tisdag 20 september 2022

Komosse

 


Mormorstisdagen är, sedan länge, framflyttad till fredag.

Vad gör man om man har en normalt bokad dag, alldeles ledig? Jo, man fyller den med något.


En förmiddags travande på annan ort än alldeles hemmavid?

Komosse, förEslog jag. Maken tyckte att förslaget var alldeles utmärkt.


Komosse är en av Europas största högmossar.  Man är ju lite tokig att man inte åker dit och njuter av naturen flera gånger varje år. Vandringsledens startpunkt ligger 32 km bort. Det tar en halv timme att köra dit. Ändå är det sannolikt bortåt tio år sedan vi besökte platsen senast.


På dessa tio år, så har leden verkligen rustats upp. Längs halva leden, fram till Björnsjön, så går det sannolikt att ta sig med en liten lätt rullstol. Dessutom finns sittplatser och, bänkar och bord, lite hÄr och var.  Fyra brädor bred är "spången". När jag gick här senast, så kommer jag ihåg den som två plankor bred. Då fick man hålla tungan rätt i mun.


För det är ju inte så kul att trampa ner i mossens dyiga vattensamlingar. 
Med fyra plankors bred vandringsled, kan man slappna av och njuta av omgivningen.


Här har myrliljan blommat för ett par månader sedan. Den gula blommans blad, färgar surdrågen i höstens färger.


Vandringsleden som är ca 5 km i sin helhet, går till Björnsjön. Sjön ligger 338 möh.  Även vintrar då det inte är snö hos oss, hundra meter lägre, så kan det finnas snö och skidspår på Komosse. De preparerade spåren ligger på en annan del av den stora mossen. Men visst skulle man kunna ta sig ut även via denna led, även om det skulle vara betydligt jobbigare. 


Vid Björnsjön finns en välutrustad övernattningsplats, med vindskydd, grillplaster, bord och bänkar. 


Kom förstås att tänka på då jag tillsammans med elever i ett par klasser samt ytterligare en lärare cyklade från dåvarande arbetsplatsen, i Dalstorp, till Komosse vandringsled. 
Det är verkligen uppför. En höjdskillnad på 160 m. Uppskattningsvis två mil, enkel väg. Vaktmästaren körde packning, bestående av lax som skulle grillas, samt tillbehör och grillkol. Antagligen hade vi ytterligare någon bil med, någon tjänstvillig förälder.  Hur vi bar ut all mat på de två spångar som fanns då, det minns jag inte... men med tanke på att det är mer än trettio år sedan, så var man ung och stark... så det var nog inga problem. Hemresan gick betydligt lättare, det var nerför nästan hela vägen....


Lite häftigt med mobilkamerans panoramabildmöjlighet. Även bilden ovanför denna  är fotad med panoramafilmning.



Sjön börjar precis där leden vänder åter. Där är man ganska nära högsta punkten och här samlas vatten från övre delen av mossen, samt regnvatten. Avrinning sker på andra sidan sjön, via bäckar , Älgån och sedan ut i Nissan.


Det blev en bra stunds fikarast vid Björnsjön. 
Alldeles tyst, en enda kråka hörde vi... och någon insekt som surrade förbi. På långt  håll syntes ett svanpar. De simmade med rask fart åt "fel" håll, så jag kunde tyvärr inte få med dem på bild.


Sa till maken, att här kunde jag sitta i timmar och bara njuta.....

Vädret gjorde förstås sitt till vackerheten. 


Dags att vandra hemåt. Nära Björnsjön finns dessa fem stenar. De markerar gränsen mellan två landskap, Småland och Västergötland samt gränsen mellan två härader, Kind, Mo och Västbo. De två senare är belägna i Småland. 

På Smålandasidan är blir spången en planka mindre bred. Lite mer fokus på att hålla sig på spången alltså. 


Här syns det att mossen breder ut sig även på höjden, ovanför leden, Lite häftigt.


Ett minne kom upp. 25 år gammalt ungefär. Vi hade amerikanska släktingar på besök och de ville gärna ut på mossen, helst för att eventuellt få syn på en älg. Och tänk, här såg vi tydligt två älgar som stod i mosskanten och glodde på oss. Vilken lycka!


Naturvårdsverket har lagt ner mycket jobb på Björnsjöleden i naturreservat Komosse, under senare år. Ett fågeltorn har uppförts. Just idag syntes bara mosse, mosse och mosse. Inga fåglar alls. Hit borde man återkomma, med kikare, i april, maj.


Riktigt snygg skyltning!


Från parkeringen ut till där mossen börjar, samt en bit ut mot fågeltornet är leden tio plankor bred. Med sidoskydd! Så BRA att även de som behöver använda större rullstol, faktiskt kan komma ut och se den öppna mossen. 


Nästgårds med parkeringen finns en badsjö, med fin sandbotten och väldigt klart vatten för att vara belägen i utkanten av en mosse. Trehörningen heter sjön. Kommer ihåg att jag badat här en fin försommardag, då byborna hade förlagt "söndagspromenaden" till Björnsjöleden. 

Lågt vattenstånd... ingen baddräkt. Inget bad alltså. Men en fin avslutningsvy på en fin förmiddag.


  




 


28 kommentarer:

  1. Wow och wow till att jag äntligen blev insläppt till dig av Blogger!
    Vilka underbara naturbilder och allt det där som jag saknar som vi gjorde, min Pusselbit och jag. Vi var ute jämt och gick på spångar och njöt i naturen. Oftast så krävs det en bil för att komma dit man vill.
    Ha det så gott och kram, Gerd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att Blogger sköter sig nu! Har varit hopplöst ett tag! Kram!

      Radera
  2. Du säger att jag gör mycket… ska du snacka om.
    Du kunde väl näckat? Eller var där fler än ni?
    Vackra bilder och kul minnen.
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var för långgrunt! Sen skulle vi äta på lunchrestaurang på vägen hem... annars kunde jag ju badat i underkläder. Det skulle kännas ok för mej...näck, nej tack

      Radera
    2. Hehe. Nä, jag skulle inte heller klara det.

      Radera
  3. En perfekt vandringsled och så vackert det är där. Så bra att de även tänkt på de som måste använda rullstol. Har upptäckt nu att det finns många ställen som vi inte kan åka till p.g.a. att det är svårframkomligt. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lättgånget! Även om det blev lite stelt att gå nästan hela vägen på spång.Kram

      Radera
  4. Finfint! Jag är svag för mossnatur och tänker att hösten nog är den finaste tiden på året att promenera runt där. Gillar att de gör det så tillgängligt för många. Plus att jag tycker mycket om ledkryss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rekommenderar ett besök. Vill man inte gå hela rundan, så kan man ta den breda vägen fram och tillbaka till sjön.

      Radera
  5. Dina bilder visar när Sverige är som bäst. Vi är världsmästare på att göra naturen tillgänglig för alla oavsett ålder eller eventuellt handikapp. Att spången i Småland sedan blir en planka mindre bred bekräftar ju bara ryktet att smålänningar är snåla;-)
    Fantastiskt fina bilder. Måste faktiskt kolla på min mobil har en panoramafunktion. För dina panoramavyer ger ju en helt annan dimension:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Har flera funktioner som inte har testats. Måste göra det.
      Väldigt fin led!

      Radera
  6. Jättevackert! / Anna-Lena

    SvaraRadera
  7. Vilken trevlig förmiddag ni fick. Och fotona är fantastiska, inte minst panoramabilden!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  8. Vilken härlig dag och likaså vandring. Jättefina bilder! Och att vistas utomhus i denna miljö och i denna tid är ju hur fint som helst.
    För mig helt okända trakter och så roligt att få se mer av omgivningarna i din närhet.
    Visst är det fantastiskt att vi här i vårt vackra land har så många miljöer och områden som är tillgängliga.
    Stort tack för en vacker runda.
    Kram

    SvaraRadera
  9. Oj, oj, oj ... stort tack för att du tog med oss på den här vandringen. Jag har stornjutit av alla bilder. Vilka färger som naturen börjar visa upp. Bild nummer två med den spikraka spången. Så häftig. Påminner mig om filmer från någon spikrak och oändlig väg i öknen i USA.
    Det skulle vara häftigt att övernatta vid den fina övernattningsplatsen. Bra också att dom rullstolsanpassat. Sådant gillas.
    Återigen tack! Och så kan jag tala om att nu kommer bloggarna från blogspot återigen upp snabbt så nu verkar dom ha fixat åtminstone det. Hoppas att även dina andra problem löst sig!

    Kram och fin onsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu tycks Bloggercha kommit i fas igen.
      Tack för vackra ord!
      Ja, naturen är väldigt fin nu. Detsamma och Kram

      Radera
  10. Vackerheten, vilket bra ord, det har jag, mig veterligen, aldrig hört förr. Men det säger mycket.
    Jag håller med dig, det är så vackert och du har fotat så många fina naturupplevelser, kan man kanske säga. För jag njuter av dessa bilder och de upplevelser de ger mig. Älskar att vandra i skog och mark och denna väg var ju så lagom jämn och fin. Bänkar också, helt suveränt.
    Fågeltornet skulle jag vilja klättra upp i.
    Trevlig dag.
    Kram från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite brant upp till fågeltornet. Vägen ut till sjön, den hade du och Mysingen säkert kunnat gå. Kram

      Radera
  11. Fantastisk plats, som du kanske förstått är myrar och mossar och skogar mina favoritplatser. Kände igen mig vad gäller naturen, så ser det ut i min gamla by. Nu blev saknaden jättestor! Självklart kommer ni tillbaka i vår, det ligger ju nästgårds! Har inte sett så breda "motorvägar" på många ställen, imponerande! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev också imponerad . Så mycket arbete som lagts ner där under senare år.Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas