onsdag 7 september 2022

Lite kyligt

 

 

0,3 minusgrader visade termometern klockan 6 i morse. Då känns det lite kyligt. 

Blommorna, som stått i krukor, på framsidan av huset har blivit  fula av flera nätter med en temperatur som legat precis under noll.  Väldigt bra att C-E besökte Blomsterlandet igår, då han väntade på att man på Ryds glas i Värnamo, skulle åtgärda ett lite stenskott på bilens vindruta. 

Blev riktigt fint med lite ljung, aster och cyklamen i krukorna. 

Längst ner mot vägen har olivträdet fått ta plats i sin  gamla kruka. Märklig växt. Jag fick den då jag formellt gick i pension för  dryga två år sedan. Första vintern fick den övervintra i pannrummet. Den tappade ganska många blad, men det kom nya , då den stod på altanen under sommaren.

Jag vet inte vad C-E hade emot min present, men förra vintern ville han inte att den skulle stå i pannrummet. Den skräpade ner i det fina rummet, som verkligen är fräscht sedan vi bara har en apparat som styr jordvärmen, som uppvärmningsanordning. Annat var det då det fanns en oljetank där, eller då pannrummet var fyllt med pelletssäckar. Jordvärme är bra, och billigt,  i dessa dyrtider. Och pannrummet är ett av husets fräschaste rum...

Iallafall så satte jag ut olivträdet i garaget på senhösten. Kallgarage. Några ordentliga frostnätter i vintras gjorde att det lilla "trädet" frös och tappade alla blad. Tänkte slänga i väg växten, men hade inte riktigt hjärta till det. Min pensionspresent....  Krukan behövde jag till några vackra växter som jag köpte på försommaren. Så olivträdet fick stå i sin fula plastkruka i ett hörn vid garaget. Jag klippte bort alla grenar som kändes döda. Den operationen funkade utmärkt, och under sommaren så har det kommit många och täta blad på de korta grenarna. 

Vintervilan, den ska få ske i pannrummet, inget snack om den saken!



Rosenskäran brukar vara frostkänslig. Den vackra höga sensommarblomman har nog ett visst skydd av  träden som står utanför tomten, för den ser fortfarande fin ut. Annars börjar det bli lite magert bland det frösådda. Det mesta är överblommat....


Dagen har varit härligt varm. Arton grader visade termometern under eftermiddagen. Strålande solsken på det. Visst ville jag passa på att bada när det fortfarande kändes sensomrigt.

Det var  lite kyligt i vattnet, men kändes så uppfriskande för både kropp och själ att simma fram och tillbaka mellan bryggorna några gånger. 

Nattkylan ska minska under kommande nätter, sägs det. Sen är det frågan om hur det blir med dagarna. Blir det soligt och sensommarvarmt, så blir det för bad.   Har ju absolut blivit inspirerad av bl.a. Znogge och Eval8....samt några  Instgramvänner, vad det gäller sensommarbad. Det tackar jag för!  Det är verkligen topppen!




24 kommentarer:

  1. Roligt att du fortsätter bada. Det är ju nästan lika varmt i vattnet som i luften. Vi badar ju ofta 8 på morgonen. Då är vattnet varmare än luften. 16-17 grader var det i måndags morse i vattnet. Får se vad det är på fredag klockan ett. Det kanske regnar då?
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ju ingen koll på tempen i vattnet. Får skaffa en badtermometer... Gissar att det snart är färdigbadat för min del. Det måste finnas lite värme i luften för att det ska bli bad...//Anna-Lena

      Radera
  2. Så härligt med ett bad! Här var vinden för vass i dag så jag valde att avstå. Får se hur det blir i morgon och om det hinns med. När det inte är behagligt längre så får det vara. Vinterbadare tänker jag i alla fall icke bli :D

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner precis som du! Det ska vara behagligt i luften, men får vara lite kyligt i vattnet . Få se om det blir fler bad I år. Baddräkten är iaf väl använd denna sommar. Go natt! //Anna-Lena

      Radera
  3. Oj, så kyligt ni haft det. Tror inte vi haft under +9 på natten. Roligt med olivtrödet men vet ju att det kan vara känsligt. Blir säkert bra att det får övervintra i pannrummet. Antar att du inte kunnat skörda några oliver ännu.
    Jag tar sensommar ett tag till och väntar med höstväxterna. Försöker hålla skotten av passionsblommorna vid liv. (Maken tog hem dem från Spanien i juni men de har krånglat)
    Tycker du fått till det fint med höstblommorna och de piggade verkligen upp.
    Kan tänka mig att det var skönt med ett bad. Vi hade +22 i skuggan mitt på dagen men inget bad här.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga oliver på länge med den behandlingen! Men kul att kunna rädda växten.
      Så sommarvärme ni hade igår. Och så skönt när sensommar och höst är fina. Förlänger sommarkänslan. Kram

      Radera
  4. Ja, ni verkar vara ett rätt så stort gäng "vinterbadare" som tycker det är roligt att bada i iskallt vatten. Det lär vara bra för blodcirkulationen sägs det;-)
    Gillar "inramningen" stengången till ingången till huset. Riktigt, riktigt vackert.
    Så kul att olivträdet har återhämtat sig från köldchocken. Lägg nåt under krukan så att trädet inte skräpar ned i pannrummet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Du är praktisk i tanken.
      Jo, det är lite speciellt att simma I svalt vatten. //Anna-Lena

      Radera
  5. Så härligt att du fortfarande kan bada. Och så fint det blev med ljungen. Ja olivträd är tåligare än man tror. Jag har samma erfarenhet. Jag trodde mitt var dött och skulle kasta det för några år sedan men ... plötsligt kom nya blad och nu har det en kraftig tät krona.
    Ha en fin torsdag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu ska jag vara rädd om min present ! Ljung är vackert och står länge. Detsamma! //Anna-Lena

      Radera
  6. Tycker alla ni badare är såå modiga! Själv vill jag ha minst 25 grader i vattnet :)
    så fint du har det där vid gängen ... och kul med olivträdet!
    Kallast hittills här är +2 i förrgår - idag +6 och en del moln.
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre idag! 6,5 grader klockan 7. Ingen frost i natt. Hoppas på mildare nätter nu. Det förlänger sommarkänslan. Detsamma! Kram//Anna-Lena

      Radera
  7. Tror minsann att ni har haft kallare nätter än vad vi har haft. Här var det +3 en morgon, men jag vet att bara några mil härifrån har det varit frostigt på gräsmattan ett par morgnar.
    Det var några veckor sedan jag badade. Nu är det nog för kallt i vattnet för ett skön avkylning ... men skulle jag bli tillräckligt svettig av någon snabbpromenad så är nog ett dopp inte omöjligt. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom en kvinna med stavar i hand, som klädde av sig och hoppade i vattnet, då jag var klar. Så bada efter en promenad måste vara gott.
      Ni har Storsjön som värmer er, gissar jag. Vi bor på sydsvenska höglandet... på ca 250 m höjd. Så här blir det frost ganska tidigt. Men i natt så har vi sluppit frosten. Hoppas på mildare nätter..Ha det gott!
      //Anna-Lena

      Radera
  8. Fin höstfägring. Tom B berättade att Vandringsresa i Österrike var starten till Vandringsresa i Cornwalk och Devon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Han pratade om den då. Och vi bokade tills för två år sedan, då den fick ställas in. Synd att tidigt barnvaktslöfte kom emellan i år. Hade varit kul att träffa dej.. Satsar iaf på 2023!

      Radera
  9. Absolut in med olivträdet i pannrummet, sån kämpeväxt och pensions minne.
    Höstblommor är vackra, fast vi har aldrig det, vi har kvar sommarens blommor på balkongen.
    Nu tänkte jag , att nu simmar hon väl aldrig! ,-)))) Men jodå ,-)))
    Jag badar aldrig under 20 grader, om ens då! ,-)))
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag kändes det för kallt för simtur Blåsigt. Fick bli promenad i stället. Kram

      Radera
  10. Va kul att olivträdet överlevde! Å imponerande med bad i det lite svala vattnet, jag hade inte badat!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara färdigbadat nu. Badar inte om inte luften är varm. Kram

      Radera
  11. Jag har inte badat bastu på hela sommaren, dags att börja igen, kanske med ett dopp i ån för det har jag ännu inte testat där. Fegade ur i vintras att vinterbada efter bastun...det grämer mig. Du är såå duktig som fortsätter dina simturer. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att det är färdigspelat för i år. Har aldrig badat bastu med sjöbod efteråt. Gillar ju inte bastu... Ha det fint! Kram

      Radera
  12. Vädret har verkligen ändrat sig de senaste dagarna. I morse var det bar 12 grader när jag hämtade in tidningen och det småregnade. Hösten tar nog över lite mer och mer för var dag som går. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Så är det! Bara att bita ihop...eller rättare sagt... vara mera inomhus! Kram! Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas