torsdag 15 september 2022

En tur och två returer

 


Det har blivit lite av en tradition att få till en vårvandring och en höstvandring med våra goda vänner. Vänner som, liksom vi, trivs i skog och mark- och på fjället.

Igår var det dags  att ses igen. För ovanlighetens skull, så funkade planerat datum. Flera gånger så har det kommit något emellan, så att vi fått skjuta på vandringen.

Vi började med tidig lunch på Rudenstams norr om Huskvarna. Har hört talas om gårdsbutiken med tillhörande restaurang, men aldrig besökt stället.

 Supergod varmrökt lax med goda tillbehör blev lunch-valet. 

Dessutom blev det inhandlat en del i den välsorterade butiken. Mousserande äppeldricka från en egna tillverkningen var en självklarhet. Lite annat smått och gott hamnade också i varukorgen, Det blir lätt så när jag och maken hamnar i en trevlig butik, där man kan handla närproducerade matvaror .


Den här utsikten hade jag, där jag satt "rättvänd" i den högt belägna restaurangdelen. Utsikt över Vättern och ända bort till Taberg, med sin tydligt avhuggna siluett. En siluett som blev resultatet av den malmbrytning som skedde där in på förra seklet.


De stora ytorna med äppelodlingar, var det som imponerade alla mest. Klimatet på östra sidan om Vättern, tycks vara perfekt för att äppleträd ska trivas. Sen är det tydligt att träden i en äppelodling tuktas på ett helt annat sätt än vad vi gör med våra träd.  
Funderade på en sak. Vad gör man med all fallfrukt? Det låg mycket äpplen på marken ( jag plockade med mig några ( 5) hem... är det snatteri?).
Fallfrukt blir dålig snabbt. Jag såg många dåliga äpplen som fallit ner från träden. Synd att de inte kommer till användning.


Drygt två mil hade vi så till den "returplats" som jag föreslagit för dagens vandring. Åsens by, mellan Gränna och Aneby.


För två veckor sedan var jag här på PRO-resa. Tyckte att det var en så vacker plats, så att jag gärna ville återvända. Dessutom fanns det en vandringsled på dryga halvmilen, en runda som vände vid sjön Ruppen. 
Föreslog vännerna denna runda. De tyckte att det skulle var kul att se något nytt.


Naturen var vacker i sin begynnande höstprakt.
En person åt gången fick ta sig igenom de hinder som var uppförda för att kreaturen inte skulle rymma från sina hagar.


Får fanns det gott om.  Det här gänget hornbeprydda fårskallar tog vi en omväg för att inte beblanda oss med. Jag har blivit stångad av ett sådant djur, en gång för länge sedan. De blåmärkena satt kvar länge. Säkrast att inte bli för närgången...


"Den här vandringsleden går jag säkerligen bara en gång", konstaterade väninnan. 
Håller med. Det var ingen höjdare till vandring, vad det gäller vackra vyer.

Sjön Ruppen visade sig vara en lågt belägen fågelsjön. Utsikten skymdes av  björksly.

"Men det är alltid gott att komma ut och röra på sig och att se något nytt!" genmälde hennes make.
Vilket jag också håller med om. Samt att det inte är så noga med vandringsvyerna. Det viktigaste är att träffas. Och helst genom att göra någon aktivitet tillsammans, att fika ute , samt att äta lunch/middag på något trevligt ställe.


En liten stövel stod där vid vägkanten. Undrar om någon kommer tillbaka för att leta upp den. Gissar: Inte....


Tillbaka mot byn igen, möttes vi av gamla byggnader, nyrestaurerade.  Hus som man kan hyra för övernattning. Sånt är jag för gammal för. Vill sova i en bra säng...


Två hästar kom galopperande mot oss, alldeles innan vi kom fram till byn. De var väldigt sociala och ville inte lämna oss. 
Det blev till att finta de stora djuren... vilket inte var det lättaste... för att vi skulle kunna ta oss igenom grinden, utan deras sällskap. Ett litet "äventyr" under vår vandring....


En liten rundtur i byn orkade vi med efter vandringen. 
Det är så mycket "Katthult" och så mycket "Bullerby" över byggnaderna, tycker jag. 


Bra promenadväder hade vi. Lite regn kom, då vi satte oss i bilen och körde tillbaka vännerna till parkeringen vid Rudenstams.


Ytterligare en retur blev det för mig. För två veckor sedan stannade vi till vid Rosariet i Jönköping.


Dit ville jag gärna återvända. samt visa maken den vackra platsen.


Rosorna hade klarat tisdagens ihållande regn alldeles utmärkt.


Rosor är fantastiska. De blommar ända in i senhösten. Än finns det många knoppar som väntar på att slå ut.


Ovanlig färg på ros. En färg och en enkelhet i kronbladen som tilltalar mig. Väldigt vacker.


En bra dag blev det. så som det ofta gör, då man umgås med  gamla, goda vänner.








23 kommentarer:

  1. Alltid trevligt att träffa vänner, och inte dumt att ut och vandra! Fina foton som du visar oss. Rosorna är ju helt magiska. Hästar är fina-att titta på, på långt håll, är lite rädd för de stora djuren som kan sparkas och bitas, nån hästtjej var jag inte som barn. ;-) Jodå, visst kommer jag ihåg Kvällstoppen, tror dock inte att jag lyssnade så mycket på det. Men minns hur man försökte få in radiokanaler från Luxemburg på kvällarna!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här. Radio Luxemburg. Så bra musik!
      Har levt med hästar, men missat ridandet. Döttrarna red... äldsta dottern har fyra hästar i sitt stall. Men respekt får man ha... men hästar är ju inte aggressiva. De var bara sällskapssjuka! Kram

      Radera
  2. Underbara rosor, kul att vandra i gott sällskap.

    SvaraRadera
  3. Vilken trevlig promenad ni fick. Verkligen Bullerbykänsla i de bilderna.
    Vilka äppeldignande träd! Klart att det var tillåtet att ta lite fallfrukt. Det skulle jag också ha gjort. På höstarna funderar jag alltid på varför det finns så mycket importerade äpplen i affärerna och så lite svenskodlade. Just nu undrar jag detsamma. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket märkligt att det låg så mycket fallfrukt under träden. Kanske man inte harvpersonal nog!

      Radera
  4. Trevligt med lite sällskap på vandringen och som du skriver då gör det inte så mycket hur utsikten är. Vilka vackra rosor du visar! Jag fastnade för den aprikosfärgade. Bebyggelsen är mysig och visst känns det som det var nåt ur Astrid Lindgrens böcker. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så mycket Småland. Och så vackert på Rosariet. Kram

      Radera
  5. Instämmer helt i att det måtte ha varit en bra dag på alla sätt och vis. Vänner, vandring, god mat och dryck och en del spänningsförhöjande moment.
    Tanken på att "göra något" tillsammans med vänner tycker jag om och så blir det ofta hos oss också.
    Stort tack för rundan och de vackra bilderna.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Vilka foton! Makalöst fina! Och vandringen ser ju ut att ha varit mycket bra! God mat, gott sällskap, fin omgivning. Tack för den här stunden!

    SvaraRadera
  7. Vet inte om jag håller med väninnan som tyckte att hon inte skulle gå den vandringsleden en gång till. Tycker det var väldigt omväxlande vyer och "nåt nytt" hela tiden. Vyerna var ju helt fantastiska och lite äventyr med de fyrbenta varelserna höjer ju stämningen.
    Rosorna från Rosariet var så otroligt vackra. Å om de doftade lika fint som det ser ut så....
    En härlig dag med andra ord. Tack för att du delade med dig:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del rosor doftade så gott. Finns många nya vandringsleder.....

      Radera
  8. Klarade ni er undan regnet? Tycker det regnat varje dag denna veckan.
    Härlig tur ni kom ut på. Ett bra sätt att träffas. Rosorna sen! Så fina. Kan föreställa mig doften.
    Nu väntar jag på B6. Han ska vara här idag. Han har vattkoppor. Många. Överallt. Ögon, öron, mun.
    Ha en bra fredag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara lite regn när vi kom tillbaka från vår vandring.
      Vattenkoppor är ingen höjdare. Men gott när det är över. Sen är man ju immun. Ava fick vattenkoppor i midsommar. Killarna är vaccinerade och den vaccinationen funkade. Ha en fin dag!

      Radera
  9. Otroligt vackra bilder, rosorna, äpplena och alla fina naturbilder. En skogspromenad det är skönt, men denna var för mig i längsta laget.
    Trevligt med hästarna. De är sådana fina djur, och snälla, förstår att de ville följa med er.
    Härlig utsikt du hade på restaurangen.
    Ha en finfin fredag.
    Kram från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du förstår dej på hästar du. De ville bara ha sällskap. Används antagligen för att bruka jorden i kulturbygd. Kram

      Radera
  10. Vilken härlig vandring i vackert landskap det blev. Sedan blir det dessutom alltid extra trevligt när man tillbringar tiden med goda vänner. Visst är det mycket Bullerbyn över husen och en riktigt idyllisk miljö.

    Önskar en god fredag nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jo, det var därför jag ville återvända! Så mycket Småland, så mycket Billerbybygd Detsamma!

      Radera
  11. Vilken trevlig träff med goda vänner och vilken härlig vandring! Lunchen lät god och utsikten var magnifik. Husen, jovisst kom jag att tänka på framför allt Bullerbyn.
    Rosorna var fina. Jag har en liknande ros som den nedersta, den jag har heter 'Rhapsody in Blue'. Fantastiskt att dom klart regnet så bra. Dom ser ju väldigt fräscha ut.

    Kram och fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag inte missminner mig helt, så var det just"Rhapsody in blue". Så fint att kunna ha rosor. Jag har aldrig lyckats. Gav upp efter ett antal försök. Kanske fel klimatzon. Vi har zon 5 här på höglandet
      När jag tänker efter, så finns det ingen i vår by som har rosor i trädgården. Vi har doftande "gammelrosor" dock. De är också fina. Men rosen i blått var nog bland det vackraste jag sett. Kram!

      Radera
  12. Haha, du beskrev vår kommande regering på ett perfekt sätt, vad har vi att oroa oss för...
    Och så fantastiska rosor du bjuder på, och fina vyer! Jag tror att jag gärna hade övernattat där i stugan även om det kanske hade blivit lite sömn. Men bara att få vara där i den miljön och i lugnet, det är värt några timmars vaka och stel rygg! Kusarna var ju fina, haha, men nära är dom väldigt stora. Jag fick ju stifta bekantskap med 17 stycken för några år sedan då jag fick nya grannar! Men respekt ska man alltid ha! Så du har blivit stångad av en bagge! Jag kan tro att det känns, jag har blivit stångad av en bock, dessutom min egen! har var så gullig som killing men när han blev könsmogen blev det andra bullar... TAck för alla fina vyer/Kram

    SvaraRadera
  13. Vårvandringar brukar vi inte frångå, men tack för tipset om en på hösten också... men vi måste hålla koll på älgjakten och rådjursjakten bara, dom blir så griniga dom där med gevär på axeln...

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas