söndag 9 oktober 2022

Älgjakt

 


Förstår att lantisar gillar att se på Åsa-Nisse. Det var väldigt , väldigt länge sedan som jag såg en Åsa-Nisse -film, men visst handlade den om älgjakt, tjuvjakt, uppfinningar och en "sup" däremellan.

Precis som gårdagens föreställning av Åsa-Nisse på Åhaga i Borås. Men den var riktigt bra, riktigt rolig och hade ( om än ingen Marianergrav) ett djup. Manusförfattare var Annika Andersson. Det var inte alls de plumpa skämten som levererats då Christer Claesson ( Stefan och Christer) stått för manus

Visst kunde det uppfattas som lite ""bonnigt", men så ska det ju vara då det handlar om en pjäs som utspelas i Knohult 1952 och 2022.

 Jo, det var en bra föreställning. Ju mer jag funderar på hur allt hängde ihop, desto bättre blir den. 


Kul att se byns son, Mikael Riesebek, göra en galant roll som Åsa-Nisse. Han är otroligt lik sin farfar i kroppsspråket, vilket är hans absolut främsta egenskap. Hans sambo Jeanette Capocci gjorde sin roll som Britta/Bella på utmärkt sätt också. 

Farsen kommer att gå runt i landet under helger. Se den! 
Det är rätt så gott att bara kunna koppla bort allt som händer i världen för en stund och få sitta med ett leende på läpparna under ett par timmar.


Hade bestämt träff med bror och svägerska innan föreställningen. Det var länge sedan jag satte min fot i Borås city. Tror att det var i januari 2020 som senast.  Tokigt, det är ju vår närmaste större stad, 35 minuter bort med bil....

Det blev en pizza och ett glas vin på välkända Granada. Pizzerian/restaurangen hade byggt ut sedan vi var där senast. Underklädesaffären som tidigare låg vägg i vägg,  hade tydligen lagts ner och lokalerna hade tagits över av det populära och prisvärda pizzabageriet... som numera hade en ganska så diger och varierad meny.

Bror Roger hade varit på älgjakt. Det hade inte varit mycket till jakt, eftersom man skadeskjutit en älg redan i gryningen. Under flera timmar hade man fått göra eftersök på den skadade älgen och framåt lunchtid så hade man funnit den och kunnat göra slut på dess lidande. 
Älgjaktens stora negativa sida! Skadeskjutning av djur... Usch!

Vi kom fram till Åhaga i god tid. En kopp kaffe smakade gott. När vi letade upp våra platser, längst ut på sjätte raden, så blev vi mäkta förvånade, för på platserna innanför våra, där satt makens bror med fru. Knepigt att vi kunde träffa så rätt så att vi hamnade bredvid varann, utan att ha en aning om att den andre hade köpt biljetter. 
Släktvandring för att se Åsa-Nisse, alltså.
Bror Bengt jagar älg i våra( sina) skogar. Trettiofem personer stort är det älglaget.  Man hade inte lyckats skjuta en en enda älg under lördagen. Det är väl så att älgbeståndet har minskat. 


Älgjakten fortsätter i trakterna i dag.
- Vi åker till Hofsnäs, för där i naturreservatet, där får man gå ifred, tyckte jag.
Så blev det.
Det var nog många som slagits av samma tanke, för det var ovanligt mycket folk ute på vandringslederna. 


Hofsnäs, med en halvmil sjönära vandring på Torpanäset, det hör absolut till favoriterna. Man kan gå på i rask takt, eftersom det bara finns en enda uppförsbacke.... 
Lite höstkyligt, blåsigt, i alla fall på västsidan av näset.



Det är näst sista helgen som herrgårdsrestaurangen håller öppet för lunch och fika. I november har man Afternoon tea i stället . Tror f.ö. att alla sittningar är fullbokade. I december dukar man upp julbord. Inte aktuellt för oss. 

Fisksoppan på Hofsnäs Herrgård är väldigt god. Vi brukar äta den någon gång per säsong. Idag var det hög tid.

Såg många bilar parkerade på konstiga ställen utmed vägarna. Några skyttar kunde vi också se i de älgtorn som var synliga. Undrar hur jaktlyckan varit idag?





25 kommentarer:

  1. Visst är det skönt att bara sjunka in i nåt kul och om än inte gapskarrat så ändå. Ofta är skådespelarna bra tycker jag i dessa moderna buskisrevyer. 2 år sedan du var i Borås, kanske blir det så även för oss med tiden.

    SvaraRadera
  2. "Gapskratta" skall det vara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är sällan någon gapskrattade. Men det är gott att känna att man har mungiporna i positivt läge hela föreställningen...

      Radera
  3. Buskis är som sagt inte riktigt min grej men jag förmodar att det är kvalitetsskillnad beroende på vilka som är inblandade. Att skratta gott är aldrig fel och att få se bygdens som var garanterat trevligt. Rena släktträffen blev det dessutom.
    Julbord är inget för mig heller. Jag uppskattar inte alls julmat så det vore att kasta pengarna i sjön minst sagt. Däremot är jag lite pigg på gåsmiddag men vi får väl se.

    Önskar en fortsatt fin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gåsmiddag, det är inget som jag varit med om. Men det skulle vara kul att testa. Kram //Anna-Lena

      Radera
  4. Ser att du besökte nya Posttorget också och att det är belyst. Fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Vi parkerade på Krokshallstorget.. och jag fick gå över Viskan på ett ställe som jag aldrig tidigare gått. //Anna-Lena

      Radera
  5. Stackars älg! Tack och lov att jaktlaget hittade den och kunde göra slut på lidandet. Men visst delas köttet upp bland laget eller?! Ja, mycket blir det ju inte om jaktlaget består av 35 personer.
    Fisksoppan - MUMS!
    Ett "riktigt" julbord har jag inte ätit sedan jag blivit pensionär. Nu när du nämnde det blev jag riktigt sugen;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. 35 jägare...samt ett antal markägare. Som vi är...Så vi brukar få ert antal kilo älgkött alldeles gratis varje år. Något år har det uteblivit. För få skjutna Älgar. Så blir det sannolikt i år.

      Radera
  6. Annika Andersson är Sveriges roligaste kvinna. (Mycket trevlig privat också )En gång i tiden har en Åsa-Nisse film spelats in här i byn, så vid ena skön finns Åsa-Nisse bryggan.
    Det blev mycket roligheter för dig😊
    Trevlig söndagskväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att Småland ska ha ÅsaNisse-marker
      Jo, det var kul. Och jag vet att såväl Mick, som hans mamma Karla, har uppskattat Annika väldigt mycket, under alla år Micke ich hin jobbat ihop på Vallarna. Samma till dej! // Anna-Lena

      Radera
  7. Har bara minne av Åsa Nisse i form av matinéfilm när jag var 8-10 år men ingte mer. Stefan &Christer skulle jag inte orka med men Annika Andersson är något annat. Henne gillar jag verkligen. Och roligt också att se "bygdens son" med i föreställningen. Och vad som är bra när det kommer till unerhållning, böcker och musik varierar ju . Och tur är ju det. Ett gott skratt, eller flera goa skratt piggar upp.
    Kul också att det blev släkträtt på teatern.
    Älgjakt slipper vi här men visst är det trist när älgar blir skadeskjutna.
    Bra att ni tog er an en promenad utan att bli jagade.
    Och en god fisksoppa hade jag gärna tagit mig an.
    Önskar dig en god start på veckan.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stor skillnaden denna föreställning och de typiska Christer och Stefan-föreställningarna. Som tur var... Kram // Anna-Lena

      Radera
  8. vi ska på Afternoon Tea med dottern i ett slott nästa helg 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter trevligt //Anna-Lena

      Radera
  9. en trevlig föreställning ser det ut som ... och visst behöver vi koppla bort allt elände i världen just nu och få skratta.
    Älgjakten pågår även här, men då det numer finns ganska få älgar, så är det inte lika intensivt som förr. Tråkigt med skadeskjutning, men bra att den hittades.
    Ha en bra ny vecka!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott att få ha mungiporna uppåt
      Tror att det är älgjakt här idag också. Får hoppas att de får skjuta någon. Fast kanske det är så att man borde ställa in jakten några år och hoppas att stammen återhämtar eig. Tror fock att det är lite för varmt för dem i våra trakter nu för tiden. Kram //Anna-Lena

      Radera
  10. Verkar varit en riktigt rolig föreställning. Evigheter sedan jag såg en Åsa-Nisse-film. Bra att det finns säkra platser att promenera i under älgjakten. Fina höstbilder ...

    Kram och fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, mästerfotografen. Lätt att få till vackra bilder nu..... Kram

      Radera
  11. Här startade älgjakten för flera veckor seda. Under den tiden vågar jag knappt vistas i skogen, speciellt under de första dagarna. (Sedan tror jag att de bara jagar på helgerna, eller på någon enstaka dag mitt i veckan). Det finns skyltar då med upplysning om att älgjakt pågår. Och bommar som hindrar folk från att köra/gå in i området.
    Inte såg ni väl skyttarna i jakttornen när ni promenerade? Det känns väldigt riskabelt. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi såg dem från bilen. Hundra meter från landsvägen. Siktande från landsvägen, hoppas jag...

      Radera
  12. Soppan såg grymt god ut! Jag gillar inte fars, min humor räcker inte till...jag blir uttråkad och letar fel istället för att roas. Så trist är jag. Alltså, visst kan jag tycka att en och annan sketch ur en revy är rolig, men därifrån till att se en hel föreställning...tack men nej tack. Vilket sammanträffande med släkten i salongen! Jag följer betydligt hellre med på promenad, läste idag om jaktolyckan där en 80-åring skjutit en stackars man i magen genom fönstret i hans eget hus! Det borde vara åldersgräns på jägare, o då menar jag övre åldersgräns! Ha en fin oktobervecka, lite kyligt och mycket blåsigt har vi här i Dalom
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad är detta ! SÅ tråkig??? Tror inte att du är tråkig, bara att du gillar annat än fars. Läsa t.ex. Vilket jag gärna gör, men det får vara bra böcker, redan från början, om jag ska läsa vidare. Är säker på att du är betydligt mer tålmodig...
      Absolut åldersgräns! Här tror jag att det finns ett antal i vår ålder som jagar, men knappast någon som är åttio. Gäller att lägga av i tid, att inse det... Kram!

      Radera
  13. Mums med den där fisksoppan. Nejtack till Åsa-Nisse, är som Paula där- gillar inte farser av det slaget, smaken är som bekant som baken-delad! Fina höstfoton har du tagit. Ha en fin start på veckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaken är som baken. Jag ser på de farser som Micke, grannpojken, är med i . Kul att se honom!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas