söndag 10 juli 2022

Trädgård

 Tänkte gett mej ut på cykeltur. Utan batterihjälp. Tills jag kollade ut. Aj då! Fortfarande ordentligt blåsigt. Laddade upp batteriet till elcykeln. Gick ut för att plocka in en ny bukett blommor till köksbordet. Oj, riktigt kallt i vinden. Är lite knäpp och vill kunna cykla i shorts eller knäbyxor och med ett tunt vindskydd. Insåg att en tunnklädd tur skulle bli o-njutningsbar. Skrinnlade planerna och fann mej efter en stund i full färd med trädgårdsarbete.

Vi hör till det fåtal som fortfarande är  utan självgående garden mower. Åtog mig uppdraget att köra gräsklipparen. Är helt ok, men jag tycker att den senaste maskinen är för tung. Nåja .. istället för att träna på gym så....

Tänkte tillbaka på förra söndagens öppen trädgård, och framförallt på besöket hos min gamle skolkamrat.  Hans trädgård var helt otrolig, med rabatter över hela trädgården.  Gick där fram och tillbaka över gräsmattorna och tänkte: Oj. En sådan massa rabatter här skulle få plats!

Lite för sent att anlägga en massa nytt, när man blivit gammal.Men någon kanske...?


Lika bra att ge rabatterna lite omvårdnad också.

Inser att det växer alldeles för tätt i våra rabatter ... och i grönsakslandet.  Även i växthuset...

En gång var det någorlunda struktur i denna rabatt.Har t.o.m grävt om allt en gång, delat och planterat tillbaka. Men nu växer det hipp som happ. Och på tok  för tätt. Vilket jag  försökte åtgärda genom att klippa bort delar av de mest yviga sorterna... nävor och daggkåpa.

Jättedaggkåpa var ' årets växt" för många år sedan. Jag köpte två plantor. Det har jag ångrat många gånger...

Fördelen med rabatten; Här finns något som blommar från mars till nov-dec.

I grönsakslandet/fröblomsterlandet växer det extremt tätt. Tänker när jag sår att det ska bli långt mellan varje frö. Lyckas dåligt med det!
Rädisor har en kort "bästatid" innan de blir träiga och oätliga. Rev upp gamla rädisor och sådde nya. Det brukar funka bra. Fick förstås täcka över med duk... annars blir den, till synes,  fria jorden, en katttoalett.

Bakom garaget brukar jag, då lökväxtetna gjort sitt, plantera ut sensommarblommor som jag drivit upp i växthuset.

I år har vi "nya" katter...och de har använt rabatten flitigt. Planta efter planta blev uppriven. Tills jag kom på: jag lägger ut vedträn på öppen jord. Då blir det inte utrymme för krafsade tassar och sittande kattrumpor.  Funkade. Tog bort några vedträn, då jag tyckte att plantorna växt till sej. Fick lägga tillbaka dem...


Märkligt med rabatterna framför huset. De ligger i norrläge och får inte så mycket sol. Men i vänstra rabatten, där det är minst solljus, där växer det jättebra. Högersidan vill sej inte. Där får vi plantera ut nytt varje vår ...och det som planteras tycks sällan trivas.

En gång var dessa rabatter helt lika varann. Då var det riktigt fint framför huset.

 
Här planterade jag nytt för bara två år sedan. Bra att det växer...men visst är det redan lite för tätt.

Smultronschersminen sjunger på sista versen. Svarta vinbär är mogna om ett par veckor.

Buskar är bra. Trivs de, så sköter de sig nästan själva. Behöver vara lite toppning nån gång om året.



Även i de egenplanterade krukorna blir det för tätt. När jag planterade ut småplantor vid midsommartid, då var de så små. De har vuxit. Men det är  roligt när det blir blommor av de små, små fröna som såddes och fick gro i växthuset,  i mitten av april. 


Jodå, ännu kan jag njuta av trädgården och av det arbete som man behöver lägga ner. 

Jag frågade hur mycket tid min gamle klasskamrat lade ner på sin trädgård. Två-tre timmar dagligen, blev svaret.

Två-tre timmar i veckan, i snitt, skulle jag tro att jag lägger ner på våra rabatter och gräsmatta. Maken sköter oftast klippande av gräsmattor . 

Det lockar att anlägga två smala rabatter, med lite ovanligare växter. Och försöka sköta om dem, så att det inte bara blir en växtdjungel. Får bestämma mig framåt hösten...

Hade sannolikt skaffat mig "rumpont" om jag cyklat ett par timmar. Nu fick jag det ändå, av timmar i framåtlutad ställning. Men jag slapp frysa !

28 kommentarer:

  1. Jag tror du kommer att anlägga två nya rabatter ,-) För gammal, aldrig! ,-)
    Så fint ni bor, kul att få se. Nu fick du trädgården fixad, annars verkar det kul att bara cykla iväg. Men roligare om vädret är någorlunda varmt ,-)
    För varmt klädd är nog inte så kul. Jag tycker det ser jättesnyggt ut, fina blommor. På vårt land fick vi inte ens en stockros att växa.(sålit nu) Visst sjutton är du duktig! Tänk att kunna plocka in från mars till nov-dec. Buskar gillar jag ,-) Blommor på köksbordet är mysigt, det har vi inte haft i år, finns knappt blommor här?!
    vedträn mot busiga katter -) bra att knepet fungerade.
    Jag som inte kan något tyckert förstås att det är fint när det är lummigt och tätt.
    Jättekul att få se hur du bor, ,-) Mysigt och fint!
    Ha det bra KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt ute på landet! Närmaste granne: 500 meter
      Men visst njuter jag av trädgården så här på sommarn.
      Bedrövliga katter... jag ville ju ha den rabatten i fred. Har funkat med tidigare djur! Ha det gott! Kram

      Radera
  2. Ja, vad ska jag säga? Du kommer i alla fall inte hålla med mig. MEN jag tycker att din vildvuxna trädgård är befriande vacker. Jag menar det är ju inte stela Versailles som vi pratar om här. Det är ju en relativ stor levande och inte "hunsad" trädgård som har karaktär. Att lägga ned 2-3 dag är ju vansinne, om man inte är pensionär eller har trädgårdsarbete som hobby. 2-3 timmar veckan är två för mycket om du frågar mig.
    Gissar att du nu förstår varför vi inte odlar nåt på balkongen;-)
    Älskar din trädgård!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Några timmar i veckan funkar bra. Trivs bra med jord under naglarna.
      Om jag hade balkong... ja, nån liten blomkruka skulle jag allt ha. Men intresset är olika.
      Och i Halmstadsstugan ..Där finns det bara en kaninäten daggkåpa Inga riktiga blommor. Väldigt befriande att ha ett ställe som intebkräver något! Ha det gott!

      Radera
  3. Bra friskvård är det att ha rabatter och en trädgård. Och mycket jobb och intresse ligger det ju bakom att få dem så här fina. Intressant att det fungerar bra att lägga vedklabbar i rabatterna för att katterna inte ska parkera sig där. Jätteroligt att se din trädgård och förstår att den ger mycket glädje.
    Jag tittar och njuter och nöjer mig med min lilla balkongodling.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att man kan njuta av rn balkongodling också! Kram //Anna-Lena

      Radera
  4. En sån härlig grönska i er trädgård! Jag har fullt sjå att hinna vattna alla svägerskans blommor här vid stugan, och dra en gräsklippare! Ha det fint! / Susjos

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack! Odling i kruka är inte fel. Vid vår stuga i Halmstad har vi helt blomfritt.. Kaniner gör att man måste hägna in alla "odlingar". Inget kul med blommor bakom nät. Ha det fint! //Anna-Lena

      Radera
  5. Vilken härlig frodighet i din trädgård - jag gillar det lite vildvuxna, nästan lite rebelliska över vissa växters sätt att ta för sig :)
    En sak som är skön att slippa när man bor i lägenhet, det är att slippa rensa i rabatterna :) Men det övriga - att så och skörda saknar jag lite. Tur jag kan fixa med sånt hos barnbarnsfamiljen när andan faller på.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker att det är rätt ok att rensa. Men är vansinnigt trött på knölklockan. Kirskål är lättare att tampas med. Framåt hösten har man övertaget ... men när det blir vår, så återkommer den med kraft... Knölklockan ligger alltid före mej. . Kram

      Radera
  6. Härligt med trädgård, för de som har möjlighet. När jag bodde i villa hade jag både blommor och ett stort grönsaksland. Det krävde en del arbete och ryggen sade ifrån efter ett tag i framåtlutad ställning. Nu bor jag i lägenhet och har bara två pelargoner i kruka där. Det räcker just nu. Jag kan åka iväg utan att be någon sköta om dem...
    Men jag njuter av blommor, både vilda och "tama". / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olika tider. Och nog kan man njuta av de blommor man har//Anna-Lena

      Radera
  7. Så länge som kroppen fixar allt knä-och ryggböjande så är det kul. Om inte, så blir det bara en börda. Vår trädgård blev med åren enklare och enklare. Nu känns det skönt att nya unga krafter kan ta över och göra (eller inte göra) vad de vill med den.
    Önskar en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det definitivt. Gott så länge man fixar. Sen får det vara. //Anna-Lena

      Radera
  8. Jag skulle också vilja ha en välskött blommande trädgård. Stefan har inget intresse för blom, och grönsaksland. Han gräver dem, sen får jag göra resten. Jag brukar dra lite ogräs här och var då jag går förbi. Gräsklippningen sköter Stefan om, han brukar ha Melker i sitt knä, och ibland även Astrid.
    Vi har en ganska stor trädgård, det tar ca 2 timmar att klippa med åkgräsklipparen.
    Ha en bra dag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en ordentlig trädgård. Gott att slippa klippa den för hand. Ha det gott! //Anna-Lena

      Radera
  9. Förr var trädgården min stora hobby, då kunde jag lägga ner mycket tid på den, dock aldrig 2-3 timmar per dag . Nu rensar jag ordentligt en gång på sena våren och sedan en gång till under sommaren. Sedan får det vara bra. Det är sällan något nytt tillkommer men i år ska jag försöka få ner några ytterligare buskar som ett (troligen misslyckat) försök att hålla rådjuren borta. Jättedaggkåpan är fin när den blommar men sedan ... Men den är mycket snygg i buketter, t.ex. tillsammans med rosa pioner.
    Smart med vedträn i rabatten ...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är daggkåpan fin i buketter. Och i rabatten också. Bara det att den växer så snabbt och tar allt utrymme! Kram!Anna-Lena

      Radera
  10. Befriande med inte alltför prydligt i trädgården tycker jag. Du verkar ha plats till ett par rabatter till! Eval8

    SvaraRadera
  11. Jag tycker du har det kanonfint på tomten och i trädgårdens rabatter. Varför jämföra sig med andra? Fördelen med robotgräsklippare är utan tvekan: avsaknaden av ljud! De surrar så tysta så man blogg kan ana dem...det uppskattar jag som tycker det är jobbigt med alla klippare och trimmare o gud vet allt...Jag saknar totalt intresse att påta i trädgården och jag kan inte gå ner på knä eller ens böja knäna för artrosen. inte funkar fingrarna heller, stela som pinnar och jag tappar det mesta jag försöker greppa. Bra att skylla på är det också, mycket lägligt...
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mej är ju trädgården bra träning. Och jag tycker att det är kul...oftast! Ha det gott! Kram //Anna-Lena

      Radera
  12. Jag tycker det ser jättefint ut hos er och ni har ju redan många fina rabatter! Du är ju redan på god väg men själv skulle jag behöva ta krafttag, om det nu inte var för den förbaskade bevattningsanläggningen...

    Önskar en god kväll!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte att det räckte... men sen fick jag se hur man kan göra.... På vissa ställen är gräsmattan ful...och där kunde det passa med några rabatter... Detsamma! Kram

      Radera
  13. Svar
    1. Du är en riktig pantertant! 😊👍👏//Anna-Lena

      Radera
  14. små insekter, fjärilar gillar inte perfekta gräsmattor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försöker ha många blommande växter till dem. Mycket blommor i "frölandet"

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas