må bra igen, än att använda resurserna till att tänka ut sanktioner mot Ryssland... sanktioner som inte tycks funka så bra, utan slår tillbaka på de länder som står bakom dem. Och som absolut inte hjälper till i klimatfrågan...


Lyckades låta bli att köra över det här vackra djuret. Har dödat en snok genom att köra över den med cykeln, för några år sedan. Trodde att det var en gren som låg på vägen.
Inget kul att döda ett friskt djur!


 Bergsyran lyste vackert I solen. Noterade att ljungen håller på att slå ut. Syns till vänster i bild.  
När den det lilafärgade marktäckande riset blommar, så börjar högsommaren gå mot ditt slut. Lite sorgligt... men två fina månader har vi allt kvar ännu . Även om den bästa tiden är passé. 



Linden står i knopp och en del blommor har slagit ut. Lindblommor är verkligen väldoftande. 
Det finns många lindar i byns arboretum. En jättestor. Om några dagar ska jag ställa mej under det trädet och, förhoppningsvis, få höra surret av hundratals humlor och bin.

Hoppas verkligen på en surrkonsert, annars är det något fel. 

 


27 kommentarer:

  1. En riktigt snygg och tuff selfie där:-)
    Susjos har ju också en hövding. Hon krockade med en annan cyklist ifjol, och hennes hövding löste ut utan problem. Men jag tror att den bara kan utlösas en gång, sedan får man köpa en ny, men är inte säker.
    Vi brukar få många olika fjärilar, humlor och getingar under sommaren. Flugor också såklart. Å detta trots att vi inte har några blommor på balkongen. Precis som hos dig är "utbudet" väldigt magert i år. Humlor kom redan i mars, men lyser nu med sin frånvaro.
    Klimatförändringarna liksom Covid-19 dog den 24 februari i år när Ryssland invaderade Ukraina. Just nu är det ju långt över 40 grader i England, Frankrike, Portugal och Spanien. Inte roligt alls. Så jag gissar att vi i Skandinavien får skatta oss lyckligt lottade.

    Svar: Allsvenskan är tråkig tycker jag. Då tittar jag hellre på PL i England med alla profiler. Laget jag håller på i Sverige är Hammarby. Går dock sällan på deras hemmamatcher. Men jag gjorde det förr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svar! Hammarby känns lite mindre storstadsmässigt än vad AIK och Djurgården gör.
      Jo, man får köpa ny hövding om det blir skarpt läge och den löses ut. Men då har den förhoppningsvis gjort den nytta som den är köpt för.
      Blir nästan lite förtvivlad över att klimathotet inte står överst på agendan, nu när allt ser ut som det gör. Borde vara det klart viktigaste för alla!

      Radera
  2. En hövding verkar smidig. Vad jag tror skall man även byta ut en hjälm om man fått en smäll på den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan nog stämma. Gäller ju så med ridhjälm!

      Radera
  3. Jag håller med om att klimatet får alldeles för lite uppmärksamhet. Av media och av politikerna. Men också av oss gemene man. På vilket sätt ändrar vi vårt beteende för klimatets skull? Massor med människor flyger igen... och lever precis som tidigare, som om allt är beständigt och ingen fara hotar. Jag är väldigt oroad för hur det ska sluta.
    Jag tror att det finns mycket mygg i norra Sverige. Där tror jag inte att fåglarna behöver sakna mat.
    Snokar ska man låta leva.
    För några år sedan såg jag en massa döda humlor under ett träd. Jag tror det var lind. Undrar varför? / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har hört flera förklaringar på att humlor dör av lind. En är att de äter ihjäl sig och en annan är att de svälter ihjäl. Maten räcker inte till den mängd som samlats..
      Håller med. Hur tänker folk. Ut och flyga som om det inte spelade någon roll. Hemskt att säga... men det känns lite skadeglatt med missade flyg och strejk.
      Usch vad jag är hemsk!

      Radera
  4. Gillar fotot på dig!
    Håret ska vara fritt, det gillar jag också bäst, precis som du, trycker på något om det är svinkallt! ,-)
    Cykelhjälm går....men inte är det kul, gillar inte när det är instängt. Har också vanlig treväxlad, i början hade jag mammas gamla, en växel ,-)) Cykla är så jätteskönt, Ser inte heller många isekter, en humla hälsade på när vi satt på balkongen, ett fåtal fjärlilar . Ja myggor har jag sett en eller två, så synd om det blir mindre småfåglar. Håller med, vi ska vara rädda om djuren så tur att ormen klarade sig! Sommaren försvinner fort, och här har vi grått och svinkallt så täckjackan kom på igår kväll med tjocktröja under!!
    Då är det något fel!! För vi har Lind här och flera i Söderköping, doften älskar jag, men inget surr! Det brukar det ju vara.
    Härliga bilder. Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska gå och lyssna under stora Linden. Men inte riktigt läge än. Få blommor utslagna.
      Så kallt hos er! Hu! Började med fleecetröja på under cykelturen, men fick plocka av den. Blev för varmt.
      Jaja, vi ska nog få värme så det räcker igen! Hoppas att det bara blir några dagar! Ha det fint! Kram!

      Radera
  5. Mygg är inget kul. Jag har klarat mig hittills i år. Peppar peppar.
    Skönt med en cykeltur! God lördagskväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, mygg är inte kul. Men de behövs, som fågelmat. Detsamma till dej!

      Radera
  6. Jag är dålig på att känna igen träd, men jag tror att jag stod under en stor lind härom dagen.Trädet bar blommor och när jag ställde mig under så var det ett underbart surr där. Tror alla traktens humlor samlats just där! Visst är det ovanligt tyst om klimatet, med tanke på hur illa det är ställt nu med värmeböljor nere i Europa, i Spanien nära 50 grader igår! Sen torka utanpå det så går all odling åt pepparn och maten räcker inte till. Ukrainas kornbod har väl inte fått leverera heller som planerat. Mygg har jag knappt sett i sommar, men dem saknar jag inte, men visst har jag tittat på svalorna som febrilt flyger och letar efter dem.... Det är för torrt hos oss för att mygglarverna ska kläckas! Jag avundas inte kommande generationer som får ta över en värld i kaos...urk/ Kram från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, usch! Och fokus borde absolut ligga på klimatfrågan...

      Radera
  7. Jag har också en hövding. Hittills har den inte behövt jobba tack och lov. Jag har flera kollegor som har hövding och vid olyckor/fall har de löst ut utan problem. Så ja, jag håller fast vid den. Husse däremot köpte en billig på Biltema som sedan visade sig vara "bäst i test".

    Önskar en god söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj då! Ett sådant fynd! Den jag skickade efter kostade ju en slant.
      Har också hört att hövding fungerar när det behövs. Då får man lite på det.
      Idag får det bli elcykeln...maken ska åka med och äta lunch på vår välkända "pärla" , bortom allfavägarna; Erikson cottage.
      Detsamma!

      Radera
  8. en vanlig cykelhjälm är inte instängt och svettigt.... dottern har haft hövding, inte nöjd, har klagat

    SvaraRadera
  9. (alla ormar, kräldjur är fridlysta, även i egen trädgård, man bör flytta på dem, be om hjälp)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snoken ringlade snällt in i gräset, efter att ha stått "fotomodell" en stund.
      Gillar hövdingen! Härligt med vind i håret

      Radera
  10. Jag har faktiskt också en Hövding sedan ett par år tillbaka. Köpte först en ny stabil hjälm, men tycker det är bökigt på huvudet så då gjorde jag ett köp till. Hövding inom stan och hjälm på längre sträckor.
    Ser att du har en Anna-Lena som bloggvän också men jag antar att det bara är du som kommenterar på min blogg.
    Kram🥰

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har kommenterat idag ja... både dej och Anna-Lena, tror jag.
      Hövding fick åka med på en längre tur, med elcykel idag.
      Gott med vind i håret! Kram

      Radera
    2. Du har inte kommenterat i min blogg idag!? Min fråga gällde kommentarer i min blogg när du skriver under Anonym.

      Radera
    3. Ska kolla. Brukar försöka skriva Anna-Lena under. Ska skriva femfemman ist! Kram

      Radera
  11. Har också en hövding, och den har också "utlöst" en gång då jag krockade med en annan cyklist på väg hem från jobbet en mörk morgon, och ja, det var mitt fel, är inte van med min elcykel som inte har fotbroms, så körde rakt in i den andra cyklisten, dock inte i hög fart, men stukade till foten och hövdingen löste ut, så den funkade! Men obehagligt var det att krocka fast det gick sakta.
    Ikväll ska jag cykla till jobbet, och en ny hövding har jag ( kostade lite mycket, fick tillbaka en liten summa på hemförsäkringen av den gamla) . Ha en fin kväll! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner mig ganska så trygg med hövdingen. Minst lika trygg dom med en hjälm...som varit med några år.
      Är ju dyra grejer de där hövdingarna! Men det är ju försäkringar också .
      Cykla lugnt i kväll och i morgon bitti. Kram

      Radera
  12. Har ingen erfarenhet av en hövding och just nu cyklar jag ytterst lite. Har en bra och luftig hjälm, tycker jag, men återstår ju att se .
    En trevlig och skön tur bjöd du på och roligt att cykla med.
    I Kiruna drabbades vi en kväll av mycket mygg ute i naturen men här å Höga kusten har jag inte sett eller känt en enda. Men vi har dock, på olika sätt, verkligen upplevt en levande natur.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott med levande natur! Och mygg vill vi ju inte uppleva egentligen, men vetat det är viktig fågelmat. Kram

      Radera
  13. Det är inte ofta som jag cyklar, men det händer. Ganska så oklokt av mig, för jag har ingen cykelhjälm. Då det är cykelfest lånar vi Therese och Christians hjälmar.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att ha hjälm om man är en ovan cyklist, och då man druckit alkohol. Tveksamt o jag vill cykla om jag druckit mer än ett par glas vin. Kram... och ta det försiktigt från nästa fest!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas