måndag 25 juli 2022

Regndag

Riktigt härligt väder idag. Regn och ljummet i luften. Upplagt för en inomhusdag, iallafall mer inomhusdag än vad det brukar vara.   Är det uppehållsväder, så är jag utomhus i princip hela dagen...om inte annat kan man sitta på altanen och läsa...

Nog märker man att det går mot sensommar. Kvällarna har blivit mörkare. Nätterna har inte längre sommarglittret kvar. Men det är väl så det är, och man får vara glad att man fått uppleva ännu en sommar.  Lite ångest i den tanken dock.... tänk om det är den sista.....

Inomhusdag, det blir för mej ofta en bakdag. Åtminstone om det gapar tomt i frysboxens brödhyllor.  Under en regndag eller lite kylig dag, så blir det ofta ett besök på gymmet också. Speciellt som det var en vecka sen jag senast besökte lokalen.

Så fick det bli... en dryg timme ( varav den mesta delen av tiden alldeles ensam) bland allehanda tyngd-fyllda maskiner... och ett antal timmar i köket bland plåtar, grytor, brödingredienser  och tillsammans med bästa bakvännen, hushållsassistenten 

Tre sorters bröd, kanelbullar och chokladsnitt blev resultatet. Nu klarar vi oss några veckor, vad det gäller bröd..och flera månader vad det gäller bullar. Sådana äts ju inte dagligdax. 


Gårdagens inköp, då vi besökte Broaskogs trädgårdcafe, kom till användning direkt. Nio mm regvatten hade  samlats in fram till omkring klockan fyra. Sedan dess har det kommit ett antal mm ytterligare, alldeles nyss ösregnade det.  Bra med "rotablöta" för gräset. Blommande växter mår också bra av regn. De något nedslagna blommorna kommer att resa sig igen... 


Hann med en promenad fram till "byn", ( vi har en km till central delen av byn) mellan regnskurarna . Stannade till under den stora linden. Nu var den verkligen i full blom.  Så gott den doftade! Och vilket surr det var där inne bland alla nektarfyllda blommor. Underbart att höra den konserten av bastoner. 


Och visst är varje blomma ett litet konstverk i sig... 


   

Gulsporrarna  lyste i gräset, under det stora trädet. Sensommarblomma.... ja, vi är väl där nu... bara att hänga med. Sommartiden går lite väl fort, tycker nog jag...


 

20 kommentarer:

  1. Här har vi haft 30 grader och blandat sol och moln. Hemifrån rapporterade Yngsta om 32 grader. Så vi har haft en dag på stranden idag också. Nu kl 19.30 visar termometern 27 grader.
    Det var ett rejält bak du ställde till med.
    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska det bakas, så ska det göras ordentligt! Så gott ni haft det!
      Härvär det strömavbrott sedan en timme tillbaka. Dock ingen åska här..

      Radera
  2. Återigen kan jag bara konstatera att vädergudarna inte gillar Täby. Det kan under natten, men jag såg varken pölar eller regnblöta vägar. Söder om Stockholm däremot fick sig en rejäl omgång.
    Det var igår kväll när det för första gången kändes att dagarna verkligen har blivit kortare. Så himla synd kan jag tycka.
    Det var grått här hela dagen men 23 grader varmt. Perfekt temperatur att sitta på balkongen och läsa en bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härlig temperatur!
      Synd att ni inte fått regn. Men det kanske kommer. I natt, förhoppningsvis..

      Radera
  3. En lite udda sommar, regn, ösregn som övergår till uppehåll, eller ett stilla sommarregn, men jag tycker det varit så kyligt, vissa dagar så varmt, till att bli svinkallt. Inte så kul!
    Härligt vad du bakar, dig är det fart på ,-)) Bullarna ser jättegoda ut! Synd att inte de ljusa kvällarna får vara kvar någon månad till.
    Ja när sommaren börjar närma sig slutet kommer ett vemod, och visst kan tankar ge en lite ångest, för man vill ju uppleva hur många somrar som helst!
    Bra att grodan med fisken kom till användning direkt ,-)) Fina var dom. En Lind är vacker och visst är det små blommorna rena konstverket, jag skrev att det fanns inget humlesurr trots blommor, men när det var så där varmt, då var det fullt med humlor, till och med på marken. Men när vi gick förbi idag, noterade barnbarnen att det låg så många döda humlor på marken.Gulsporrarna, söta men som vanligt visste inte namnet på dom, så söta, nu får vi hoppas på en fin sensommar ,-)
    Ha det fortsatt fint KRAM Primrose!

    SvaraRadera
  4. Så synd att humlorna dött under besöket vid Linden. Kollade vid vår Lund, men såg inga insekter på marken.
    Ok, men kvällar som har ljusxkvar fram till tio.... men snart är även den tiden förbi.
    Kolsvarta nätter... Länge sedan senast . Men nu är vi där! Kram

    SvaraRadera
  5. Låter som en riktigt bra dag! Här har vi inte haft regn men ganska mulet- Och vädret kan en ju inte göra något åt så lika bra att ta sig an trevligheter hemma. Låter som om bakningen blev både bra och lyckad. En promenad och ett besök på gymmet blev det ju också. Låter som en trevlig och varierad dag.
    Har här idag tittat efter lindar men inte sett några. Men jag får anstränga mig mer för att få se dem.
    Och visst känns det nu som om sommaren skyndar på väl mycket. Vill trycka på stopp.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Du får dofta dej fram. Gissar dock att era lindar är överblimmade. Ni ligger lite före. Jag bor i växtzon 5!

    SvaraRadera
  7. Vi skulle också behöva regn, molnigt är det, men inget regn...ännu! Så gott med hembakade bullar och bröd! Jag är superdålig på att baka, gör det aldrig. Bakade bullar kanske en gång om året när barnen bodde hemma. Men blev lite sugen nu när jag såg dina bullar! Fint är det med alla grönska, än har vi sommar!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  8. Jag har en precis likadan regnmätare, han är så söt! Har även små fågelbad i samma stil, fast här är det mest insekter och katten som nyttjar det till vattenskål. Fåglarna har större bad på andra ställen i trädgården. Bra med en regndag för att bunkra upp. Jag ska göra som du idag, fast jag satsar på storkok av köttbullar och några sorters matlådor. Ha det gott!

    SvaraRadera
  9. Regnmätare ser jag inte ofta nu för tiden. Vill minnas att de var väldigt vanliga förr, men jag kanske inte kollar så noga in i trädgårdarna. Denna var trevlig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bytte ut vår gamla...lite kantstötta. Tror att det är rätt vanligt, på landet,;iaf.

      Radera
  10. Mums! har en väldigt bra regnkappa, snygg också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker att min gröna regnjacka är ändamålsenlig!

      Radera
  11. Vilket perfekt väder för att baka och nu har ni förråden fyllda igen. Här kom det en hel del regn i går och det var säkert välbehövligt men någon regnmätare det har vi inte. Förr det vanligt men numera ser man det sällan.

    Önskar en god kväll nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har nog nästan alltid haft regnmätare. Då är vi kanske lite "eljest"...Kram

      Radera
  12. Ibland så är det skönt med en regndag. Att bara ligga inne och slappa, eller som du, ta en bakdag. Idag har vi regn här hos oss.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ligga inne och slappa, det finns inte på min karta. Men det finns mycket man kan göra inomhus... läsa kan man ju göra också. Fast då sitter jag ...Stor kram!

      Radera
  13. Attans så duktig du är, att baka har aldrig varit min grej! Visst gjorde jag tappra försök med matbröd, testade även dotterns bakmaskin, sötebröd har jag förutom blåbärspaj aldrig bakat. Det bästa med bak är dofterna, helt oemotståndiga! Så nu har du också en regngroda, min har inte fångat någon fisk men håller i ett paraply, "ler" Kram från pörtet

    SvaraRadera
  14. Grodan med paraply fanns utanför ladan, där man kunde inhandla en massa olika grejer. Kul grejer. Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas