onsdag 26 oktober 2022

Grått?

 Återkommer till färglösheten. Men får allt backa en smula. Det finns fortfarande många nyanser kvar i naturen, höstfärger.


I slutet av förra seklet, så var något som hette färganalys på modet.  Var och varann människa/kvinna gick på analys för att utreda om man var vår, sommar, höst eller vinter.  Understundom är jag rätt snål mot mig själv, och tyckte att det var för dyrt. Men så ordnade Lärarförbundet en analysdag, och jag passade förstås på... alldeles gratis. Blev dock ej klok på vilken färgskala jag tillhörde. Antingen var det så att jag funkade med de flesta färger, eller så var analytikern inte nog analytiskt kunnig. Sannolikt det senare.
Höstens färgskala tilltalar mig.  Liksom blå färger....


Geocaching, det är ju något som jag/vi hållit på med. Det blir sällan numera, mycket för att det roliga med geocaching är att ge sig ut på en runda ( helst naturskön) till fots. De flesta rundor, inom en radie av fyra-fem mil med bil, har vi avverkat. Att ta sig långa sträckor med bil, det är kostsamt... och tar tid... så därför har det inte blivit så mycket med den fritidssysselsättningen på sistone. Geocaching är heller inte lika stort som det var för åtta-tio år sedan. 

Iallfall så får jag meddelande via mail, när det kommer ut någon ny gömma inom fyra mils radie. De flesta brukar ligga på avstånd tre -fyra mil, fågelvägen. Och sällan rundor. Men i helgen kom meddelande om att det fanns en ny gömma på tre kilometers avstånd.  

Insåg att det måste röra sig om den sedan länge fallfärdiga torvladan. Grå, så det förslår. Passade på att besöka rucklet och logga gömman, då jag varit i Tranemo och handlat i måndags. Med känslan av att hela bygganden skulle förvandlas till ett plockepinn, under det att jag befann mig under dess tak..


Passade på att ta en bild på bokskogen mellan Ulås och Hinsekind, då jag var på väg till "mormorstisdag" igår.  Där är det minsann inte färglöst. 

Då morfar var hemma och kurerade sig, och mamman i huset hade mycket jobb att utföra under dagen, så blev det en trettontimmarsdag utan någon direkt rast. Lite trött var tanten allt efter det... men det funkade förvånansvärt bra. Hann med en ordentlig promenad i skogen, tillsammans med ponnyn, där pojkarna red en stund var. Det piggar upp med frisk luft. Trots att det är grått och lite blött.


Fick bli en förmiddagspromenad idag.
Kreaturen är fortfarande ute, dag som natt. Det är förstås inga mjölkkor, de skulle behöva mer näring än vad det näringsfattiga höstgräset kan ge. 
Tycker ändå lite syn om kreaturen, som måste vara utomhus dygnet runt, då det är riktigt mörkt under fjorton av de timmarna....


En brygga har man byggt vid "Stens damm" under sommaren Samt bastu. Stod på bryggan och funderade på om jag skulle vilja hoppa i här efter ett bastu bad. 

Grannen förslog att  vi "unga pensionärdamer" skulle komma och till dem och bada bastu, och doppa oss i deras damm. Blir i så fall inte förrän framåt vintern. Tänker att plötslig temperaturskillnad på bortåt hundra grader är livsfarligt för en som är ovan.... 


Mobilkamerans funktion "panorama" gillar jag.  Det är inte mycket grått i bilden över föryngringsytan. De gula områdena, de behöver snart gallras, annars tar björken över och "kväver" barrträdsplantorna.


Egentligen är dagens runda en av de allra roligaste att vandra. På dryga fem kilometer så hinner man gå igenom en stor del av byn, passera den fina dammen,  sedan genom skog ( som nu mest är föryngringsområde). komma fram till det gamla soldattorpet, där enbart en ladugård står kvar, passera hästgården och sedan  gå en bit landsväg innan man viker in på byvägen och är hemma igen. 


KOLLA, kolla vad jag fick syn på, bara hundra meter hemifrån. Hade inte aktivt letat under promenaden,.. men fick ögonen på det då jag passerade den lilla rönnen vid vägen.
Nej, det har inget med att det är halloween på måndag att göra. Inga spindelnät. Utan SKÄGGLAV.  Som ska var bevis på att luften är ren och "fräsch". 




Grått? Nej, det tycker jag inte. En vacker färgskala, där grått är en nyans som ingår, det är höstens färger....






24 kommentarer:

  1. Häftigt med lava, det betyder att luften är väldigt ren! Jag säger inte grått utan silver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Silver i håret, men knappast silverväder.//Anna-Lena

      Radera
  2. Vilken härlig runda du har inpå knuten.
    Vilket trevligt förslag från grannen! Bastu före badet hade jag hoppat över, möjligen efter, en minut eller så. Har svårt för bastuvärme. Tyvärr, för många gillar ju det!
    Ha en fin kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har lite svårt för bastu. Men det kanske mest sitter i huvudet. Är nog mest rädd för vad temperaturskillnaden ska ställa till med i den gamla kroppen.//Anna-Lena

      Radera
  3. Du har precis bevisat något för mig. Jobbade ihop med en fotograf en gång i tiden. Han tyckte att grått var den bästa "bakgrunden" för lyckade foton. Å om jag tittar på dina bilder så kan jag bara instämma.
    Bastu - nej usch! Om jag vill svettas, vilket jag absolut inte vill då kan jag göra det på annat sätt;-) Sedan håller troligen Paula och andra läsare från Finland inte med mig alls;-)

    SvaraRadera
  4. Då är vi överens om bastu. Har f.ö. aldrig lyckats svettas de gånger jag badat bastu. Svettig blir jag av att röra på mej! Mycket bättre så!
    Tack! Jo, gråväder ger ofta fina foton! //Anna-Lena

    SvaraRadera
  5. Nej, än är inte naturen grå utan jag tycker den har fantastiska färger. Dock lär det väl bara dröja några veckor innan träden börjar bli kala och tillvaron gråare. Vilken perfekt och lagom promenadväg du har att tillgå.
    Bastu är inget för mig men att vinterbada utan bastu är inte heller något för mig. Alltså får det vara för min del.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får hoppas att grannen/väninnan glömt sitt erbjudande om "dambastu". Eller också får jag testa om jag överlever eller ej!
      En utväg; Vit lögn.. "Har ont i halsen"...
      Ha en fin kväll! Kram

      Radera
  6. Fin promenad, jag gillar de gamla byggnaderna.
    Jo men, ett bastubad med efterföljande dopp ... nog ska du väl våga dig på det. En sak som jag skulle vilja prova, faktiskt. Kanske blir det i vinter. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Få se om jag vågar. Men fegt att "fega ur". Låter iaf lite otäckt! //Anna-Lena

      Radera
  7. En vacker runda och fina bilder. Och vad gäller dte grå så är inte jag där än.Lite gråväder stundtals men naturen i sig och även storstan bjuder på vackra färger.
    Härligt att se skägglav! Vad länge sedan jag såg den i verkligheten.
    Och din mormorstisdag blev bra men intensiv.
    Kram

    SvaraRadera
  8. Jag kan också gilla det "grå" landskapet. Det intressanta nu när löven faller är att vi nykomlingar i bygden ser vyer och byggnader vi inte sett tidigare.
    En smartphones bilder klarar man sig långt med när man bloggar.
    Vilken häftig bild av torvladan du fick till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu fick jag ett skäl gå in i den fullvärdiga ladan./_Anna-Lena

      Radera
  9. Som vanligt bjuder du på fina bilder. Bokskogen är min favorit, men bilden på skogen som speglar sig i sjön är också fantastisk.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vackert I bokskogen.//Anna-Lena

      Radera
  10. Jag håller med dig, inte är det grått och trist utan höstlikt vackert med många nyanser av gult, grönt och grönt.
    Vackra bilder du visar, jag tycker om dom. Ladan, ja den verkar ramla när som helst.
    Synd om korna som måste vara ute dygnet runt, det kan ju inte vara bra.
    Det ser så maffigt ut med skägglaven. Det var länge sedan som jag såg det i verkligheten, men det hände ibland förr.
    Ja det bra och sköt om dig.
    Kram från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi har tretton plusgrader. Ok uteväder för kreaturen. Men måste bli långtråkigt i mörkret. Men de kanske inte har någon tidsuppfattning...

      Radera
  11. Skägglaven var häftig, trodde första att det ingick i Halloween som ju det är dags för snart,haha!
    Underbar bokskog, visst kan höstens färger vara vackra!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev förvånad när den fanns alldeles nära vårt hus. Inte bara i gammelskog!, alltså. Kram//Anna-Lena

      Radera
  12. Jag minns när färganalysen var på modet, men jag var aldrig själv med på en sådan. Däremot gillar jag höstfärger och tycker jag klär i dem. Skäggglav i den storleken på träd har jag aldrig sett förr.Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höstfärger på höst och vintern... med blått på sommarn. Så är det nog med mina färger. Kram// Anna-Lena

      Radera
  13. Jamen du ser, nu kan du andas både lugnt och djupt! Jag tycker skägglav är så läcker! Och vilken rolig promenad, här kan man just inte gå några rundor alls. Och det är synd, att gå samma väg bort och hem är lite långtråkigt. Men jag vill inte gärna gå längs trafikerade landsvägen alltför långt med jycken då man får hålla honom i kort koppel när bilarna svischar förbi. Tack för trevlig promenad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har många rundor här. Ändå blir man trött på dem. Kul med nytt.//Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas