söndag 11 september 2022

Valdagsvandring

 


Det lär vara kö ute i röstlokalerna. Det var det faktiskt när jag förtidsröstade i vårt lilla samhälle, förra veckan. Det tar tid för en del att leta upp rätt valsedlar, det finns ju sådana mängder att välja bland. Jag tycker att det var bra som det  var, då man kunde vara flera vid "valsedelsbordet". För mej är det inga problem att visa vad jag röstar på, alltså kan jag plocka på mig tre valsedlar. För dem som inte vill visa, så är det ju bara att ta lite av varje.  Det lär bli valsedlar över, hur man än gör, det är jag säker på. 

Vår kommun, Tranemo, är en föregångare i några fall. En sak  är att man helt tagit bort valaffischer. Grannkommunernas affischer har jag sett, men ändå inte kunnat läsa. De står alla tillsammans på någon plats nära vägen, men skulle man sakta ner för att kunna ta del av budskapen, så skulle man bli en trafikfara.  Jag anser att valaffischer är helt "out of date". Liksom reklam i dagstidningar. Speciellt som det i detta val är bilder på partiledarna, som alla talar om att Sverige mår bäst om man röstar på just dem. 

Är ju lite orolig för utgången av valet, men kan inte göra något mer än rösta på det jag tror på. Sen blir det som det blir. Antagligen blir det svårt att få ihop en regering, hur än valresultatet blir.


Maken är vallokalsfunktionär och jag har fått en massa egentid denna dag. Bestämde mig för en tur till Hofsnäs. Saluhallen, med småskaligt producerade varor, har öppet sin sista dag för säsongen. Tänkte passa på att köpa favoritmuslit från Visingsö, och vetemjölet från Åker och Äng ( Götene) som det blir så goda bullar av. Blev lite annat inköpt också, av det som såldes ut extra billigt, sista öppethelgen.

Femkilometersrundan var en lagom runda att valdagsvandra.  Gick förbi den öde badplatsen. Kände lite vemod. Här badade jag för några månader sedan i riktigt härligt vatten. Visst kunde jag badat idag också, men om jag ska bada, så får det allt vara solsken och ljummen luft. Vilket  fattades denna dag.


Klättrade upp i fågeltornet. Såg inte en enda fågel, men kunde ta en bild på Torpa stenhus, där på andra sidan sjön. Där var vi med Johanna och killarna på "medeltidsdagar" i varma juli. Påfyllning av vemodskänslan... jag saknar redan sommaren och de varma och soliga dagarna. 


Att vandra sjönära, det är den lättaste vandring som man kan tänka. Bara lite uppför och nerför då man byter sida av Torpanäset och vänder tillbaka mot herrgården. Så det går snabbt att gå en halvmil, även om man stannar till då och då och njuter av vyerna.



Vi ( eller ibland bara jag) brukar besöka Hofsnäs några gånger per säsong. Så här års har man bara öppet restaurangen lördag och söndag. Saluhall och hantverksbod stänger idag... och öppnar när julmässorna börjar igen.... men restaurangen har öppet tills i mitten av oktober. Jag får se till att det blir ytterligare en vandring och då med med lunch, tillsammans med maken,  någon lördag eller söndag framöver. 



Idag blev det bara fika. Tycker att de där knäckiga havrerullarna är extremt goda. Att jag kunde sitta ute, med utsikt över yttre Åsunden, var en extra bonus.


Lika bra att ta en liten runda till, när jag bara hade mig själv att tänka på. 
En runda på ett par kilometer,  som inte hör till de markerade vandringlederna. 
Jag tycker att det här lilla huset är så fint. Lite kallt på vintern, men alldeles underbart med sin lilla altan som går ner till vattenbrynet, under varma sommardagar och kvällar.


Det brukar alltid finnas betande kreatur i herrgårdens omgivningar. Under vintern får de flytta hem till ladugården, och den finns några kilometer bort. 

Det blev en fin förmiddag på Hofsnäs. En av alla smultronställen som finns i närområdet.





31 kommentarer:

  1. Ingen kö alls när jag gick till min vallokal på fm.
    Nu dricker jag väldigt sent eftermiddagskaffe. Kvällen blir nog lång, och kanske svårt att hålla sig vaken. Det blir säkert i alla fall spännande. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sannolikt så. Kanske inte ens något resultat idag...

      Radera
  2. Eloge till Tranemo som slutat med valaffischer. Ärligt talat så skräpar de ju bara ned. Å de kommer alltid upp men sällan ned dagen efter valet, utan de står/ligger kvar i månader efter valet. Här har man "samlat dom" på enstaka platser (grönområden) i år. Gärna vid rondeller respektive vid trafikljus så att man absolut INTE kan missa dom. Suck...
    I en annan kommun såg jag att man valt ut villagator och surrat fast olika valaffischer på varenda lyktstolpe - suck!
    Trots gråväder har du lyckats ta väldigt stämningsfulla bilder:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gråvädersbilder tilltalar mej! I våra grannkommunerna är oxå valaffischer väl samlade. På åkrar och grönområden. Man hinner inte se dem...

      Radera
  3. Ja, dessa valaffischer! Man kunde helt klart dra in dem. Och var är miljötänket här. Borta!
    Tycker även när vi förtidsröstade i Stockholm att det tog lite tid nu när man skulle ta valsedlarna i ett bås och sedan i nästa lägga dem i kuvert.
    Valet lär bli "spännande" och en ny aktör "Nyans" är ju också med och kan påverka. Inget någon räknat med. Pust!
    En trevlig dag blev det och fina bilder också.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Kollade just resultatet i vårt lilla valdistrikt. SD är störst. Jag blir ledsen...

    SvaraRadera
  5. En fin promenad i en höstlik natur. Skönt ändå att kunna sitta ute och fika. Ja, nog var de tkö in till vallokalen ikväll, vi fick vänta i 40 minuter innan vi kom in, men det är ju nytt att man får ta sina valsedlar bakom skärm en i taget, därför tog det tid. Håller nu tummarna för att det går åt rätt håll, fast just nu ser det lite mörkt ut...
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alldeles för mörkblått för att passa mej...

      Radera
  6. Tack för den fina något disiga promenaden och speciellt tack för kossorna! Alltid lika glad att få se några mu eftersom jag inte har några i min närhet. Valet ja, det blev ju precis som befarat en jäkla soppa, och hur de nu vänder och vrider byxorna in och ut så blir det knepigt att få till en regering. Trots att SD sista veckan innan valet fick slänga ut flera av sina riksdagskandidater för sina synder så påverkar det inte väljarna, helt galet, ursäkta uttrycket. Frustrationen lär fortsätta på olika håll...Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man blir helt bestört när man inser att var femte svensk saknar både omdöme och medmänsklighet Och var fjärde i vår valkrets, lilla Grimsås. SD är störst här, vad det gäller riksdagsröster. Likadant i min barndomsbys valdistrikt. Fy rusande!

      Radera
  7. Vilken vacker vandring du lät oss följa med på. Jag snickrar för fullt innan vintern slår igen portarna så här var det bara turen till valplatsen som vart gjord igår. Jag hade tur där för det var bara 3 st före i kön. Nu bor jag på en ö med bara 8000 själar. Vi var också uppdelade på en stor skola mellan olika platser vi bor på. Jag hade sett det som bättre att få välja sina valsedlar utanför. Jag har inga problem att visa vad jag röstar på. Det fans en hel del man fick läsa igenom förstår att detta tog tid, man vill ju göra rätt också. Eller kanske skriva ett eget parti som Kalla Ankas. Jag hörde för några år sedan att det fanns en del anhängare till det.

    SvaraRadera
  8. En lagom promenad denna valdagspromenad! Bra att kunna förena nytta med nöje - och fina bilder blev det också!
    Heja Tranemo, som tagit bort valaffischerna!!
    Inga köer här, bara att gå in och rösta och gå hem igen.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så blev det som det blev... känner mig lite nedstämd i dag. Kram

      Radera
  9. Håller helt med om affischerna. Vilket onödigt slöseri. Här i byn sitter KD kvar. De gör ett gott jobb, så det är helt okej. Men landet i övrigt gör mig rädd.
    Ha en fin måndag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skillnad på kommun och riksdag. C är stort här... styret gar varit lite fram och tillbaka. Men kursändringar i landet...usch! Kram

      Radera
  10. Enligt svensk grundlag är våra val hemliga och det har man i Sverige inte levt upp till tidigare. Själv gjorde jag dock så att jag plockade på mig lite gott och blandat och kastade sedan röstsedlarna som jag inte använde. Det var faktiskt en liten kö när vi förtidsröstade men jag var nöjd med att vi slog till och fick det gjort tidigare.

    Vilken härlig vandring du kom ut på. Självklart ska man ha lön för mödan och då passade väl en god kaka alldeles utmärkt! Lite guldkant måste vi ha på tillvaron.

    Önskar en bra start på den nya veckan!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir en hel del guldkant, vad det gäller gott kaffebröd.😊
      Men det går man unna sig!
      Förtidsröstningen kommer nog att bli allt större för varje val, gissar jag.
      Jättebra att man kan göra det!
      Avundsjuk på dej ska du veta, med fina härliga bad. Här är det igenmulet. Blev en tur till lingonskogen. Hade varit gott med ett friskt och fräscht bad efter det....
      Ha en fin kväll Kram

      Radera
  11. En skön valdagspromenad fick du i varje fall och knäckerullen ser oerhört delikat ut. Här röstade vi på valdagen kl 09:00 och det var inga köer alls. Bara att gå rätt in. Visserligen hade någon manipulerat med en av valsedlarna jag tog i båset och redan kryssat för ett av namnen vilket innebar att det tog lite extra tid när jag var tvungen att byta den men ingen större fara. Det var en av nackdelarna med att stå själv i båset med valsedlarna, det gav möjlighet för en del som var ute för att sabotera. Det hade varit en hel del problem med det sa valpersonalen.
    Här faller nu ett välkommet regn! Trädgården och naturen tacka och tar emot.

    Kram och fin tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man. Folk är tokiga. Tycker att valhemligheten kan hållas även om många plockar samtidigt. Kram

      Radera
  12. Härlig promenad och fina bilder!
    Kram Lisa

    SvaraRadera
  13. Har du bott i Falun länge? Tyckte jag läste det inne hos Paula? Min födelsestad! ;-)
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  14. Sommaren dröjer kvar, bara njuta av alla fina dagar. Osäkert vad valaffischer gör för nytta, tråkigt att titta på... Här utanför betar Highland cattle. skulle tro att vi bor på landet, men det tar en kvart med buss till Göteborg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt läge! Det förstår jag! Min barndomsby ligger en kvart från Borås och mindre än en timme från Göteborg. Tokigt att byta bort det läget!

      Radera
  15. Så vackra bilder du bjuder på. Älskar dina naturbilder, gillar skog, vatten och natur, för att inte tala om kossorna.
    Havrerullen såg så jättegod ut. Den är min favorit om jag skulle fika på café. Nu var det åratal sedan.
    Förr om åren var min man också med och hjälpte till i vallokalen, men det blev inte så detta år.
    Jag tänkte först inte rösta , men sedan så ändrade jag mig. Tycker att det verkar vara så rörigt. Det blev ju så jämt nu också så det blir inte bra.
    Trevlig dag och kram från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara då tråkigt att SD får inflytande. Och att både M och KD närmat sig dess värderingar! Kram

      Radera
  16. Ett utmärkt initiativ att ta bort valaffischer. Jag tror faktiskt inte att så många tittar på dem ändå. Du kom ut på en fin promenad. Hösten har tagit rejält fäste nu, och egentligen är det ganska skönt. Jag längtar efter lite längre kvällar då man kan sitta inne och pyssla med det man gillar. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men jag gillar ju att vara utomhus! 😊🌞 Då är hösten ingen hit! Men nu är det så vi har det. Sommaren har varit fin, det kan vi konstatera Kram

      Radera
  17. Håller med, köer överallt, jag har heller inte några problem att visa vad jag röstar på!
    Håller med igen valaffischer inte ett dugg intressanta, vi har dem, men jag struntar fullkomligt i dom, spar pengarna!
    SAluhallar gillar jag, är sällan där, finns en i Uppsala, men det är år sen! Men de är mysiga, bara namnet är mysigt.
    Vackra vyer att njuta av ,-) Bara att restaurangen är öppen i Hofsnäs tycker jag är bra, ser mysigt ut. Mysig fika! Skönt att kunna sitta ute länge.
    Fin färg på korna! Det är fint där du bor, eller så visar du upp smultronställen ,-) Jag gissar på det första, fint där du bor alltså! ,-)
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket skog där jag bor. Vackert här och där. Många smultronställen blir det som jag visar. För det har vi många!
      Och nu är valaffischerna inaktuella Hoppas att det var sista valet med sådana...Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas