fredag 9 september 2022

Höstigt

 


Från badväder till höstväder över en natt. Märkte skillnaden på gårdagens eftermiddagsrunda. Ännu mer höstigt och lite dystert, kändes det när man fick höra att drottning Elisabeth lämnat det jordiska. Jag är absolut ingen rojalist, tvärtom, men drottning Elisabeth har alltid ingett respekt och nästan känts som en bekant person. Hon har ju funnits med i hela ens liv. Hon var drottning redan då jag föddes. Helt otroligt att hon har kunnat hänga med så länge. Men det känns ändå lite konstigt och tomt att hon är borta, även för en svensk "anti-rojalist".


Lyssnade på partiledardebatten i TV4 i går. En sådan massa gapande och skrikande från en massa håll! Förstår inte att de personerna kan ha blivit LEDARE  för politiska partier. De ska ju vara föredömen och inte skrikande lögnare och häcklare.  
Känner mig orolig för valets utgång. Utifrån min synvinkel. Claes Eriksson ( Galenskaparna) skrev i en artikel/krönika, att han flyttar utomlands om ett visst parti får inflytande. Bara det att han inte vet vart han ska ta vägen. Jag delar hans känsla.....


Arbetsveckans fyra timmar klarades av i går. Dags att ta helg alltså.... varför inte en liten utflykt?

Höstväder på gång, men lite regn, det har ju inte skadat någon. Maken var på, det brukar han vara då jag förslår dagsutflykter,,...

Började med fika på anrika Göstas konditori, i Smålandsstenar.  "Helgledigt", då får man fira. Är så sällan som jag äter bakelse/tårta. Nu hade jag chansen. Äppelmaräng hette den här skapelsen. Vaniljkräm, sockerkaka, äppelmos och  maräng. Gott! Sötsurt.....
Men jistanes vilka priser det är på sötsaker numera. 52 kr för en bakelse. Tror aldrig jag betalat över 40 tidigare... men det var nog ett år sedan senast, förstås...


Anledningen till att vi tog vägen över Smålandsstenar, det var att det kommit ut en ny geocachingrunda där. en runda längs elljusspåret. Regnet kom, men det var helt ok. Regnjackan höll undan blötan från duggregnet...


Det var välarbetade cachegömmor som "GSK-nisse" utarbetat. Alla på temat tio, då han lade ut rundan för att han geocachat i tio år. 
Känns annars som geocaching har haft en ordentlig nedgång, sedan storhetstiden för bortåt tio år sedan. Men en del gamla geocachare håller i, nya tillkommer. Tacksamt för oss som tycker att det är kul att gå någon runda då och då. Tror dock inte att jag/vi kommer att lägga ut några fler rundor. Eller gömmor. Intresset har svalnat ganska mycket hos oss också.


Målet för dagens utflykt, det var den här platsen. Tiraholms fiskrestaurang.  4,5 mil från Smålandsstenar. 8 mil bort, om vi kört raka vägen hemifrån. Långt bortom "all ära och redlighet", beläget i "tassemarkerna" på Bolmens västsida. 


Vi brukar åka dit och äta lunch en gång varje sommar. Så det var hög tid att komma iväg. I slutet av säsongen har man bara öppet fre-sö. Konstigt att så många hittar dit, med tanke på läget. Det var en del folk i restaurangen idag också, men inte alls så mycket som det brukar vara under semestertid. 


Det gick snabbt att få den stekta gösfilén. Så otroligt gott! 

I samma hus som restaurangen finns också en fiskaffär, med ett utmärkt utbud av den fisk som kan fångas i Bolmen.  Vi köpte med fryst, vaccumpackad, gädda, gös och abborre hem. Samt en bit varmrökt regnbåge. Blir goda luncher framöver.


Det finns en badplats vid Tiraholm. Funderade på att ta med baddräkten. Men avstod. Den hade inte blivit använd. Tokig lär jag vara som tycker om att bada kallt.... men så tokig så att jag gillar  kallt regn då jag kommer upp ur badet, det är jag inte. Det ska finnas lite känsla av sommar kvar, inte vara så höstigt som det är idag. 








28 kommentarer:

  1. Många härliga bilder som du brukar ha! ,-) Ja nu är det höstlikt, med färgade träd! Sorgligt på sitt sätt innan man vant sig. Drottningen av England var söt och verkade så mysig, säkert jättetrevlig ,-)
    Hon kommer att vara saknad, är inte så mycket för kungligheter själv ,-) Men henne gillade jag.
    Ja någon gång får man sluta bada ,-))) det är för kallt! ,-))
    Jag blir impad av er blötdjur, det verkar hälsosamt och mysigt, men det hjälper inte en landkrabba som jag! ,-) Hörde en del av debatten, fy så det skriks! Tala om vad de ska åstakomma! Betoning på SKA! det räcker. Skönt med 4 timmar, utflykt låter mysigt, När jag läser bloggar om utflykt så får man en knuff själv. Geoca ching verkar som o svärdoter höll ppå länge, vet inte hur de gör nu.
    Mysig fiskerestaurang. Middan såg god ut. Bra att kunna ta med hem. Du är i farten, kul att få vara med på ett hörn,
    KRAM och ha det fint
    Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tiraholm är en liten pärla! Tänkte kolla debatten i kväll oxå. Röstat, det har jag redan gjort ! Kram //Anna-Lena

      Radera
  2. Man behöver nog inte vara rojalist för att älska den engelska drottningen. 70 år som Englands och Commonwealth's regent, hon har "avverkat" 15 engelska premiärministrar och medlat i alla skandaler hennes familj trasslat in sig. Och det var ju ett antal. Hon såg så fräsch och rolig ut i sin gråa(!) kilt när hon hälsade premiärminister nummer 15 Liz Truss välkommen. 96 år, fantastiskt. Hon har nog sett och upplevt mera än en vanlig dödlig eller till och med en icke vanlig dödlig.

    Smörstekt gös är min absoluta favo fiskrätt - MUMS!

    Har inte kollat en enda debatt. Som du säger så skriker de bara åt varandra, kastar skit på varandra och andra - så nej. Den som ljuger bäst vinner ungefär...

    SvaraRadera
  3. Kollar Svts debatt nu. Betydligt mer sansad än den som gick I TV4 igår. Otäckt hur det mediala kan påverka. I SVT är det inga applåder, vilket det var igår. Påverkar otroligt mycket.

    SvaraRadera
  4. Elisabeth II kunde man inte låta bli att gilla. Hon har funnits hela livet ...
    Den där bakelse ser ut för något man kan dö för och gösen dog jag av direkt. Så gott, så gott, mums!
    Jag följer inte med i valdebatterna längre, inte i något land. När de inte kan komma till sak utan bara kasta skit på varandra så får de vara. Samma sak är det över hela världen tycks det som. Ändå måste man förstås ge sin röst när man har rösträtt.

    SvaraRadera
  5. Skrev mitt eget blogginlägg innan jag läste andras. Vi skriver båd om drottning Elizabeth och om det kommande valet.
    Gårdagens debatt tittade jag på. Det kändes väldigt hetsigt och stressigt. De olika partierna hade visst bara ett visst antal sekunder på sig att prata på. Applåderna störde mig också. Dagens debatt är bättre. / Anna-Lena

    SvaraRadera
  6. Bättre i SVT än i TV 4.
    Gösen var god !

    SvaraRadera
  7. Tänk att hon jobbade två dagar innan hon dog! Imponerande kvinna.
    God lunch!
    Jag såg också artikeln om Claes Eriksson. Trodde först det var Björn Borg på bilden. Så lika!
    God natt från Smultronstället! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Otrolig kvinna, Elisabeth. Saknad. Godnatt till Smultronstället!

      Radera
  8. Visst känns det tomt på något sätt med drottning Elizabeths död. Men även här har åren och tiden sin gång. Och säkert blev det ett bra slut utan en längre tids sjukdom och annat. Hon var ju en personlighet. Känns trist att Charles och Camilla ska ta över. Ingen av dem verkar ju så populära i sitt hemland.
    Vad trevligt med en dagstur! Och ni har ju mycket fint inom rimliga avstånd . Trevligt med en fiskrestaurang som serverar bra lunch.
    Ja, debatterna.Pust! Alla lovar nu allt. Och märkligt hur man så snabbt kan ändra sina åsikter just inför ett val. Har ju inte direkt varit enkelt för Magdalena Andersson att ta över efter Stefan Löfven och ärva hans ministrar.
    Läste Claes Ericssons artikel och vill han flytta så går ju det bra. Men vad skulle vara bättre? Tror alla länder har sina bekymmer med vad det vara månde. Ja, kanske skulle Schweiz vara ett alternativ i sammanhanget vad gäller det politiska-
    Spännande på söndag.
    Kram och trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade önskat att det kunde vara ett parti som blev regering...tror att det skulle bli mer gjort då.Vem det än är som styr. Fast det finns förstås ett parti som inte skulle få vara ensamma i regering. I det landet vill jag inte bo. Förstår inte att var femte person kan rösta på dem. Skrämmande.

      Radera
  9. Det var verkligen höst på din översta bild. Roligt att få se dina fina bilder och det verkar trevligt med en liten utflykt. Jag saknar det.
    Jag såg bara en stund på debatten sedan orkade jag inte längre. De försökte överrösta varandra och jag kan ju på ett sätt förstå det eftersom det är så jämt, blocken emellan. Alla ville höras.
    Elisabet 11 verkade vara en duktig och medmänsklig person. Förstår att hon är mycket saknad.
    Beundrar mycket din dimbild. Trolskt.
    Kram och trevlig helg önskar Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och tack! Det regnade över Bolmen i går. Blir mjukt och fint på bild! Kram

      Radera
  10. Fina höstbilder från er utflykt. vilken trevlig fiskrestaurang ... ser verkligen gott ut!
    Visst kommer hon att vara saknad, drottning Elisabeth ... en fantastisk kvinna!
    Valet ja ... suck!
    Kram

    SvaraRadera
  11. Ja Hu.. hur ska det gå. Och hur kan var femte person stödja SD. Skrämmande! Kram

    SvaraRadera
  12. min favvoårstid, vi göteborgare äter inte gös...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni är ju tokiga... I sjöfolk är oxå gott! Variation!

      Radera
  13. Visst blev det ett omslag med en gång och hösten anas mer och mer.
    Vi såg också partiledardebatten för det hör liksom till. Något säger mig att SD kommer att bli stora och att det blir svårt att bilda regering denna gång. Suck. Själv tyckte jag att Magdalena Andersson gav ett blekt intryck och nästan såg ledsen ut men det var kanske inbillning. Ja, i morgon kväll vet vi.
    Drottning Elisabeth ja, så många år på tronen vilket verkligen imponerar. Sedan tror jag att det brittiska kungahuset är mer än lovligt stelt men det har jag inga belägg för.

    Önskar en god lördag nu!

    SvaraRadera
  14. Svar
    1. Där är det nog tradtion och etikett som gäller. Tyckte Magdalena var piggare i SVT än i tv4. Otroligt att hon orkar... och det gäller väl alla partiledarna.
      SD!Suck! Kram

      Radera
  15. jag härmade drottningen på min egen 25-års dag, jag var i London året innan när hon firade sin Silverjubileum, bra tema då

    SvaraRadera
    Svar
    1. din matte stämmer inte, du är lika gammal som min lillebror...

      Radera
    2. Född 53!? Tur att jag lämnat mattelärarjobbet i skolan..!

      Radera
  16. Tycks vara så att vinär årsbarn...om min matematik stämmer. Skulle varit kul att se den föreställningen!

    SvaraRadera
  17. Jo, visst är det höstlikt ute nu, det gick lite fort bara! Mums så gott med fisk, och gös minsann, det äter man inte ofta, vet inte ens om jag ätit det någongång, men har hört att det är en god matfisk. Äldsta sonen fick en gös nyligen som han tyvärr lät simma vidare!
    Geocaching, kul nog så håller en av våra läkare på med det fortfarande, just nu är hon och vandrar i Spanien den här vandringen man ska göra där ( i medeltidskläder! ), och geocachar också!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brukar också passa på att leta några cacher då vi åker på vandringsresa. Finns ju lite överallt
      Gös är riktigt gott Gädda är också smakrikt. Men där får man ofta plocka lite ben
      Nej, den vandringen har jag aldrig hört talas om
      Men inget för mej/oss...avskyr sllt vad utklädning heter. 😊
      Kram

      Radera
  18. Hösten börjar smyga sig på här med. fFna bilder du visar. Jag gillar höstfärgerna. Drottning Elizabeth var nog omtyckt av de flesta. Hon höll sig från skandaler i motsats till många av familjemedlemmarna. Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas